AGENDA-ENZO 2005

(bewust onvolledig!) soms staat iets 'politieks (Politieke Markt-ofzo) of politieke 'kunstjes''   onder de link ZO(OI)enzo'  


10-7-2005 Schotse invasie op de Kiem (Archipel)

 

 

 

 

 

 

 

Zondagmiddag 10 juli a.s. rond 15.00 uur treden een zestal leden op in De Kiem, tuin van woonzorgcentrum Archipel, Poëziestraat 360 te Almere-Stad (Literatuurwijk). De City of Amsterdam Pipe Band is een Nederlandse doedelzakband volgens Schotse traditie. De band bestaat sinds 1974 en behoort tot de beste op het Europese vaste land. De toegang is gratis. De mogelijkheid bestaat Schotse whisky en andere lekkernijen te proeven en kopen. Tegen betaling kan ook deelgenomen worden aan een Schotse maaltijd in het restaurant De Ziel (reserveren is raadzaam 036 – 548.17.13)

Het is de bedoeling dat er met een zekere regelmaat vertier komt in de tuin van de Archipel. Niet omdat kunst en cultuur in een Literatuurwijk niet mag ontbreken, hoe waar dat ook is, maar meer om van de tuin van de Archipel een ontmoetingsplaats te maken voor alle Literatuurwijkers. Het idee is om de muziek (of een andersoortig vermaak) en de catering naadloos op elkaar te laten aansluiten zodat met alle zintuigen een buitenlandse ervaring valt op te doen. Of een binnenlandse, wat doet het ertoe. Als het voor iedereen maar een leuke zondagmiddag oplevert. Er zijn ook mensen die op plannen als dit termen plakken als sociale cohesie, maar initiatiefnemer Joop Lammerts van Bueren vindt dat niet nodig. “We doen gewoon leuke dingen in de tuin en dan zien we wel of dat aanslaat in de wijk. Zo ja, prachtig. Zo nee, jammer. Verzinnen we een nieuwe list.”


21-6-2005 Presentatie Programma  eerste  "Nacht van de Nacht" op 29 oktober 2005

Dinsdag 21 juni 2005 presenteren Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties (tegenwoordig: Natuur en Milieu genoemd) in het Stadhuis Almere de hoofdlijnen van het programma van de eerste Nacht van de Nacht. Tijdens deze bijeenkomst zal de Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma,  toelichten waarom Almere zich betrokken voelt bij de campagne. Vertegenwoordigers van Nuon en Philips bekrachtigen de samenwerking met de natuur- en milieu- organisaties door de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen en kort hun betrokkenheid toe te lichten. 

Dit landelijk festival, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Almere en de hoofdsponsoren Philips en Nuon, is het sluitstuk van de campagne Laat het donker donker en vindt plaats op 29 oktober in en om Almere. De Nacht van de nacht wordt een grootschalig publieksfestival over donkere nachten en verantwoorde belichting. Tijdens de Nacht van de Nacht organiseren milieuorganisaties vele kleinschalige belevings- aktiviteiten om de schoonheid van de nacht te ervaren.  eer informatie over de campagne Laat het donker donker en over het festival Nacht van de Nacht vindt u op de website  www.laathetdonkerdonker.nl  


11 juni 2005: Openingsconcert carillon 2005  

Het jaar 2005 is hèt jubileumjaar voor de carillons in Almere. En dit betekent een extra feestelijke programmering van de carillonconcerten deze zomer. Het carillon in Almere Haven, in de Goede Redetoren, is 25 jaar geleden in gebruik genomen. Daarnaast vieren de carillons in Almere Stad en Buiten hun twintig jarig bestaan. En de beiaardkring Almere Haven, die de beiaardcultuur in Almere een warm hart toedraagt, bestaat vijftien jaar. Reden genoeg voor een bijzondere muzikale start van de carillonconcerten zomer 2005 op zaterdag 11 juni a.s.


Compositieopdracht “Barsten”. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de gemeente Almere aan de componist Jorrit Tamminga een compositieopdracht verstrekt voor de combinatie “beiaard en tape” wat uiteindelijk geresulteerd heeft in het werk “Barsten”. Dit werk beschrijft de ontstaansgeschiedenis van Almere. Stadsbeiaardier Frits Reynaert zal deze compositie tijdens het speciale jubileumconcert ten gehore brengen. Echter niet de alleen de compositie is nieuw, maar het concert zal worden gespeeld op een gloednieuw klavier met twee nieuw toegevoegde klokken. Na afloop van het concert zal wethouder Kunst en Cultuur, Frits Huis, de compositie ‘Barsten’ in ontvangst nemen.  

Programma 11 juni

15.00 uur:  ontvangst Goede Redekerk, ingang Kerkgracht 60  

15.30 uur:   welkomstwoord door wethouder Frits Huis  

15.45 uur: carillonconcert door Sjoerd Tamminga (uitvoering “Morphosis “) en stadsbeiaardier Frits Reynaert (presentatie compositieopdracht “Barsten”).                           

16.15 uur: overhandiging door Jorrit Tamminga van de compositieopdracht aan wethouder Frits Huis, waarna een receptie met hapjes en drankjes               

 Agenda carillonconcerten zomer 2005  Tot slot willen wij u graag attenderen op de agenda carillonconcerten 2005, dat bij deze uitnodiging is toegevoegd. Kijkt u voor meer informatie over carillons in Almere op www.almere.nl bij leven en wonen, kunst en cultuur.  

Agenda carillonconcerten 2005

De concerten zijn op zaterdagsmiddag van 15.30 uur t/m 16.15 uur.

 

Datum

Carillon

Beiaardier

11 juni

Goede Rede

Frits Reyneart

18 juni

Goede Rede

Peter Bremer

25 juni

Goede Rede

Aimé Lombaert

2 juli

Goede Rede

Klaas de Haan

 

 

 

9 juli

Lichtboog

Tom van Peer

30 juli

Lichtboog

Henk Groeneweg

6 augustus

Lichtboog

Jeffrey Bossin

 

 

 

13 augustus

Goede Rede

Michel Gottmer

20 augustus

Goede Rede

Henk Veldman

27 augustus

Goede Rede

Liesbeth Janssen

 

Op 4 september speelt Rosemarie Seuntiëns tijdens de Kunstmanifestatie in Almere Haven. 

En tijdens de Japanse culturele week bespeelt Yuko Tajima (Japan) het carillon op 10 september.


12-4-2005   "Stalker" van de Russische filmgrootmeester Andrei Tarkovsky

Dat deze film vertoond wordt, is op verzoek van de exposant in CCCorrosia Monique Schumacher. Het wonderlijk mooie kleurgebruik, het camerawerk en de belichting zorgen voor een mysterieuze sfeer.

Stalker vertelt het verhaal van een schrijver en een wetenschapper die onder leiding van de gids Stalker een Verboden Zone betreden. Voortdurend bedreigd door zichtbare en onzichtbare gevaren proberen de drie mannen een in de zone gelegen mysterieuze kamer te bereiken. Deze kamer kan de innigste wensen en de vurigste verlangens in vervulling doen gaan. De teleurstelling van Stalker is groot als de twee mannen terugdeinzen voor hun diepste verlangens en de kamer niet binnen durven te gaan.

Tarkovsky (1932)studeerde aanvankelijk muziek, beeldhouwkunst, Arabisch en geologie, alvorens zich in 1956 aan te melden bij de Moskouse filmschool VGIK De Rus maakte in zijn toch redelijk korte leven (hij werd 54) voornamelijk spirituele, zeer alternatieve films. Veelal richtte Tarkovsky zijn zinnen op de innerlijke mens. Tarkovskis loopbaan in de Sovjet Unie was een aaneenschakeling van problemen met de censuur. In 1972 verscheen SOLARIS. Met ZERKALO (DE SPIEGEL) (1975) kreeg Tarkovsky opnieuw problemen met de Sovjet autoriteiten, die een groot wantrouwen koesterden jegens de religieus-spirituele dimensie in zijn werk. Na STALKER (1979) en NOSTALGHIA (1983) vertrok Tarkovsky naar het westen. In 1986 neemt hij in Zweden zijn laatste film op OFFRET (HET OFFER). Theater De Roestbak in Almere-Haven, zaal open 19.30 uur, het begint om 20.15 uur en het kost  6 euro pp.reserveren via  036- 521 59 29 of info@corrosia.nl


                                                 3-4-2005  Michelle en Bob Friedländer gasten van “De Dames van Almere”. 

Al zo'n acht jaar is Avanti op elke eerste zondag van de maand dé ontmoetingsplek voor alle vrouwen en mannen van Almere. Talloze mensen vonden op deze zondag hun weg  naar  “De Dames”. Na bijna 9 jaar (met onderbreking van 2 jaar en op verschillende locaties) is het volgens gastvrouw Leny Hartong de hoogste tijd voor iets nieuws. Vanaf oktober wordt Avanti op de eerste zondag van de maand dé plek voor ”Hart op de tong”. Een spraakmakend programma waar bijzondere Almeerders aan de tand worden gevoeld door Leny Hartong en Quinten Faust Rijnja.  Mensen en onderwerpen worden belicht en besproken vanaf “de andere kant”.

Zondag 3 april zijn Michelle en Bob Friedländer onze speciale gasten,  persfotografen die Almere landelijk op de kaart zetten. Letterlijk en figuurlijk kom je ze bij elke bijzondere gelegenheid tegen, waarbij Bob nooit schroomt om een keukentrapje te gebruiken om maar het mooiste plaatje te schieten. 

Terecht ontving hij als eerste in 2004 de promotieprijs van Almere, de A.A.P. voor zijn verdiensten. Iedereen is welkom vanaf 15.30 uur en Michelle en Bob krijgen om 16.00 uur het woord. Aansluitend hierop is het mogelijk om te blijven eten en te genieten van een heerlijke door Wilma Resida gekookte Surinaamse maaltijd (vegetarisch is mogelijk).   De kosten zijn € 7.50 Opgeven en betalen kan bij Avanti t/m 1 april. Entree is GRATIS. Voor meer informatie kunt u bellen met Avanti telefoon 036-5470380 of met Leny Hartong telefoon 036- 5335893.       

                                      


21-3-2005  Fakkeltocht anti-racisme

De optocht wordt gehouden op maandag 21 maart 2005. Deelnemers verzamelen zich om 18.45 op het Mandelapark ( naast het NS-station Almere-Stad). Daar krijgen ze een fakkel uitgedeeld. De fakkeloptocht zal van start gaan om 19.00 uur. De deelnemers zullen richting het Stadhuisplein lopen. Daar worden ze toegesproken door een aantal sprekers, waaronder de wethouder van sociale zaken Mevrouw Visser en het Anti Discriminatie Bureau Flevoland.  

21 Maart is door de Verenigde Naties uitgeroepen als “internationale dag tegen racisme”. Op die dag zullen er op verschillende plaatsen in Nederland fakkeloptochten worden gehouden in het kader van de landelijke actieweek tegen racisme en intolerantie. De fakkeltocht is bedoeld voor alle bevolkingsgroepen in Almere. Doel van de tocht is het verminderen van racisme en het bevorderen van tolerantie en samenwerking tussen verschillende groepen. Het belang van tolerantie en respect moet weer actueel worden in Almere. In plaats van angst voor anderen, moeten we weer nieuwsgierig worden naar andere ideeën en culturen in Almere. Kom naar de fakkeloptocht en loop met andere Almeerders mee tegen racisme en intolerantie!

Stichting de Samenhang organiseert in samenwerking met een aantal politieke partijen een fakkeloptocht in Almere tegen racisme en intolerantie.  


23-3-2005 SCHUTZ-ensemble geeft PASSIE concert

Op de woensdag voor Pasen geeft traditiegetrouw hte Schutz-ensemble een uitvoering in kerkcentrum 'de Triangel', parkwijklaan 5 in Almere) Het concert bevat vooral werk van tijdgenoten van Schutz, maar ook twee werken van moderne componisten. Als bijdrage in de kosten vraagt men 7 euro ( is inklusief kop koffie/thee bij ontvangst plus een drankje na afloop) Kaartverkoop vanaf 19.30 uur, aanvang concert om 20.00 uur. Van harte welkom!

 


        6-3-2005 Z.O.O.  guitar duo te gast bij “De Dames van Almere”

Elke eerste zondag van de maand is Avanti  ontmoetingsplek voor alle vrouwen en mannen van Almere.  Zondag 6 maart is Z.O.O.. guitar duo onze speciale gast.  Nederlandse Marion Schaap en Australiër Peter Constant studeerden allebei af als ‘Master of Music’ aan de Yale University (V.S.) en combineerden hun virtuoze talenten  om in 1991 het ZO.O. guitar duo op te richten.  Z.o.o. guitar duo heeft veel eigen bewerkingen van muziek van grote componisten toegevoegd  aan het bestaand repertoire. Recentelijk was het duo te zien en te horen (o.a.) op het  Grachtenfestival te Amsterdam, in Duitsland, Virginia, Engeland, Canada en Australië. Naast een druk concertschema hebben ze bij elkaar veertien Cd’s opgenomen. Iedereen is  welkom vanaf  15.30 uur en  Marion en Peter  krijgen om 16.00 uur het woord. Aansluitend hierop is het mogelijk om te blijven eten en te genieten van een heerlijke door Neila Thaalbi Azzabi gekookte Tunesische maaltijd ( vegetarisch is mogelijk).  De kosten zijn € 7.50. Opgeven en betalen  kan bij Avanti  t/m 4 maart.  Graag  zien wij u op 6 maart a.s. in ontmoetingscentrum Avanti Kerkgracht 4 te Almere-Haven. Entree is GRATIS. Avanti is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer ( bus 1 halte Centrum )                                                                           


 

Almere-Uit is weer uit....vanaf 28 februari 2005

 

In de week van 28 februari a.s. wordt het Almere UIT Magazine huis-aan-huis verspreid. Dit lentenummer geeft informatie over alle activiteiten in maart, april en de eerste helft van mei. Deze keer kunnen lezers van het UIT Magazine met korting naar het Stoomfestival. In het magazine wordt o.a. aandacht besteed aan de Opening Watersportseizoen. De data hiervan zijn inmiddels veranderd.   

Het Almere UIT Magazine wordt uitgegeven door de Stichting Stadspromotie Almere(SSA) en is mede mogelijk gemaakt door de Almeerse Theaters. Het evenementenseizoen start weer met o.a. de Doe- en Kijkdag en Outdoordag met de Dutch Extreme op de Kemphaan, de ANWB Kampeer- en Vakantiedagen en het Stoomfestival. Lezers van het Almere UIT Magazine krijgen 2,- korting op een entreekaartje voor dit evenement.Naast de vaste pagina's van de Almeerse Theaters is er informatie over film, cultuur, evenementen, recreatie en kids. In Rubriek Horeca wordt er deze keer aandacht besteed aan Brasserie de Kemphaan en popzaal Muzinq. 

Wijziging data Opening Watersportseizoen Voor de tweede keer vindt de officiële opening van het recreatieseizoen plaats aan de zuidoever van het Weerwater. Dit jaar staat is dit omgedoopt tot de opening Watersportseizoen i.v.m. het Themajaar Water 2005. In het Almere UIT Magazine staan de data 7 en 8 mei vermeld. De data zijn inmiddels veranderd. De opening vindt plaat in het weekend van 28 en 29 mei.  

Klachten bezorging Naast de huis-aan-huisverspreiding is het magazine gratis verkrijgbaar bij de VVV's, Stadhuis, bibliotheken, kunstinstellingen en horecagelegenheden. Wanneer er klachten zijn over de bezorging van het Almere UIT Magazine, kan dit vóór vrijdag 4 maart a.s. worden doorgegeven aan de SSA via het telefoonnummer 036 - 54 85 048, of via e-mail com@stadspromotie-almere.nl  Dan ontvangt u per post het Almere UIT Magazine. De SSA geeft de verzamelde klachten door aan de verspreider.


 

Debatteer mee over het Flevoland van 2030!

Hoe ziet de toekomst van het landelijk gebied eruit?

 

Op donderdagmiddag 24 februari organiseert Natuur en Milieu Flevoland van 14.30 tot 17.00 uur een debat in de Warmonderhof in Dronten. Tijdens deze middag zal er gediscussieerd worden over de toekomst van het landelijk gebied in Oost-Flevoland. Voor het debat wordt het gebied tussen Lelystad en Dronten als casus genomen, omdat hier een aantal ontwikkelingen samen komen.  

 

Het gebied was altijd het domein van de boer. Maar door verschillende trends zijn veranderingen onvermijdelijk. De mensen willen dicht bij huis meer en verschillende soorten recreatie. Omdat de bevolking toeneemt is er meer vraag naar ruimte voor woningen en wegen. Maar ook is er meer behoefte aan bedrijventerreinen om op die manier de ontwikkeling van werkgelegenheid de kans te geven. En naast deze onontkoombare ontwikkelingen zal ook natuur en water hun plek in het landelijk gebied moeten krijgen of behouden. Dit betekent dat het landelijk gebied tussen Dronten en Lelystad gaat veranderen. Het is voor ons allen, inwoners van Flevoland, de uitdaging om deze veranderingen zo vorm te geven dat dit zowel voor wonen, werken als voor natuur en milieu een kwaliteitsverbetering oplevert. Hoe? Dat is de vraag waar ook u deze middag een antwoord op mag (proberen te) geven.

 

Gespreksleider Richard Engelfriet zal het beste uit de debaters halen. 

Zo zal onder meer Gedeputeerde de heer Wubbo De Raad zich als voor- of tegenstander van de stellingen uit moeten spreken. De debaters zijn betrokkenen uit diverse branches, zoals LTO, de provincie Flevoland, Staatsbosbeheer, Axion, de Fietsersbond en woningcorporaties. 

Om een fel debat te krijgen worden de volgende stellingen geponeerd:

1) Functievermenging (bijvoorbeeld woningbouw of recreatie in de Ecologische Hoofdstructuur) luidt het einde van de natuur in Flevoland in.

2) Wij hebben behoefte aan agrariërs die recreatief ondernemen.

3) In vrijkomende agrarische bebouwing moet de overnemer (koste wat het kost) kunnen ondernemen.


Wilt u meepraten over deze onderwerpen? Dat kan! U bent donderdag 24 februari om 14.30 uur van harte welkom bij de Warmonderhof aan de Wisentweg 12 in Dronten

 


"Kluitenduikers", de oudste tuinvereniging van Almere, slaat eerste paal voor nieuw onderkomen.

Maandag 14 februari 2005 zal de eerste paal geslagen worden door de heer Jan Zandburg, oud voorzitter en erelid va de Kluitenduikers, de oudste Volkstuinvereniging van Almere. Dat gebeurt om 11.30 uur op het Hoofdcomplex Spittershoek, bedrijventerrein de Steiger in Almere-Haven. 

Nu alle vergunningen zijn verstrekt, kan (eindelijk) de eerste paal de grond in voor het nieuwe onderkomen. 

Meer info: de heer J. van Dijk - voorzitter (tijdens kantooruren: 020 601 42 58)

 Kijk ook op www.kluitenduikers.nl


2004

Stichting Adhikar organiseert een Hindoestaans songfestival op 11 december in Almere.


Wij hebben met dit songfestival ten doel de Hindoestaanse zang en muziek onder aandacht te brengen van alle inwoners in Almere en de Hindoestaanse gemeenschap in bijzonder. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen hiermee kennis maken met de Hindoestaanse zang en muziek welke zeer divers is. De interesse voor Indiase muziek, zang en dans is niet verwonderlijk. De Hindoestanen uit Suriname hebben een sterke band met India. In 1873 zijn immers de immigranten uit India naar Suriname vertrokken en hebben hierbij hun Indiase cultuur meegenomen. Na een periode van verwatering (1980 tot 1995) van Hindi-liederen ontstaat er momenteel in Nederland enorme belangstelling voor het zingen van Hindi-liederen. De behoefte en belangstelling zijn ruim aanwezig in Almere. Stichting Adhikar tracht in te spelen op de behoefte en belangstelling van deze mensen. Van circa 19.00 - 02.00 uur.

Programma:- Songfestival met 20 kandidaten: - Imitatieact door Radjesh Bandhoe; - Dansen met MastanaBegeleiding vindt plaats door de bekende muziekgroep Mastana!

 Verkoop entreekaarten: Buurthuis Boegbeeld, Prozastraat 121, Almere (Literatuurwijk) Voorverkoopadressen vanaf 29         november 2004 - Farida's Surinaams Indisch afhaalcentrum, Cinemadreef 194,  Almere-Stad. Tel. 036-53553371

Stichting ADHIKAR Almere

Er is ook een radioprogramma op StadsRadio Almere op zondag van 19.00-22.00 uur (107.8FM)


Zaterdag 4 december 2004: PvdA Almere speelt voor Sinterklaas (tussen 11.00-13.00 uur)

Om in gesprek te blijven met de bevolking gaat de Almeerse afdeling van de PvdA regelmatig de straat op. Soms met een enquête, vaak met pamfletten, maar ook wel eens op ludieke wijze. Zo    ook zaterdag 4 december. Dan zullen wethouders, een groot deel van de gemeenteraadsfractie, het afdelingsbestuur en vrijwilligers in Stad, Buiten en Haven chocoladeletters uitdelen aan het winkelend publiek. De letters zijn voorzien van een toepasselijk, politiek gedicht


 Bibliotheek Almere organiseert Seminar met als onderwerp “Het winkelconcept”

Op 23 november 2004 worden geïnteresseerden geïnformeerd over een geheel nieuw concept voor de inrichting en marketing voor de nieuwbouw van de bibliotheek.Het programma vangt om 13.00 uur aan en omvat de volgende onderdelen. 

Het winkelconcept, wat en waarom? De heer Norbert Freiburg, directeur Bibliotheek Almere; Mevrouw Hanneke Kunst, programmamanager nieuwbouw. Wat leert Bibliotheek Almere van de wereld van het winkelen? De heer Will Reijnders, hoogleraar Retailmarketing Universiteit Tilburg. Pauze 14.30 - 15.00 uur Een artists impression van het winkelconcept De heer Rob Wagemans, interieurarchitect Concrete Architectural Associates. De ontwikkeling van de “Libellewinkel” Redactie Libelle. Einde programma 16.30 

Het Alnovum is gevestigd in het centrum van Almere Stad, het adres is: P. J. Oudweg 1. De lokatie is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Als u per auto komt, adviseren wij u in een garage te parkeren, bij voorbeeld de Schoutgarage die op enkele minuten lopen van het Alnovum ligt.


Meewerken aan "Reizend wandkleed" ?

Dat kan in de Bibliotheek Almere Stad 

“De kleden van Almere” is een multicultureel borduurproject voor vrouwen van alle leeftijden, nationaliteiten en levensbeschouwingen. Er worden vijf grote wandkleden vervaardigd op een aantal vaste locaties. Aan het “Reizend wandkleed” wordt op verschillende locaties gewerkt. Op de woensdagen 1, 8 en 15 december 2004 kan er in de bibliotheek geborduurd worden aan dit wandkleed, dat als thema ‘Vrede en vrijheid’ heeft. Geïnteresseerden zijn welkom van 10.00 tot 12.30 uur op het leesterras van de Bibliotheek Almere Stad. Deelname aan het borduurproject is gratis, dus schuif aan. Tijdens een kop koffie of thee staat de ontmoeting met andere vrouwen centraal, waarbij tegelijkertijd een lapje voor het wandkleed geborduurd wordt. Borduurmaterialen zijn aanwezig. 

Ans Kits en Margriet Callenbach van AVANTI begeleiden dit project. De bibliotheek verzorgt een boekentafel. Bibliotheek Almere Stad, Schrijverstraat 1, 1315 HW Almere. Info bij: Soan Lan Ie, Bibliotheek Almere Stad, tel. 036 5486015


29-11-2004: Meningsuiting en uitsluiting

Stichting De Samenhang organiseert een serie debatten onder de titel  "Almere bekent kleur". Politieke partijen en zelforganisaties gaan met elkaar in discussie. Tijdens deze debatten neemt het publiek actief deel aan het debat. 

Het eerste debat wordt georganiseerd in samenwerking met de politieke partijen in Almere en vindt plaats in de raadszaal in het Stadhuis Almere op maandag 29 november 2004 van 19.30 - 22.00 uur.

Na de moord op Theo van Gogh is de politieke en maatschappelijke discussie over vrijheid van meningsuiting en uitsluiting losgebarsten. Daarnaast zijn twee groepen ontstaan die menen deze discussie met geweld te kunnen beslechten. De gewelddadige reacties op de moord op van Gogh en de reacties op de reacties spreken voor zich. Naast deze twee groepen is ook waarneembaar dat de publieke opinie niet ten gunste van de moslims is veranderd. Moslims op hun beurt voelen zich steeds meer uitgesloten. Duidelijk is echter dat alleen goede communicatie en dialoog de enige uitweg is om de samenleving te besparen van verdere verharding en escalatie. Door de laatste gebeurtenissen zijn er meer vragen gerezen dan beantwoord. Hoe kun je iets zeggen zonder de ander te kwetsen? Hoe kun je gepast reageren zonder naar de wapens te grijpen? Hoe kunnen we de dialoog en het gesprek opnieuw oppakken? Hoe kan de samenleving zich wapenen tegen misbruik van vrijheid van meningsuiting en gebruikmaking van geweld? Maar aan de andere kant: Is er uitsluiting? Waarom voelen mensen zich uitgesloten? Hoe kunnen we als diverse groepen samen met elkaar en niet naast elkaar leven? De Samenhang gelooft in samen doen en wil samen met u zoeken naar antwoorden en oplossingen. 


>>  voor een verslag: link 'Zo(oi)enZo' <<

Openbare avond multiculturele samenleving en extremisme 

Dinsdagavond 16 november organiseren diverse Almeerse politieke partijen een voor iedereen toegankelijke bijeenkomst in het stadhuis. Thema van deze avond is de multiculturele samenleving, verdraagzaamheid en extremisme. Alle Almeerders worden nadrukkelijk uitgenodigd om naar het stadhuis te komen en deel te nemen aan de discussie. Blank en gekleurd, van moslim en niet-moslim tot anti-moslim, iedereen mag zijn mening geven. Zolang groepen in gesprek blijven, elkaar met woorden bestoken, wordt er immers niet naar wapens gegrepen. 

De moord op Theo van Gogh is geen aanleiding voor deze openbare bijeenkomst. Wel benadrukte de moord weer dat ook in Nederland het extremisme groeit. Niet alleen moslim-extremisme, maar ook rechts-extremisme. Islamitische scholen, moskeeën en kerken worden in brand gestoken. Aan beide zijden vindt verharding plaats. Ook in Almere. Zo werd een Almeerder opgepakt wegens een poging tot brandstichting van een moskee. Vooralsnog lijkt iedereen machteloos tegen uitwassen als moord en brandstichting. Menigeen kijkt voor een antwoord naar de politiek, naar de overheid. Maar; “de maatschappij, dat ben jij”. Die maatschappij wordt door iedereen samen gemaakt. Door de overheid én de burgers. 

Een aantal Almeerse politieke partijen heeft nu weer de koppen bij elkaar gestoken. In het kader van HOPLA (HerOpleving Politiek Leven Almere) organiseren ze dinsdag 16 november deze bijeenkomst. Daarbij maken ze gebruik van de gastvrijheid van de gemeente Almere. Voor- en tegenstanders van de multiculturele samenleving kunnen publiekelijk hun mening geven. Blank en gekleurd, van moslim en niet-moslim tot anti-moslim. Bedoeling van deze “HOPLA” is de dialoog gaande te houden en ruimte te geven aan meningen en emoties.Zolang groepen in gesprek blijven, elkaar met woorden bestoken, wordt er immers niet naar wapens gegrepen. De bijeenkomst is op dinsdag 16 november om 20:30 uur in de raadszaal van het  Stadhuis Almere.


Allochtonen en gehandicaptenzorg 

  

Stichting triAde organiseert op maandag 22 november in samenwerking met ROC Flevoland een voorlichtingsavond voor allochtonen in Almere over werk en opleiding in de gehandicaptenzorg in Flevoland. De bijeenkomst wordt onder andere bijgewoond door Tweede Kamerlid voor de PvdA, José Smits, die het woord zal voeren tijdens deze bijeenkomst, die verzorgd wordt door Triade Flevoland en plaatsvindt in het ROC Flevoland, Louis Armstrongweg 36-42- in Almere-stad van 19.00-20.30 uur.Tijdens de informatieavond wordt informatie gegeven door triAde en ROC Flevoland over de mogelijkheden om een opleiding in de zorg te volgen. Er zal ruim aandacht zijn voor vragen vanuit het publiek aan de sprekers. (zie programma)

19.00

Welkomstwoord

Aziz AdahchourRaadslid Almere

19.05

triAde, werk

Rene Langeslag 

19.13

TriAde, opleiding & stage

 

Anke Goedhart

19.20

triAde, uit ervaring

Maria de Medina, allochtone medewerkster

19.25

ROC, opleidingen

Martin Minnema, Afdelingsmanager 

19.35

Pauze

 

19.50

De politiek, allochtonen en zorg

José  Smits, Parlementslid

20.00

Allochtonen en/een zorg?

Esma Curuk, Interculturele communicatie

20.10

Vragen van het publiek

 

20.27-20.30

Afsluiting

Aziz Adahchour

 


Geslaagde bijeenkomst: Kennis, Kansen en Kontakten  

Op 10 november 2004 heeft de MKB-bijeenkomst, Kennis, Kansen en Kontakten plaatsgevonden. In het provinciehuis van Flevoland presenteren verschillende organisaties zich via een stand of een tafel. Naast deze informatiemarkt zijn er verschillende praktijkvoorbeelden en presentaties van bijvoorbeeld Syntens, Innovatienet en Digital Port Rotterdam. Het is een geslaagde dag waarop bezoekers elkaar leren kennen, contacten kunnen leggen en de kansen voor de toekomst proberen te ontdekken. Aan het eind van de dag werd de winnaar bekend gemaakt van de Kansen Quiz. De heer Rob Roman wint de reis voor twee personen naar Nice. 

Mary Verspaget en prijswinnaar Rob Raman (foto: Platform I-CiTy) >>

 


  Platform I-CiTy organiseert:  "ICT Kennis, Kansen en Kontakten in Flevoland"

een bijeenkomst in het Provinciehuis in Lelystad

 

Op woensdag 10 november a.s. organiseert Platform I-CiTy (onderdeel van Almere Kennisstad) in samenwerking met Infomere.nl, Syntens Flevoland, bedrijfsverenigingen en opleiders in Flevoland voor u de bijeenkomst ‘ICT Kennis, Kansen en Contacten in Flevoland’ in het provinciehuis te Lelystad. Naast een aantal plenaire sessies vinden er tijdens deze bijeenkomst diverse presentaties van praktijkvoorbeelden en workshops plaats.

De plenaire sprekers zijn o.a. Jan Pons, directeur van Digital Port Rotterdam en Koos Kerstholt, adviseur van Innovatienet. Een aantal workshops worden verzorgd door Syntens en door diverse bedrijven uit Flevoland wordt een aantal praktijkvoorbeelden gepresenteerd. De precieze invulling van de dag en de onderwerpen van de workshops en de praktijkvoorbeelden vindt u in het programmaoverzicht

D
e dag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.15 uur, waarna u de gelegenheid heeft om onder het genot van een hapje en een drankje, na te praten en te netwerken. De bedrijfsverenigingen en opleiders uit Flevoland zullen zich samen met Syntens Flevoland, Platform I-CiTy en diverse ICT-bedrijven middels een stand gedurende de hele dag in het provinciehuis presenteren.
Kosten van deelname aan deze bijeenkomst zijn
€ 35,00 per persoon, tenzij u donateur bent van het platform I-City of lid bent van één van de bedrijfsverenigingen van Flevoland. De kosten van deelname aan de bijeenkomst zijn dan € 20,00 per persoon. Tevens kunt u tot 5 november 2004 meedoen aan de Kansen Quiz via www.infomere.nl en maakt u kans op een reis voor twee personen naar Nice.

U kunt zich aanmelden als deelnemers aan de bijeenkomst via het aanmeldingsformulier
Wij hopen u op woensdag 10 november a.s. in het provinciehuis in Lelystad te kunnen begroeten.
Met vriendelijke groet,

Platform I-CiTy,
onderdeel van Almere Kennisstad

________________________________________________________________________________________________________

kijk op  >>    www.almerekennisstad.nl/nieuwsbrief

___________________________________________________________________________________________________

'ICT-Kennis, Kansen en Contacten in Flevoland' speciaal voor MKB'ers
Op woensdag 10 november 2004 wordt de bijeenkomst 'ICT Kennis, Kansen en Contacten in Flevoland' georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst vinden er diverse presentaties plaats over onderwerpen die interessant kunnen zijn voor de MKB-er in Flevoland. De bijeenkomst wordt georganiseerd door vertegenwoordigers van Infomere.nl en het Platform I-CiTy. U kunt zich voor de bijeenkomst aanmelden via de site van Infomere  NB doe daar ook mee aan de Kansen-Quiz (tot 5 nov.2004!)

Infomere.nl is april 2004 van start gegaan en biedt de MKB-er de kans om te kijken naar de mogelijkheden van ICT binnen het bedrijf. Via infomere.nl kan de MKB-er contact opnemen met de adviseur die antwoord kan geven op vragen op het gebied van ICT. Daarnaast biedt infomere.nl Branche-informatie en een aantal praktijkvoorbeelden waardoor het duidelijker wordt wat het betreffende ICT-bedrijf kan bieden. Voor meer informatie over infomere en over de bijeenkomst kijkt u op de site

_________________________________________________________________________________________________________

In navolging op het geslaagde seminar van vorig jaar presenteert 

Almere Kennisstad op woensdag 1 december 2004 in de raadszaal van het stadhuis in Almere een interessant programma. Het thema van dit Seminar is dit jaar is: Digital Life in Almere   (innoveren = doen)

In ons dagelijks leven krijgen we steeds vaker te maken met digitale informatiebronnen: de digitale video en televisie in ons huis, mobiele systemen, elektronische beveiliging en niet te vergetengames en andere vormen van interactief entertainment. Almere loopt vooraan met de aanleg van breedbandverbindingen en het is te verwachten dat binnen enkele jaren al onze huizen, kantoren, auto's en wearables op een netwerk zijn aangesloten. De uitdaging ligt er om de kwaliteit van wonen, werken, leren en welzijn door deze ontwikkelingen te verhogen. Maar welke eisen stellen deze ontwikkelingen aan woningen, aan apparatuur, aan infrastructuur en vooral aan ons als gebruikers?

Het programma staat o.l.v. dagvoorzitter prof.mr. J.J. Besemer, voorzitter stichting Almere Kennisstad en de volgende sprekers verlenen o.a. hun/haar medewerking:  Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere; Douwe Halbesma, wethouder EZ gemeente Almere; Mark Frequin, directeur generaal Economische Zaken; Dolf Zantinge, voorzitter Raad van Commissaris- sen UNET BV.; Peter van Eijk , directeur Stichting Almere Kennisstad; Ron de Haas, lid Raad van Bestuur Ymere; Bart van Aken, lid Raad van Bestuur Flevoziekenhuis Almere; Ben Kröse, Lector Instituut voor Information Engineering (IIE) 

Dit seminar is bedoeld voor directies en beleidsmedewerkers van woningbouwverenigingen, woningcoöperaties, gemeenten en departementen (VROM, EZ). Voor business developers, marketeers industrie (ICT, auto-industrie), projectontwikkelaars, aanbieders en afnemers van ICT-toepassingen op het gebied van domotica en andere geinteresseerden.  

Deelnamekosten De kosten voor deelname zijn € 345,- per persoon; donateurs van het Platform I-CiTy betalen € 295,-. Deze bedragen zijn inclusief koffie, thee, lunch en borrel. Na afloop van het seminar krijgt u toegang tot de digitale documentatie. Aanmelden U kunt zich inschrijven via www.almerekennisstad.nl/inschrijven2004. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van inschrijving en een factuur. Circa twee weken voor het seminar wordt u een deelnemersbewijs en een routebeschrijving toegezonden. Annulering Tot drie weken voor het seminar kunt u, uitsluitend schriftelijk annuleren. We brengen u daarvoor € 35,-  administratiekosten in rekening. Daarna belasten wij u voor het volledige bedrag. Natuurlijk is het altijd mogelijk een plaatsvervang(st)er, in het bezit van uw toegangskaart, deel te laten nemen aan het seminar. Meer informatie? Neem contact op met Carla de Raat , bureau Almere Kennisstad Tel: 036–523 8050 E-mail: info@almerekennisstad.nl  of via de website www.almerekennisstad.nl  

 ____________________________________________________________________________________________________________

 

>>  JIP en JIM woensdag 20 oktober van 12-17 uur in Totem! << 

(Jongeren Informatie Punt en Jongeren Informatie Markt)

kijk ook bij de link 'Kunstenzo' van 27 september jl

 

 

 

 

Het JIP presenteert: JIM!        

 

 

 

Woensdag 20 oktober zal in Het Pakhuis de eerste editie plaatsvinden van JIM, dé Jongeren Informatie Markt. Op deze dag zijn jongeren van harte welkom om informatie te krijgen van zaken als wonen, werk, scholing, vrije tijd en gezondheid. Diverse organisaties zullen zich op deze gratis infomarkt aan de jongeren presenteren. Zo geeft Tumult informatie over hoe jongeren subsidie kunnen aanvragen voor bedachte projecten en zal de GGD op een ludieke manier de aandacht vragen voor bescherming tegen SOA's. Ook zal een advocate aanwezig zijn om vragen over juridische zaken te beantwoorden. Behalve het Jongeren Informatie Punt zijn ook andere bewoners van Het Pakhuis aanwezig om vragen te beantwoorden of de eigen ruimte te laten zien.

Van 12:00 tot 17:00 uur ben je van harte welkom op de Marktmeesterstraat 18 te Almere Stad.

Voor meer informatie kun je bellen met Nathalie Niestadt 036-5346876 van het Jongeren Informatie Punt Almere of mailen naar info@jipalmere

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________

Groot Eindfeest Kinderboekenweek 2004 

Zaterdag 16 oktober wordt de 50e Kinderboekenweek met een gigantisch “Eindfeest” afgesloten.In een grote tent tussen het Snuffelhuis en bibliotheek is er voor kinderen van 2 tot 14 jaar van alles te beleven. De toegang is gratis.Er is een programma gemaakt door de bibliotheek Almere, de boekhandels De Ark en Dekter en het Snuffelhuis waarbij er gezongen en gedanst kan worden. Boekhandel De Ark is aanwezig in het Snuffelhuis met een stand kinderboeken. Speciaal voor peuters in het Snuffelhuis is er een presentatie van het peuterboekje ‘Ga je mee? Vlieg je mee?’ door Roby Bellemans van 13.15 tot 13.30 uur en van 15.00 tot 15.20 uur. 

We starten in de bibliotheek Stad op de jeugdafdeling met een optreden van het CKV orkest .Een gemengd jeugdensemble treedt op o.l.v. Irene Praat van 12.00 tot 12.45 uur.Daarna verhuizen we naar de tent tussen het Snuffelhuis en de bibliotheek waar de Faust theaterschool om 13.00 uur de feestelijkheden start met het zingen van het Kinderboekenweeklied. 

Direct daarna treedt het Kinderkoor ‘Andreas’ op en om 13.45 is de Volksdansgroep Hinky Dinky aan de beurt met een optreden van een half uur. In het Snuffelhuis tussen 14.15 en 14.45 laat Capoeira zien hoe swingend een Braziliaanse dans kan zijn. Na een korte pauze gaat het in de tent verder met muziek en dans want vanaf 15.20 horen en zien we de NK-Brass Almere en de NK-Girls Almere, een Antilliaanse brassband met cheerleaders. En als kinderen dan buiten adem zijn kunnen ze in het Snuffelhuis kijken naar het Streetdance optreden van het Soulteam 4 U onder leiding van Ivar Soerka. Tussen 15.40 en 16.00 uur sluiten de Brassband en cheerleaders het feest af in de tent met een bruisend optreden. 

Ook in de bibliotheek van Almere Haven is er zaterdag 16 oktober nog wat te doen. Tussen 110.00 en 12.00 geeft de balletschool van Marianne de Hont een demonstratie.In boekhandel de Ark vertelt Sanne de Bakker over haar boek “Kleine Mozart op wereldreis”om 9.30 én om 10.30 uur. Kinderen tussen 9 en 12 jaar kunnen gratis kaartjes halen in de boekhandel.

 

_____________________________________________________________________________________________________________

NB >> kijk voor een verslag bij de link 'Verslagen' << 

8-10-2004: Senioren-Inloopochtend

In het kader van de nationale Ouderenmaand, organiseert de Bibliotheek Almere-Haven een speciale Senioren-inloopochtend voor alle senioren van 60+ tot 100-. 

Op vrijdag 8 oktober a.s. van 10.00 – 12.00 worden in de bibliotheek in Almere Haven een aantal activiteiten georganiseerd, waaronder een speciaal internetvragenuurtje. Bezoekers die vragen hebben over internet en ICT kunnen ze die ochtend aan ons stellen. Ook kan er een speciale internet – BIEB-quiz gespeeld worden, waar leuke prijzen mee te winnen zijn. 

De drie Ouderenbonden presenteren zich met informatietafels en onder het genot van een kopje koffie of thee met iets lekkers kan onze tentoonstelling over “Senioren Vroeger en Nu”  bekeken worden. Iedere bezoeker ontvangt ook nog een leuke gratis attentie! Natuurlijk mag gezellige muziek tijdens deze speciale ochtend niet ontbreken. Kortom, wij verwachten dat het een hele gezellige ochtend gaat worden. 

Bezoekers hoeven zich niet van tevoren aan te melden en de toegang is uiteraard gratis.

__________________________________________________________________________________________________________

NB >> kijk ook bij de link 'Verslagen' en 'Kunstenzo' dd 4-10-04 <<

Zaterdag 2 oktober 2004 Open Dag Dierenasiel Almere

In het kader van Dierendag (op maandag 4 oktober a.s.) houdt het Dierenasiel Almere een Open Dag met heel veel aktiviteiten. Voor de bezoekers is er van alles te beleven want er staan weer heel veel kraampjes met info of dingetjes om te kopen. 'Kids for Animals', en de Dierenbescherming, stichting "Hulp en Herplaatsing Huisdieren', stichting Egelopvang, e.d. zijn aanwezig. Je kunt foto's van je huisdier laten printen op een T-shirt of zo en als je iets gaat eten of drinken, gaat de opbrengst naar het Dierenasiel (tevens Dierenpension!) aan de Groene Kadeweg 24 in Almere-Buiten. Vanaf 10.00 uur is men welkom en het duurt tot 16.00 uur.

_________________________________________________________________________________________________________

NB >> kijk voor een verslag van deze bijeenkomst bij de link 'Verslagen'<< 

4 oktober 2004: Subsidieland in kaart gebracht voor het MKB

Bijeenkomst, georganiseerd door Platform I-CiTy

Op maandag 4 oktober vindt de volgende platformbijeenkomst plaats en deze keer proberen wij de wereld van subsidies in kaart te brengen. ‘Hoe moet ik een subsidie aanvragen? Hoe handelt een subsidieverstrekker? Wie heeft er ervaring met subsidieprojecten?’. Dit is een aantal vragen dat u als MKB-er kan hebben. Tijdens deze bijeenkomst wordt er zo goed mogelijk antwoord gegeven op deze en andere vragen.

Om een beeld te krijgen van 'subsidieland' komen drie sprekers aan het woord die, op verschillende manieren, ervaring hebben met subsidies. De 'subsidiejager' Michel Simons van Vectrix, de 'subsidieverstrekker' Janet Kuiper van Provincie Flevoland en de 'subsidieafnemer' Jan van Dijk van ZiaConsult. Voor u de mogelijkheid om via presentaties en het stellen van vragen een beter inzicht te krijgen in 'subsidieland'. 

Geïnteresseerd om deze bijeenkomst bij te wonen? Meldt u zich dan aan via de website www.platformicity.nl of middels info@platformicity.nl. U bent van harte welkom vanaf 15.30 uur in het WTC Alnovum (direct naast het Centraal Station), P.J. Oudweg 1 in Almere-Stad. De bijeenkomst start om 16.00 uur precies. Parkeren is mogelijk in de nabijgelegen openbare parkeergarages en niet in de parkeergarage onder het WTC Alnovum. Na de bijeenkomst is er ruime gelegenheid tot netwerken tijdens een drankje en een hapje.

_____________________________________________________________________________________________________________

Zondag 3 oktober 2004: Jan de Vletter te gast bij “De Dames van Almere”   

Elke eerste zondag van de maand is Avanti dé ontmoetings plek voor alle vrouwen en mannen van Almere. Met elke keer weer een bijzondere Almeerder. Zondag 3 oktober is Jan de Vletter onze gast. Hij is directeur van woningbouwvereniging 'Groene Stad Almere'  en kenner, liefhebber en initiatiefnemer van Russische kunst (te zien op kerkcentrum Goede Rede in Haven) 

Iedereen is welkom vanaf 15.30 uur (tijdstip veranderd!), waarna Jan de Vletter om 16.00 uur het woord krijgt. 

Aansluitend hierop is het mogelijk om te blijven eten en te genieten van een heerlijke Bulgaarse maaltijd (ook vegetarisch). De kosten zijn 7.50 Euro. Opgeven en betalen kan bij Avanti  t/m 1 oktober a.s. Graag  zien wij u op 3 oktober in ontmoetings- centrum Avanti Kerkgracht 4 te Almere-haven. Entree gratis! Voor meer informatie kunt u bellen met Avanti telefoon 036-5470380 of met Leny Hartong telefoon 036- 5335893. Avanti is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer ( bus 1 en 3 halte centrum ) 

schildering op de muur van kerkcentrum Goede Rede >>

een bericht van Leny Hartong, organisator

___________________________________________________________________________________________________________

 Cafégesprekken wethouder Huis (vanaf 8 oktober!)

Het geplande café-gesprek (van burgers met wethouder Huis) van 1 oktober is verschoven naar 8 oktober 2004. De cafégesprekken vinden plaats in De Villa, Markt 3 in Almere Haven van 15.00 tot 17.00 uur.

De overige data in 2004 zijn 29 oktober, 19 november en 10 december a.s.

____________________________________________________________________________________________________________

 

Uitnodiging aan bewoners Noorderplassen voor bezichtiging Demonstartiecentrum Breedbandtoepassingen

Dit nieuwe Demonstratiecentrum is een initiatief van UNET en op 14 september 2004 feestelijk geopend door burgemeester Annemarie Jorritsma. het is uniek in Europa en bedoeld om o.a. te laten zien -en vooral te ervaren- wat de onvoorstelbare mogelijkheden zijn van Breedband. Op het gebied van audio, video en telecommunicatie. Het centrum is gehuisvest in de Rabo-toren, landdrostdreef 100 in Almere. Routebeschrijving op www.inet.nl/contact Aanmelden op ezaandam@unet.nl     Bewoners zijn welkom op de volgende dagen: 

woensdag 29 september van18.30-19.30 uur en op vrijdag 1 oktober van 14.00-15.00 uur

________________________________________________________________________________________________________

 

"Waterlanders" bij Theatermakerij Mens

Suburbia, de nieuwe professionele theatergroep in Almere, geeft vanaf vrijdag 17 september t/m woensdag 22 september 2004 voorstellingen bij de Theatermakerij op Randstad in Almere. Suburbia startte vorig jaar met een spraakmakende voorstelling in de toen nét opgeleverde Rabo-toren in stad (dat was 'Stad2') op de hoogste etage. Snel, vernieuwend en onderhoudend toneel!

 "Waterlanders" speelt zich af in een garagebox, 3 jonge mensen met grote idealen. En dan kom hij, de vriend van vroeger...succesvol in een dure auto met vrouwelijke chauffeur.... Een dag en een nacht wordt er teruggekeken, gepraat, gevrijd, gedanst en gevochten. Een magisch moment tussen jeugd en volwassenheid..... Het stuk is geschreven door Marcel Roelfsema, de regie is in handen van Valentijn van Dijk. Kaartjes aan de kassa of via de Uitlijn 0900-0191 of de VVV-Almere. 

Meer info: www.theatergroepsuburbia.nl   en www.productiehuis.nl

_______________________________________________________________________________________________

 

KUNSTMARKT op zaterdag 4 september 2004 in Almere-Haven

Zoals je kunt lezen onder de link 'Evenementen' (waar het hele programma te vinden is van het Haven-festival), wordt er weer een Kunstmarkt gehouden in Almere-Haven aan de Kerkgracht, of beter gezegd: de Kunstgracht. Dit jaar staat vooral in het teken van muziek met verschillende podia waar diverse 'swingende optredens' plaatsvinden. Die podia staan op de Markt en aan het eind van de gracht. Langs de gracht-zelf staan ruim 60 kramen met werk van uiteenlopende (beeldende) kunstenaars. Ook de Galeries langs de Kerkgracht zijn paraat en de Expo-ruimte van CCCorrosia houdt een expositie van 'aanstormend Almeers talent'. Ken Doorson, Kathy Hermanna, Paul Knoflach, Nina Konstanti en Ruben Le Noble. Tijdens het Havenkomfestival is de toegang gratis. Deze expositieruimte is geweldig uitgebreid met de voormalige bloemenzaak op de hoek. Men hoeft nu niet meer zo'n gekke scherpe bocht achterom te maken om binnen te komen!

NB er gebeurt teveel om hier allemaal te vermelden. Kijk bij de link 'Evenementen' en volg de lokale media. Voor het Havenkomconcert zijn waarschijnlijk zelfs nog gratis kaarten af te halen bij de Stichting Stadspromotie Almere!

______________________________________________________________________________________________________________

Het nieuwe seizoen van De Dames van Almere begint op 5 september 2004

De Dames van Almere zijn weer terug van vakantie en dus is Avanti weer elke eerste zondag van de maand dé ontmoetingsplek voor alle vrouwen en mannen van Almere. Met elke keer weer een bijzondere Almeerder.  Burgemeester Annemarie Jorritsma-Lebbink is zondag 5 september de eerste gast van het nieuwe seizoen .  Iedereen  is welkom vanaf (let op) 15.30 uur. Annemarie Jorritsma krijgt om 16.00 uur het woord!  

Aansluitend hierop is het mogelijk om te blijven eten en te genieten van een heerlijke Surinaams/Hindoestaanse maaltijd (ook vegetarisch). De kosten zijn 7.50 Euro. Opgeven en betalen kan bij Avanti  t/m 3 september.Graag  zien wij u op 5 september a.s. in ontmoetingscentrum Avanti Kerkgracht 4 te Almere-Haven. 

Entree GRATIS! Avanti is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer ( bus 1 en 3 halte centrum )

============================================================================

      

 Zondag 4 juli 2004 op het Stadslandgoed de Kemphaan:  The Rise of Pompeï een uniek, jeugdig kunstfestival 

 

Wat is de culturele identiteit van Almere? Bestaat die al en hoe luidt die dan? Is er een stijl, een overeenkomst te ontdekken in de creatieve jeugd van Almere? Om op al deze vragen antwoord te geven, presenteren jonge getalenteerde Almeerse kunstenaars op zondag 4 juli vanaf 13.00 tot 01.00 uur op het Stadslandgoed de Kemphaan hun werk. De Almeerse bevolking kan dan ervaren en beleven, wat de vruchtbare Almeerse grond tot nu toe heeft voortgebracht aan kunstenaars en kunstenmakers. De toegang van The Rise of Pompeï is gratis.

 

Het publiek kan genieten van verschillende culturele uitingen, activiteiten, muziek,  tentoonstellingen en exposities. The Rise of Pompeï staat voor klassieke en moderne kunst. Zo zijn er op 4 juli theatervoorstellingen te zien, waaronder een muziektheatervoorstelling “Medea’s Handen” van Jolle Roelofs, Dagmar Slagmolen en Paul Koek in de kapschuur van de stadsboerderij. Een mime-solo van Tjebbe Roelofs in de Schaapskooi. Een foto-expositie van Hanneke Fakkeldij en Petra Warrink, langs het wandelpad. Beeldende kunst van Florian Haeck (tekenjammen), Erik Fakkeldij (performance art) en Niels Kerkkamp in het Eksternest. Er is ook een spectaculaire skate act van Daniel v/d Zee (THC), een graffiti kunstenaar Daniel Stroomer (Wonderfull graphics) die vervoersmiddelen omtovert tot funky ride. Op verschillende plekken van het Stadslandgoed de Kemphaan zijn allerlei  stijlen van muziek te horen: klassiek, pop, jazz, R&B.‘s avonds wordt het een groot feest met dj Big Fingers. De gemeente Almere en het Stadslandgoed de Kemphaan hebben The Rise of Pompeï financieel mogelijk gemaakt. De productie/regie is in handen van Jeanine Hovius en Jolle Roelofs. Zij zijn beide getogen Almeerders. Jeanine is theatermaker/schrijver met haar eigen stichting STUK. Jolle Roelofs is componinst/pianist en theatermaker en een van de oprichters van de stichting Pompeï (www.pompei.nl).

__________________________________________________________________________________________________________________________

3 juli 2004 Dag van de Architectuur in Almere met kijkje 'achter de schermen'

De nationale Dag van de Architectuur, zaterdag 3 juli, biedt de Almeerder een uitgelezen mogelijkheid om nader kennis te maken met de ontwikkelingen van het stadshart in Almere. Lezingen en rondleidingen ter plekke geven de inwoner van de stad de kans om van nabij te zien wat er zich afspeelt bij dit omvangrijke bouwproject. U komt daarbij in gebouwen die nog niet eerder zijn opengesteld voor het grote publiek. Lijkt het u niet leuk om te bekijken hoe de POPzaal, appartementencomplex The Wave, het Hotel van het Urban Entertainment Center of de Mega-bioscoop er van binnen uit zien? Laat dit buitenkansje dan niet aan u voorbij gaan. Organisator van deze dag, architectuurcentrum CASLa, neemt u mee voor een kijkje achter de schermen. Niet voor niets hebben de lezingen de titel ‘Achter de schermen’ meegekregen. Daarbij krijgt u verhalen uit de eerste hand van de internationaal gerenommeerde architecten zoals de Engelsman Will Alsop (is verhinderd maar zijn collega Duncan Macaulay is aanwezig) en de Nederlander (onze plaatsgenoot) René van Zuuk. Voorts vertelt Floris van Alkemade van het Office voor Metropolitan Architecture (OMA) iets over de visie achter het totaalproject. U komt te weten wat het verhaal is achter een gebouw. Wethouder Henk Smeeman, die het stadshart in zijn portefeuille heeft, verzorgt een inleiding over het onderwerp. Vanaf 10.00 uur bent u welkom bij het jaarlijkse Architectuurontbijt, georganiseerd door CASLa. deze keer onder de pijlers van het Hotel van het Urban Entertainment Center. Om 11.15 uur beginnen de lezingen. Iedereen kan aanschuiven bij elk gewenst onderdeel, maar CASLa ziet graag aanmeldingen zodat men een idee krijgt hoeveel bezoekers ze kunnen verwachten op deze dag. tel. 036-5386842 

Middagprogramma in museum De Paviljoens

Om 15.00 uur is de officiele Opening van de Architectuur-tentoonstelling 'Meesterproef Almere-Poort'. Resultaten hiervan zijn te zien van een Vlaamse (Bob Reeth) en Nederlandse Rijksbouwmeester (Jo Coenen), die jonge architecten de kans gaven ontwerpen in te dienen. Vervolgens werden de Paviljoens benaderd om de resultaten te laten zien. De Directeur, Mascha Roesink, was zeer enthousiast en koppelde daaraan vast dat de exposanten ook de lokatie 'De Paviljoens' zouden gebruiken bij hun invulling van de expositie. De gemeente Almere is formeel de opdrachtgever. Ook zijn de resultaten te zien van 5 studenten van de Hogeschool Utrecht, die een door CASLa geformuleerde opdracht uitvoerden voor een vaste oeververbinding Almere-A'dam! Evenals de Academie voor Bouwkunst A'dam + 2 gastdocenten John Lonsdale en Wim Kloosterboer.

_________________________________________________________________________________________________________

3 juni 2004 SURINAMEDAG op Markt in Almere-Haven

Er zijn van 12.40 uur tot circa 19.00 uur die dag allerlei attracties te zien en te horen, die allemaal te maken hebben met de Surinaamse Cultuur (zoals de organisatie zelf zegt: 'de Afrikaanse, de zwarte, cultuur')

.Het begint om 12.30 uur met een muzikaal optreden van 'Make The Difference', met van 13.00-14.00 uur een Javaanse groep. Van 13.30-14.00 treedt een Indiaanse groep op, waarna van 14.00-14.30 uur de groep Sinafin een optreden verzorgt. Gedurende de verdere dag komen al deze artiesten nogmaals hun 'kunsten' vertonen. Er staan veel kraampjes met gevarieerd aanbod: boeken, make-up artikelen, houtsnijwerk en natuurlijk: is er eten en drinken te koop en verschillende lekkere hapjes. Ook aan de kinderen is gedacht! De organisatie is in handen van de stichting Apinti tel. 036-5323160

___________________________________________________________________________________________________________

JONGEREN VEILIG STADSHART  De bijeenkomst op woensdag 30 juni (de halve-finale voetbalavond!) in De Paviljoens gaat wél door! Het begint om PRECIES 20.00 uur en is versneld naar 20.30 uur. KOMEN DUS! gaat over JOP in Stadshart en meer van die dingen.

_________________________________________________________________________

19 juni 2004 Opening Expositie 'Lot en Noodlot' door Ronny Naftaniel

Zaterdag 19 juni a.s. wordt om 15.00 uur de tentoonstelling van schilderijen van Agmon van der Veen geopend. (kijk ook bij de link 'Kunstenzo' voor het verhaal van de kunstenaar voor radio almere 107.8FM) De expo heeft als titel 'Lot en Noodlot'  en is nog te zien t/m 18 juli 2004 in CCCorrosia in Almere-Haven. Toegang gratis.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Benefiet Concert AMNESTY  in TOTUM

De Jonge Socialisten in de PvdA organiseren op zaterdag 12 juni een benefietconcert voor Amnesty International. Op deze avond staat het thema ‘Stop geweld tegen vrouwen’ centraal. De punkrockbandjes Yellow over Green en SZ en een ‘mystery guest’ treden belangeloos op. Zij zullen het aanwezige publiek trakteren op een overweldigende portie muziek. Ook is Amnesty aanwezig om uitleg te geven over de lopende campagne. Geweld tegen vrouwen is één van de grootste mensenrechtenschandalen van deze tijd. Wereldwijd zijn vrouwen het slachtoffer van fysiek, psychisch en seksueel geweld. Vaak blijven de daders ongestraft. Met een twee jaar durende campagne wil Amnesty mensen bewust maken van geweld tegen vrouwen en discriminerende wetgeving en straffeloosheid aanpakken. Het concert vindt plaats in jongerencentrum Totum aan de Rentmeesterstraat 2 in Almere Stad. De deuren gaan open om 20.30 uur en het concert duurt tot 01.00 uur. De entree bedraagt € 3 en de opbrengst komt geheel ten goede aan Amnesty. De zaal wordt gratis beschikbaar gesteld door jongerencentrum Totum. De Jonge Socialisten hopen zoveel mogelijk mensen een leuke avond te bezorgen en Amnesty aan het eind van de avond een leuk bedrag te kunnen overhandigen.Voor info over Amnesty International of de Jonge Socialisten: www.amnesty.nl en www.js.nl

 ____________________________________________________________________________________________________________

12 en 13 juni laatste voorstellingen 'op hoog nivo' van STAD2 in de RABO-toren

Dit weekend zijn er nog kaarten te koop voor de voorstelling 'STAD2' door JongHollandia op locatie: de 11e etage van de RABO-toren in Almere-stad, t.o. het Centraal Station (11/6 was uitverkocht). Het begint om 21.00 uur - tel.036-521.59.29 of bij de Rabo-balie. JongHollandia/UNIT-Almere: 'dat is een Produktiehuis, dat subsidie ontvangt van de gemeente Almere en de provincie om voorstellingen te maken die 'iets te maken hebben met Almere en de Provincie Flevoland', aldus Ruud Backx, directeur CCCorrosia in Almere-Haven (hier samen op de foto met Walter Bart, een van de 5 acteurs van JongHollandia). Voorstellingen, die uniek zijn voor Nederland, vooral voor Almere & Flevoland'. 'STAD2' is een 'reality-stad op locatie, tussen het asfalt van de periferie en het stadscentrum. ('STAD1' behandelde de 'Idee-stad')


Het gezelschap bestaat uit een vijftal 'Jonge Honden' (opgeleid aan de toneelacademie in Maastricht), die in Eindhoven zijn terecht gekomen. Minstens 1x per jaar moet er een voorstelling komen, aktueel en Almere- gericht. Almere is de laatste stad waar wordt opgetreden, op de hoogste etage van de RABO-toren (die graag zijn medewerking gaf) De acteurs spelen bewoners van een grote stad, die er nét wonen of hun huis moeten verlaten. Allemaal kleine gebeurtenissen in een grote stad. De bedoeling is: de mensen een spiegel voor te houden. Er zijn nog plaatsen voor zaterdag+zondag!
UNIT-Almere heeft (nog) geen eigen plek en Backx fungeert als 'kwartiermaker', zoals hij ook begon voor Expo-CCCorrosia. Gezelschappen die zich hier willen vestigen, krijgen subsidie om hun interessante initiatieven ook daadwerkelijk uit te voeren. Kijk ook bij de link 'Verslagen')

 

________________________________________________________________________

afgelast wegens veel afzeggingen door extra drukte voor vakantietijd binnenkort...de Donateursborrel wordt verschoven naar het najaar!

7 juni Donateurs-borrel bij Platform I-CiTy

Na een aantal succesvol verlopen bijeenkomsten met verschillende activiteiten in de eerste vijf maanden van 2004 willen wij het seizoen 2003/2004 afsluiten met een donateursborrel. Een mooie gelegenheid om elkaar nog even informeel te ontmoeten voordat de zomervakantie begint.   

Tijdens deze borrel zal de ‘adviseur’ een toelichting geven over www.infomere.nl  onze digitale Marktplaats waar vraag en aanbod elkaar vinden. U bent van harte welkom op 7 juni a.s. -vanaf 16.30 -18.00 uur- aan Randstad 22, nummer 159 te Almere (kantoor AlmereKennisstad/Platform I-CiTy, gebouw SARA)

U kunt zich aanmelden via de website www.platformicity.nl of via e-mail info@platformicity.nlGraag tot ziens op maandag 7 juni bij de donateursborrel van het Platform I-CiTy info@almerekennisstad.nl  info@platformicity.nl 

_______________________________________________________________________________________________________________

Van 8-29 mei 2004 Kamermuziekfestival Almere
Na vier jaar is dit initiatief uitgegroeid tot een Kamermuziekfestival dat zich een plaats heeft veroverd in Almere. Het Festival wordt geopend met het Nationaal Kamermuziek Concours, waarbij meer dan twintig ensembles om de finaleplaatsen strijden. Dat Finale-concert is dan op 22 mei, waarbij de Kamermuziekprijs Almere wordt uitgereikt.

 

De concerten vinden plaats op verschillende lokaties in Almere, varierend van het CKV in Almere-stad, het Flevo-Ziekenhuis en Museum de Paviljoens, tot kerkcenrum Goede Rede en de Roestbak in Almere-Haven. Ook is er een speciaal Jongerenprogramma. Hieronder en beknopt overzicht van de diverse muzikale optredens, waarvan sommige gratis zijn, zoals: het Wereldorkest, Hoog & Laag; de Voorrondes; de Masterclass door Wibi Soerjadi en het Jeugd Gitaarorkest.  (korting op de kaarten voor CJP/ PAS 65 en Collegekaart)

 
 

- zaterdag  8 en zondag 9 mei a.s. zijn de Voorrondes Nationaal Kamermuziek-concours

  (in de Voetnootzaal van het CKV in stad)
- donderdag 13 mei: Masterclass door Wibi Soerjadi om 19.00 uur (Voetnootzaal van het CKV)
- vrijdag 14 mei: Gewandhaus Kwartet om 20.15 uur (Kerkcentrum Goede Rede in Almere-Haven)
- zaterdag 15 mei: optreden Wibi Soerjadi om 20.15 uur (kerkcentrum Goede Rede, Haven)
- zondag 16 mei: het Wereldorkest en Hoog & Laag om 14.30 uur (Flevo Ziekenhuis)
- dinsdag 18 mei: Filmconcert 'la belle Dame sans merci' om 20.15 uur (Roestbak, Haven)
- donderdag 20 mei: Museumconcert om 11.00 uur (in museum de Paviljoens in stad)
- vrijdag 21 mei: Concertgebouw Kamerorkest om 20.15 uur (kerkcentrum Goede Rede in Haven)
- zaterdag 22 mei: Finale Nationaal Kamermuziek-concours om 19.30 uur (Goede Rede, Haven)
- zaterdag 29 mei: 15.00 uur Workshop Gitaar  (Voetnootzaal CKV in stad;
-     idem                :  16.30 uur Gitaar Jeugdorkest Baden-Wurttemberg (Voetnootzaal)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Programma Dodenherdenking op 4 mei 2004

De Herdenking begint met een Stille Tocht vanaf kerkgebouw De Goede Rede en eindigt bij het Herdenkingsmonument op de Markt in Almere-Haven. Goede Rede aan de Kerkgracht 60 is open vanaf 18.45 uur. Om 19.20 wordt de stoet geformeerd, waarna de Stille Tocht zich via de Sluiskade naar het monument begeeft. Wij roepen de Almeerders op zoveel mogelijk aan deze tocht deel te nemen.

 

Omstreeks 19.45 uur komt de stoet aan bij het monument waar de muziekvereniging Sint Hubertus en het zangkoor Multiple Voices zorgen voor passende muziek. Vervolgens zal burgemeester A. Jorritsma een korte toespraak houden.Voorafgaand aan de twee minuten stilte om 20.00 uur zal tromgeroffel en de Last Post klinken. Hierna volgen het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus en zal de burgemeester als eerste een krans leggen bij het monument.

De Herdenking wordt afgesloten door de voorzitter van de Stichting 4/5 mei Comité Almere, de heer A.Koekebakker. 

Vanaf 20.30 uur is iedereen welkom in Theater de Roestbak (toegang vrij) waar -na koffie of thee-  de film “Rosenstrasse” gedraaid zal worden. Deze film is minder geschikt voor zeer jeugdige kijkers.

 

Bos der Onverzettelijken Het Stedelijk Kinderwerk van Stichting de Schoor organiseert samen met leden van de Roefelraad op 4 mei een rondleiding en herdenking voor de jeugd door het Bos der Onverzettelijken in Almere Stad. De rondleiding start om 19.00 uur vanaf Jeugdland, Weg 40/45 en zal eindigen bij de gedenksteen voor de gevallenen bij de ingang van het Bos der Onverzettelijken.

Voorafgaand aan de twee minuten stilte om 20.00 uur zal er een gedicht en een toespraak worden voorgedragen.

Ter afsluiting zullen er bloemen worden gelegd door kinderen. Inlichtingen bij Alex Boonstra (tel. 5278500) of Tineke Post (tel. 5333444)

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Platform I-CiTy organiseert 'Toets uw kennis'

Maandag 3 mei 2004 is weer een bijeenkomst van het Platform I-CiTy in het WTC- Alnovum in Almere. Het thema is 'Toets uw kennis'. Hierbij wordt u ingedeeld in verschillende groepen, die vragen gaat beantwoorden op het gebied van ICT. Een expert zal de vragen opstellen en is tevens aanwezig tijdens deze bijeenkomst om deantwoorden te beoordelen. Op deze manier kunt u uw algemene kennis over ICT toetsen en verbreden. Maar tegelijk kunt u ook netwerken met de mede-deelnemers! Welke groep gaat er winnen? (de uitnodiging vermeldt niet of er prijzen aan verbonden zijn...maar de 'EER' is natuurlijk ook erg belangrijk)

 

Vanaf 15.30 uur bent u welkom in het WTC-Alnovum, Oudweg 1 in Almere-stad. De bijeenkomst begint om precies 16.00 uur. Parkeren in de nabij gelegen parkeergarages (niet onder het Alnovum). Na de bijeenkomst is er ruim gelegenheid tot netwerken tijdens een hapje en een drankje.Kijk ook op de website www.platformicity.nl
 

POLITIEK CAFE HOPLA OVER JONGEREN

 

Politieke partijen in Almere hebben opnieuw de handen ineengeslagen om meningen te laten botsen. Het resultaat: het politiek café HOPLA, dat op dinsdag 27 april alweer voor de derde keer georganiseerd wordt. HOPLA wil met stevige discussies, messcherpe columns en onverwachte vraaggesprekken de betrokkenheid bij het politieke debat in Almere stimuleren.

 

Op 27 april gaat HOPLA over Jong in Almere: wonen, vrije tijd, scholing en veiligheid. Jan de Vletter, directeur van Groene Stad Almere, gaat in debat met wethouder Arie-Willem Bijl. Hoofdredacteur Tim Beldman van Almere Vandaag spreekt een bijtende column. En wethouder Frits Huis wordt stevig aan de tand gevoeld in het onderdeel ‘Ja/Nee’. Ook de zaal spreekt een hartig woordje mee. De presentatie is in handen van Marco Penninkhof en Patrick van ’t Haar, verslaggevers van Omroep Flevoland. HOPLA, dinsdagavond 27 april vanaf 20.30 uur in Anno, Grote Markt 121, wordt dit keer georganiseerd door CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD.

 


NB kijk bij link 'Evenementen' voor 2e opening Expo '15x Inspiratie' op zondag 18 april a.s.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 
17 en 18/4 a.s. Nationaal Museum Weekend: 'Situaties', een live-performance in Museum De Paviljoens.

Zaterdag en zondag worden er rondleidingen gehouden door de 'lopende' expositie 'Situaties'. Die beginnen om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur en kinderen van 8-12 jaar kunnen meedoen aan een workshop 'Kunst Kijken'. Die Workshops zijn om 14.00 uur en 15.30 uur. Zaterdag is een feestelijke opening van de tentoonstelling.

 
Zaterdag 17 april om 15.00 uur is er een live-uitvoering van de Soundtrack 'Any Minute Now, Something Will Happen' door Vanessa Hudig en Yeb Wiersma. Als achtergrondkoor treden op de leerlingen van groep 7 van OBS 'het Palet' uit Almere.(zie ook onder de link 'kunstenzo')

 
Dit is een van de onderdelen van het Kunstprojekt dat beide kunstenaars realiseerden in het kader van 'Kunst in de Wijk', in dit geval de wijk Tussen de Vaarten. Er werd samengewerkt met de buurtbewoners: de kunstenaars maakten vervolgens een boekje met geportretteerde buurtbewoners. Het resultaat is vastgelegd in video-stills in een 'Leporello'-boekje, inklusief een CD met een speciaal voor Tussen de Vaarten gecomponeerde film-soundtrack 'Any minute now, Something will happen'.  Museum De Paviljoens zijn te vinden aan de Odeonstraat 3 Almere www.depaviljoens.nl

 


Almere groeit en Humanitas doet mee!

Dinsdag 13 april a.s. om 20.00 uur houdt Humanitas afd.Almere/ Zeewolde een Algemene Ledenvergadering in het gebouw van distrct Noordwest, Brouwerstraat 4 in Almere-stad.
De afdeling Almere/Zeewolde behoort qua omzet tot de vijf grootste van Nederland, terwijl dit gedaan wordt met een relatief klein aantal vrijwilligers (en relatief nog minder leden) Er wordt hard gewerkt door iedereen maar het is vrijwilligerswerk.....Toch zoekt de afdeling uitbreiding van het Bestuur en roept op om hierover na te denken. Met een sterk Bestuur kan Humanitas écht meedoen met de groei van Almere

 De agenda vermeldt een Huishoudelijk gedeelte (van 20.00-20.45 uur) met o.a. Notulen en Jaarverslagen 2003. Verder wordt er een Werkplan, plus begroting, gepresenteerd voor de periode 2004-2005. Daarna Bestuursverkiezing met niet-herkiesbaar: Tatjana van der Plank (lid); wél herkiesbaar: Bert Groot Roessink, (nu nog voorzitter) en Leonieke Bos (secretaris). De nieuwe kandidaat voor het bestuur is: Wim Soellaart. 

 

foto: Dick Timmer
 

Het tweede gedeelte is een Thematisch deel (van 21.00-21.30 uur), waarin met name wordt ingegaan op het probleem om zowel leden- als bestuursleden te vinden. Ook 'sponsoring' komt aan de orde. Na afloop is er gelegenheid voor een informeel samenzijn met een hapje en een drankje. Info oldi-2@zonnet.nl

 

18-4-2004 Muziek Festival Flevoland in Almere

 

In het kader van het Muziek Festival Flevoland  vindt op zondag 18 april in de hal van het stadhuis Almere een bijzonder evenement plaats. Van 13.30-17.00 uur staat het stadhuis in het teken van symfonie-orkesten. Er is ook een muziekmarkt met informatie over de muziek maar ook over de instrumenten.  Liefhebbers en kenners van symfonische muziek zijn van harte welkom, maar ook mensen die kennis willen maken met deze manier van muziek beoefenen zijn uitgenodigd. Een levendige en laagdrempelige manier om kennis te maken met de wereld van de symfonieorkesten. Kinderen onder de 12 jaar betalen 1 euro, volwassenen 2 euro.

 

Drie amateur symfonieorkesten, waaronder het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, spelen hun favoriete klassieke en populaire stukken. De andere optredens worden verzorgd door Kamerorkest De Muziekkring en het City Orkest Hilversum. Dat laatste orkest is een swingend orkest met de nadruk op jazz. Bruckner afgewisseld met muziek uit de James Bondfilms. De orkesten geven elk een optreden van 30 tot 45 minuten. Tijdens de concerten wordt tekst en uitleg over de muziek gegeven en worden interviews met orkestleden gehouden. Tussen de concerten door kan het publiek op de muziekmarkt ronddwalen, een praatje maken met één van de musici, iets drinken of kijken hoe de orkesten zich klaar maken voor hun optredens. Voor het festival is voor jongeren een speciale krant geschreven die tijdens het evenement te verkrijgen is.  NB Op 25 april a.s. is er weer een dergelijk concert in Emmeloord, in Theater  't Voorhuis en dat duurt van 13.30-18.00 uur

 


Ga zaterdag 10 april "Mee in Almere!"

Drie verschillende Stadswandelingen staan er gepland onder leiding van 'Het Gilde' en ism het centrum voor Architectuur CASLa. Er kan gekozen worden uit 3 routes. Alle wandelingen starten om 10.30 uur en duren circa twee uur. De kosten zijn 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Er wordt gestart vanaf 'ANNO' aan de Grote Markt in Almere-stad. 
* Wandeling door Almere-Haven. Vanaf de Noordersluis (Block van Kuffeler), via de Sluiskade naar de Havenkom met de geschiedenis van Almere, verbeeld in handbeschilderde tegels. Dit tegelprojekt is begeleid door kunstenaar Ben Hosman en werd uitgevoerd door zowel de eerste bewoners van Haven als schoolkinderen uit de oudste wijk van Almere. Natuurlijk een bezoek aan de Kerkgracht, met allemaal Kunstgaleries en langs archiectonische punten. De wandeling eindigt op de Markt, waar verteld wordt over Corrosia (De Roestbak) en men kan kennismaken met de vele muurschilderingen in deze buurt. 
* Wandeling door de Filmwijk. Onconventionele woningbouw en gewaagde kleuren en beroemde architecten hebben hier hun stempel gedrukt. De route gaat langs voorover hellende huizen aan het James Deanhof en langs serene binnenplaatsjes met rustgevende fonteinen aan het Clark Gablehof. Terug langs de enige 'Avenue' die Almere rijk is: de Cinemadreef. 
* Wandeling door het (nieuwe) Stadscentrum. Hoewel nog niet klaar, is er genoeg te zien welke spraakmakende architectuur er verrijst in het nieuwe Stadshart aan het Weerwater. Een Mega-Bioscoop, een groot Theater en Popzaal, een bovengronds winkelcentrum en daaronder de auto's en bussen. Maar ook het bestaande centrum is de moeite waard: het Zakencentrum, WTC-Alnovum en een van de oudste wijken (na Haven) de Stedenwijk. Kom kijken naar de nieuwe skyline! 
 

UITNODIGING voor de 1e Donateurs voor Donateurs bijeenkomst van Platform I-CiTy

Maandag 5 april 2004 vindt er in het WTC Alnovum deze door het Platform I-CiTy georganiseerde bijeenkomst plaats.  Bijzonder, deze eerste 'Donateurs voor Donateurs'-bijeenkomst omdat de managers van de bij het Platform I-CiTy aangesloten bedrijven én de donateurs op persoonlijke titel de gelegenheid krijgen om in 5 minuten zichzelf of het bedrijf te presenteren. Daarna is er gelegenheid om gedurende 5 minuten te reageren op opmerkingen en/of vragen vanuit de zaal.. 
Er wordt een tijdklok ingesteld!
De duur van de bijeenkomst is 60 minuten in totaal (dus 6 donateurs per bijeenkomst).   Dit gaat dus een flitsende bijeenkomst worden met veel informatie in korte tijd. Voor drukbezette managers e.d. een prima gelegenheid om zichzelf op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen op ICT-gebied en tevens méér te weten te komen waar hun collega's mee bezig zijn. NB alléén donateurs van het Platform I-CiTy komen in aanmerking voor spreektijd maar iedereen is van harte welkom vanaf 15.30 uur in het WTC Alnovum, P.J.Oudweg 1. Almere-stad. De bijeenkomst begint precies om 16.00 uur. Parkeren in de nabijgelegen parkeergarages (maar niet onder het WTC Alnovum!) Na afloop ruime gelegenheid tot netwerken. Kijk ook op www.platformicity.nl en www.almerekennisstad.nl 
  
De spitsafbijters van Platform I-CiTy
Het programma van de eerste bijeenkomst 'Donateurs voor Donateurs' is bekend en het zijn stuk voor stuk interessante items, zeer verschillend maar allemaal heeft het te maken met ICT. Het vorige week aangekondigde 'Infomere' zal op 5 april a.s. nader toegelicht worden door Hans van Bragt en Mary Verspaget. Vervolgens krijgt Luuk Renfurm het woord over SARA, Roy Schutt over Mathouse, Bart Buijs over Prospero en Ad Femmen over Genias Benelux. 
Ook (nog) niet-donateurs worden van harte uitgenodigd! Kom eens kennismaken met dit fenomeen en wellicht bent u de volgende die kan laten horen en/of zien hoe uw bedrijf omgaat met ICT. (zie ook ons eerder bericht) WTC Alnovum, Oudweg 1, Almere
 
 

Studieavond van "Houdt Haven Groen"
Maandag 5 April 2004 organiseert de belangenvereniging Houdt Haven Groen een studie-avond. Tijdens de verkiezingscampagne in 2002 heeft Leefbaar Almere, door andere partijen gesteund, de burgers meer participatie toegezegd. "Houdt Haven Groen" wil weten hoe de inwoners van Haven dat hebben ervaren. De samenspraak-nota is wel ingevoerd maar wordt niet of onjuist gehanteerd.

 

Debat over méér zelfsturing Dit alles overziend vraagt de belangenvereniging zich af: ‘Hoe zou het zijn geweest als Haven meer zelfsturing zou hebben gehad?’ Bij zelfsturing kan men denken aan een netwerk van buurtverenigingen, aan een wijkraad of aan een stadsdeelraad. Hierover willen wij in debat met de inwoners van Haven en met de Almeerse politiek. Met inbreng van onpartijdige deskundigen. Dus: welkom op maandag 5 april in kerkcentrum de Goede Rede, ingang Kerkstraat, Almere Haven. Zaal open 19.30 uur.

_________________________________________________________________________________________________

Zondag 4 april 2004 laatste 'Dames van Almere' van dit seizoen Zoals iedere 1e zondag van de maand weer een bijeenkomst van 'De Dames van Almere', inmiddels uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor niet alleen vrouwen maar ook mannen. In 'Avanti' aan de Kerkgracht 4 in Almere-Haven.
Een door Leny Hartong geleide bijeenkomst, waarbij altijd een spraakmakende gast zijn of haar verhaal houdt.

Te gast: Tim Beldman

Deze zondag alweer de laatste 'Dames' van dit seizoen met als gast Tim Beldman, hoofdredactuer van het gratis huis aan huis krantje 'Almere Vandaag' (krantje, vanwege het formaat!), tevens columnist en interviewer van burgemeester Annemarie Jorritsma in het TV-programma 'Dertienhonderd'. (deze naam is ontleend aan het feit dat alle postcodes in Almere beginnen met 13-honderd; een gezamenlijk programma van omroep Flevoland en Studio Almere-TV, na afloop van de Politieke Markt in Almere)

Iedereen is welkom vanaf 15.30 uur. Om 16.00 uur krijgt Tim Beldman het woord. De toegang is gratis!

NB na afloop kan meen gezamenlijk dineren, iedere keer kookt een andere cultuur, vandaag is er een Somalische maaltijd, ook vegetarisch mogelijk. De kosten zijn laag gehouden: 7,50 euro. Graag opgeven bij Avanti tel. 036-5470380 of bij Leny Hartong 036-5335893


NB zondag 28 maart de klok 1 uur vooruit zetten: is 1 uur korter slapen!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Maandag 5 april 2004: Donateurs voor Donateurs bijeenkomst e Tijdens deze bijeenkomst krijgen donateurs van platform I-CiTy de mogelijkheid om in 5 minuten iets over zichzelf of hun product of dienst te presenteren. Daarna is er gedurende 5 minuten de tijd om te reageren op opmerkingen en / of vragen vanuit de zaal. De duur van de bijeenkomst is 60 minuten in totaal (dus 6 donateurs per bijeenkomst) waarna met een hapje en drankje nog wat kan worden nagesproken. De eerste 6 aanmelders voor spreektijd komen voor de bijeenkomst van 5 april a.s. in aanmerking terwijl aanmelder 7 en 8 op de reservelijst zullen worden geplaatst. Deze komen in ieder geval voor de donateurs voor donateurs bijeenkomst in het najaar aan bod. Geïnteresseerd? Meld u dan meteen aan voor deze bijeenkomst. Vermeld onder aan het formulier of u uzelf wilt presenteren en het onderwerp van uw bijdrage. kijk ook op www.platformicity.nl

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boekje met toeristische informatie 2004 uit

 

Vijdag  26 maart 2004 werd het handzame boekje gepresenteerd  'Er op uit in Almere', dat inmiddels overal in Almere is verspreid  onder de bewoners. Het is een gezamenlijke uitgave van het Flevolands Bureaua voor Toerisme, de stichting Stadspromotie Almere en de gemeente Almere.  Wethouder Frits Huis van o.a. sport, recreatie & toerisme en sinds kort ook voor Cultuur, overhandigde het eerste exemplaar aan de bewoners van het winnende 'Drakenhuis' , nav een door CASLa uitgeschreven wedstrijd in het kader van Architektuur (zie ook link 'Verslagen' van 27-11-2003 voor meer info daarover)
 
 
Het handzame boekwerkje bevat een goede greep in de Almeerse aktiviteiten voor een dagje uit met Kunst, Architektuur, rondleidingen, sport, Horeca of discotheek maar ook campings en accomodaties en skeeler-routes. In het begin van het boekje staat een duidelijke lijst met alle evenementen met bijpassende pagina vermeld. Puntje van kritiek...die pagina-nummewring is héél klein of ontbreekt zelfs; voor het snel opzoeken vind ikzelf duidelijke cijfers beter werken.
 
 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25 maart 2004: ICT en Logistiek: Een kwestie van moeten?


Het benutten van de voordelen van ICT in logistiek is een kostbare en ingewikkelde aangelegenheid die vaak voorbehouden is aan de grote spelers in de markt. Maar ook voor het MKB zijn er enorm veel mogelijkheden. Het is de uitdaging om te bepalen wat de toegevoegde waarde is voor uw organisatie in de veranderende omgeving van ICT en logistiek. Globalisering van de economie en veranderingen op het gebied van consumentengedrag leiden tot hogere verwachtingen ten opzichte van leveringssnelheid (kijken=kopen=krijgen); fijndistributie (kosten versus opbrengsten); betrouwbaarheid; kosten en prijsdifferentiatie. De heer Willem Basten van LOGICmerce.com BV zal u laten zien welke bijdrage ICT kan leveren om aan deze verwachtingen te kunnen voldoen. Lokatie: P.J. Oudweg 1 te Almere (Smart Offices in het WTC Alnovum) Deelnamekosten: € 25.00 p.p. per workshop excl. BTW. Aanmelden: emvdworm@vba-almere.nl  kijk ook op www.platformicity.nl  

------------------------------------------------------------------------------------------------------

SP 

Woensdag 24 maart 2004 houdt de Socialistische Partij (SP) een Algemene Ledenvergadering in 'De Bazuin' in de Almeerse Muziekwijk. Het begint om 20.00 uur en iedereen wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn!

Er wordt een nieuwe voorzitter (Jeroen Groot is opgestapt) en een nieuw bestuur gekozen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Asterix en Obelix wedstrijd: inleveren voor 25 maart!

Je bent een Asterix en Obelixfan en je houdt van knutselen...doe dan onmiddellijk mee! Teken, plak of knip je eigen Asterix en Obelix figuur en win een mooie prijs. Wat moet je doen? Eerst kies je welk figuur je wilt maken uit de Asterix en Obelix strips. Je mag zelf bedenken hoe groot je werkstuk wordt en je mag allerlei materialen gebruiken (papier, karton, stof, hout, wol, metaal) Je kunt meedoen in de categorie 4 t/m 8 jaar of 9 t/m 12 jaar.

Wat is er te winnen? Voor elke categorie zijn een 1e, 2e en 3e prijs te winnen. De jury beoordeelt je werkstuk op originaliteit en let ook op de uitvoering. De prijzen worden ter beschikking gesteld door stripwinkel ‘Het Beeldverhaal’. Prijsuitreiking: de feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 31 maart om 16.00 uur in de bibliotheek Almere Stad.

Spelregels: zet duidelijk je naam, adres, telefoonnummer, leeftijd en of je een jongen of meisje bent op je werkstuk. Lever je werkstuk in voor 25 maart in de bibliotheek Almere Stad of de stripwinkel. De werkstukken zijn vanaf 29 maart te zien in de bibliotheek Almere Stad.

Tips: heb je nog ideeën nodig, in de bibliotheek zijn alle Asterix en Obelix strips en ook veel knutselboeken te vinden. Vertel dit ook op school, want misschien wil je hele klas wel meedoen!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nieuwe politieke Partij -van Sander Bossink- zoekt jongeren met politieke ambities

Jong Almere zoekt politiek talent via 'Chatmeetings'

Om de komende maanden het partijprogramma inhoud te gaan geven en tzt een fractie te vormen voor de verkiezingen in 2006. Jong Almere organiseert daarom diverse ‘chatmeetings’ met jongeren, om te peilen wat hen bezig houdt en welke zaken zij graag veranderd zien in Almere. Inmiddels hebben zich al diverse geïnteresseerden aangemeld bij de jongste politieke partij van Almere. “Het is de bedoeling dat we een unieke mix van culturen, leeftijd en afkomst krijgen, zodat we een representatief team hebben waarmee we de verkiezingen van 2006 tegemoet kunnen gaan”. Jong Almere is daarom op zoek naar jongeren die affiniteit met de politiek en hun stad hebben, maar ook al sociaal actief zijn in de stad. Verder is iedereen natuurlijk van harte uitgenodigd om tijdens deze ‘chatmeetings’, die plaats zullen vinden in het stadhuis van Almere, aanwezig te zijn. “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Ik heb me er sowieso over verbaasd hoeveel jongeren eigenlijk toch wel heel erg geïnteresseerd zijn in de politiek” aldus Sander Bossink van de eenmansfraktie.

 Discussies tijdens diners wethouders en jongeren

Op het forum van de website www.jongalmere.nl/forum, ontstaan er nu al kleine discussies over jongerenhuisvesting en de stad zelf. Jong Almere wil deze discussie bevorderen omdat men op deze manier erachter komt wat er écht onder de jongeren speelt. “Het college heeft vorig jaar erg zijn beste gedaan om de jongeren méér bij de politiek te betrekken.  AlmereVibes moest hét jongerenevenement van de gemeente worden. Helaas heeft dit evenement mijn inziens zijn doel een beetje voorbij geschoten, maar is het initiatief zeker voor herhaling vatbaar. We hopen dan ook dat de gemeente dit unieke evenement wederom laat plaatsvinden, desnoods moeten we er zelf een initiatiefvoorstel voor doen!” aldus de kersverse fraktie-voorzitter Sander Bossink van Jong Almere. 

Dinsdag 30 maart 2004 om 19.00 uur Chatmeeting' in Stadhuis Almere

Georganiseerd door 'Jong Almere'  en een oproep aan  alle jongeren om eens te komen ‘chatten’. Het wordt een informele bijeenkomst, gewoon om even te peilen wat jongeren bezighoudt”.  Jongeren die interesse hebben om bij deze chatmeeting aanwezig te zijn, kunnen zich aanmelden via info@jongalmere.nl of via de website www.jongalmere.nl.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

PROGRAMMA BOEKENWEEK 10-20 MAART 2004 THEMA 'GARE DU NORD'

 Van 10 t/m 20 maart 2004 Het thema is 'Gare du Nord', ontmoetingen met Frankrijk 

Dromen van een huisje in Frankrijk! De Franse keuken leren kennen, wijn proeven! Alles te weten komen over Asterix, een lezing van Rudi Wester, een 'filme noir'. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van een 10-daagse oefening in 'genieten van Frankrijk'.Dit jaar is de boekenweek een Alliance Française van de Bibliotheek Almere, boekhandel De Ark en boekhandel Dekter én van literair genootschap 'eindig laagland'. Deze initiatiefgroep is erin geslaagd, tijdens de 10 dagen durende boekenweek, een zeer gevarieerd programma samen te stellen. Een programma met elke dag een ander thema en waaraan door veel verschillende instanties wordt meegewerkt. Het programma Boekenweek 2004 in Almere.

Woensdag  10 maart   Geschiedenis/ Franse Revolutie

Niet de bestorming van de Bastille, 14.00 uur maar de bestorming van het Stadhuis Almere!

Kinderen  van de Faust theaterschool gaan op ludieke  wijze het startschot  van de Boekenweek geven.

20.00 uur       In CCCorrosia leest Martin Bril voor uit "de Franse Slag".

                        Kaarten  € 5,- 

Donderdag  11 maart  Filosofie    

Frankrijk en de filosofen, een lezing  20.00 uur in boekhandel Dekter van  drs. C.A.J. de Haas.

                        Kaarten  € 1,50 

Vrijdag  12 maart  Bande dessinée

Bibliotheek Almere organiseert met stripwinkel "Het Beeldverhaal" een bijzondere activiteit rond dit thema.

Zaterdag 13 maart  Poëzie en muziek

Optreden duo Hoed en de Rand met een speciaal boekenweekprogramma "Heel Frankrijk  was zijn Hof van Eden" met zang, gitaar en accordeon: 10.00-10.30 uur Bibliotheek Almere Haven; 11.00-11.30 uur Boekhandel Dekter; 12.30-13.30 uur        Bibliotheek Almere Buiten; 14.45-15.15 00 uur Bibliotheek Almere Stad; 15.45-16.15 uur Boekhandel De Ark

Zondag 14 maart Pantheon-Ode aan de doden

Franse chansons door Noblesse; 15.30 uur Oblige in CCCCorrosia; Kaarten € 5,-

Maandag 15 maart De Franse film

20.00 uur Rudi Wester, directeur van het Institut  Neérlandais in Parijs, vertelt in CCCCorrosia over haar twee nieuwe boeken "Beau Berry" en "Frankrijk, de mooiste verhalen over Frankrijk" onder het genot van een glaasje wijn van wijnhuis VINIFINS; Kaarten € 5,- 

Dinsdag  16 maart Encyclopedie

16.30 uur De Bibliotheek Almere organiseert deze dag de Tour de France op een bijzondere manier. Van Royen en van de Vegt graveren hun handtekening in hun werk in  boekhandel De Ark.

19.30 uur  Een lezing/presentatie over Asterix, Obelix én Idéfix door eveneens Van Royen en van de Vegt in La Couronne

20.15 uur  Trois couleurs: Rouge. Een film van regisseur Krysztof Kieslowski met o.a. Jean-Louis Trintignant. In Berlijn bekroond met de Zilveren Beer en nu te zien in de Blechtrommel. 

Woensdag  17 maart  Cuisine

20.00 uur Hapjes zien, maken en proeven in de bibliotheek Almere Stad; Klanten van boekhandel de Ark mogen van Franse stokbroden genieten.

CCCorrosia biedt deze avond het podium aan voorlezers uit het werk "Oud en eenzaam" van Gerard Reve. Het boek gaat over een periode die Reve in Frankrijk doorbracht. Muzikale intermezzo's door de Almeerse volksmuziekgroep Alderley.                         Toegang gratis.

Donderdag 18 maart  Als god in Frankrijk

14.00 uur Jeu de Boules onder de bomen van het plein voor de bibliotheek in  Almere Buiten.

19.00 uur  Makelaardij Aurore Immobilier brengt een huisje in Frankrijk wel heel dichtbij. Aansluitend kunnen vragen over het wonen in Frankrijk, en alles wat daarbij komt, gesteld worden. Toegang gratis. Vooraf opgave 036 5486027   036 5486015

Vrijdag  19 maart  Van Gogh  

15.00 uur Bibliotheek Almere Haven wordt even Montmartre, met schilderijen van Almeerse kunstenaars. Een boek over wijnsoorten, druiven n wijn drinken van dhr. Klei is  onderwerp van gesprek in boekhandel Dekter.

30 uur       Boekhandel De Ark biedt haar klanten een wijnproeverij aan met Nicolaas Klei onder genot van muzikale noten van troubadour Jan vanTil.

van Karien May-van Boven, voorzitter “de Schilderij” kregen wij het volgende bericht.

PORTRETTEN TUSSEN DE BOEKEN

Tijdens de boekenweek wordt dit jaar aandacht geschonken aan Frankrijk in alle vormen en maten. De Bibliotheek in Almere-Haven heeft voor deslotdagen een sfeer in hun ruimte op willen roepen van Place du Tertre, Montmartre, Parijs. 

Hiervoor worden enkele Almeerse schilders van de schildervereniging “de Schilderij” uitgenodigd.  

Op vrijdag 19 maart zullen het meer verlaten ezels zijn, tableaux, decor, wat u er aantreft, maar tussen de boekenrekken, op de schappen en de tafeltjes kunt u de portretten bewonderen, die de kunstenaars van elkaar hebben gemaakt, terwijl op zaterdag 20 maart tussen 10 en 13 uur een aantal schilders in levende lijve aanwezig zullen zijn. Voor het stokbrood, de kaas en de wijn zult u zelf moeten zorgen!

Schilderij van Jan Jippe van Herrikhuijzen van 'Joop'

Zaterdag  20 maart  Du vin, du …et du……..        

11.00 uur Santé, een heerlijke afsluiting in de bibliotheek  van Almere Stad. Paul Mansvelt, eigenaar van Vinimare, geeft een demonstratie wijn maken. Klanten kunnen proeven, de bibliotheek serveert er een kaasje bij. Een muzikaal intermezzo met franse muziek maakt het verhaal compleet.

13.00 uur  In Boekhandel Dekter kunnen klanten genieten van een concert van Franse componisten, uitgevoerd door Joannis Stratakis (viool) en Lila Chatzianelaki (piano) 

Doorlopend is in CCCorrosia is een tentoonstelling met o.a. foto's van Fred Bromet en bronzen beelden van Henriëtte Evenhuis. Flevodruk te Hardewijk laat boeken zien van en over Nederlandse kunstenaars in Frankrijk. Tijdens de Boekenweek zijn er presentaties in de vestigingen van de Bibliotheek Almere en in de beide boekhandels.

15.00-17.00 uur Presentatie eerste roman van Rim Sartori in CCCorrosia

 

 

De bekende dichteres, lid van Vereniging Aldichter, Rim Sartori, laat vandaag haar eerste roman 'Valse Tongen' het levenslicht zien. James E. Purvis zal deze gebeurtenis inleiden. 

Iedereen is van harte welkom vanaf 15.00 uur. 

Na afloop is er een speciaal menu 'Valse Tongen' georganiseerd in 'De Villa', een 3-gangen menu tegen het vriendenprijsje van 15 euro. 

 

Graag van tevoren opgeven!    

========================================================================================                                                                                                                                                                                                                      

eindig laagland

Beste lezers,Van de laatste literaire avond met Abdelkader Benali maken we een sprong van Marokko naar Frankrijk. In de Boekenweek 2004 'Gare du Nord', ontmoetingen met Frankrijk  van 10 t/m 20 maart 2004  presenteert ‘eindig laagland’ in samenwerking met de Bibliotheek Almere en de boekhandels De Ark en Dekter op maandag 15 maart een lezing in het Cultureel Centrum Corrosia om 20.00 uur met Rudi Wester, directeur van het Institut Neérlandais in Parijs. 

Rudi Wester is Frankrijk-deskundige bij uitstek. Zij zal onder het genot van een glaasje wijn van het wijnhuis VINIFINS haar nieuwste boeken presenteren, Beau Berry en Frankrijk, de mooiste verhalen over Frankrijk. Berry is de streek in het departement Indre/Creuse waar Rudi Wester woont. Van 1986 tot 2003 heeft zij voor de Uitgeverij Contact zestien boeken samengesteld met de beste reisverhalen van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Vorige week verscheen “Schrijver in Frankrijk. Ontmoetingen met Franse auteurs “. Zij studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef jarenlang over Franse literatuur voor het dagblad Trouw en het weekblad Vrij Nederland. Zij interviewde vrijwel alle grote Franse schrijvers , zoals Patrick Modiano, Marguerite Duras en biografen van Colette, Françoise Sagan en Rimbaud om maar enkelen te noemen. Zij was tien jaar docent Frans op middelbare scholen in Rotterdam en Breukelen en  pleit voor het herinvoeren van drie verplichte vreemde talen, waaronder Frans. In 2000 werd zij door de Franse minister van Cultuur benoemd tot Officier des Arts et des Lettres en in 2001 door Koningin Beatrix tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

          ==============================================================================================

  Aktiviteiten voor kinderen – spreekbeurten of werkstukken 

Kinderen vragen heel vaak: “Weet u een leuk onderwerp voor mijn werkstuk of spreekbeurt”?Om ze hiermee te helpen staat er in de maand maart op de jeugdafdeling van de bibliotheek Almere-Buiten een kleine tentoonstelling met boeken, folders en sites over onderwerpen die de kinderen helpen bij hun keuze

- Heb je altijd al willen weten wat het werk van een brandweerman nou allemaal inhoudt? Kom dan woensdagmiddag 10 maart om 14.00 uur naar de bibliotheek, want dan vertelt een brandweerman over branden en vooral hoe deze voorkomen kunnen worden.

- Op woensdagmiddag 24 maart komt er een medewerker van de dierenambulance om 14.00 uur vertellen over zijn werk bij de dierenambulance en over de opvang van dieren. Hij neemt een echte dierenambulance mee waar de kinderen in mogen kijken.

Als je nog geen onderwerp weet voor je spreekbeurt of werkstuk kom dan in de maand maart naar de bibliotheek in Almere-Buiten. Dan kom je zeker op een leuk idee.

 ====================================================================================

laatste filosofendebat op zondag 7 maart 2004 met drs. Dries Boele in CCCorrosia

Centraal bij het derde filosofendebat staat de kunst. Aan de ene kant is er de kunstenaar, de mens die kunst maakt, en aan de andere kant is er de toeschouwer, de mens die naar kunst kijkt. De wereld (van verschil) daartussen noemen we het kunstwerk. Filosoof drs. Dries Boele (organisator en gespreksleider van het tweewekelijkse filosofisch café in Hotel de Filosoof, in Amsterdam) speelt een rol zoals Socrates die ruim 2400 jaar geleden speelde en bevraagt kunstenaars en publiek naar hun ideeën over kunst in het algemeen en over de tentoongestelde werken in het bijzonder.

- Ziet het publiek wat de kunstenaar bedoelt? - Wat denkt de kunstenaar met het kunstwerk te zeggen?

- Heeft het kunstwerk een eigen wil? - Wat denkt Plato ervan?

Dit derde debat is tevens het slot van de tentoonstelling: ‘15 Almeerse kunstenaars ontmoeten Plato.’ 

In november 2004 zal in het C.C.C. het vervolg op deze tentoonstelling te zien zijn:‘15 kunstenaars ontmoeten Sartre’, georganiseerd door Linda Verwaijen.

Zondag 7 maart 2004 om 14.00 uur in Cultureel Centrum Corrosia, Markt 7 in Almere-Haven. Toegang: gratis. Vanwege de grote toeloop bij de voorgaande debatten wordt geadviseerd op tijd aanwezig te zijn.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inzameling voor overlevenden aardbeving Marokko -Alhoeceima- speelgoed, rolstoelen en geld

Zijn vrouw en dochter konden –wat een geluk- op het laatste moment niet mee op familiebezoek naar Alhoeceima. Zijn zoon is wel gegaan en komt nooit meer terug. De lichamen van zijn ouders, broers en zussen zijn begraven onder het puin. Houssein (47) uit Flevoland is verlamd van verdriet.

Veel tijd om te rouwen is er voorlopig niet. Er moet hard gewerkt worden aan de wederopbouw van de provincie. Marokkaanse organisaties in Flevoland zijn bezig een platform op te richten dat het door de aardbeving zwaar getroffen gebied in Noord Marokko hierbij gaat ondersteunen. Het platform wil hulp en goederen verzamelen voor kinderen, gehandicapten en ouderen. Het wil scholen weer oprichten en bevoorraden. Om de hulp structureel te maken zal zij een fonds oprichten waarbij zij willen waarborgen dat de (wees)kinderen en andere zwaar getroffenen zolang als nodig is, ondersteuning krijgen. Momenteel werkt het platform in oprichting aan een draaiboek dat deze week nog klaar zal zijn. Op lokaal niveau worden goederen ingezameld en collectes gehouden. Opslagruimtes voor de goederen zijn: Almere: Fario vloer, Markerkant 14 en Clemenceaustraat 1 (Moskee Almere-Stad)

Het is voor het eerst dat zoveel Marokkaanse organisaties gezamenlijk de handen ineen slaan. Het platform bestaat uit: Almere: Moskee Abou bakr, Moskee Attaouba Almere-Haven, Atlas Media, Stichting de Samenhang. De voorlopige ondersteuning en coördinatie ligt bij Axion. Voor vragen en informatie kunt u, tijdens kantooruren, naar Axion bellen, telefoonnummer 0320- 244259 vragen naar dhr. E.G. Cherrat.

================================================================================

                       Sjaan van der Gaauw te gast bij De Dames van Almere.

 Ook in 2004 is Avanti  weer elke 1e zondag  van de maand dé ontmoetingsplek voor alle vrouwen en mannen van Almere. Met elke keer weer een bijzondere Almeerder als gast. Zondag 7 maart is dat Sjaan van der Gaauw.

Sjaan is een medium, spiritueel begeleidster,geeft cursussen/workshops o.a. intuitieve ontwikkeling op de chakra’s, wastekeningen,pendelen, intuitief kleien, tekenen en schilderen. Ook geeft zij individuele consulten: edelstenentherapie en healing, Bach-bloesemtherapie, kaart leggen, enz. Sjaan kreeg landelijke bekendheid door het bezoek van Ivo Niehe  aan haar praktijk MISJA,  dat te zien was in zijn “TV-show”. Iedereen  is welkom vanaf (let op) 15.30 uur, om 16.00 uur krijgt Sjaan van der Gaauw het woord.      

        Aansluitend hierop is het mogelijk om te blijven eten en te genieten van een heerlijke Marokkaanse maaltijd  (ook vegetarisch). De kosten zijn 7.50 Euro; opgeven en betalen  kan bij Avanti  t/m 5 maart. Graag  zien wij u op 7 maart a.s. in ontmoetingscentrum Avanti Kerkgracht 4 te Almere-haven. Entree GRATIS! Avanti is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer ( bus 1 en 3 halte centrum ) Voor meer informatie kunt u bellen met Avanti telefoon 036-5470380 of met Leny Hartong telefoon 036- 5335893

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25-2-2004 'De toekomst is: ..... Almere'

Op woensdag 25 februari a.s. organiseert de MFF (Milieu Federatie Flevoland) een bijeenkomst in het Alnovum, Oudweg Almere. Het wordt een ontmoetingsplaats voor iedereen die Almere een 'duurzaam' hart toedraagt. Via een aantal korte presentaties is te zien wat er het afgelopen jaar is bereikt voor een duurzaam Almere. o.l.v. Caroline Wagner (Tiener- en Jongerenpersburo Almere) gaat Diederik Samson (2e Kamerlid PvdA) in gesprek met Jan Kastje (MFF). Vanaf 17.00 uur is men welkom.

Rob Nijhof (Kamer van Koophandel Flevoland; tevens Toekomstambassadeur voor de Milieufederatie) gaat daarna in discussie met de zaal. De bijeenkomst wordt op een bijzondere manier afgesloten!  Voor programma www.milieufederatieflevoland.nl Bedoeld voor radsleden, statenleden en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Meer info 0320-253505 (Borkent of Kastje)

___________________________________________________________________________________________________________

    zondag 22-2-2004  FILOSOFEN ONTMOETEN KUNSTENAARS

In het kader van de tentoonstelling “15 Almeerse beeldend kunstenaars en Plato” die momenteel in CCCorrosia wordt gehouden vindt zondag a.s. een tweede filosofen-debat plaats. Andreas Kinneging, universitair docent rechtsfilosofie aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden houdt een verhandeling over Socrates, Kant en het Christendom. Zondag 22 februari, 14.00 uur in Cultureel Centrum Corrosia, Markt 7 in Almere-Haven. www.corrosia.nl  Toegang: gratis

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stichting Samenhang organiseert een Conferentie "Meer kleur in Beeld"

Vrijdag 20 februari 2004 vindt er een Conferentie plaats in de PABO-Almere aan de Landdroststraat2 (t.o de achterkant van het Stadhuis, dat rode gebouw) Deze conferentie heeft als Thema: Beeldvorming & Diversiteit in Almere en is bedoeld voor allochtonen zelf-organisaties, de diverse media, beleidsmedewerkers, deskundigen en politici. De toegang is gratis

Aanmelden en Info 06-20408545 

++++++++++++++++++++++++++======================================++++++++++++++++++++++++++++

HET LOOPT STORM BIJ MUSEUM DE PAVILJOENS: BUSSEN VOL!

Zoals al elders uitgebreid te lezen was op deze website onder de link 'Kunst in de Wijk' en de link 'Expo-enzo' hebben de kunstenaars Yeb Wiersma en Vanessa Hudig een bijzonder kunstprojekt opgezet in de wijk Tussen de Vaarten, waarbij o.a. videa-portretten zijn gemaakt van de bewoners. Bovendien hebben zij een song erbij gemaakt. Nu had Museum De Paviljoens bedacht dat het leuk zou zijn een bustocht te organiseren door die wijk op zondag 22 februari 2004 en de kunstenaars zouden dan deze CD  presenteren aan de bewoners plus een 'leporello'. (opm. dat laatste woord moest ik zelf even opzoeken...maar dat is een 'Album met prenten, vaak meermalen gevouwen', volgens de Van Dale) 

Men had voor zondag meteen maar 3 keer een bustocht geregeld: om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Iedereen kon zich aanmelden voor deze -gratis!- bustocht. Vandaag werd bekend dat de bussen helemaal vol zitten! Vooral bewoners van betreffende wijk waren super-enthousiast voor deze tour.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"MAN BIJT HOND" op het Murenepad

Donderdag 5 februari tussen 19.03 en 19.30 uur op Ned.1 worden de opnames uitgezonden die gemaakt zijn bij de stankoverlast door geknapte rioleringsbuizen bij alle buren aan het Murenepad in Almere-Waterwijk. (zie ook de link 'Zo(oi)enzo) 

Om circa 00.00 uur is de herhaling


Politiek: Portefeuilleverdeling B&W

Met ingang van 3 februari 2004 zijn de Portefeuilles van het College opnieuw verdeeld. (Wim Faber van het CDA, inmiddels ex-wethouder, had zich teruggetrokken en Vincent van der Velde is de nieuwste (net-geinstalleerde) wethouder voor Leefbaar Almere die in plaats komt van de vertrokken (ex-)wethouder Jan Lankreijer. Dankzij de motie van Jelte Hoving van de CU mag dit minderheids-college aanblijven 'in afwachting van' een (of twee?) aanvullende wethouder(s). Vandaar dat de Portefeuilles herverdeeld moesten worden. Voor verdere info: www.almere.nl


Eerste Breedbandkrant verschenen

 

Omdat de gemeente Almere hard bezig is met het ontwikkelen/aanleggen van de glasvezelkabel in grote delen van Almere, is er nu de eerste Breedbandkrant verschenen, speciaal voor de bewoners, bedrijven die deze 'Fiber to the Home' krijgen als 'Pilot'. Dat zijn de volgende wijken: de Staatsliedenwijk, Randstad, Markerkant,  Frezersplaats en de Noorderplassen. Men loopt iets uit op het schema maar verwacht de eerste daadwerkelijke aansluitingen eind maart rond te hebben. (februari 2004)

 

 


   

HOPLA WERPT ZICH OP WELZIJN

Dinsdagavond 10 februari is er voor de tweede keer HOPLA, het politieke café voor elke Almeerder. Deze keer wordt een hyperaktueel onderwerp besproken: Welzijn: zachte sector, harde keuzes, ofwel: de toekomst van het welzijnswerk in Almere. Amsterdammer, ervaringsdeskundige en ex-wethouder Jan Lankreijer en Herman Sterenborg, directeur van welzijnsstichting De Schoor, gaan in debat met elkaar en met de zaal. Speciale gast is burgemeester Annemarie Jorritsma. De columnist is deze keer Tim Beldman, hoofdredacteur van Almere Vandaag. De presentatie is opnieuw in handen van Marco Penninkhof en Patrick van ’t Haar, verslaggevers van Omroep Flevoland.

HOPLA, een initiatief van de politieke partijen GroenLinks, PvdA, SP, Leefbaar Almere, D66, VVD en CDA, begint dinsdagavond 10 februari om 20.30 uur in Anno, Grote Markt 121 in Stad.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

NB deze bijeenkomst is afgelast, wordt doorgeschoven tot er een nieuwe wethouder is voor Welzijn!

- Bijeenkomst in buurthuis 'Stedenpunt' over sluiting (?!) 'De Binding' -

Dinsdag 3 februari 2004 om 19.30 uur is er een speciale bijeenkomst in buurthuis Stedenpunt over de aangekondigde sluiting van het centrum voor allochtonen 'De Binding' in de Almeerse Stedenwijk (dat evenals diverse ouderencentra met sluiting bedreigd wordt, in het kader van de gemeentelijke 'bezuinigingen'). Op 20 januari jl was men ook al bij elkaar gekomen om hier over te praten want behalve geschrokken was men ook heel erg boos. De meeste minderheden vinden dat je niet *zomaar*  een ontmoetingsplek van zo'n 32 verschillende allochtone organisaties kunt sluiten! Men wil ook zélf het gebouw beheren, als het geld dat 'de Schoor' nu ontvangt, naar deze organisatie gaat. Dan kan men zélf de 'know-how' inhuren als dat nodig is, en niet noodzakelijkerwijs bij de Schoor. De organisatie is in handen van de Koepelorganisatie Allochtonen Almere.

_________________________________________________________________________________________________________

2 februari 2004 -  Borrel voor donateurs Platform I-CiTy  


Op maandag 2 februari (16.30 - 18.00 uur) organiseert Platform I-CiTy een borrel voor haar donateurs. Tijdens deze informele bijeenkomst vertelt Peter van Eijk, directeur Almere Kennisstad, u kort het één en ander over de activiteiten en de projecten. U kunt een kijkje nemen achter de schermen van SARA Reken- en Netwerkdiensten en verder is er ruimschoots de gelegenheid te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje geserveerd door cateringbedrijf 'Tante Truus'.

Donateurs kunnen zich aanmelden via de website www.platformicity.nl of via e-mail info@platformicity.nl.
Locatie: Randstad 22 - 159 te Almere (SARA-gebouw)

___________________________________________________________________________________________________________

"Dertienhonderd", een nieuw programma bij Studio Almere TV ism  Almere Vandaag

Dit programma heeft deze titel gekregen omdat alle postcodes van Almere beginnen met 13..honderd..zoveel. Iedere veertien dagen, na afloop van de Politieke Markt met besluitvorming aan het eind, wordt er een gesprek opgenomen met burgemeester Annemarie Jorritsma. Dit wordt uitgezonden gedurende het hele weekend op Studio Almere-TV (in een doorlopende Carrousel te zien tot maandagochtend). Op Radio Almere 107.8FM is dit gesprek te beluisteren op zondagmiddag, evenals op de website via de webcam op www.almere1078.nl  De foto's zijn zowel daar als hier te zien. Kijken + luisteren dus!

Dit is een samenwerking tussen de lokale media ism het (gratis) Huis-aan-Huis blad 'Almere Vandaag'. Hoofdredakteur Tim Beldman neemt de interviews af van burgemeester Jorritsma. 

 

___________________________________________________________________________

Zondag 1 februari 2004 - de 'Dames van Almere'  in Avanti 

Zoals iedere eerste zondag van de maand is er weer een bijeenkomst in Avanti, aan de Kerkgracht in Almere-Haven. Op deze zondag is de gast: Henk Bakker, een bekende verschijning in het muzikale wereldje van Almere. Henk bespeelt veel verschillende instrumenten maar is bijzonder verknocht aan zijn saxofoon. Een muzikant in hart en nieren die ook wel de 'Almeerse Benny Goodman' wordt genoemd.

Vanaf 15.30 uur is iedereen welkom, niet uitsluitend vrouwen, mannen zijn ook welkom bij 'De Dames'! Om 16.00 uur vertelt de gast zijn verhaal en gaat ongetwijfeld muziek maken. De toegang is gratis.

Aansluitend kan men vanaf 18.00 uur multicultureel eten. Vrouwen uit verschillende culturen koken (als vrijwilligers) om mensen op deze manier ook met hun (eet)cultuur kennis te laten maken. Nuran kookt vandaag Turks voor de gasten en de kosten zijn slechts 7.50 euro (graag van tevoren opgeven: 036-547.03.80

 

_______________________________________________________________________

 

Theatergroep BurgerZaken presenteert: FEEKSJE TEMMEN, het meest gespeelde spel (van 8-88 jr)
Premiere op zaterdag 31 januari 2004 in De Roestbak (zie onderaan voor verdere info)

Katharina heeft een bijnaam: de feeks. Ze maakt de stad Padua onveilig met haar scherpe tong. Geen man die haar wil. Bianca, haar jongere zus, heeft wel aanbidders maar mag pas trouwen als de feeks getemd is. Baptista, de vader, mag pas wijn drinken in de taveerne (en hij doet niets liever) als zijn beide dochters getrouwd zijn. Dan komt Petruchio, een vreemdeling naar de stad. Hij hoort van het meisje op huwbare leeftijd, een beetje wild misschien, maar met een rijke vader. De uitdaging is daar en Petruchio beproeft zijn geluk.  

PETRUCHIO              Hoe laat begint het feeksje temmen?       KATHARINA              Laat maar zien. 

PETRUCHIO              Mijn naam is Petruchio en ik ding naar jouw hand. KATHARINA              Ding, ding, ding.

PETRUCHIO              Dat is dat ik met je trouwen wil.              KATHARINA              Moet je bij mijn vader zijn.

PETRUCHIO              Jij gaat niet over je eigen lot?                KATHARINA             Nee, mijn vader. Die gaat daarover. 

Een ongeëvenaard rollenspel vol zoete leugens waarin grote verwarring heerst over wie wie is omdat iedereen zich voordoet als een ander. Doel van dit alles: de liefde. Vals spelen mag! In liefde en oorlog is alles geoorloofd! De inzet is hoog. Een zinderend stuk naar De Getemde Feeks van William Shakespeare.  

SPEEL HET SPEL DER VERLEIDING!  tekst: Gijsje Kooter; regie: Frans-Jan Snelders; spel: Arjan Bouw,Jan Draaijer, Inge Smolders, Joanne Swaan, Tim Winkel. Vormgeving: Annemarie Huinink' arrangeur en zangbegeleider: Manon Ros; Productieleiding: Anne-Marie van den Berg.

Feeksje Temmen speelt in Theater de Roestbak in Almere Haven op zaterdag 31 januari om 15.00 en 19.00 uur (première) en op zondag 1 februari om 19.00 uur. Toegangsprijs: V €6,- K €4,- Tel. kassa 036 5339400.Tevens is Feeksje Temmen te zien op 25, 26 en 27 februari tijdens ‘Lenteuitjes’ in theater Kikker te Utrecht (voor info zie www.lenteuitjes.nl) Informatie over andere voorstellingen van Theatergroep BurgerZaken op www.totslot.nl

____________________________________________________________________________________