Nieuwtjes     enzo-2005

copyright alle foto's: greta verduin      

                                                                  Nu op AlmeerNieuws --- - Man verzet zich bij aanhouding -- I can Fly Dag 2005 -- Diksha en dolfijn healing bij Nawa-Naca -- Mylo Ferrier finalist Cool Kid-verkiezing 2005 -- Stichting Verzamel Vrienden Almere -- Sportief avondje Walibi -- Vier verdachten van mishandeling aangehouden -- Politie bedankt redders -- Beginnerscursus hardlopen bij AVA'81 -- SAIL vanuit de lucht - - Autodieven aangehouden -- Medicijnen verloren in Filmwijk -- Rijden onder invloed -- Negen automobilsten betrapt tijdens lasercontrole -- Aanrijding bromfiets en fiets -- Vrouw valt in Kerkgracht -- Jonge verdachten inbraak aangehouden -- Onderuit met bromfiets -- Geen helm, wel alcohol -- Aangehouden voor niet weggaan --- kijk ook op AlmeerNieuws voor alle evenementen en de nieuwste vacatures in Almere


1 januari 2006  LET OP: Nieuwe  parkeertarieven , dat wordt betalen!

Per 1-1-2006 komt er een rigoreuze verandering in betaald parkeren in het Stadscentrum en nieuwe Stadshart van Almere! Kon er eerst nog het eerste uur gratis geparkeerd worden....dát gaat rigoreus veranderen. Vanaf 1 januari 2006 zal er de eerste twéé uur betaald moeten worden (1.40 euro per uur) en als goedmakertje van de politiek mag je dan het 3e en 4e uur gratis parkeren (wil je nog langer, dan kun je een dagkaart kopen!) Dit geldt voor alle parkeergarages en -terreinen met een slagboom; voor op straat parkeren ben je nóg duurder uit: 1.80 euro per uur!

Het lijkt mij dat alle winkeliers en bedrijven die nog niet failliet zijn, staan te juichen om deze maatregel......het liep al niet storm in (bijvoorbeeld) het nieuwe Stadshart maar ja, met dat 1e uurtje vrij parkeren ging je nog wel naar de bioscoop Utopolis, die ook al niet zo floreert.....of even snel je boodschappen doen......of even sporten bij SportCity. Deze laatste gaf de leden al - ter compensatie-  een uitrijkaart (betaald door de sportschool). Maar hoe dat nu zal gaan? Een paar uurtjes trainen zit er al gauw in, en dat een paar keer per week.....

Een folder Parkeertarieven is te krijgen bij de Parkeerwinkel aan de Flevostraat 6

 


20-12-2005 Nieuwe horecavestiging "The Boathouse" aan Noorderplassen  

Dinsdag 20 december werd om 15.00 uur de eerste paal geslagen voor een nieuwe horecavestiging aan het water van Noorderplassen. Dit moment vormt de afsluiting van een periode van vier jaar waarin horecaonderneming Zuydwal Groep werkte aan een voor Almere uniek horecaconcept "The Boathouse". Naar verwachting zal de feestelijke opening zomer 2006 plaatsvinden.  

De Vereniging van Eigenaren Noorderplassen-oost (VvE) spreekt in een bericht naar de bewoners van de bestaande wijk, haar zorgen uit over de omvang van de bouwplannen omdat grote gezelschappen veel parkeerproblemen met zich meebrengen. Er is namelijk maar voorzien in 37 parkeerplaatsen! De bouwvergunning werd bestudeerd en daaruit bleek dat er een grote scheepskraan is gepland met een hoogte van 15 meter. De gemeente heeft niet kunnen uitleggen wat de funktie daarvan is..... Ook is er een haven gepland voor huurboten. Grootte en aantal zijn niet bekend.......Kortom: er zijn méér vragen dan antwoorden.

Eigenaar van de Kalkovens (Huizen) en Graaf Floris (Muiden) vestigt zich ook in Almere . De Zuydwal Groep is eigenaar van bekende Gooise restaurants als De Kalkovens en De Haven (Huizen), Graaf Floris (Muiden), Mauve (Laren) en Sailor’s (Lelystad) Daarnaast verzorgt de Groep de catering voor feesten en partijen op Forteiland Pampus.Eigenaar Jan Geesink heeft al lang de wens om in Almere een vestiging te openen van zijn concept ‘The Boathouse’. Almere heeft de landelijke primeur van dit bijzondere concept. Het wordt een middelgroot cafe-restaurant aan het water. Varende en schaatsende passanten, strandgasten, fietsers en wandelaars zullen hier in een plezierige en nautische sfeer iets kunnen drinken en eten. Vanuit een knusse beslotenheid heeft men een fraai uitzicht over land en water. Het karakteristieke gebouw is specifiek voor de locatie ontworpen; er wordt optimaal gebruik gemaakt van de omgevingskwaliteiten. Zo komt er een ruim terras aan het water met aanlegmogelijkheden voor varende bezoekers. Het gebouw heeft een restaurant en zaalhuur is mogelijk voor kleine groepen.

 


7-12-2005  Filosofisch Café  Humanitas bestaat 1 jaar  (11 dec )

Ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan van de 'Stad-filosofen' heeft Humanitas de ''Haven-Filosofen'- uitgenodigd om aanwezig te zijn. Voor deze avond heeft men de Russische filosoof Constantin Karmanov  gevraagd de avond te verzorgen. (hij spreekt uitstekend Nederlands!)  Het onderwerp van de avond is  'Bewustzijn als enkelvoudige manifestatie van ruimte'; gevolgd door een discussie "Is bewustzijn werkelijk een kopie van ruimte?" De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Er zal ook teruggekeken worden op het afgelopen 'Filosofische Café Humanitas', dat sinds december 2004 iedere 2e zondag van de maand werd georganiseerd. 

Het programma is als volgt: 19.30 uur ontvangst met koffie of thee; om 20.00 uur: inleiding door Constantin Karmanov met aansluitend een discussie. Daarna Pauze en vervolgens weer een discussie met om 22.30 uur de afsluiting. Er zullen 3 verschillende boeken te koop zijn, die allen te maken hebben met het onderwerp van deze avond. Van de filosoof Karmanov  zullen te koop zijn:  'De Logica van het Ideële'  en 'Bewustzijn en Ruimte'  (allebei 15 euro p/st) Van Maarten Manson, dichter, schrijver, beeldend kunstenaar (die geinspireerd werd door deze filosoof): 'De Onzichtbare Mens' (10 euro). 

 foto: Manson en Karmanov >

Buro Humanitas, Brouwerstraat 4 in Almere-stad (t.o. nieuwe Stadshart)  Toegang gratis (maar een gift is welkom...) en er is koffie en thee. 


7-12-2005   Win een helikopterarrangement  

Onder toeziend oog van publiek en media heeft wethouder Arie Willem Bijl in de centrale hal in het Stadshuis van Almere, door het invullen van de woontest op de website de Woongalerij gelanceerd. Hiermee werd op 30 november jl. het startsein gegeven voor de website die onderzoek doet naar de woonwensen en ideeën van (potentiële) bewoners. Bezoekers van deze website www.woongalerijalmere.nl kunnen door middel van een vragenlijst hun woonwensen en ideeën aangeven. Deze informatie wordt gebruikt bij de gemeentelijke woningbouwprogrammering. De bezoeker ontvangt, als hij/zij de test invult,  via e-mail een persoonlijk aanbod van woningen, afgestemd op zijnhaar woonwensen en leefstijl. Consumenten die tussen 1 december 2005 en 1 maart 2006 de woontest doen, maken tevens kans op een van de vijf helikopter- arrangementen boven Almere! 


IN HET LICHT VAN TIBET  (10 december 2005)

De Tibet Support Groep Flevoland nodigt u uit voor de TIBETDAG 

(Dag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens) zaterdag 10 december 2005  in AVANTI, Kerkgracht 4, 1354 AL  Almere Haven

 Het programma ziet er als volgt uit:  

11.00 – 11.05 uur                 WELKOMSTWOORD  John van der Pauw, lid TSG Flevoland / Almere  

11.05 – 11.25 uur                 OPENING door HARRY VAN BOMMEL (lid 2e Kamer) Wat heeft een Tibetaan in een Chinese gevangenis aan mensenrechten?”  

12.00 – 12.45 uur                 INTRODUCTIE BOEDDHISME Lezing door Annelies van der Heijden (voorzitter bestuur Maitreya Instituut Nederland)                                                              - Het verkorte levensverhaal van Shakyamuni Boeddha  - Korte introductie over "de Vier Edele Waarheden"  

13.00 – 13.30 uur                 Aansluitend: BOEDDHISTISCHE MEDITATIE  Meditatie voor beginners en gevorderden  

13.45 - 14.30 uur                 PRESENTATIE OVER DE ‘LADAKHI NUNS
Fotograaf Marlies Bosch doet beeldend verslag over de unieke positie van Tibetaanse nonnen in Ladakh.      

14.45 – 15.45 uur                 TIBETANEN VERHALEN Tibetaanse vluchtelingen belichten de verschillen tussen de Tibetaanse en Nederlandse samenleving.  

16.00 – 17.00 uur                 TIBETAANSE GENEESKUNDE  Lezing en demonstratie door TENZIN KYIPA
Verzorgd door de NSTG - Nederlandse Stichting ter bevordering van de Tibetaanse Geneeskunde
. Op de Tibetdag wordt Avanti omgetoverd in een gezellige Tibetaanse marktplaats, waar bezoekers allerlei artikelen kunnen kopen en heerlijke momo’s kunnen proeven. Vele organisaties die zich inzetten voor Tibetanen zijn vertegenwoordigd met hun specifieke informatie en producten. 


7-12-2005   GS wil minder vliegverkeer boven Flevoland

Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland hebben, samen met de gemeente Lelystad, staatssecretaris Melanie Schulz van Haegen (VenW) verzocht ervoor te zorgen dat er minder vliegverkeer richting Schiphol over Flevoland plaatsvindt.  

Steeds meer burgers uit Flevoland klagen over de toename van vliegverkeer. Mensen klagen over de toename van het aantal vliegbewegingen, de geringe hoogte waarop wordt gevlogen en het vroege tijdstip waarop van ‘het wachtlokaal’ boven Lelystad en Dronten wordt gebruikt. GS verzoeken de staatssecretaris doen concrete voorstellen voor verbetering van gebruik van het luchtruim boven Flevoland: 1) optimalisatie van de aanvliegroutes waarbij niet  boven bewoond gebied maar boven open water wordt gevlogen 2) om bij de herschikking van het gebruik van het luchtruim (de discussie over burger/militair gebruik) het wachtlokaal voor vliegtuigen met de bestemming Schiphol tussen Lelystad en Dronten te verplaatsen naar een locatie boven het Markermeer of IJsselmeer 3) instelling van een minimale vlieghoogte van 7.000 ft boven Lelystad en minimaal 3.000 ft boven Almere en deze in de praktijk adequaat te handhaven 4) verhogen van de hoogte waarop het instrumentarium in de cockpit van een vliegtuig is afgesteld op de plaatselijke luchtdruk. Nu gebeurt dat vanaf 3.000 ft, voorgesteld wordt dit op 5.000 ft al te doen


9-12-2005 Persconferentie Andries Greiner en Michael Olivier (nav orkaan Kathrina)

Vrijdag 9 december a.s. wordt er een persconferentie gehouden - in Hotel Mercure in Lelystad-  door gedeputeerde Andries Greiner (EZ) en Michael Olivier, minister voor economische ontwikkeling van de staat Louisiana, onlangs getroffen door de orkaan Kathrina"Louisiana is open for Business", is de boodschap die Michael J. Olivier, minister voor economische ontwikkeling van Louisiana, met kracht uitdraagt naar ondernemers en bedrijven in Europa. Ook vóór Kathrina wist lang niet iedereen dat de Amerikaanse staat Louisiana met haar 21 havens een belangrijke entree biedt tot maar liefst 35 omringende staten. Insiders wijzen op Louisiana's centrale ligging ten opzichte van landen in Midden en Zuid Amerika. De vraag is wel hoe het door water en storm getroffen Louisiana er nu zakelijk voor staat.  

Om dat toe te lichten bezoekt een economische delegatie belangrijke zakencentra in Europa. Flevoland wordt daarbij aangedaan omdat Louisiana en Flevoland allebei deel uit maken van een groeiend netwerk van (semi)overheden en handelsbevorderende instellingen. Dit netwerk staat het bedrijfsleven in de betrokken landen & regio's ten dienste bij het opsporen van nieuwe zakelijke contacten en samenwerking. In dat kader ontwikkelde Flevoland al profijtelijke relaties in Engeland en bouwt de provincie aan contacten met een Chinese regio. Tijdens het bezoek van Louisiana aan Flevoland op donderdag 8 en vrijdag 9 december a.s. worden Flevolandse bedrijven geïnformeerd over zakelijke mogelijkheden in de V.S. en praten de betrokken (overheids-)partners over versteviging en uitbouw van de relatie. De delegatie wordt in Almere welkom geheten door wethouder Douwe Halbesma. Tijdens de formele ontbijt-meeting op 9 december is gedeputeerde Greiner gastheer en burgemeester Annemarie Jorritsma zal iets vertellen over de Nederlandse handelsgeest. Natuurlijk wordt uitgebreid stil gestaan bij wat gespecialiseerde bedrijven op het Flevolandse Geomatics Business Park in huis hebben in zake klimaatobservatie,  waterloopkunde, havenaanleg en aanverwante kennis en diensten.

Het Louisiana-bezoek aan Flevoland wordt ondersteund door de provincie Flevoland, Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, gemeente Almere, WTC Almere en de Kamer van Koophandel.


24-11-2005 Ersan Taskin binnenkort in Waterschap

De bekende Almeerder Ersan Taskin, ex-raadslid PvdA, had zich in 2004 verkiesbaar gesteld voor de Waterschapsverkiezingen (tussen 1-12 november 2004)  waar hij nét buiten viel. Hij had zich opgegeven voor de categorie "Water, Wonen, Natuur" , + ' ingezetenen'  en 'bebouwd en onbebouwd'. (kijk voor Waterschapsverkiezingen 2004 )

Voor het eerst had het Waterschap dit jaar besloten om (net als in een politieke partij) een fraktie te vormen, waardoor betere samenwerking mogelijk zou zijn vanuit de diverse categorieen van het Waterschap. Nu heeft Peter Lommerse (uit Almere) besloten deze fraktie te verlaten en is er dus een plaats vrijgevallen. "Toevallig" had de volgende op de lijst, Taskin, dezelfde categorie als Lommerse, waardoor er continuiteit van beleid kan zijn! 

Ersan Taskin heeft zijn geloofsbrieven aangeboden, als die goed bevonden zijn, zal hij in januari 2006 worden beedigd en geinstalleerd als lid van het Waterschap.

 


18-11-2005 Theatergroep Suburbia krijgt strukturele subsidie  

In Theater de Roestbak in Almere-Haven ondertekenden de verantwoordelijke bestuurders van de Gemeente Almere, de provincie en de Fondsen een convenant om 3 groepen structureel te subsidiëren de komende 3 jaar.De ondertekening gebeurde door gedeputeerde Cultuur van de Provincie Flevoland  Laura Bouwmeester, de  wethouder cultuur van de Gemeente Almere Vincent van der Velde, de directeur van het Fonds voor de Amateur- en Podiumkunsten, de heer B. Hurkmans, en de  directeur van het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, de heer M. van Ginkel. Daarmee bekrachtigden ze de toekenning van een structurele subsidie vanaf januari 2006 t/m 2008 voor: 1) Theatergroep Suburbia; 2)  2 Turven Hoog Festival en 3)  Kamermuziekfestival (allen uit Almere).  

Voor Theatergroep Suburbia betekent dit een erkenning van haar status als hét professionele Stadsgezelschap van Almere. De groep richt zich op toegankelijk toneelrepertoire: nieuwe teksten, vergeten, weinig gespeelde stukken, maar ook klassiekers in eigentijdse vertaling en bewerking. Suburbia brengt sinds 2004 zowel lokatievoorstellingen als landelijke reisvoorstellingen van kwalitatief hoogstaand toneelrepertoire. Vorig jaar bracht het o.a het nieuwe Nederlandse stuk "Waterlanders", dat zeer lovend in de pers werd besproken. Met de zomerproductie Medea heeft Suburbia in 2004 een succesvolle start gemaakt met haar openlucht-voorstellingen op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Het gezelschap kreeg veel aandacht in de regionale en stedelijke pers en ook positieve landelijke recensies. Ook de tweede zomerproductie in 2005 Fanny & Marius is zeer enthousiast door pers en publiek ontvangen. Daarmee is de Kemphaan als openluchttheater door Suburbia goed op de kaart gezet. Vaste regisseur/artistiek leider is Albert Lubbers, die veel producties op zijn naam heeft staan bij o.a. Het Toneel Speelt, het NNT en Het Nationale Toneel. De groep wil uitgroeien tot een belangrijke nieuwe stem in het Nederlandse theaterlandschap.  

Aansluitend aan de ondertekening van het convenants vond de première plaats van de nieuwste voorstelling van Theatergroep Suburbia, Witte Nachten, Dostojevski’s meeslepende en klassieke liefdesverhaal, in een nieuwe vertaling en toneelbewerking. Witte Nachten neemt ons mee naar een zomer in het negentiende-eeuwse St. Petersburg, waar het ’s nachts niet donker wordt en niemand kan slapen. Een arme student ontmoet, tijdens één van zijn omzwervingen door de stad, een jonge vrouw, die aan het water wacht op de terugkomst van haar geliefde. Ze staat hem toe haar elke avond daar te komen bezoeken, maar op één voorwaarde: “Je mag niet verliefd op me worden”. Het publiek was zeer onder de indruk van deze intieme, indringende voorstelling. Zoals een bezoeker het verwoordde: “…… het stuk stond als een huis. Het is moeilijk om 'erin te komen', maar aan het einde had ik zoiets van 'ik wil meer!'. De enigszins wereldvreemde (lees: van de wereld vervreemde) jongeman wordt zeer goed vertolkt door Marijn Klaver en ook de jonge vrouw wordt overtuigend neergezet door Annelien van Binsbergen. Het steeds net niet afmaken van de verhalen die ze elkaar vertellen, maakt het enorm spannend en je hoopt als toeschouwer dat ze samen gelukkig zullen worden. Een voorstelling die de moeite waard is”. Door Pinguin, in: Moose. De voorstelling speelt nog t/m 25 maart in 35 theaters in het land. voor speellijst www.theatergroepsuburbia.nl


17-11-2005 Sikh's kopen ex-buurthuis De Gouwen

Voormalig buurtcentrum De Gouwen wordt begin december verkocht aan de Sikh-gemeenschap in Flevoland. Deze geloofsgemeenschap zal het centrum onder de nieuwe naam Gurudwara Sikh Sangat gebruiken voor gebedsoefeningen, culturele bijeenkomsten, lessen en sportieve activiteiten.

Toen medio 2005 bekend werd dat de Sikh-gemeenschap zich wellicht zou vestigen in het voormalige buurthuis reageerden buurtbewoners aanvankelijk verontrust. In het overleg tussen gemeente, vertegenwoordigers van de Sikh-gemeenschap en een delegatie van omwonenden dat daarop volgde, zijn afspraken gemaakt over het beperken van mogelijke geluids-  en parkeeroverlast (is onderdeel van het koopkontrakt). De Sikh-groep zal tzt voor de buurt een open dag organiseren maar eerst zal het gebouw moeten voldoen aan verschillende vergunningen zoals de milieu- en  bouwvergunning.


14-11-2005 Gratis filmvertoning in CCCorrosia op woensdagavond 16 november

Op woensdag 16 november is de film ‘Politiki Kouzina’ (2003), scenario en regie van Tassos Boulmetis, te zien in Cultureel Centrum Corrosia /CBK Flevoland, Almere Haven. Politiki Kouzina (A Touch of Spice) is een lichtvoetige, maar bitterzoete Griekse film, een historisch-culinair familiedrama dat speelt vanaf de jaren ’50 tot nu. De film volgt het jongetje Fanis en zijn familie, wonend in Istanbul. In 1964 wordt die familie echter gedeporteerd uit Turkije omdat ze Grieks zijn. Wanneer Fanis 30 jaar later weer terugkeert in Istanbul om zijn doodzieke grootvader te bezoeken, heeft dit bezoek grote gevolgen voor de wending die zijn leven neemt. In Griekenland was de film razend populair bij zowel jong als oud en won diverse prijzen tijdens het Thessaloniki Film Festival 2004. Gastronomie vormt de rode draad door het verhaal, want eten vormt een metafoor voor de liefde. De film is een aaneenschakeling van prachtige plaatjes met de heerlijkste gerechten die je doen watertanden en van de prachtige stad Istanbul. De voorstelling begint om 20.00 uur, zaal open om half acht. De toegang is gratis en de film is ondertiteld in de Engelse taal.

Cultureel Centrum Corrosia/CBK Flevoland is de kunstinstelling in Almere met exposities, dichters, schrijvers, hedendaagse muziek, debatten, films, lezingen en (beeldende) kunstmanifestaties. Het cultureel centrum is prima bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Met de auto volgt u in Almere-Haven de borden Centrum-Brink. Volg daarna de aanwijzingen Corrosia-De Roestbak. Met de bus neemt u vanaf Almere CS lijn 1 of 3. Uitstappen bij halte Centrum Almere Haven.  woensdag 16 november - zaal open 19.30 uur - aanvang voorstelling 20.00 uur - gratis toegang

13-11-2005 (voorlopig?) laatste "Hart op de Tong”  op 4 dec. a.s.

Leny Hartong en Quinten Faust presenteren op 4 december alweer hun derde en tevens laatste programma op de bekende 1e zondag van de maand. "Hart op de Tong"  belicht gasten en onderwerpen van alle kanten. Geen onderwerp wordt vermeden…………dus laat je verrassen en kom op 4 december! Er zijn maar liefst vijf 'bijzondere vrouwen' onze gasten, zoals:  * Jacolien v/d Loos, zingt en schrijft teksten voor eigen cabaret en theaterliedjesprogramma; * Mia Stik, heeft eigen bedrijf “Mija Theaterkostuums” en maakt kostuums voor diverse producties; * Lilian Koenen, verzorgt de boekhouding van veel theatergroepen en bedrijfjes in Almere; * Sylvia de Boer, was lichttechnicus van de Stopera, nu Tumultmevrouw; * Yvette van Balen, zij is Bachbloesem- & aromatherapeut voor paard en hond.  

Avanti is dé plek waar het op de 1e zondag van de maand gebeurt. U bent vanaf 15.30 uur van harte welkom. Om 16.00 uur worden onze gasten aan u voorgesteld door Leny en Quinten, ieder op hun eigen manier. Natuurlijk wordt u ook van harte uitgenodigd om multicultureel te blijven eten. Voor € 7.50 (opgeven en betalen kan t/m 30 november) kunnen we gaan genieten van een heerlijke Surinaamse maaltijd. Aanvang ongeveer 18.00 uur. Avanti vindt u op Kerkgracht 4 in het centrum van Almere-Haven en is prima bereikbaar met openbaar vervoer (bus 1, halte Centrum).Voor meer inlichtingen kunt u bellen naar Avanti 5470380 of met Leny Hartong 533.58.93

 


4-11-2005   Bewonerplatform Tussen de Vaarten organiseert schouw (op 16 nov. a.s).  

Het nog jonge bewonersplatform is druk bezig zich te profileren in de wijk Tussen de Vaarten in Almere Stad-Oost. Na de oprichting op 28 februari 2005 zijn de drie bestuursleden op zoek gegaan naar actieve bewoners. Op dit moment hebben zich al zo’n vijfenzestig bewoners als partner aangemeld. Elke bewoner van de wijk kan zich kosteloos als partner laten registeren. Hiermee geeft men te kennen zich voor de wijk te willen inzetten. Ook kunnen bewoners nu met elkaar in contact komen via het wijkforum op www.tussendevaarten.nl/forum  

Schouw op woensdag 16 nov. 

In samenwerking met het Stadsdeelkantoor wordt er op woensdag 16 november een schouw gehouden in Tussen de Vaarten-Midden. Bewoners van dit gedeelte van de wijk, dat grofweg loopt van de spoorbaan in de wijk tot aan de Hagevoortdreef, kunnen zich bij het secretariaat van het platform opgeven. Per e-mail: info@tussendevaarten.nl of telefoon: 036 5386401/06 25037356. Er kunnen max. 15 bewoners deelnemen, dus vol=vol! Gezien de grootte van de wijk zal de schouw op de fiets worden gehouden. Verzamelen om 09:30 uur bij buurtcentrum Cobra aan de Hildo Kropstraat 6-8, start van de schouw om 10:00 uur.  Een schouw is bedoeld om defecten aan straat en straatmeubilair te signaleren. Ook verzoeken tot het laten plaatsen van extra afvalbakken op een bepaalde locatie of het aangeven van verkeersonveilige situaties is mogelijk. Buiten de schouw vallen speelvoorzieningen in de wijk.

 

 


 

3-11-2005  Weth. Vincent van der Velde van Cultuur jurylid Serie Nieuwe Theatermakers

(Deze jury bepaalt namens het Cultuurfonds van de Bank Ned. Gemeenten wie de jaarlijkse prijs krijgt voor de meest belovende nieuwe theatermaker van de Serie)  

De Serie Nieuwe Theatermakers wordt dit seizoen voor de 12e keer georganiseerd door het Theater Instituut Nederland, voor het eerst ook in Almere. De Serie is in 1994 ontstaan, toen 10 Podia samen gedurende het theaterseizoen iedere maand één avond vrij hielden voor een nieuwe voorstelling met onbekend talent. Op die manier kregen voorstellingen van veelbelovende nieuwe makers de kans om op tournee te gaan. Nu, in 2005, is de Serie nog steeds een succesformule  voor zowel jonge theatermakers als voor de theaters zélf. inmiddels doen 20 theaters mee met voor de 1e keer de Almeerse theaters, waar de Serie meteen al is uitverkocht!  Vanaf dit seizoen looft het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten voor het eerst een jaarlijkse prijs uit voor de meest veelbelovende maker van de Serie. Met de prijs, een bedrag van ₠ 50.000,-  kan een nieuwe productie worden gemaakt die het seizoen daarop een tournee krijgt langs de deelnemende theaters in de Serie.  

 

De vergoeding die wethouder Vincent van der Velde ontvangt voor zijn jurylidmaatschap wordt geschonken aan de Stichting Federatie Almeerse Podiumkunsten. In deze stichting, die tot doel heeft de Almeerse podiumkunsten te bevorderen, participeren de meeste Almeerse podiumgezelschappen en theateropleidingen. De stichting is ingenomen met deze financiële bijdrage, die zal worden ingezet voor het vergroten van de bekendheid van hun activiteiten in Almere en omstreken.

 


 

Weer ijsbaantje op Waterplein (Schipperplein) in Stadshart  op 5 nov. a.s.

 

Zaterdag 5 november 2005 wordt het ijsbaantje in het nieuwe Stadshart (tussen Dooworld en sportschool Sportcity) officieel in gebruik genomen. Wethouder Vincent van der Velde geeft dan het startschot voor kinderen t/m 12 jaar voor een mini - 'Elfsteden' -tocht.. Er is die dag van alles te doen, zoals een schaatsruilbeurs en ook bijvoorbeeld van 12.00-13.00 uur jeugd-schaatslessen (maar ook vrij schaatsen, niet alleen voor jong maar ook voor ouderen). Van 15.00-16.00 uur is er een schaats-clinic voor volwassenen, die nooit eerder hebben geschaatst! 

 

De lampjes zijn opgehangen, dus de pret kan beginnen 

 


 

1-11-2005 Tenderprocedure popzaal levert geen nieuwe exploitant op

 

De gemeente Almere heeft met een strikte wervings- en selectieprocedure geprobeerd een nieuwe exploitant te vinden voor de popzaal. Dit is helaas niet gelukt. De gemeente gat nu zo snel mogelijk met marktpartijen in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er wél zijn. Vanaf NU is de Popzaal beschikbaar voor de vrije verhuur (evenementen enzo)  

Er hebben 40 partijen interesse getoond, er zijn 17 partijen naar de kijkdagen gekomen om een rondleiding te krijgen door het pand. Uiteindelijk heeft slechts één partij een aanbieding gedaan. Deze aanbieding is beoordeeld op onder meer bedrijfseconomische aspecten. Omdat de aanbieding op enkele cruciale punten niet voldoet aan de gestelde eisen moest de procedure worden gestaakt. De tenderprocedure heeft wél opgeleverd dat er zicht is op een aantal partijen die serieus geïnteresseerd lijkt in het exploiteren van het gebouw. Met deze partijen zullen de komende weken verkennende gesprekken worden gevoerd om te bezien onder welke condities tot een nieuwe invulling kan worden gekomen

 

 

 


 

27-10-2005  OAT officieel in gebruik  op 3 nov.a.s.

 

 

Anno 2003 was Almere de eerste stad in Nederland die bedrijven en bewoners aansloot op een ondergronds afvaltransportsysteem (OAT), een innovatieve manier van afvalinzameling. Anno 2005 is Almere de eerste stad in de wereld die het OAT heeft aangesloten op prullenbakken in openbaar gebied. Een wereldprimeur.

 

De Gemeente Almere en CentralNed, vertegenwoordiger van pneumatische afvalsystemen verheugen zich op de officiële ingebruikname van deze OAT-afvalbakken in openbaar gebied. 

 

Donderdag 3 november 2005 zal Maria van Aggelen, voorzitter  van de Stichting Nederland Schoon zal samen met wethouder Henk Smeeman (Stedelijk Beheer en Stadscentrum) de officiële openingshandeling verrichten op het Schipperplein in Almere.

 

 

 

 


29-10-2005  Week van de Geschiedenis en Landelijke Archievendag  

Zaterdag 29 oktober opende de Week van de Geschiedenis met de Landelijke Archievendag. Het Stadsarchief Almere presenteerde voor een breed publiek expo's, lezingen en filmvoorstellingen. Een en ander ism het Geheugen van Almere, St. Historisch Almere, Cinescope, Ned. Genealogische Ver, afd. Flevoland, st. voor Surinaamse Genealogie. Meer info op de website van Stadsarchief onder 'Nieuws'.

Donderdag 27 oktober 2005 Stadhuis Almere:  * Lezing ‘Genealogie en Internet’ door Eric Hennekam

Zaterdag 29 oktober  in de C-Passage (Stadhuis)  11.00-15.30 uur:  *  Tentoonstelling ‘Dertig jaar buren'    

 

 foto: Ellis Kreuwels (Stadsarchief Almere) > 

 

Als smaakmakende start van de Nationale Week van de Geschiedenis en de Landelijke Archievendag was er een optreden van de Almeerse Stadsrapper DRT. Zoals zo vaak is er geen samenvatting te geven van zijn pokoe/rap maar er werden weer rake dingen gezegd in een moordend tempo: cool!

 

 

Burgemeester Annemarie Jorritsma zou om 11.00 uur de tentoonstelling Dertig Jaar Buren openen maar zij zat nog in het vliegtuig uit Taiwan (waar zij een bezoek bracht, samen met wethouder Douwe Halbesma (zie link ICT-enzo). 

In haar plaats verrichtte wethouder Johanna Haanstra de opening van de Expo "30 jaar Buren".

    

 

 

 

 

 

 wethouder Johanna Haanstra >

 

 

De tentoonstelling ‘Dertig jaar buren’ toont leuke, bijzondere en waargebeurde verhalen over buren in Almere. De tentoonstelling is samengesteld door het Geheugen van Almere. Allle verhalen zijn ook te vinden op www.geheugenvanalmere.nl   De tentoonstelling is tijdens kantooruren tot half februari te bezichtigen (scroll ook naar beneden *)

< één van de deelneemsters met haar verhaal over 'buren'  

 

 

Alle aanwezigen kregen een boekje waarin de verhalen zijn opgenomen van Almeerders die hun verhalen hebben verteld aan 'het Geheugen van Almere'

 

 

 

* Lancering website / database stadsarchief: aansluitend op de opening van de tentoonstelling lanceert het Stadsarchief Almere haar vernieuwde website www.stadsarchiefalmere.nl met een uitgebreide databank. Met deze databank komen foto’s en archieven van 30 jaar Almere via het internet voor iedereen  beschikbaar. 

< Ellis Kreuwels Stadsarchief Almere) wijst aan waar Frank Kresin (Geheugen van Almere) > straks op de knop zal drukken om de Database in gang te zetten. 

Op deze foto is te zien dat dat gelukt is! >  

 

Kijk dus op www.stadsarchiefalmere.nl

 

 

 

 

* Tentoonstelling ‘Voorouders uit alle windstreken: Surinaamse stambomen’:De Stichting voor Surinaamse Genealogie heeft een reizende tentoonstelling ontwikkeld. Van 12 uur tot 15 uur houden medewerkers van de Stichting spreekuur. Om 14.00 uur houdt de voorzitter van de NGV afd Flevoland een lezing: ‘Genealogie voor beginners’.  De tentoonstelling is tot en met 17 november te bezichtigen bij het Stadsarchief (dinsdag en donderdag, 13.00-16.00 uur).

Zaterdag 29 oktober in Filmtheater Cinescope, Schrijverstraat 2, 19.00 uur .Een foto- en filmavond in het kader van 60 jaar bevrijding.

Donderdag 3 november  Stadhuis (Stadsarchief) vanaf 19.30 uur:                      

Voor meer informatie kunt u terecht bij Stadsarchief Almere, Ellis Kreuwels, elmkreuwels@almere.nl of stadsarchief@almere.nl, tel 036 54 84 416

 Opening Tentoonstelling ’Dertig jaar Buren’ in het Stadhuis  * 

Wie kan er geen boeiende verhalen vertellen over zijn buren? De tentoonstelling ‘Dertig jaar buren’ toont leuke, bijzondere, waargebeurde verhalen over buren in Almere. Aan de tentoonstelling is een verhalenwedstrijd gekoppeld waarbij Almeerders hun burenverhaal konden insturen. Burgemeester Annemarie Jorritsma koos daaruit haar persoonlijke favoriet. Het Geheugen van Almere verzamelt en publiceert verhalen van Almeerders in de aanloop naar het dertigjarige bestaan van Almere in 2006. Daarmee leggen de bewoners de geschiedenis van onze jonge stad vast. De verhalen vormen een veelkleurig web dat vertellers en de stad en met elkaar verbindt, onder het motto: Almeerders bestaan echt! Samen met het Stadsarchief stelde het Geheugen deze tentoonstelling samen. De tentoonstelling is tot medio februari 2006 te bezichtigen in de C-passage van het Stadhuis van Almere. 

Alle verhalen zijn eveneens te vinden op de website www.geheugenvanalmere.nl  info@geheugenvanalmere.nl  De opening van de tentoonstelling en prijsuitreiking voor het winnende verhaal zijn op zaterdag 29 oktober in het Stadsarchief in het Stadhuis. De Almeerse stadsrapper DRT opende het programma met een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde rap. Vervolgens maakte weth. Haanstra de winnaar van de verhalenwedstrijd bekendmaken en reikte de prijs uit. Aansluitend werd de database van het Stadsarchief www.stadsarchiefalmere.nl gelanceerd: een schatkamer van de jonge Almeerse geschiedenis.


23 t/m 30-10-2005 Grote Kunst voor kleine mensen in premiere

Elf hartveroverende kunstfilms voor kinderen in Museum De Paviljoens

Van 23 t/m 30 oktober 2005 toont Museum De Paviljoens Grote Kunst voor Kleine Mensen, een tentoonstelling met elf kunstfilms gemaakt voor kinderen van twee tot acht jaar. Gedurende de herfstvakantie zijn de films dagelijks voor kinderen en volwassenen te bekijken, ook zijn er workshops. De filmpjes gaan tegelijkertijd in première op het Cinekidfestival in Amsterdam. De brunchopening in Museum De Paviljoens vindt plaats op zondag 23 oktober 2005 van 12.00 tot 14.00 uur.

Grote Kunst voor Kleine Mensen is een initiatief van Carolien Euser en Nathalie Faber van Cut-n-Paste. Zij gaven elf beeldend kunstenaars een verfrissende opdracht: maak een filmpje van 1 tot 3 minuten voor kijkers van twee jaar en ouder. Het resultaat is een 'audiovisueel prentenboek' dat op zijn plaats valt in de wereld van het kind én die van de hedendaagse beeldende kunst. Carolien Euser & Nathalie Faber (Cut-n-Paste): "Wij wilden iets anders aan kinderen laten zien dan de Teletubbies, Tik-Tak en Bob de Bouwer. Met Grote Kunst voor Kleine mensen geven we kinderen op jonge leeftijd al iets mee van de vormentaal van beeldende kunst."

De speciale tentoonstellingspresentatie in Museum De Paviljoens is van zondag 23 oktober tot en met zondag 30 oktober 2005 dagelijks te zien. In deze periode ook elke dag van 14.00 - 15.30 uur workshops voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Onder begeleiding van een museumdocent bekijken en bespreken de kinderen enkele filmpjes en gaan ze daarna zelf aan de slag met drama of film. Reserveren verplicht via 036 - 5450400 of educatie@depaviljoens.nl Workshop kost € 2  Expo gratis. Tijdens Grote Kunst voor Kleine Mensen is de ingang van het museum verplaats naar de kantoorzijde van Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3, 1325 AL Almere. Speciaal tijdens deze week geopend op ma, di, wo, za, zo van 12.00 tot 17.00 uur, do en vr van 12.00 tot 21.00 uur!

De films en de tentoonstelling kwamen tot stand dankzij Provincie Flevoland, Ministerie van OCW, Gemeente Almere, Mondriaan Stichting, ThuisKopie Fonds, VSB Fonds, www.tumbly.nl en Nederlands Fonds voor de Film.


18-10-2005   Eerste Nacht van de Nacht wordt gevierd in Almere    op 29 okt.a.s.

NB Wetenweek 19 t/m 26 oktober

Zaterdagavond 29 oktober vindt er tussen 19.00-24.00 uur op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere de eerste Nacht van de Nacht plaats. Met dit prikkelende festival vragen Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid van de duisternis. Dit omdat het bijna nergens in Nederland meer echt donker is. Het festival opent om 19.00 uur bij het restaurant de Kemphaan met een spectaculaire stunt. Aansluitend treden cabaretier en actrice Jetty Mathurin (bekend van haar typetje Taante en tv-optredens in Oppassen en Klokhuis) en Daniël Lohues (zanger van de Drentse band Skik) op. De meeste andere programmaonderdelen beginnen vanaf 20.00 uur. Tot middernacht kunnen bezoekers van het festival een kijkje nemen in de wereld van licht en donker. Op het stadslandgoed, dat speciaal voor deze avond schaars maar sfeervol is verlicht, vinden workshops, presentaties, excursies en culturele activiteiten plaats. Zo is er een spannende belevenistocht door het donkere bos, heeft het Helios Ensemble speciaal voor deze avond een programma met klassieke nachtmuziek samengesteld en zijn er avond- excursies naar de Oostvaardersplassen en het Wilgenbos. Ook kan men sterren kijken met de Almeerse sterrenwacht  > een kijkje nemen in het eerste Nederlandse Nachtcafé, leren fotograferen in de nacht of luisteren naar verhalen bij kaarslicht of een workshop astrologie bijwonen. Verschillende theater, dans en muziekoptredens maken het festival tot een spannend geheel. De avond wordt afgesloten met een slotvoorstelling rond het kampvuur. Ook voor kinderen is er van alles te doen.  

Het festival is gratis toegankelijk. 

Voor de workshop nachtfotografie en het busvervoer vanaf het festivalterrein naar de Oostvaardersplassen en het Wilgenbos is aanmelden noodzakelijk en wordt een kleine vergoeding gevraagd.  

Campagne De Nacht van de Nacht is de afsluiting van de campagne Laat het donker donker  Met deze campagne hebben Natuur en Milieu en de Milieufederaties het thema lichthinder op de publieke en politieke agenda gezet. Nederland is een van ’s werelds meest verlichte landen. Te veel licht stoort mensen en verstoort het dagnachtritme van dieren. Op maar liefst 75 andere plekken in Nederland vinden op 29 oktober avond- en nachtactiviteiten plaats. De Nacht van de Nacht wordt een jaarlijks terugkerend evenement, vergelijkbaar met de landelijke museumnacht.  

 Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door: Philips, NUON, gemeente Almere en stadslandgoed de Kemphaan, provincie Flevoland, ministerie van VROM, Projectbureau Energiebesparing GWW, Oranjewoud, Prins Bernard Cultuurfonds Flevoland.


10-10-2005 1e zondag van de maand....6 november : Jong Talent bij " Hart op de Tong"   

Leny Hartong en Quinten Faust presenteren 6 november weer een verrassend programma op de bekende 1e zondag van de maand. Hart op de Tong belicht gasten en onderwerpen van alle kanten. Geen onderwerp wordt vermeden…dus zorg dat je er bij bent. 6 November staat in het teken van 'Jong Talent'. 

De gasten zijn deze middag: Gaya,  cum laude afgestudeerd in de Econometrie, met haar Almeerse Band. Zij  zingt, danst en bespeelt de piano en wordt begeleid door haar band bestaande uit Sander Hoek (gitaar), Remco Franssen (drums), Dennis Orsel (bas) en Suzan Mobius (toetsen).

En………….Nick Teunissen, oa initiator Open Podium Almere )OPA), Openlucht Theater Oedipus en cultureel netwerker Tumult! in Almere.

Avanti is dé plek waar het op de 1e zondag van de maand gebeurt. U bent daar vanaf 15.30 uur welkom. Om 16.00 uur worden onze gasten  door een speciaal iemand aangekondigd, waarbij het Hart op de Tong ligt. Natuurlijk wordt u ook van harte uitgenodigd om multicultureel te blijven eten. Voor 7.50 euro (opgeven en betalen kan t/m 2 november) kunt u een voortreffelijke Afrikaanse maaltijd verwachten. Avanti zit op de Kerkgracht 4, in Almere-Haven en is prima bereikbaar met openbaar vervoer (bus 1, halte Centrum).Voor meer inlichtingen kunt u bellen met Avanti 5470380 of met Leny Hartong 5335893


2 oktober 2005 Hart op de Tong 

Leny Hartong en Quinten Faust presenteren vanaf 2 oktober een nieuw, verrassend, elke keer anders en spraakmakend programma op de bekende 1e zondag van de maand. Hart op de Tong belicht gasten en onderwerpen van alle kanten. Geen onderwerp wordt vermeden…………dus zorg dat je er bij bent. 

Op 2 oktober zijn  Mariska Bronstring en Robert Bloemendal onze gasten. Mariska is bedenkster van creatieve concepten, waarbij op een vernieuwende manier wordt getracht om op alle zintuigen van de mens in te spelen en zij is de stuwende kracht achter het creatieve communicatie- bureau VANDAAR/, o.a bekend van de boekjes “UIT in Almere”, “Vandaar Flevoland” en van het Almeerse kledenproject.  Robert Bloemendal is voormalig docent van het ROC en momenteel bedrijfsleider van het succesvolle lunchcafé “Tante Truus”. Dé horecagelegenheid op de Grote Markt waar u bediend wordt door mensen met een verstandelijke beperking en waar u niet alleen voortreffelijk kunt lunchen, maar ook de mooiste en leukste geschenken kunt kopen. Avanti is dé plek waar het op de 1e zondag van de maand gebeurt. U bent daar vanaf 15.30 uur welkom. Om 16.00 uur worden onze gasten op, en door een speciaal iemand aangekondigd, waarbij het Hart op de Tong ligt.

Natuurlijk wordt u ook van harte uitgenodigd om multicultureel te blijven eten. Voor 7.50 euro ( opgeven en betalen kan t/m 30 september) kunt u een voortreffelijke Marokkaanse maaltijd verwachten. Aanvang ongeveer 18.00 uur. Avanti vindt u op Kerkgracht 4 in het centrum van Almere-Haven en is prima bereikbaar met openbaar vervoer (bus 1, halte Centrum) Voor meer inlichtingen kunt u bellen met Avanti 5470380 of met Leny Hartong 5335893.


29-9-2005 Stichting Stadspromotie Almere verhuist Naar WTC-Alnovum

De SSA trekt woensdag 28 september in het Ondernemingen Centrum Almere in het WTC-Alnovum, waar ook de Kamer van Koophandel, de Vereniging Bedrijfskring Almere en het World Trade Center zijn gevestigd. Vanwege de verhuizing is de SSA  woensdag 28 september gesloten en moeilijk bereikbaar. Vanaf donderdag 29 september staat is SSA  weer paraat vanuit hun nieuwe onderkomen aan de P.J. Oudweg. Kijk bij SSA


  28-9-2005 Cheque voor Zorgprojekt 'De Boer op'

Mevrouw Tiny Pluim, ambassadeur van het Monuta Charity Fund, zal  een cheque uitreiken aan het bestuur van de stichting De verborgen Bron op educatieve zorgboerderij 'De Huif'  op vrijdag 30 september a.s.  Het geld is bestemd voor het zorgproject 'De boer op' die het geld wil gaan gebruiken voor hoge planttafels in de kas van de boerderij. De cheque zal vrijdag 30 september om 14.00 uur worden uitgereikt op educatieve zorgboerderij 'De Huif'  Uilenweg 2 te Lelystad  www.boerderijdehuif.nl   (scroll ook naar 23/8/05)
   


28-9-2005   NIEUWE BESTEMMING VOOR HET OUDE EKSTERNEST  

Sinds het vertrek van het natuurcentrum het Eksternest naar het stadslandgoed de Kemphaan is het rustig geworden rond het gebouw in het Vroege Vogelbos. Stichting TriAde, Landschapsbeheer Flevoland en het Eksternest hebben nu een nieuwe invulling ontwikkeld en gaan samenwerken om van deze plek aan de Muiderweg weer iets bijzonders te maken.  De drie partijen gaan op deze locatie gezamenlijk het thema “Zorg voor de Mens, de Natuur en het Dier” vormgeven.

Uitgangspunt is dat de locatie een bijzondere plek in de Almeerse groene ruimte blijft en als recreatiegebied nog aantrekkelijker wordt. Het oude gebouw wordt een “Zorgboerderij”met als naam het Ooievaarsnest. Naast het gebouw komt een  nieuwe schaapskooi van waaruit de schapen een deel van het Vroege Vogelbos en Kromslootpark gaan beheren en het omringende Vroege Vogelbos zal in de toekomst verder door vrijwilligers worden beheerd.  

Zorgboerderij. Stichting TriAde start op het Ooievaarsnest een zorgboerderij. TriAde is een provinciaal werkende instelling die zorg en ondersteuning biedt aan mensen die langdurig zorgafhankelijk zijn. De zorgboerderij zal de mogelijkheid bieden om mensen dagactiviteiten te laten ondernemen. De activiteiten liggen in de sfeer van: houtbewerking, bosbeheer/onderhoud en dierverzorging. Naast bovengenoemde activiteiten denkt TriAde aan een boerderijwinkeltje en een moestuin. Stichting TriAde heeft inmiddels het gebouw overgenomen van de gemeente Almere en is al enige tijd geleden begonnen met het aanbieden van dagactiviteiten op deze locatie. Het gebouw wordt de komende tijd verbouwd.  

Schaapskudde en schaapskooi. De schaapskudde, eventueel aangevuld met geiten, speelt een centrale rol in de herbestemming van het oude Eksternest. Enerzijds staat de schaapskudde ten dienste van de dagbesteding van TriAde, anderzijds levert de kudde een belangrijke bijdrage aan het beheer van het Vroege Vogelbos en zal het ook educatief en recreatief aantrekkelijk zijn. De kudde is van betekenis voor de bestrijding van de hinderlijke reuzenberenklauw in het Kromslootpark en het Beginbos. De houten schaapskooi wordt naast het bestaande gebouw gerealiseerd, naar verwachting in de loop van 2006. Op dit moment is de kern van de kudde al op het stadslandgoed de Kemphaan te vinden.  

Natuurlijk beheer Vroege Vogelbos. Het Vroege Vogelbos rondom het oude Eksternest heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een bijzonder natuurgebied. Het beheer van het gebied zal opgepakt worden door Landschapsbeheer Flevoland. Dit is een organisatie die vrijwilligers op een actieve manier bij het beheer van de natuurlijke omgeving betrekt. De organisatie wil de natuurlijke parkfunctie van het gebied verder versterken. Hierbij wil ze zoveel mogelijk burgers en bedrijven betrekken. In de loop van het volgend jaar wordt een plan opgesteld en vervolgens kan het gebied nog aantrekkelijker gemaakt worden voor planten, dieren en mensen. In de schaapskooi krijgt Landschapsbeer ook een onderkomen en een gereedschapsberging. Vanuit deze locatie zal Landschapsbeheer ook in de rest van de stad projecten oppakken.  


22-9-2005  'Archeologie dag in Almere’ op 28 aug. a.s.

Duizenden jaren Almeerse historie in een handzaam boekje  

De gemeente Almere heeft, ter gelegenheid van de Archeologiedag van 28 augustus jl., een boek samengesteld over Archeologie in Almere. Het boek vertelt dat de geschiedenis van Almere veel verder teruggaat dan de eerste paal van deze stad. Onder de voeten van de huidige bewoners zijn vondsten terug te vinden die erop wijzen dat duizenden jaren geleden, in de Steentijd, hier al mensen woonden. Ze leefden toen in jachtkampen van waaruit ze jaagden, visten en voedsel verzamelden. Ook hebben archeologen vondsten gedaan uit de periode dat Almere water was. Er zijn meer dan 16 scheepswrakken gevonden die vijf eeuwen geschiedenis vertegenwoordigen: van de periode dat de Zuiderzee het economisch handelscentrum van Nederland was. Het onderzoek naar de scheepswrakken en de vindplaatsen uit de Steentijd levert een belangrijke bijdrage aan de kennis van de Nederlandse geschiedenis. 

In het boekje ‘Archeologie in Almere’ staat alles over de scheepswrakken en de andere Almeerse archeologische vondsten. Inwoners van Almere en andere geïnteresseerden kunnen het boekje, zolang de voorraad strekt, kosteloos opvragen: via de mail (ijanmaat@almere.nl) of met een brief (Natuurcentrum Het Eksternest

 

21-9-2005 Netwerkdag voor vrouwen vanuit diverse culturen op 20 sept. a.s.
Netwerkdag voor vrouwen vanuit diverse culturen. Waar moet ik met mijn vragen zijn, wie, wat en waar?

Donderdag 29 september kunnen er vragen gesteld worden aan 24 organisaties 

Stadhuis Almere, in de Burgerzaal, van 9.15-15.00 uur. Gratis entree, inklusief kinderopvang en  lunch.

Programma 29 september 2005: 09.00 uur Zaal open; 09.15 - 09.45 uur Buikdanseres en hennaschilderes; 09.45 - 11.45 uur Workschop netwerken; 11.45 - 12.00 uur Alomtonenkoor; 12.00 - 12.45 uur lunch; 12.45 - 13.45 uur Eerste twee rondes netwerken bij de
organisatie'; 13.45 - 14.00 uur Pauze; 14.00 - 15.00 uur Tweede twee rondes netwerken bij de organisaties.
Meewerkende organisaties:
AVANTI, IVNA, De Schoor (opstap, buurtbemiddeling), Mantelzorg, Vrouwenopvang Flevoland, Axion, Woningbouwcorperaties, Budgetterings bureau, Zorggroep Almere, S’Heerenlo, CTC, Bureau Jeugdzorg, Rode Kruis, GGZ, HVDF, IKG, Bibliotheek Almere, Commite vrouwen in de bijstand, ROC, Humanitas, VCA, Gemeente Almere project oudkomers en stichting Gewoon Anders.

ontwerp Sylvia Groot


20-9-2005 Beurs Han Lammersfonds voortalentvolle violiste uit Lelystad

Het Han Lammers Fonds zal op 29 september 2005 voor de zesde keer gelden beschikbaar stellen. De beurs zal worden uitgereikt door de voorzitter van het fonds de heer Michel  Jager (CvdK in Flevoland) aan Hannah Strijbos uit Lelystad.  

Hannah Strijbos is een jonge veelbelovende violiste die zeer gemotiveerd is. Naast haar VWO-opleiding zit zij alweer 3 jaar in de Jong-Talentklas van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij haar lessen tweemaal per week krijgt van mevrouw Wijzenbeek. Daarnaast één keer per 14 dagen met de Cor-repetitor (de pianist) Jan Hoytink van het Conservatorium.Ook maakt zij deel uit van de “Fancy Fiddlers” het ensemble bestaande uit leerlingen van de Jong-Talentklas, onder leiding van mevrouw Wijzenbeek dat in het seizoen nagenoeg wekelijks optreedt in het hele land. Hannah heeft ook landelijk al een en ander gepresteerd. Zij was in 2004 finalist in haar leeftijdscategorie (derde) tijdens de Nationale Jordens Viooldagen in Den Haag. Met het kwartet waarvan zij deel uitmaakt, het Allegra kwartet, werd zij tweede tijdens het onlangs gehouden internationale kamermuziek concours Charles Hennen in Heerlen (eerste van de Nederlandse deelnemers). Hannah heeft de laatste vier jaar deelgenomen aan de internationale cursus voor viooltalenten uit Polen, Duitsland en Nederland in Goch (Duitsland) en neemt dit jaar voor de derde keer deel aan de 14‑daagse vioolcursus in Ftan (Zwitserland). Ook heeft zij in augustus deelgenomen aan de “Internationale Meisterkurs für Streicher” in Kloster Schöntal (Duitsland). Zij zal het bedrag van € 2.500,- gebruiken voor de aankoop van een nieuwe viool.  

De uitreiking zal plaatsvinden op 29 september in het Nieuw Land Erfgoed Centrum om 19.30 uur. Alleen jonge kunstenaars die een wettelijke erkende opleiding volgen of afgerond hebben komen in aanmerking voor een beurs uit het Han Lammers Fonds. De richtlijnen zijn aan te vragen bij het secretariaat van het fonds in het provinciehuis (tel. 0320-265285), Postbus 55, 8200 AB Lelystad. De aanvragen dienen voor 1 juli van het lopende jaar te worden ingediend.

 


7-9-2005 Afrikaanse markt op Afrikadag  op  de Kemphaan op 18 september a.s.  

Op zondag 18 september vindt op stadslandgoed de Kemphaan de zesde editie van de Almeerse Afrikadag plaats. Naast live muziek van o.a. de Marokkaans/Nederlandse band Kasba en tien verschillende workshops voor kinderen en volwassenen, vormt de Afrikaanse markt een belangrijk onderdeel van de Afrikadag. Genoeg te doen om lekker een dagje rond te struinen en dat voor maar 1 euro entree. Voor fietsers is de entree gratis omdat 18 september autoluwe zondag is. Op de Afrikaanse markt op het plein vindt u zoals altijd een keur aan houtsnijwerk, djembé’s, stoffen, beelden, sieraden, tassen en manden. De kraam van “African Style” Boutique Toko uit Almere biedt een divers assortiment Zuid-Afrikaanse kunstnijverheid en natuurlijk is de Almeerse Wereldwinkel Duka La Dunia ook aanwezig.

 De stichting Hand to Hand verkoopt op de markt spullen ter ondersteuning van hun projecten in Gambia en bij de kraam van Kafoeskanta vindt u een uitgebreid aanbod kleding, sieraden en accessoires uit West-Afrika. Er is een kraam met Keniase thee en koffie en de Soroptimisten verkopen Zuid-Afrikaanse wijnen. En omdat de Afrikadag dit jaar is speciale aandacht besteed aan de cultuur van Noord Afrika ontbreekt het op de markt zeker niet aan aardewerk, mozaïek, waterpijpen enz. Meer informatie www.afrikadagalmere.nl

 

 


 

28-8-2005 Archeologiedag op De Kemphaan in Almere

 

Op zondag 28 augustus van 12.00 tot 16.00 uur organiseert de gemeente Almere op stadslandgoed de Kemphaan een archeologiedag. Op deze dag kunnen Almeerders en andere belangstellenden kennis maken met de bijzondere geschiedenis van de provincie Flevoland. In de bodem van de polder zijn sporen gevonden die teruggaan tot zeker 8800 voor Christus. Deze archeologische resten zijn uitzonderlijk goed bewaard en zelfs in Europees opzicht bijzonder. Zij vertellen unieke verhalen over het leven van onze voorouders.  

De archeologiedag richt zich dit jaar op de periode van de scheepvaart op de Zuiderzee. Het programma is zeer divers: er zijn workshops, demonstraties, een tentoonstelling en een verhalenverteller. Bezoekers kunnen ook zien hoe een kano uit een boomstam wordt gemaakt. Het thema scheepsarcheologie staat dit jaar in heel Flevoland centraal. Ook de tentoonstellingen ‘Vergaan in de Gouden Eeuw’ en ‘Geen zee te hoog’ in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad gaan hierover. Op dezelfde dag is ook de Volksmuziekdag op de Kemphaan. Vele muzikanten zullen de Archeologiedag opluisteren met hun accordeon, trekzak of ander instrument. Op een Open Podium kunnen amateurmuzikanten hun muziek ten gehore brengen. De groep Madlot treedt om 13.00 uur op met live folk- en dansmuziek. De toegang voor de archeologiedag én de volksmuziekdag is gratis.  

Stadslandgoed de Kemphaan ligt aan de Waterlandseweg in Almere. De Waterlandseweg is makkelijk te bereiken vanaf de A6 (afrit 5 richting Utrecht) of de A27 (afrit 36 richting Almere). Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen. Een routebeschrijving vindt u op www.kemphaan.nl. Meer informatie over archeologie vindt u op www.almere.nl/archeologie.

 


 

23-8-2005 Jongste  aanvrager Leader+ subsidie van Nederland nodigt ook de Pers uit voor officiele opening Forellenvisvijvers op vrijdag 2 september a.s.

Tom Bremer (want zó is zijn naam, en 19 jaar jong) vertelt enthousiast en open over de nieuwe Forellenvisvijvers in Lelystad." Wij hebben al een tijdje gedraaid om alle kinderziekten er uit te halen want een forel is toch een moeilijke, veeleisende vis om te houden". Dit familiebedrijf (hij doet het samen met zijn vader) heeft enige tijd proefgedraaid, waarbij mensen op forel konden vissen. In heel in Flevoland is er geen andere forelvisvijver (alleen bij de Eemhof kun je op forel vissen, maar is geheel andere opzet).  Nieuw is het breed inzetten van kinderfeestjes tot bedrijfsuitjes, en voor iedereen die wil komen vissen. Er is ook een speciale vijver voor mensen in een rolstoel.Het merendeel van de mensen dat komt vissen is inderdaad man, maar het is opvallend dat er steeds meer vrouwen en kinderen gaan vissen. Er wordt hier ter plekke uitleg gegeven over 'verantwoord'  een vis aan de haak slaan, zodat het niet uitsluitend ingooien en binnenhalen wordt!  Je zou voor de grap eens de cijfers moeten opvragen van de sportvisserij, hoe groot deze tak van buitensport is en hoe deze groeit! (ook met vrouwen)

 Tom Bremer geeft uitleg (foto aangeleverd)

Plattelandsvernieuwing in de recreatieve sector

Met dit project is Leader+ subsidie vanuit de EU ontvangen omdat het vernieuwend is, bottom-up en een impuls kan gaan geven aan het gebied door stimulering van dergelijke verbredende initiatieven van plattelandsvernieuwing in de recreatieve sector.Tom Bremer: "er waren hier geen vijvers, die zijn zelf gegraven en dat maakt ook deel uit van het gehele ondernemersplan waar ook Leader+ geld heeft medegefinancierd. Het past in het provinciale, landelijke en Europese (GLB) beleid van het stimuleren van plattelandsondernemers om het bedrijf te verbreden op een creatieve wijze  en zo ook te zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen. Leuk is ook dat ik bij Leader+ - met mijn 19 jaar bij de aanvraag-  de jongste ondernemer ben (in VOF-verband met mijn vader) van Nederland die deze subsidie heeft aangevraagd".

De Pers wordt uitgenodigd om de Forellenvisvijvers officieel te openen samen met de heer J. Hermsen (voorzitter Lokale Aktegroep Europees subsidieprogramma Leader+)  www.leaderplus.nl  op vrijdagmiddag 2 september tussen 14.00-15.30 uur. 

Adres: Forellenvisvijvers De Huif (Fam. Bremer) Uilenweg 2, 8245 AB Lelystad. tel.0320-254606 of www.boerderijdehuif.nl

 


 

 

Jubilerende Koningin Beatrix brengt bezoek aan Provincie Flevoland en jubilerend Lelystad

 

Op dinsdag 27 september 2005 brengt Koningin Beatrix  een bezoek aan Flevoland,  de achtste provincie die zij bezoekt in verband met haar 25-jarig regeringsjubileum. De koningin is te gast op drie locaties in de provinciehoofdstad  Lelystad van 13.00-17.00 uur.

 

Het regeringsjubileum van Koningin Beatrix valt samen met het 25-jarig bestaan van de gemeente Lelystad. Lelystad is daarom bijzonder verheugd dat Hare Majesteit juist in dit jubileumjaar de stad met een bezoek vereert. In Lelystad bezoekt de Koningin Lelystad Haven en het Museumkwartier. Het bezoek wordt afgesloten in de replica van het stationgebouw Schiphol 1928 bij het Aviodrome op Luchthaven Lelystad.  

 

Centraal thema van de dag is de binding tussen jong en oud in Flevoland. Flevoland is een jonge provincie  met de jongste bevolkingsopbouw van Nederland, maar tegelijk maken ook traditie en historie deel uit van het cultureel erfgoed van het Nieuwe Land. In alle programmaonderdelen is het jonge en oude van Flevoland zichtbaar om Hare Majesteit te tonen dat de verbinding tussen ontwikkeling en traditie Flevoland tot een heel bijzonder gebied maakt.

 

De Koningin arriveert in Lelystad Haven, het voormalige werkeiland waar de aanleg van de dit jaar jubilerende provinciehoofdstad begon. In het voormalige gemeenschapshuis De Lange Jammer heeft de Koningin een gesprek met het college van Gedeputeerde Staten over recente ontwikkelingen in de provincie. Daarna een korte wandeling, waarbij de Koningin  een pioniersechtpaar bezoekt dat vanaf het begin in 1953 op het werkeiland woont. Zij hebben de houten arbeiderswoningen op Lelystad Haven nooit verlaten en zullen de Koningin in hun eigen woonkamer over hun heden en verleden vertellen.                                    Hier op de foto met Michel Jager, CvdK Flevoland >

 

 

Van Lelystad Haven vaart de Koningin met de Stedemaeght, een driemaster van de Hanzestad Compagnie, naar de Bataviahaven. Op dit schip spreekt zij met nog een aantal oud-medewerkers van de Dienst Zuiderzeewerken en het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeer Polders, die vanaf het begin hebben gewerkt aan de bouw en inrichting van de drie polders van Flevoland. Tijdens de vaartocht wordt de Stedemaeght vergezeld door tal van schepen en jachten uit de Lelystadse jachthavens. In de Bataviahaven zal de Koningin worden verwelkomd door honderden schoolkinderen van basisscholen uit alle zes Flevolandse gemeenten      

 

Daarna naar het Nieuw Land Erfgoedcentrum dat eerder dit jaar haar deuren opende. In het Nieuw Land Erfgoedcentrum wordt de koningin rondgeleid door directeur Ralph Keuning. Tijdens die rondleiding laten leerlingen van basisschool De Windroos in Lelystad (die dit jaar 25 jaar bestaat) in de speciaal voor kinderen ontwikkelde speelplaats zien op welke manier een polder ontstaat. Daarna krijgt de koningin een karakteristieke her-bouwde polderschuur te zien die vroeger in de Noordoostpolder stond en krijgt zij uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de drie IJsselmeerpolders die vanaf 1986 samen de provincie Flevoland vormen.

 

Daarna ontmoet de Koningin op het plein voor het Nieuw Land Erfgoedcentrum jong en oud uit de Flevolandse samenleving. Op het plein is die middag al vanaf 14.30 uur een gevarieerd en feestelijk programma aan de gang, waarvoor inwoners van Flevoland van harte zijn uitgenodigd.   

 

Er is een veiling van Oranje-artikelen georganiseerd (door website www.marktplaats.nl ), een initiatief van de familie Crébas uit Emmeloord. Binding in het Nieuwe Land komt bij uitstek naar voren in een multiculturele bruidshow, waarbij echtparen van allerlei afkomst uitbeelden hoe zij in hun cultuur een verbintenis voor het leven aangaan. De geschiedenis van Flevoland herleeft in een sketch uit een musical van inwoners van Dronten, waarin de historische waterbouwkundigen ir. Cornelis Lely en Jan Adriaenz. Leeghwater elkaar ontmoeten. Almere laat in een bijzondere en muzikale presentatie zien hoe snel de ontwikkelingen in die gemeente gaan. In 1978 werden in Almere de eerste huizen gebouwd en nu al is de stad een nieuw stadscentrum aan het bouwen voor de inmiddels bijna 180.000 inwoners van Almere. Ook is er een demonstratie van het project Shushin in Zeewolde. In dit project volgen jongeren budotraining om hen te leren hun emoties te beheersen en hun zelfbewustzijn te vergroten.

                                               
Bij vertrek van het plein ontvangt de koningin uit handen van burgemeester Chris Leeuwe van Lelystad (zie foto) het eerste exemplaar van een jubileumboek dat is samengesteld rondom het 25-jarig bestaan van de gemeente Lelystad. Vanaf het Museumkwartier gaat de koningin naar het Aviodrome, waar zij wordt ontvangen in de historische replica van het stationsgebouw Schiphol 1928. Directeur Arno van der Holst geeft Hare Majesteit een rondleiding door dit eerste stationsgebouw van luchthaven Schiphol, dat is nagebouwd op het terrein van het Aviodrome.
                                                   


20-7-2005  NMA doet (toch) géén onderzoek naar warmtetarieven Nuon  

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het verzoek van de gemeente Almere om te onderzoeken of Nuon bij de vaststelling van de warmtetarieven in Almere misbruik maakt van haar economische machtspositie afgewezen. De belangrijkste reden die de NMa hiervoor noemt is dat in het geheel van de werkzaamheden van de NMa dit onderzoek geen prioriteit heeft gekregen. De NMa stelt prioriteiten op basis van economische importantie, belang voor de consument, ernst van de vermoedelijke overtreding en doeltreffendheid en doelmatigheid.

De gemeente Almere heeft begin 2005 haar verzoek bij de NMa ingediend omdat zij al langere tijd wordt geconfronteerd met zorgen van Almeerse burgers over de hoogte van de warmterekening van inwoners van Almere Stad die aangewezen zijn op stadsverwarming. Als gebruikers met stadsverwarming inderdaad meer betalen, zou dat in strijd zijn met het ‘niet-meer-dan-anders-principe’ dat de gemeente Almere in 1990 in het contract met de Nuon voor stadsverwarming is overeengekomen. Dit principe houdt in dat een verbruiker die aangesloten is op het stadsverwarmingnet, op jaarbasis niet meer betaalt dan een verbruiker die op het gasnet is aangesloten.  

In haar afwijzingsbrief geeft de NMa aan dat bij haar besluit om geen onderzoek in te stellen heeft meegespeeld dat bij een mededingingsrechtelijke toets het ‘niet-meer-dan-anders-principe’ niet van belang is. Bij een onderzoek naar een eventueel buitensporig hoge prijs zou voor haar de vraag van belang zijn of er een verschil bestaat tussen de werkelijk gemaakte kosten en de gevraagde prijs en zo ja, of die winstmarge redelijk is.  

De gemeente Almere heeft tot nu toe twee sporen bewandeld: onderzoek door de NMa en overleg met Nuon. Nu het spoor van het onderzoek door de NMA dood blijkt te lopen, staat het tweede spoor nog wel open: dat van overleg met Nuon. In dat kader starten gemeente Almere en Nuon een gezamenlijk onderzoek waarin de tarieven van stadsverwarming worden vergeleken met die van verwarming met behulp van gasinstallaties. Gemeente Almere is de opdrachtgever van dit onderzoek. Begin november wordt de raad geïnformeerd over onder eer de resultaten van het onderzoek. 

 

14 juli 2005  Eerste paal Centrum voor Top– en Breedtesport Almere!  

Er komt leven in Almere Poort! Op donderdag 14 juli gaat de eerste paal van het Centrum voor Top- en Breedtesport de grond in. Het architectonisch hoogstaande sportcentrum is een ontwerp van Zwarts & Jansma Architecten uit Amsterdam. De accommodatie van ruim 12.000 m2 bruto vloeroppervlak wordt de basis voor de Almeerse sportbeleving; zowel voor amateurs als voor topsporters. De bouw wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de EU.  

Topsport…Het enorme sportcomplex wordt het kloppend hart van Almere Sportstad. Zo wordt het topsportgedeelte de thuishaven van Omniworld Volleybal & Basketball (Eredivisie) met ruimte voor maximaal 3000 toeschouwers. Tevens is de hal volledig toegerust voor handbal en zaalvoetbal op het hoogste niveau, tot aan EK en WK wedstrijden toe. …en amateursport Naast het topsportgedeelte komt een hypermoderne breedtesporthal. Deze hal krijgt een veelzijdige functie en is geschikt voor de beoefening van vele zaalsporten zoals basketbal, volleybal, tennis, handbal en zaalvoetbal. De amateurleden van Omniworld Volleybal & Basketbal gaan er hun sport beoefenen, en leerlingen van Almeerse scholen volgen er hun lessen lichamelijke opvoeding. De publiekstribune telt 250 zitplaatsen. De hal is ook geschikt voor het afnemen van examens en kleinschalige evenementen.   

Levendig! De nieuwe sporthal wordt exemplarisch voor de levendigheid die het nieuwe stadsdeel gaat uitstralen. Waar nu nog een zandvlakte is, verrijzen binnenkort tienduizenden woningen en duizenden vierkante meters kantoren. Naar verwachting wordt het sportcentrum in augustus 2006 in gebruik genomen. De naam is nog niet bekend. De gemeente wordt de eigenaar van het centrum.  

Feestelijke viering De eerste paal gaat op 14 juli de grond in. Dit gedenkwaardige moment voor Almere gaan wij vieren! De start van de bouw zal worden ingeluid met een spectaculaire act. De directeur van BAM Utiliteitsbouw: de heer Bol, de directeur Omniworld Volleybal: Ron Zwerver en oud-wethouder Frits Huis zullen allen een toespraak houden. En natuurlijk staat de champagne klaar!  


21-6-2005 GRAVIN KOOPT KASTEEL ALMERE

"Kasteel Almere”, het prestigieuze project op de bodem van de voormalige Zuiderzee, is de laatste jaren niet in de meest positieve zin in het nieuws geweest. De bouw van het project, kwam door financiële problemen van de investeerder/eigenaar Tijs Blom in de zomer van 2002 stil te liggen. Het spookbeeld van een kasteelruïne in Nederlands jongste stad doemde op.De huidige eigenaar, een dochteronderneming van de Rabobank, heeft het totale object, verkocht aan twee kapitaalkrachtige ondernemingen die beiden in ruime mate beschikken over ervaring en expertise op het gebied van initiëren, ontwikkelen en exploiteren van grotere en bijzondere projecten.   

De twee nieuwe eigenaren, die de aankoop en ontwikkeling gezamenlijk ter hand zullen nemen, zullen de verdere realisatie van dit bijzondere project doen plaatsvinden onder de naam die wordt gevormd door de beginletters van beide deelnemers GRA-VIN. Toepasselijker kan het niet voor de realisatie van een replica van een middeleeuws kasteel. Eén van de nieuwe eigenaren is een vennootschap die wordt bestuurd door J.van der Graaf, een ondernemer die zijn kwaliteiten in de transportsector ruimschoots heeft bewezen en ook op het gebied van ontwikkelen en beleggen in onroerend goed de nodige know-how in huis heeft. De andere eigenaar is een vennootschap die behoort tot het Vink-concern. Dit concern omvat ondermeer bedrijven die actief zijn in de (her)ontwikkeling van woningbouwlocaties, bedrijventerreinen en sport- en recreatiegebieden en ook werkzaam zijn in de transportsector, betonproductie, weg- en waterbouw, afvalverwerking, recycling en de realisatie van tankstations.  

 

De aankooponderhandelingen hebben geruime tijd geduurd, maar zijn steeds in goede sfeer en op constructieve wijze verlopen. Ook de positieve en resultaatgerichte houding van het gemeentebestuur van Almere en de betrokken functionarissen van die gemeente hebben bijgedragen aan het tot stand komen van deze aankoop.In eerste instantie zal het kasteelgebouw afgebouwd worden. Voor de overige gebouwen met omliggende terreinen (25 hectare) wordt gedacht aan ontwikkeling ten behoeve van culturele- recreatieve- en/of horeca doeleinden, hoewel andere plannen niet bij voorbaat worden uitgesloten. Het spreekt voor zich dat de ontwikkeling en realisatie in nauwe samenwerking en in goed overleg met de gemeente Almere zal plaatsvinden. Hoewel de realisatie met voortvarendheid wordt aangepakt, zal het nog wel even duren voor de bouw daadwerkelijk wordt hervat. Op bestuurlijk niveau moet nog veel besproken worden en ook in technische zin vragen vele aspecten de aandacht.

 

< Hans Brouwer maakte deze impressie van Kasteel Almere

 

 


 

1-6-2005 Tante Truus officieel geopend

 

 

Eindelijk is Tante Truus dan officieel open gegaan en wel op woensdag 1 juni 2005. Burgemeester Annemarie Jorritsma zou de openings-  handeling verrichten maar werd elders verwacht (zij was jarig!) en dus kwam de loco-burgemeester, in dit geval wethouder Heleen Visser. 

 

 Tante Truus is een Horeca-onderneming, waar jonge mensen, met een lichamelijke of geestelijke handicap, aan de slag kunnen. Zij krijgen daarbij begeleiding van volwassen begeleiders. In deze 'Tante Truus' zijn behalve lunches en kleine hapjes, ook geschenken te koop, leuke hebbe-dingetjes, die vaak ook weer vervaardigd zijn door mensen, vaak jongeren, uit een vergelijkbare groep.

 

Het initiatief is al jaren geleden (1999) ontstaan bij Marjan Heidstra, die zich al die jaren met een tomeloze energie heeft ingezet om tot een eigen Horeca-bedrijfje te komen voor deze doelgroep.

 

 

 

Voorzichtig begonnen in Almere-Haven, met bedienen, bestellingen opnemen, enz. in Avanti waar een top-kok de maaltijden bereidde. Vervolgens werd de groep 'Tante Truus'  regelmatig ingezet bij o.a. recepties bij organisaties of borrel-na-afloop bijeenkomsten op het Stadhuis.

 

 De jongeren zélf hebben nu het idee dat ze ook deelnemen aan de maatschappij omdat ze zinvol werk hebben. Zij vinden het zonder uitzondering allemaal erg leuk werk! 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het projekt "Tante Truus" zijn heel veel sponsors betrokken geweest om dit ideeele projekt mogelijk te maken. Iedereen wordt dan ook geadviseerd om binnenkort eens een kijkje te nemen en een hapje of drankje te nuttigen bij Tante Truus, de nieuwste aanwinst op het gebied van Horeca!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op woensdag 1 juni 2005 werd in een bomvolle lokatie (met sponsors, betrokkenen van het eerste uur, het bestuur en belangstellenden) door Heleen Visser, de loco-burgemeester, "de linten" doorgeknipt: weer 's wat anders dan 'één lint doorknippen' (!) 

Die linten werden vastgehouden door de jongeren die meewerken in dit projekt. 

 

 

 

 

 

 

 

Ze schreeuwden van vreugde, vooral toen Marjan Heidstra in het zonnetje werd gezet 

door Monique Vork ('Your Ambassador Monique Vork yourambassador@xs4all.nl)

 

<< foto: Monique Vork en Marjan Heidstra

.

 

Gerard Jansen (gemeente Almere) bedankte iedereen en vertelde iets uit de historie van Tante Truus; over de lange weg die er te gaan was en tenslotte de zoektocht naar een geschikte lokatie. Maar het was allemaal prima gelukt, de lokatie is prima en 'Tante Truus' loopt als een trein. Burgemeester & Wethouders hebben er zelfs een eigen vergadertafel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna kwam er 'champagne' met een verrassing erin (als je geluk had). In één van de vele glazen zat namelijk een diamantje. Degene die die vond, kon ermee naar Triade Juweliers om dat diamantje ergens in te laten zetten! Lekkere hapjes en sapjes en een heleboel mensen die blij waren met dit mooie resultaat. Kijk maar naar de sfeervolle foto's in een sfeervolle ambiance!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens wilden de 'Tante Truus' sen even gezellig met elkaar op de foto, en met o.a. de loco burgemeester Visser en Gerard Jansen (voorzitter van dit projekt)en de ex-burgemeester, Hans Ouwerkerk en Gedeputeerde Harry Dijksma, die alsmaar riep: 'ook allemaal met hulp van Europa!' (dat klopt maar: óók zonder Grondwet!)

 

 

 

 

 

 

 

......een hapje en een drankje .....en met een bloemetje van de bloemensponsors......en politie in de buurt.....

 

 

 

 

 

Tante Truus is gevestigd aan de Grote markt, in de Marktmeesterstraat 141-143 in Almere-stad. Telefoon 036-533.0.533

 

 

 


 

3-6-2005  Aktiviteiten rond "Bos der Onverzettelijken"

Ter gelegenheid van 60 jaar Bevrijding worden op 3 juni 2005 door burgemeester Jorritsma een aantal aktiviteiten rondom het Bos der Onverzettelijken gepresenteerd. Het archief van de initiatiefcommissie wordt officieel overgedragen aan het Stadsarchief van de gemeente Almere. Bij het Stadsarchief is een kleine expositie met banieren ingericht. Op de website www.almere.nl  is uitgebreide informatie over het Bos der Onverzettelijken opgenomen.  

Het Bos der Onverzettelijken is een monument ter herdenking van de verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd. Het monument is gerealiseerd door de stichting Samenwerkend Verzet 1940 – 1945. Het monument ligt in het Hannie Schaft park naast de Verzetswijk in Almere Stad. Vanaf 2003 is het Bos der Onverzettelijken overgedragen aan de gemeente Almere, waarmee voor de gemeente de verplichting is ontstaan om het gedachtengoed achter het Bos der Onverzettelijken onder de aandacht te blijven brengen. Het Bos der Onverzettelijken is niet alleen een plaats om te herdenken maar staat ook symbool voor de waarde en betekenis van verzet bij de verdediging van vrijheid, democratie en mensenrechten. Om de betekenis van het Bos der Onverzettelijken voor het nageslacht te bewaren zijn een aantal activiteiten uitgevoerd. Het complete archief van de initiatiefcommissie, waaruit de geschiedenis van de totstandkoming van het Bos duidelijk wordt, wordt overgedragen aan het Stadsarchief van de gemeente. Van dit archief is een inventarislijst gemaakt zodat belangstellenden het kunnen raadplegen.  

Verder is het verhaal achter het Bos der Onverzettelijken beschreven op de website van de gemeente Almere (zie www.almere.nl/monumenten). De algemene informatie is aangevuld met vier interviews met verzetsstrijders die aan de wieg van het Bos hebben gestaan. Door de interviews kunnen toekomstige generaties een beeld krijgen van de oorlogstijd en het verzet. Om deze informatie onder de aandacht te brengen zijn twee banieren gemaakt, welke bij passende gelegenheden in het Stadhuis tentoongesteld kunnen worden. Ook wordt de groep Vrienden van het Bos der Onverzettelijken voorgesteld aan de bestuursleden van de stichting Samenwerkend Verzet. Zij treden op als belangenbehartiger van het Bos.

 


 

 

20-5-2005 Archipel heeft prachtige tuin en Jeu de Boules-baan

 

Zorgcentrum "Archipel"aan de Poeziestraat in de Literatuurwijk in Almere heeft nu ook een prachtige tuin bij het complex. 

 

Bovendien is er een Jeu de Boules-baan aangelegd voor de bewoners. Initiatiefnemer tot dit idee was Joop Lammerts van Bueren, zelf sinds enige tijd een tevreden bewoner van dit -uniek in Nederland- wooncomplex, dat niet uitsluitend op ouderen gericht is maar ook mensen met een beperking. Behalve de nodige zorg (aan 'huis' want alles is er vertegenwoordigd) is er ook een kinderopvang aanwezig en een Restaurant. Kortgeleden werd een binnentuin aangelegd (dankzij vele Almeerse sponsors) en als sluitstuk resteerde de tuin, 'de Kiem' genaamd. Een prachtige lokatie, midden tussen de wijkbewoners, bijna aan het water met een goed zicht er op. 

 

Joop Lammerts van Bueren dus, in het verleden PvdA-raadslid en een korte tijd wethouder geweest voor de Almeerse gemeenteraad, nu nog steeds aktief voor de Almeerse gemeenschap. Hij wist veel sponsors te werven uit het Almeerse bedrijfsleven, zoals groenondernemer Boogaart en tuinarchitekt/-ontwerper Marius.

 

 

 

 

 

 

Op deze zonnige (!) dag werd de tuin feestelijk in gebruik genomen. Direkteur Herman Linzl hield een speech, Peter de Booij (Willems Adcocaten) voegde daar zijn speech aan toe en vervolgens kreeg de initiatiefnemer een "eigen" bankje aangeboden naast de Jeu de Boules-baan. 

 

 

 

 

 

 

Dat wil zeggen: Joop Lammerts van Bueren kreeg een koperen plaatje óp dat bankje aangeboden met de tekst "De Kijk en Doe tuin, naar een idee van en gerealiseerd door Joop Lammerts van Bueren" (één 's' ontbreekt helaas...) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de 'onthulling' hieven Lammerts van Bueren en de Booij samen het glas in Franse sfeer: mét alpinopet op! De bankjes zijn speciaal uit Frankrijk overgekomen en zitten perfekt. Voor de bewoners en geinteresseerden waren er hapjes, drankjes en accordeonmuziek (musette)

 

 

 

 

Met de mooie ronde vormen (waar Marius zo specifiek in is) met veel variatie in groen en bloeiende planten, was deze tuin een feest om te zien. Er komen nog bomen en een waterloopje in de tuin, aan de andere kant is al een waterpartij aangelegd, met bamboe er omheen. Als afsluiting komt er zelfs nog een 'Kunstboom'  van een Belgische kunstenaar, die tzt geplaatst gaat worden. 

 

 


 

3-5-2005  Er komt een unieke opleiding scheepsarcheologie in Flevoland

 

De provincie Flevoland, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het Nieuwland Erfgoedcentrum (NLE), de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), het Nederlands Instituut voor Scheeps- en Onderwaterarcheologie (NISA) en de gemeente Lelystad hebben hiertoe een intentieverklaring ondertekend.  

De opleiding scheepsarcheologie wordt een specialisatie binnen de Masteropleiding archeologie van de RUG. Het onderwijs vindt voor een deel in Lelystad plaats. Het NLE en het NISA leveren de onderwijsruimten en de deskundigen die de onderzoeken kunnen begeleiden. Daarnaast beschikken deze instituten over technische faciliteiten als spoelvloeren en speciale houtconserveringsmiddelen. Bovendien hebben zij een grote collectie scheepswrakken en andere archeologische schatten die het onderzoeken meer dan waard zijn. De opleiding gaat in het nieuwe schooljaar van start. Vooruitlopend daarop gaat de RUG deze zomer al de eerste 'fieldschool' (veldonderzoek) organiseren. Het streven is om het eerste jaar met 15 studenten van start te gaan.  

De 95 scheepswrakken die in de Flevolandse bodem zitten, vormen een onderwijspotentieel dat zijn gelijke in de wereld niet kent. Nergens anders bestaat de mogelijkheid om op deze schaal scheepsarcheologisch onderzoek 'op het droge' te kunnen doen. Onderwijs en onderzoek kunnen dit karakteristieke deel van de Flevolandse en Nederlandse geschiedenis veilig stellen en weer tot leven brengen. Daarmee kan Flevoland zich internationaal op de kaart zetten, zowel op wetenschappelijk als cultuurtoeristisch gebied. Internationale congressen die periodiek worden georganiseerd zijn hier onderdeel van. De partners hebben de grote lijnen van de voor Nederland unieke opleiding vastgeled in een startnotitie. Een projectgroep werkt dit verder uit in een samenwerkingsovereenkomst en stelt een ‘businessplan’ op. Van de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad wordt een financiële bijdrage gevraagd. Deze is onder meer bestemd voor het aantrekken van een deeltijd hoogleraar, die in het NLE aan de slag gaat.

 


Filosoferen over burgerschap en andere saaie begrippen met stadsfilosoof Barry van ’t Padje  

Woensdag 11 mei om 20.00 uur in CCCorrosia  vindt het Filosofisch Café plaats onder leiding van Barry van ’t Padje, de stadsfilosoof van Almere. Het centrale onderwerp van de avond is waarom het onmogelijk lijkt onszelf te veranderen. Kortom, een avond filosoferen over burgerschap en andere saaie begrippen. Helaas kon de avond in maart jl. niet doorgaan wegens griep van onze stadsfilosoof, tot verdriet van vele bezoekers. Vandaar dat het thema van het filosofie-debat  is doorgeschoven naar 11 mei. De toegang is gratis en de expositieruimte is al om 19.30 uur open.Tijdens een afwisselend programma van debat en dialoog, muziek en wetenschap zal antwoord worden gezocht op zeer uiteenlopende vragen als: valt er over smaak te twisten? kan een Nederlander Afrikaan worden? en wat is democratie? Voor sommige onderdelen van het café, zoals het debat, is een actieve inbreng van de bezoekers gewenst

Aan het Filosofisch Café werken naast de stadsfilosoof ook mee: de jonge Almeerse componist en muzikant Jolle Roelofs mee, de zanger/gitarist Daniël v/d Zee en de dichter Hein Walter. Het café begint om 20.00 uur in de expositieruimte van Cultureel Centrum Corrosia en de toegang is gratis. (dit is een bericht van het CCC)


29-4-2005 Feestelijke opening van de uitbreiding Dierenasiel Almere

Dat het Dierenasiel Almere al jaren uit zijn voegen was gegroeid, was bekend. Er werden in de groeistad Almere in verhouding dus erg veel dieren aangeboden aan het Asiel: gevonden, weggelopen of zwerfdieren. Zoals bekend, is de gemeente verplicht deze dieren enige tijd op te vangen (plus verzorgen = huisvesten, eten geven en medische zorg verlenen). Dit alles in afwachting van een eventueel baasje dat zich meldt. Maar dat vergt heel wat van de capaciteit en opvangmogelijkheid, van dit Asiel. Gelukkig had de gemeenteraad enige jaren geleden al besloten dat dit Dierenasiel uitgebreid moest worden en geld ter beschikking gesteld. Voor de bouw van de nieuwe kennels, niet voor de exploitatie en inrichting daarvan!

 

 

Vrijdag 29 april 2005 was het eindelijk zover: de uitbreiding was klaar en kon gevierd worden. Direkteur Tjeerd Feenstra hield een speech en wees op een maquette de uitbreiding aan, van nu en in de toekomst (nog grond beschikbaar). 

 

 

 

Daarna een speech van wethouder Henk Smeeman die en korte terugblik gaf van het reilen en zeilen van het asiel en een grote pluim gaf aan alle medewerkers met name de vele vrijwilligers. Ter verhoging van de  feestvreugde werd wethouder Smeeman uitgenodigd om de opening te verrichten. Hij deed dat samen met de  Duitse herder Bachus dwz Smeeman knipte het lint door dat naar de nieuwe hondenkennels leidde.

 

 

 

 Hond Bachus mocht als eerst een nieuwe kennel in gebruik nemen.

 

Daarna volgde een rondleiding langs de nieuwe uitbreiding van zowel 16 extra hondenkennels ( = 2 honden per kennel) en 70 extra plaatsen in de nieuwe kattenkennels, (meerdere katten in één kennel). De kennels zijn ook uitgebreid met buiten-kennels, een behoorlijk avontuurlijke ruimte, ook in grootte.

 

 

 

 

Het was een stralend-zonnige dag, waarbij opviel dat er na alle verbouwingen, géén gras meer te zien was. Wethouder Smeeman liet weten dat hij eens zou kijken in zijn 'wethouderspotje'  om wat groene graszoden te kunnen realiseren.

 

Margret Jansen, de stuwende motor achter het Asiel, liet weten dat er ontzettend was geploeterd om alle dieren die het asiel bevolkten, onder te brengen tijdens de verbouwingen. Zij prees alle vrijwilligers die zelf aan 'eigen dieren-opvang thuis'  hadden gedaan, alles ten behoeve van het Asiel! Iedereen werd bedankt en mocht vervolgens het glas heffen op deze nieuwbouw!

 

 

 

 

 


27-4-2005  Eindpresentatie van "De kleden van Almere"

Na de zomer van 2004 is er gestart met deze aktiviteit: kleden borduren. Doel was om alle vrouwen, van welke nationaliteit dan ook, met elkaar in kontakt te brengen dmv dit Borduur-projekt. De meeste vrouwen -in alle culturen- kunnen meestal wel met naald en draad overweg en op deze manier konden ze ook makkelijker met elkaar in gesprek raken. Aanvankelijk met weinig vrouwen begonnen, werd het uiteindelijk een groot succes. In totaal hebben 234 vrouwen -uit 37 verschillende landen- meegedaan aan dit Projekt. De jongste deelneemster was vijf jaar! Woensdag 27 april 2005 was de eindpresentatie die een extra feestelijk tintje kreeg in de nieuwe Burgerzaal van het Stadhuis. Het begon allemaal met een optreden van een buikdanseres, Farida (zij is stagiaire bij Avanti)

Het thema van het projekt was: de "Vier Seizoenen" en er werd ook een speciaal "Almere-kleed" gemaakt, evenals een "Vredeskleed". Voor dit projekt kwam er subsidie van het Oranje Fonds, het Prins Bernhard Fonds en de gemeente Almere (vandaar dat de wethouder Maatschappelijke zorg, Johanna Haanstra, de opening mocht verrichten. Zij deed dit samen met Norah Azarkan (PAVEM en Emancipatieraad) door een kleed te onthullen.

Daarna konden de vele aanwezigen de kleden gaan bewonderen, waar zij vaak zélf aan meegewerkt hadden! 

< De kleden zijn ontstaan uit ontwerpen van de naald-kunstenares Sylvia Groot, die de 4-seizoenen-kleden creatief begeleid heeft.

< Vervolgens een optreden van het 'Alomtonenkoor'.

Een dame uit Suriname...>

 

 

Daarna droeg dichteres Corrie Spruyt een gedicht voor en Lida Dijkman, manager van Avanti presenteerde een boekje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

En toen waren er interculturele hapjes, van Hollandse kaas tot Turkse Baklava en werden de originele ontwerpen van Sylvia Groot verloot onder de deelneemsters.


24 juni 2005 1e Lustrum Bedrijven Sportdag Almere

Er zijn inmiddels al veel bedrijven en organisaties sponsor en/of deelnemer aan de jaarlijkse Bedrijven Sportdag Almere. Alle opbrengsten gaan naar een goed doel en bovendien is het erg gezellig als je samen met kollega's meedoet. Ook de Almeerse ondernemers zijn ieder jaar weer enthousiast: "zó weinig kosten en zóveel plezier!'  De Bedrijven Sportdag wordt georganiseerd door de leden van de Ronde Tafel, een Almeerse serviceclub en de opbrengsten van deze dag komen geheel ten goede aan de Stichting Jeugdland Almere-Haven, dat geheel met vrijwilligers werkt en hard toe is aan renovatie van hun onderkomen.

Dit jaar is het extra feestelijk want dan wordt het eerste Lustrum gevierd dus voor iedereen die geinteresseerd is geraakt": geef jezelf of je Bedrijf op bij de Stichting Bedrijven Sportdag Almere. Postbus 50049 1320 AA Almere of via info@bedrijvensportdagalmere.nl


Nieuwe Stadsplattegrond van Almere , óók met Kunst & Design

 

Almere heeft vanaf heden een nieuwe stadsplattegrond. Daarop zijn alle bezienswaardigheden van de stad te vinden. De kaart is een gezamenlijke uitgave van de gemeente Almere, het Flevolands Bureau voor Toerisme (FBT) en de Stichting Stadspromotie Almere (SSA). De kaart is in de vorm van een flyer en gratis af te halen op diverse locaties in Almere.

 

Er bleek in Almere grote behoefte aan een kaart waarop architectuur, natuur, kunst en design, watersportmogelijkheden, uitgaansgelegenheden en overnachtingen duidelijk staan aangegeven. De kaart is vanaf eind april te verkrijgen, onder meer op de ANWB Kampeer- en Vakantiedagen in de Almere informatiestand op het Almeerderstrand. Daarnaast is het af te halen bij de VVV, kunstinstellingen, Stadhuis en horeca.

 

De kaart kent een oplage van 100.000 en is gedrukt bij drukkerij PlantijnCasparie in Almere. De stadsplattegrond is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Marketingplan Toerisme en Recreatie van de gemeente Almere, FBT en SSA.

 


20-4-2005 Lezing door Russische filosoof Karmanov "De onzichtbare mens"

Woensdag 20 april om 20.00 uur geeft de schrijver en filosoof Constantin Karmanov een lezing in CCCorrosia in Almere Haven. De lezing met als onderwerp ‘de onzichtbare mens’, is vrij toegankelijk en de expositieruimte is al om 19.30 uur open. De onderwerpen die aan bod komen zijn: ‘het raadsel van het bewustzijn’, ‘wie leest ons DNA?’ en ‘wie wekt ons ’s ochtends?’ Hierover wordt niet alleen gepraat, maar de bezoeker kan deze onderwerpen ook ervaren door te visualiseren. Omgeven door de schilderijen met portretten van Monique Schumacher geeft het thema van de lezing een extra dimensie en sfeer. Reserveren kan via  036-5215929 of info@corrosia.nl  

Constantin Karmanov, naast filosoof ook een bio-fysicus, is de schrijver van het boek ‘De logica van het ideële’. Karmanov is een belangrijke inspirator met betrekking tot de filosofische ideeën van Maarten Manson. Manson is een bekende Almeerse beeldend kunstenaar en schrijver. Het nieuwe boek van Manson ‘De Onzichtbare Mens’ wordt op de avond van de lezing gepresenteerd in de expositieruimte van Cultureel Centrum Corrosia. Voor meer informatie: bel 036-521 59 29. of www.corrosia.nl


7 april 2005  Vrijwilligers Vacature Bank  van start in VIP-room

In de Bibliotheek in Almere-stad vond donderdag 7 april om 18.30 uur de opening plaats van een "VIP" room. Een beetje andere VIP-room dan het woord zou doen vermoeden want het gaat hier om een ruimte voor de Vrijwilligers Vacature Bank (VVB), die te vinden is op de eerste verdieping van de Bibliotheek in Almere-stad. 

Wethouder Frits Huis opende deze VIP-room officieel, samen met Regina van Oorschot, zelf ook vrijwilligster op vele fronten. Om 19.00 uur ging de Vrijwilligers vacature Bank van start. 

Vanaf dat tijdstip is de VIP-room iedere donderdagavond geopend van 19.00-20.30 uur.  NB De donderdagochtendopenstelling aan de Wagenmakerbaan komt hierdoor te vervallen! 

Kom allemaal eens een kijkje nemen in de VIP-room op de eerste verdieping van Bibliotheek Stad, Schrijverstraat 1 te Almere. Dan kun je rustig praten met de Vrijwilligers Centrale Almere of het Steunpunt Vrijwilligerswerk

 

foto: Frits Huis en Regina van Oorschot (met dank voor de foto)


 3 april 2005  Laatste  "Dames van Almere"

Zoals gebruikelijk iedere maand de eerste zondag van de maand: de "Dames van Almere" olv initiatiefmeenster Leny Hartong. Vandaag was een 'special'....de laatste bijeenkomst want Leny stopt hiermee na een periode van bijna negen (9) jaar. Zij vindt het nu tijd voor iets anders, hoewel de belangstelling ongewijzigd hoog is gebleven, met een steeds wisselend publiek, ook steeds nieuw publiek, en dat is knap! Hieronder wat achtergrond van het ontstaan van 'De Dames"maar nu eerst: de gasten van deze bijeenkomst: Michelle en Bob Friedlander, beiden fotografen, Bob als persfotograaf en zijn vrouw Michelle vaak op ander gebied.

Bob Friedlander, liefkozend Bobby genoemd, startte het verhaal en Michelle vulde hem aan of gaf haar eigen kijk op dingen. Het ging over hoe zij elkaar ontmoet hadden (tijdens werkzaamheden), hoe de liefde oversloeg (beiden waren eerder getrouwd geweest) en vervolgens het trouwen en samenwonen met alle kinderen erbij! Twee van Bob, twee van Michelle en twee van hen samen (een groot verdriet was dat ze één kindje kwijtraakten). Een huishouden vol, maar ging wonderbaarlijk goed. Ja, druk, inderdaad. Michelle hield ondanks haar werk als fotograaf, altijd rekening met de kinderen, was er altijd voor ze als ze uit school kwamen bijvoorbeeld.

Vanuit de zaal wilde men weten hoe zo'n persfotograaf dingen aanpakt? Mag je zomaar alles fotograferen? "Ja, dat mag maar je hebt ook je eigen gevoel en verantwoordelijkheid, vindt Bob, dus sommige dingen doe je niet. Het gaat vaak wel om de sensatie maar als dat mensen, met name kinderen betreft, moet die sensatie maar ondergeschikt zijn''. Ook wil men weten of ze allebei dezelfde dingen fotograferen. Nou nee, ze gaan vaak wel ergens samen naar toe (gezelliger) maar ieder doet zijn/haar eigen stukje. Bob werkt voor de Telegraaf, een landelijke krant) en Michelle voor de Almare, een lokaal huis-aan-huis blad.

Op vakantie willen ze -eigenlijk- geen camera meenemen dus....nemen ze een klein pocket-cameraatje mee!  Voor "je kan niet weten" want Bob blijft natuurlijk een persmuskiet, volgens Michelle. Voor ze op vakantie kunnen, moeten ze wel eerst vervangers regelen, anders kunnen ze niet weg. Hun zoon, aanwezig om te fotograferen op deze bijeenkomst (zie foto), heeft fotografie met de paplepel ingegoten gekregen. Die volgt nu dan ook een opleiding op het gebied van fotografie. 

De familie Friedlander woont sinds 1983 in Almere, waar Michelle zegt 'helemaal mee vergroeid te zijn', dit is echt haar stad. 

Bob ontving vorig jaar de eerste A.A.P.-Award, uit handen van burgemeester Annemarie Jorritsma, een onderscheiding voor een Almeerder die Almere landelijk op de kaart heeft gezet. En dat had-ie: hij was in 2004 veertig jaar (40 jaar) persfotograaf. 

Ter gelegenheid daarvan exposeerde hij met 40 foto's (van elk jaar één) in Expo CCCorrosia. Met vooral veel foto's uit de sportwereld: Ajax, een jonge Johan Cruyff, wielrenners (zijn grote liefde) enz.  Binnenkort verschijnt er een boekje, speciaal gebundelde sportfoto's en SBS6 wil er een uitzending aan wijden. Vanuit het publiek wordt gezegd dat men hem nog nooit zoveel heeft horen praten! Een waardige afsluiting van "De Dames" deze bijzondere gasten

foto: Michelle Friedlander

Over "De Dames van Almere" 

Leny Hartong was de initiatiefneemster omdat het haar leuk leek iedere maand een bijeenkomst te organiseren voor vrouwen. Niet om de mannen te weren maar om ook de allochtone vrouwen in kontakt te brengen met autochtone vrouwen, op een laagdrempelige manier. In die jaren was er naast het Stadhuis een etablissement dat heette "De Heren van Almere", een goed bereikbare lokatie zo pal naast het Stadhuis dat bij iedereen bekend was. Omdat op de zondagmiddag Almere 'uitgestorven' leek, was dit een perfekte dag en plek om te kijken of er inderdaad belangstelling voor was. Leny noemde haar idee "De Dames van Almere" , ging in overleg met de eigenaar, die dat vanzelfsprekend prima vond: volk over de vloer! Die eerste keer in 1983 waren er gelijk al zo'n 50 vrouwen, in afwachting wat er ging komen......maar dat wist Leny zélf nog niet eens. Hoe dan ook: het idee sloeg aan. Iedere eerste zondag van de maand een volle bak. Iedere bijeenkomst was er een spreekster (later ook sprekers), of iemand die iets wilde laten horen of zien. Van klassieke muziek tot een buikdanseres, over asielzoekers en vluchtelingen tot dikke vrouwen en van dichters naar gitaarvirtuozen en fotografen. Door de verscheidenheid aan onderwerpen ontstond ook een verscheidenheid aan publiek met verschillende interesses. Later mochten ook mannen bij de bijeenkomsten aanwezig zijn. 

Steevast om 16.00 uur startte de gast(e) met zijn/haar verhaal en na afloop gelegenheid voor discussie. Daarna kon men deelnemen aan een multiculturele maaltijd, afwisselend gekookt door vrijwilligsters uit verschillende landen (tegen een zacht prijsje dus)

Er kwamen daarna nog andere lokaties (de uitbater van de "Heren" dacht er een slaatje uit te slaan, ging later ook failliet. Nu zit op deze plaats MacDonald) om de laatste jaren te bivakkeren in Avanti in Almere-Haven. Op een korte onderbreking na (wegens ziekte van Leny Hartong) is dit fenomeen dus bijna 9 jaar doorgegaan met slechts een minimale subsidie voor een flesje wijn of een boeketje voor de gasten.  

Hulde dus voor dit geweldige initiatief van Leny Hartong, ondanks haar handicap, de eeuwig blijmoedige!

( NB een voorbeeld voor College en gemeenteraadsleden die zo ijverig op zoek zijn naar sociale cohesie.....en daar veel geld insteken maar tot op heden weinig bereikt hebben in de Almeerse gemeenschap. Er is namelijk draagvlak nodig onder de bevolking; Leny heeft dat draagvlak gevonden)

 


1 april 2005 Kunst op rotonde in Almere-Haven

Helaas waren er weinig journalisten aanwezig om de plaatsing bij te wonen van een Kunstwerk op de rotonde van de Ambachtsmark in Haven. Waarschijnlijk waren ze bang dat er (weer) een 1-april-grap met hen zou worden uitgehaald  ;- ) Lees ook bericht hieronder van 30/3 jl.  (NB zelfs college- en gemeenteraadsleden hadden al een -te vroege- 1 april-grap met ze uitgehaald) Maar hoe dan ook: er gebeurde wel degelijk iets op die rotonde: Marien Vlug bevestigde eigenhandig het objekt dat nog ingepakt was en vervolgens om 14.00 uur  werd  'onthuld'  (zie foto's)

 

Dat was dus één maar het tweede gedeelte betrof de bekendmaking dat er wel degelijk een Kunstwerk op deze rotonde komt. Alleen moet dat nog vervaardigd worden, is dus nog niet klaar, maar wij (Marien Vlug en Greta Verduin) vonden dit wel een ludiek idee om dit op deze manier bekend te maken! 

Vrijdag 1 april 2005  

Dit geintje was inderdaad een 1-april-grap maar……… er komt wel degelijk een (echt) beeld op deze rotonde!    

Het wordt een kunstwerk van kunstenaar Dimitri. Het beeld wordt circa 2 meter hoog en wordt vervaardigd van polyester en staal. Het is geabstraheerd maar duidelijk herkenbaar zijn een vrouwenfiguur, een borst, een stropdas annex lange nek van een mannenfiguur en twee hoofden. Dit alles  wordt uitgevoerd in  verschillende kleuren.  

Vanaf a.s. maandag 4 april 2005 kan er zelfs meegekeken worden naar het ontstaan van dat beeld via een webcam op www.gallery-dimitri.com  

Dimitri maakt dit beeld voor eigen rekening omdat hij vindt dat Almere wel wat meer Kunst kan gebruiken, en de rotondes daar bijzonder geschikt voor zijn. En….wellicht doet goed voorbeeld goed volgen!”.  Enige jaren geleden had Greta Verduin, als raadslid, zelfs een heel plan voor “Kunst op Rotondes”  maar dat was toen misschien wel te vroeg voor de bestuurders. Dit idee had als achtergrond: de identiteit van Almere versterken dmv Kunst en tevens de herkenbaarheid van de wijken vergroten. Marien Vlug nam vorig jaar dit idee ter harte en plaatste tot twee keer toe een beeld op die rotonde ...dat de enen keer werd gestolen en de andere keer vernield. Hij wilde ook het groen-onderhoud voor zijn rekening nemen. Daarom is het bijzonder leuk dat dit initiatief weer wordt opgepakt!

Iets over Dimitri.  Dimitri is een beeldend kunstenaar die eind vorig jaar in het nieuws kwam toen hij samen met twee kollega-kunstenaars een leegstaand schoolgebouwtje ‘kraakte’ . Die ‘Kunst-kraak-aktie’ duurde zegge en schrijve maar een dag. Onlangs kreeg dit kunstenaarscollectief, samen met andere kunstenaars, een lokatie aangeboden bij De Wierden, waar zij ruimte konden huren. 

Onlangs werd bekend dat Dimitri met een ander kunstwerk door is naar de volgende ronde. Waarvan? De 2e Kamer krijgter  een nieuw pand erbij, waarin men ook Kunst wilde hebben. Iedere Nederlandse kunstenaar kon zijn of haar idee indienen. Er kwamen 600 Kunst-voorstellen binnen, waarvan 96 kunstenaars met hun voorstel doorgingen, aan de hand van stemmingen. Daar zat Dimitri ook bij. Er waren 8 verschillende disciplines. Dimitri is inmiddels naar de tweede ronde gegaan, zit in de discipline “Sculpturen”, waarvan er nu nog 12 personen over zijn die meedingen naar de uiteindelijke prijs. In totaal is er 160.000 € beschikbaar voor de verschillende prijswinnaars uit de verschillende disciplines. Dat beeld van Dimitri is van ijzer en stelt voor: een man in streepjespak.

PS de journalisten die er tóch ingevlogen zijn: bedankt voor de medewerking!


30-3-2005 Burgerinitiatief van kunstenaars

Zoals je hieronder (26-3-2005) hebt kunnen lezen over alle verwikkelingen rond het initiatief van Marien Vlug, die een rotonde in Almere-Haven wilde sponsoren, maar na het ontvreemden van het door hem geplaatste beeld, wel wat 'verdrietig' (ofwel: teleurgesteld) was. Het was extra spijtig dat een goed sponsor-initiatief op deze manier om zeep werd geholpen. Het beeld van een naakte vrouw is vervangbaar (replica bij Tuincentrum) maar daar gaat het niet om. Maar: 'wie doet nu zoiets? De buurtbewoners waren juist erg blij dat de Rotonde er zo gezellig uit zag!'   Behalve het beeld, was namelijk ook het verdere (groen)onderhoud voor rekening van de Almeerse ondernemer. Het is nu alweer bijna een jaar later en aan de rotonde is niets meer gedaan.

Maar gelukkig zijn er nu kunstenaars in Almere-Haven die dit initiatief hebben opgepakt. In alle stilte hebben zij gewerkt aan een écht, uniek kunstwerk, dat, als de gemeente meewerkt en alle vergunningen op tijd in orde komen, a.s. vrijdag om circa 14.00 uur geplaatst zal worden. Het kunstenaarskollektief doet er geheimzinnig over omdat zij het graag als een verrassing willen brengen naar de Almeerders. Uniek is het feit dat zij zelf de gehele kosten voor hun rekening nemen, zowel van het kunstwerk als de plaatsing. Het kán in Almere!

Gewéldig, zo'n initiatief in Almere-Haven een rotonde sponsoren met Kunst. Almere heeft namelijk zó veel rotondes, waardoor iemand die hier niet bekend is, door de bomen het bos niet meer ziet. "Moet ik hier rechtsom of linksom", is vaak de vraag want de meeste dreven hebben weinig herkenbaarheid. Enige jaren geleden werd nog druk gediscussieerd over 'De Identiteit' van Almere maar concrete zaken, zoals Rotondes verfraaien met o.a. Kunst, zijn daar helaas niet uit voortgekomen (tot nu toe).


FILOSOF

Wegens ziekte gaat filosofie-avond vanavond met Barry van ’t Padje niet door!  

Vanavond (woensdag 30 maart 2005) gaat het eerste Filosofisch Café onder leiding van de Almeerse stadsfilosoof Barry van ’t Padje niet door. Van ’t Padje heeft een stevige griep onder de leden. Zodra hij daarvan hersteld is, wordt een nieuwe datum bekend gemaakt.  

Voor meer informatie: bel 036-521 59 29. of www.corrosia.nl


26-3-2005 Rotonde  in  Almere-Haven krijgt Kunstwerk

Het valt soms niet mee om in Almere iets leuks te organiseren.....

Vorig jaar had de Almeerse ICT-ondernemer Marien Vlug iets leuks bedacht voor zijn eigen wijk (Almere-Haven): een beeld midden op de rotonde aan de Ambachtsmark. Voor eigen rekening kocht hij een beeld, inderdaad in een tuincentrum, van een naakte vrouw met de handen omhoog gestrekt. Hij plaatste het beeld op een sokkel en op 25 maart 2004 mochten de automobilisten die de rotonde namen, dit idee bewonderen. Maar ook buurtbewoners, die langs wandelden of fietsten, konden deze opfleuring waarderen. Ook het groenonderhoud had deze  'rotonde-sponsor'  voor zijn rekening genomen. Helaas voor zijn goede initiatief: nog geen maand later (23/4/04) was het beeld helemaal verdwenen, alleen de sokkel stond er nog.....

Het is nu alweer bijna een jaar later en aan de rotonde is niets meer gedaan. Maar gelukkig zijn er kunstenaars in Almere die dit initiatief hebben opgepakt. In alle stilte hebben zij gewerkt aan een  écht, uniek kunstwerk, dat, als de gemeente meewerkt en alle vergunningen op tijd in orde komen, volgende week vrijdag geplaatst, dan wel onthuld, zal worden. Zodra er meer bekend is, brengen we u op de hoogte.

 


15-3-2005  Betonning geplaatst rotonde Noorderplassen

De rotonde aan de Plassenweg, bij de Noorderplassen, is voorzien van een echte ' betonning' , bij Rijkswaterstaat vandaan. Bewoners van deze inmiddels alweer 13 jaar bestaande wijk, leek het een leuk idee deze 'Entree ' naar de woonwijk te voorzien van iets uit de scheepvaart/ watersport. Per slot is deze wijk geheel aan het water gebouwd. En 'betonning' is hetzelfde als een 'boei' op het water. Het idee kwam van Paul Slingerland, een van de eerste bewoners, en hij heeft dit verder uitgewerkt. 

 

 

 

 

De rotonde ligt ook heel strategisch: rechtdoor ga je naar de drie Urban Villa' s, de 3 flatgebouwen op de pier, ofwel 't Hoofd in de Noorderplassen. Naar links (Bakboord in de scheepvaart -en dus rood- ) ga je naar de woonwijk Noorderplassen met 158 woningen, de Noorderleedeweg. Als je naar rechts gaat, kom je bij 'de Realiteit', de experimentele woonwijk die wegens architektonisch  sukses mag blijven staan. NB Deze betonning is tijdelijk: er komt nog een definitieve!

 

 

 

 


29-3-2005 Filmpremiere "De handen uit de mouwen"

Vrijwilligers verdienen het om in het zonnetje gezet te worden

Daarom nodigen de Commissaris van de Koningin in Flevoland en de Gedeputeerden Flevolandse vrijwilligers uit voor het bekijken van deze film, met aansluitend een diner in buffetvorm. Tijdens het diner (in het provinciehuis in Lelystad) kan men van gedachten wisselen over het vrijwilligerswerk in Flevoland en kan men zijn mening geven daarover. Helaas zijn de plaatsen beperkt en kunnen slechts 80 vrijwilligers deelnemen. Wie het eerst komt, het eerst maalt maar....men wil graag diverse soorten vrijwilligerswerk een plek aan tafel geven. Dat betekent dat er wel gekeken wordt naar de verdeling in verschillende sektoren: sport, cultuur, zorg, natuur en welzijn. Opgeven kan bij Yamina Krai   y.krai@axion-flevoland.nl  en graag voor 14 maart a.s. De filmpremiere begint om 17.00 uur (men is welkom om 16.45 uur) en na de film begint het diner. Om 19.30 is de bijeenkomst afgelopen.

 

De afgelopen periode hebben alle gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin, Michel Jage,r stage gelopen in het vrijwilligerswerk. Van al deze stages is een sprankelende film gemaakt die een goed beeld geeft van het vrijwilligerswerk in onze provincie.

 

 


8-3-2005  Laatste Laura Bouwmeester Ontbijt

Dinsdag 8 maart 2005, het laatste Laura Bouwmeester Ontbijt, zoals altijd op de Internationale Vrouwendag, en zoals steeds in de studio van Omroep Flevoland. Dit laatste Ontbijt had als thema ' Mantelzorg'. Dit voorjaar wordt daar in Flevoland speciale aandacht besteed, als onderdeel van een landelijke campagne  "Ik? Ik ben mantelzorger". Gedeputeerde Laura Bouwmeester, initiatiefneemster van dit Ontbijt dat naar haar genoemd is, is zelf ook mantelzorger. 

 Zij verwelkomt alle gasten, waarna een journalist met 3 gasten in gesprek gaat over de kombinatie mantelzorg, werk en vrije tijd. En het effekt van het overheidsbeleid hierop. Door ontwikkelingen als vergrijzing en bezuinigingen in de professionele zorg wordt de druk op de informele zorg, ofwel: de mantelzorger, groter.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die naar verwachting in 2006 ingaat, schrijft voor dat hulpbehoevenden eerst nagaan in hoeverre zij zorg uit de eigen omgeving kunnen betrekken. Nu al is het grootste deel van de mantelzorgers vrouw....Door deze ontwikkelingen is de kans groot dat steeds meer vrouwen worden aangesproken of zich geroepen voelen, om zorgtaken op zich te nemen. Dit staat op gespannen voet met het Kabinet naar economische onafhankelijkheid van vrouwen en een betere verdeling van arbeid tussen mannen en vrouwen. 

Gastspreeksters waren o.a.: Greet Kamminga, regio-coordinator Steunpunt Mantelzorg Lelystad, Dronten en Zeewolde en Ria Hogervorst, ambtenaar gemeente Almere.

 

 


Tijdelijke pauze
"De Almeerder" stopt


De redactie van De Almeerder legt voorlopig en voor onbepaalde tijd haar pen neer. Het besluit wordt ingegeven door zakelijke overwegingen. In de commerciële 'struggle for life' hebben de betrokkenen keuzes moeten maken in hun tijdsbesteding. We hopen dat onze lezers onze nieuwsvoorziening hebben kunnen waarderen. Hopelijk tot ziens!

08 03 2005

 (geplukt van de website www.dealmeerder.nl)

 


Koninklijke onderscheiding voor John van der Pauw

Woensdag 2 maart 2005 om 11.00 uur ontving John van der Pauw, sociaal raadsman in Almere, in de Burgerzaal van het stadhuis uit handen van burgemeester Annemarie Jorritsma de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.  

John van der Pauw werkt in 2005 twintig jaar als Sociaal Raadsman in Almere. Hij verricht dit werk met veel bevlogenheid, vasthoudendheid en professioneel idealisme. Meer dan eens stapte hij – en dat is niet gebruikelijk in het sociaal raadswerk - naar de rechter om het belang van zijn cliënt te bepleiten. Zelfs voordat de EVA bestond, was van der Pauw al werkzaam in Almere! Hij is mede-oprichter geweest van het CliëntenBeraad Almere (in 1991), een samenwerkingsverband van professionele hulpverleners en rechtzoekenden dat tot doel had/heeft de positie van de laagstbetaalden en kansarmen in Almere te verbeteren. 

 

Ook zwengelde John van der Pauw regelmatig maatschappelijke discussies aan over de positie van minima. Niet zelden leidden deze discussies tot aanpassing van het beleid dat op minima betrekking had. Het werk van John van der Pauw wordt door vele Almeerders gewaardeerd en gevoeld als steun en gids in een – voor leken – ondoorzichtige en ingewikkelde maatschappij met bijbehorende rechtsstructuren.  

Een totaal verbouwereerde John van der Pauw was naar het Stadhuis gelokt voor een 'Vergadering'. Toen hij na de speech van burgemeester Annemarie Jorritsma de onderscheiding kreeg opgespeld, was hij best ontroerd, de man die zich meestal inzet voor anderen, stond nu zelf in de belangstelling. Een speech van Van der Pauw zat er verder niet in maar hij was ontroerd door het gevarieerde publiek dat hem kwam feliciteren. Ook vanaf deze kant: John, je verdient die onderscheiding: al járen!

 

< een glaasje champagna ter verhoging van de feestvreugde ...

....en een kus van zijn vrouw Monica >>

 

 

 


Tussen de Vaarten krijgt bewonersplatform

 
Na een aantal eerdere pogingen gaat het er maandagochtend 28 februari 2005 om 09:30 uur toch van komen. Dan zal met het ondertekenen van de officiele stukken op het kantoor van notaris Trip aan de Willem Dreesweg, Stichting Bewonersplatform Tussen de Vaarten een feit zijn. De drie initiatiefnemers die dit mogelijk maken zijn mevrouw C. Elligens en de heren G.P. Salomons en H.A. Struik. 

Na een eerste nieuwsbrief, die in samenwerking met het stadsdeelkantoor in Tussen de Vaarten-noord is verspreid, hebben zich al vrij snel een aantal enthousiaste bewoners aangemeld. De verwachting is dat het aantal aanmeldingen snel zal oplopen.  Eerdere pogingen om een dergelijk platform in het leven te roepen strandden, omdat veel bewoners de mening toegedaan waren weinig of geen binding met de woonomgeving te hebben. 

"'s Morgens  de wijk uit, veelal richting Amsterdam, en 's avonds te moe om nog wat te doen", was een veel gehoord excuus. Langzaam maar zeker groeit echter de band die men met de woonomgeving heeft en krijgen de bewoners wél interesse in "hun" wijk. Het is de initiatiefnemers erom te doen een goede basis neer te zetten en het stokje dan over te geven aan andere betrokken bewoners. Ook Tussen de Vaarten heeft recht op een actief en betrokken bewonersplatform. Woordvoerder: Mevr. C. Elligens 

Voorlopig secretariaatsadres: Henk Struik, Jozef Israëlslaan 163(036 - 5386401 --- 06 25037356


24-2-2005 Officiele Opening Acomplex

Het lint doorknippen van de fraaie toegangspoort door Anna Zanstra onder toeziend oog van Ron de Haas (Ymere)

Een initiatief van mevrouw Anna Zanstra voor een woongemeenschap voor mensen met Schizofrenie is vandaag gerealiseerd in de Stripheldenbuurt in Almere-Buiten. Samen met ouders en familie van toekomstige bewoners heeft zij dit idee voorgelegd aan Triade en  Ymere , die vervolgens architekt Claudia Hoekwater (van Bureau Schippers Architecten BNA, Den Haag) inschakelde. 

de architect Claudia Hoekwater 

 

 

Het team van Triade staat klaar

de binnentuin> 

 

 

De start van de bouw was 9 juni 2004 en het resultaat is 37 ruime 3-kamerwoningen, een Inloophuis, een Clubhuis en een gemeenschappelijke binnentuin. Het betreft dus specifiek het "Wonen" en niet (zoals meestal het geval is) uitsluitend de "Zorg". De woningen zijn bedoeld voor personen met schizofrenie van 30 jaar en ouder. Hoewel het Acomplex amper is opgeleverd, zijn alle woningen al verhuurd en is er zelfs al een wachtlijst! De gemiddelde leeftijd bedraagt 38 jaar. Het is een bijzonder projekt, uniek in Nederland,vandaar dat de opening onvoorstelbaar druk was omdat tevens (nu nog) de gelegenheid bestond diverse woningen te bekijken. 

Die bleken zonder uitzondering zeer ruim van opzet, uitgaande van bewoning door één persoon. De bedoeling is dat de bewoner/bewoonster zijn of haar familie of vrienden kan ontvangen in de eigen woning en eventueel ook kan laten overnachten. Omdat de ziekte Schizofrenie nu eenmaal onvoorspelbaar is, zijn er 24 uur per dag twee personen van Triade aanwezig. Het Acomplex beoogt dus vooral geen behandelcentrum te zijn maar juist een veilige plek om te wonen. Dat laatste is bedoeld als permanente bewoning, dus niet steeds weer verhuizen of doorschuiven. Een uniek projekt dus, vooral omdat dit tot stand is gekomen op initiatief van ouders.

 

 

Een onvergelijkbare stem hoorde ik ineens naast mij.....

...'lijkt de stem van Marjan Berk wel'', riep ik spontaan.

Erger nog', lachte zij: ík bén het'!  Berk, de echte dus, verrichtte de eerste handeling in de tuin, bij de eerste berk en een plaquette. Haar zoon heeft ook een plaatsje in dit A-complex veroverd.

 

 

 

Na alle bezichtigingen was het tijd voor speeches van Anne Zanstra die nu bestuursvoorzitter is van het Acomplex, Wienke Bodewes, bestuurder Ymere, Jan Verlaan, bestuurder Triade en Frits Liefferink, bestuursvoorzitter DAC, het Dagaktiviteitencentrum dat nog gebouwd gaat worden. 

Anne Zanstra

Afsluitend voerde Burgemeester Annemarie Jorritsma het woord, namens de gemeente Almere  (die ook uitvoerig bedankt werd door voorgaande sprekers voor de soepele medewerking).Jorritsma liet weten dit niet alleen voor Almere maar ook op nationaal nivo een bijzondere voorziening te vinden, vanwege de scheiding tussen de funkties van Wonen en Zorg, nog niet eerder gerealiseerd in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Almere schuwt woon-experimenten niet, de Regenboogbuurt en Gewild Wonen zijn daar voorbeelden van in Buiten. In de Stripheldenbuurt wil men ruimte bieden aan particulier initiatief in welke vorm dan ook. 

burgemeester Jorritsma

Naast het Acomplex kent men initiatieven van kunstenaars, senioren, verstandelijk gehandicapten en een ecologisch georienteerd idee. Wat beftreft het Acomplex is bij de communicatie met de omwonenden grote openheid betracht. Dt is belangrijk omdat niet iedereen weet wat Schizofrenie inhoudt. Met zijn vele wooninitiatieven én de TBS-kliniek is de Stripheldenbuurt geen doorsnee wijk maar wél een typische Almeerse wijk: waarin Almere laat zien dat het zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en diversiteit hoog in het vaandel heeft staan. Natuurlijk zal zo'n typering van de wijk invloed hebben op afwegingen van toekomstige bewoners en mogelijk zelfs de verkoop beinvloeden. Persoonlijk heeft zij al ervaren dat de gemoederen over de vestiging van de TBS hoog kunnen opkopen! Toch is zij ervan overtuigd dat, wanneer de wijk eenmaal klaar is, dit een prettige woonomgeving voor de bewoners gaat worden. 

De ervaring met particulier initiatief is overwegend positief want er ontstaan vernieuwende woonconcepten."Dit soort pioniers maken de stad", volgens Jorritsma: "een pluim voor allemaal".  Verder verwelkomt zij alle nieuwe bewoners: "u komt te wonen op een prachtige plek, vlak bij de uitgestrekte natuur van de Oostvaardersplassen. Gefeliciteerd en sukses met het verhuizen!", aldus burgemeester Annemarie Jorritsma.


 

Singelcollectief geeft Info-avond over uniek woonplan in Almere-Poort  

Op 8 maart zal vanaf 19.00 uur in het stadhuis een uniek bouwplan voor particulier opdrachtgeverschap worden gepresenteerd door de woningbouwvereniging “Het Singelcollectief”.  Op een van de mooiste plekjes aan de buitenrand van Almere-Poort wil deze vereniging van particulieren naar eigen wens een reeks royale herenhuizen laten bouwen in combinatie met luxe appartementen. ”Het Singelcollectief “ is voortgekomen uit het idee dat veel mensen graag zelf willen bepalen hoe ze wonen. Ze willen geen genoegen nemen met een bestaande rijtjeswoning of een kant-en-klaar appartement. Ze willen uitdrukkelijk zelf invloed hebben op het ontwerp, de indeling en het ‘aanzien’ van hun nieuwe huis. Dat kan natuurlijk, wanneer men zelf als particuliere opdrachtgever een huis laat ontwerpen en bouwen. Maar voor de meeste mensen is dat een veel te dure en ingewikkelde mogelijkheid. Behalve …. wanneer men het collectief doet!  

Binnen Het Singelcollectief zullen toekomstige bewoners al hun eigen verlangens en ideeën kunnen inbrengen. In een gezamenlijk te ontwerpen bouwplan, dat unieke mogelijkheden biedt voor de realisatie van uiterst royale eengezinswoningen en appartementen in allerlei formaten. En waarin alle ruimte gegeven wordt om ook aan bijzondere woonwensen – zoals het werken aan huis, of het gezamenlijk gebruik van bijzondere faciliteiten -  tegemoet te komen.   

Tijdens de Info -avond zal men kunnen kennismaken met het projectteam dat de ontwikkeling en bouw van het plan op professionele wijze zal begeleiden. Ook wordt aangegeven wat de uiteenlopende mogelijkheden zullen zijn binnen de randvoorwaarden welke de Gemeente heeft aangegeven. De locatie is ideaal gelegen langs het Almeerderzandbos, op loopafstand van het strand en dichtbij bij het station Almere-Poort, een nieuw te bouwen winkelcentrum, scholen en andere voorzieningen. Op de website www.singelcollectief.nl is al wat nadere informatie te vinden over de plannen. Bent u geïnteresseerd en wilt u wel eens precies weten wat de voordelen zijn die het particulier opdrachtgeverschap ook u kan bieden, dan bent u op 8 maart van harte welkom in de woonmarkt van het stadhuis. In verband met de organisatie wil men graag dat u van tevoren even laat weten dat u komt. Dat kan telefonisch (036-5215105) of per e-mail info@singelcollectief.nl  


 

 

 

 

 

NB volgens mij is het niet meer  iedere avond gratis parkeren! Het eerste uur (wordt weer) gratis, daarna betalen tot (?) afhankelijk van (koop)avond of zo...

 

 

 

 


Ymere en gemeente Almere ondertekenen overeenkomsten voor project Bombardon

Woensdag 16 februari ondertekenden woningcorporatie Ymere en de gemeente Almere overeenkomsten ten behoeve van het herstructureringsproject Bombardon (Almere Haven). Het gaat hierbij om renovatiewerkzaamheden aan de appartementen aan de Meerstraat en Deltastraat en de bouwplanontwikkeling van een nieuw appartementengebouw met 40 woningen en privé parkeerplaatsen door Ymere. 

 

 

Daarnaast zal de gemeente Almere op korte termijn het muziekpaviljoen verwijderen. In het muziekpaviljoen is het kunstwerk ‘Zeepaardjes’ van kunstenaar Siemen Bolhuis verwerkt. Het oorspronkelijk ontwerp van de ‘Zeepaardjes’ wordt in brons gegoten en krijgt  als een ‘knipoog’ naar het verleden in het nieuwe appartementengebouw een plek.

Kunstwerk ‘Zeepaardjes’ in muziekpaviljoen krijgt nieuwe plek in de appartementengebouwen Ymere

 

De tekst op het linker zeepaardje luidt:

Dit muziekpaviljoen werd op 30 april 1985 aangeboden aan de bevolking van Almere door ingenieursbureau van Rossum BV in samenwerking met de stichting Vrienden van Almere.

 

 

 

 


 

Eén telefoonnummer KlantContactCentrum voor snelle dienstverlening Stadhuis

 

Om haar dienstverlening en bereikbaarheid verder te verbeteren, bereidt de gemeente het instellen van een KlantContactCentrum (KCC) voor, met één telefoonnummer waar burgers en bedrijven terechtkunnen voor verschillende producten en diensten.  De invoering is gepland voor september 2006. Definitieve besluitvorming hierover vindt eind 2005 plaats. Het KCC is een vorm van dienstverlening waarbij vragen van burgers en bedrijven zoveel mogelijk direct worden afgehandeld aan balie, telefoon en internet. Een KCC is dus meer dan een call centre.

 

Bij de invoering van het telefoonnummer in september 2006, zullen burgers en bedrijven terechtkunnen voor een beperkt aantal diensten en producten zoals bijvoorbeeld grofvuil meldingen, klachten, meldingen over de openbare ruimte en burgerzaken. De gemeente wil het aanbod daarna verder uitbreiden, waardoor het zoeken naar de juiste contactpersoon in de gemeentelijke organisatie tot het verleden zal gaan behoren.

 

De gemeente streeft ernaar in 2009 90% van alle contacten direct in het KCC te kunnen afwikkelen. De resterende 10% zijn de meer complexe aanvragen die de vakspecialisten in de organisatie blijven afhandelen. Vanuit het KCC zal de voortgang van deze aanvragen worden bewaakt, zodat er een betere controle komt op lange behandeltijden. Om het KCC te kunnen realiseren in 2006 heeft het college de opdracht verstrekt de voorbereiding verder uit te werken. Eind van dit jaar zal de gemeenteraad beslissen over daadwerkelijke implementatie

 


1-2-2005 Natuur en Milieu hebben een stem in Flevoland

....nieuw LOGO, nieuwe plannen....

Natuur- en milieuorganisaties zijn in beweging, zo ook de Milieufederatie in Flevoland. Om als organisatie midden in de samenleving te staan is het van belang om je van tijd tot tijd te oriënteren op de rol die je als organisatie wilt spelen en de beleidskeuzes die je hierbij maakt. De gemaakte keuzes zijn voor de komende jaren vastgelegd in nieuw beleidsplan. Om die doelen te bereiken is ook een heldere communicatie met verschillende groepen nodig. En die communicatie vraagt om een nieuw logo, een logo dat de rol en positie weerspiegelt, de Flevolandse identiteit uitstraalt en dat aangeeft dat de vereniging met aangesloten organisaties staat voor natuur en milieu. Per 1 februari gaat Milieufederatie Flevoland verder als > Natuur en Milieu Flevoland <

Afgelopen maanden is er gesproken over de keuzes voor de komende jaren. Dit heeft geleid tot een nieuw beleidsplan; Beleidsplan 2005 – 2009  Samen sterk voor een duurzaam Flevoland. De ingeslagen weg wordt voorgezet. De lijn van pro-actief handelen en met alternatieven komen, wordt verder aangescherpt. De vereniging profileert zich als verbinder, initiator en meedenker in het provinciale netwerk. Er zijn een viertal ontwikkelingen waar de natuur- en milieubeweging de komende jaren rekening mee heeft te houden: * Natuur en milieu staan laag op de politieke- en maatschappelijke agenda. Tegelijkertijd zijn natuur en milieu geen exclusief domein meer van de natuur- en milieubeweging; * Er is een toenemende tendens tot decentralisatie van het rijksbeleid, om beleid door te schuiven van Rijk naar provincie en gemeenten; * Er wordt in toenemende mate belang gehecht, ook door financiers, aan de mening van de burger; * Tot slot organiseren overheden zich in toenemende mate bovenprovinciaal en bovengemeentelijk, mede in reactie op de decentralisatie van het beleid en rijksgelden.    

De transitieagenda van het Rijk vormt de strategische kapstok. In het Nationaal Milieubeleidsplan 4, staat dat er enkele milieuproblemen zijn die met het traditionele milieubeleid van wettelijk reguleren en financieel stimuleren, lastig zijn op te lossen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het klimaatprobleem, gerelateerd aan de uitstoot van CO2. Om tot een CO2 neutraal energiegebruik te komen moeten er enorme technische, financiële en maatschappelijke veranderingen plaatsvinden. Dat is onze uitdaging. De geschetste ontwikkeling betekent een herwaardering van de vereniging en de aangesloten organisaties. We gaan meer gericht capaciteit stoppen in het steunen van de aangesloten organisaties om samen tot betere resultaten te komen voor natuur en milieu in Flevoland. Het steunt ons ook in de realisatie van onze doelstelling: ‘De bevordering van een goed beleid voor milieu, natuur en landschap, in de meest ruime zin’.  

Het profiel van de federatie en het bureau is in het beleidsplan benoemd als "inspirerend, stimulerend, vernieuwend, gezaghebbend, professioneel en toekomstgericht". Dat zijn geen loze kreten. Om de doelen te bereiken is een heldere communicatie nodig. En die communicatie vraagt om een nieuw logo, dat de rol en positie weerspiegelt, de Flevolandse identiteit uitstraalt en  aangeeft dat de vereniging met aangesloten organisaties staat voor Natuur en Milieu.


Groot succes hip hop Benefiet-avond voor 555

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere kwamen een ambulant jongerenwerker (NB René Kempenaar) en rapper Jeromexl met het initiatief om een Benefiet voor 555 te organiseren.

<< op de foto: rapper JeromeXL en DRT na een optreden in de raadszaal van het Stadhuis Almere in gesprek met burgemeester Annemarie Jorritsma tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2005

 

Zowel j.c. Totum als JVSA (jongeren veilig stadshart almere) ondersteunden dit idee direkt!

Met een kader van vrijwilligers was het mogelijk om de avond perfekt te laten verlopen. Tal van bekende en onbekende rappers traden belangeloos op. Ondanks de korte voorbereiding en geringe PR kwamen er maar liefst 125 jongeren op dit concert af. De entree was maar drie euro zodat het vooral voor de jeugd betaalbaar was.

 

 

op de foto: René Kempenaar (l) overhandigt de opbrengst ( foto: JVSA>> 

De opbrengst was 380 euro

 

 

 

 

en het was ook nog eens een absoluut top Hip Hop feest! << (foto:JVSA)

PR- werkgroep JVSA

 

 


Documentaire over 'De Witte Olifant''

Zondag 30 januari 2005 wordt op Ned.1 een documentaire uitgezonden over De Witte Olifant.

Filmmaker Hans Simons van de Filmboulevard heeft voor AVRO Kunstpanorama de kunstenaars van De Witte Olifant vanaf de prille start gevolgd. Deze kunstenaars-in-spé hebben allen een verstandelijke handicap maar worden begeleid door professionele kunstenaars, zoals Mariel Bisschops en haar collega Mieke van Dijk uit Almere, nu al gedurende enige jaren. Dat gebeurt dmv beeldende kunst en ruimtelijk werk en vindt plaats in een speciale werkplaats aan de Kerkgracht in Almere-Haven, waar zij ook regelmatig exposeren. Van hun werkstukken wordt regelmatig verkocht, waardoor zij (deels) eigen inkomsten kunnen verwerven.

AVRO Kunstpanorama is een nieuw kunstprogramma met elke zondag een ander onderwerp.

Uiteindelijk zal één van die onderwerpen een vervolg krijgen. Het programma heeft een nieuw concept. Gedurende 14 weken wordt elke week een ander, nieuw programma uitgezonden, dat door de kijkers via de website kan worden beoordeeld. Kijkers kunnen hun mening geven of een enquête invullen en dat naar de programmamakers mailen. Uiteindelijk ontstaat er een voorkeurslijst  van de kijkers. Het programma met de meeste positieve reacties krijgt een kans zich te bewijzen als nieuw kunstprogramma bij de AVRO op Nederland 1.

Bovendien geeft NRC-recensent Henk van Gelder in een wekelijkse column op de website zijn mening over elke aflevering. Kijk voor meer info en stem mee op:
www.avrokunst.nl/programmas/kunstpanorama  NB Er is een herhaling van dit programma op dinsdagochtend 1 februari a.s. om 09.55 uur (ook op Ned.1)

21+22 jan.2005: Jongeren Veilig Stadshart Almere op werkbezoek in Milton Keynes

Almere doet er alles aan om de jongeren niet te verdrijven uit het (nieuwe) stadscentrum. Men wil dus dat er snel voorzieningen voor de jeugd komen.

Een delegatie uit Almere, bestaande uit jongeren, ambtenaren, wethouders, politie en ambulant jongerenwerk, heeft op 21 en 22 januari een werkbezoek gebracht aan de Engelse gemeente Milton Keynes (vlakbij Londen). Aan dit werkbezoek is een traject van 2,5 jaar aan vooraf gegaan. In dit traject zijn de jongeren van JVSA (Jongeren Veilig Stadshart Almere) bezig geweest met het zoeken naar mogelijkheden om de nadrukkelijke aanwezigheid van jongeren in het centrum van Almere-Stad te verminderen.Dat hier behoefte aan was is in 2002 door de ondernemers van het stadscentrum aangegeven tijdens de jaarvergadering van het KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen). Dat jongeren elkaar ontmoeten voor de etalages van winkels zou een onveilig gevoel bij het winkelende publiek veroorzaken.In eerste instantie wilde JVSA een grote actieve ontmoetingsplaats realiseren vlak buiten het centrum bij museum De Paviljoens. Uit een vergelijkbaar project in Milton Keynes, een 'twin-stad' nabij Londen, bleek echter dat dat niet werkt omdat jongeren toch naar het centrum trekken. De voorzieningen moeten dus verhuizen naar verschillende plekken in het centrum. Dit moet zo zorgvuldig mogelijk gedaan worden. Er moet rekening worden gehouden met tal van factoren zoals het materiaal, de lokatie, en natuurlijk de veiligheid. Ook mag het allemaal niet te veel kosten, Almere moet bezuinigen.

Tijdens het werkbezoek heeft men een rondleiding gekregen door het centrum van Milton Keynes, een aantal presentaties gezien van de betrokken partijen over het project. En natuurlijk werd er gesproken met de Engelse jeugd. Na het programma is een bezoek gebracht aan de stad om te kijken hoe het daar echt was. Er werd gesproken met jongeren, portiers en de politie. In Milton Keynes zijn een aantal skateboard voorzieningen ontwikkeld, verspreid door het centrum.

Hier in Almere is men bezig om behalve skate-voorzieningen ook een pannaveld, een basketbalveld, breakdance/flatlandvloer en een graffity gelegenheid te realiseren. Iets wat extra opviel tijdens het werkbezoek en ook graag in Almere werd gezien is een kleine kiosk bij de skatebaan, deze kiosk zorgde voor een stukje sociale controle. Alle deelnemers hebben het werkbezoek als zeer leerzaam ervaren.

Een bericht van de werkgroep JVSA

NB de werkgroep JVSA denkt (hoopt!) dat eind januari 2005 het Panna-veldje er staat ;- )

 

 

Panna is een Surinaams woord en betekent 'poortje'; ofwel door de benen van je tegenstander spelen.

"In Nederland zag je deze vorm van straatvoetbal vooral veel in Amsterdam en later in andere grote steden. Twee jassen deden dienst als doel en in een mum van tijd konden de jongeren voetballen. Het spel ontwikkelde zich al snel als een echte sport met regels en werd steeds meer een lifestyle, die nauw samenhangt met de hip-hopscene", vertelt Jan Louwris.

Professionele sport
Edgar Davids is de grondlegger van het professionele Panna. Samen met Nike heeft hij kampioenschappen opgezet, waarvan de voorrondes in een aantal grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag worden gehouden. Omdat de sport zich steeds professioneler ging ontwikkelen, ontstond er behoefte aan een officieel wedstrijdveld.

Dynamisch spel
Panna KnockOut is een dynamisch en actief spel van maximaal drie minuten. "Iedereen komt snel genoeg aan de beurt, dat maakt het tot een intensieve een competitie. Als een speler in balbezit is, moet deze binnen 15 seconden een doelpoging doen. Wordt deze 15 seconden overschreden dan gaat de bal naar de tegenstander. Als er geen Panna wordt gescoord, stopt het spel na drie minuten en telt het aantal doelpunten", legt Jan Louwris uit. "Snelheid en behendigheid zijn belangrijk in het Panna Voetbal. Het gaat erom wie de beste voetbaltechniek heeft. Het is daarom ook nog eens een ontzettend mooi spel om naar te kijken."

Spannende strijd
Bij Panna KnockOut is een doelpunt alleen geldig als deze vanaf de speelhelft van de tegenstander wordt gescoord. "Het spel wordt niet stopgezet voor overtredingen, wat het tot een spannende strijd maakt", vertelt Jan Louwris. "Bij gelijkspel geldt een verlenging van maximaal twee keer 30 seconden. In deze 30 seconden geldt ook de sudden deathregel: als er een Panna is gescoord, stopt het spel. Is na de maximale verlenging van 1 minuut de stand nog steeds gelijk, wordt de winnaar met behulp van een toss bepaald. In de praktijk is dit echter nog nooit voorgekomen."