Evenementen-enzo       2005


NB Evenementen kunnen ook staan bij de link 'Jongeren-enzo'


24 juni 2005 1e Lustrum Bedrijven Sportdag Almere

Het winnende Team was dit jaar: het team van Verduin Lichtreklame BV uit Almere

Heel veel bedrijven en organisaties zijn inmiddels sponsor en/of deelnemer aan de jaarlijkse Bedrijven Sportdag Almere. Alle opbrengsten gaan naar een goed doel en bovendien is het erg gezellig als je samen met kollega's meedoet. Ook de Almeerse ondernemers zijn ieder jaar weer enthousiast: "zó weinig kosten en zóveel plezier!'  De Bedrijven Sportdag wordt georganiseerd door de leden van de Ronde Tafel, een Almeerse serviceclub en de opbrengsten van deze dag komen geheel ten goede aan de Stichting Jeugdland Almere-Haven, dat geheel met vrijwilligers werkt en hard toe is aan renovatie van hun onderkomen. Jeugdland Buiten wordt momenteel opgeknapt en daarvoor hebben alle hutten moeten wijken. Tegelijkertijd is dit voor Jeugdland een mooie gelegenheid om een nieuwe start te maken. Inmiddels zijn de kosten voor de door de gemeente gesubsidieerde renovatie zo hoog opgelopen dat het niet meer mogelijk is om alle wensen te vervullen. Dit is voor de organisatie van de Bedrijvensportdag Almere een goede reden om samen met de deelnemers
de helpende hand te bieden en zo de broodnodige vernieuwingen alsnog te realiseren
.

Dit jaar was het extra feestelijk want dan wordt het eerste Lustrum gevierd! 

Het was een méér dan warme Bedrijven Sportdag die aan alle kanten geslaagd was.

De bekende proftennisser Michiel Schapers verrichtte de opening met deze woorden:

Dit jaar is het eerste jubileum voor de Almeerse Bedrijven Sportdagen. Onder het motto ´´winnen is leuk, maar met het gehele team de eindstreep halen het belangrijkste´´ gaan de deelnemers de strijd met elkaar aan. Een goede teamspirit  zal wellicht de doorslag geven bij het bereiken van een optimaal resultaat.Aan het einde van de dag worden de prijzen uitgereikt aan de uiteindelijke winnaars, maar het lijkt me duidelijk dat er op deze sportieve dag geen sprake is van verliezers. Iedere participant draagt namelijk een steentje bij aan de ondersteuning van een goed doel. Dit jaar hebben de organisatoren gekozen voor Jeugdland Almere-Buiten, me dunkt een schot in de roos. 

Sport en spel heeft in mijn sportieve carrière als proftennisser en coach altijd centraal gestaan en ik onderken het belang van voldoende lichaamsbeweging voor de jeugd. Onlangs verscheen het bericht in de media dat een op de vijf kinderen niet meer buiten speelt! Mede door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen jaren wordt het steeds moeilijker de jeugd in de gelegenheid te stellen te genieten van sport en spel in een veilige speelomgeving.

Jeugdland Almere-Buiten helpt om het tij te keren en verdient een stevige steun in de rug.

Als voorzitter van Stichting Jeugd In Beweging, die het voor kinderen in Almere mogelijk maakt om lid te worden van een sportvereniging of te genieten van een korte zomervakantie, doet het me deugd dat veel bedrijven meedoen aan deze sportdag en daarmee blijk geven van maatschappelijke betrokkenheid. Komplimenten aan iedereen die deze dag mogelijk maakt en veel succes voor alle deelnemers!  ", aldus Michiel Schapers.

kijk ook op de website www.bedrijvensportdagalmere.nl


22 juni 2005 Wereld Kinderfestival op De Kemphaan

Beroemde acrobaten van Sidi Ahmed ou Moussa en de jonge sterren van Wakha Wakha komen naar Almere

GRATIS Wereld Kinderfestival in Almere met Marokko als thema begint om 14.00 uur! 

www.desamenhang.nl www.wereldkinderfestival.nl 

kijk verder onder de link Jongeren-enzo

 


4-6-2005 Typische Indonesische sfeer bij Pasar Malam in ‘Buitenhaeghe’  

Degenen die van een Pasar Malam (Indische markt) houden, of daar wel eens kennis mee willen maken, moeten zaterdag 4 juni tussen 11.00 en 16.00 uur beslist langsgaan bij het Centrum voor Wonen, Zorg en Welzijn ‘Buitenhaeghe’ aan het Atheneplantsoen 1 in Almere-Buiten. Daar krijgt de bezoeker een goede indruk van wat een Pasar Malam inhoudt.  

Aanleiding voor de Pasar Malam vormt het 15-jarig bestaan van Buitenhaeghe. De Indonesische kerkgemeenschap Perki verleent medewerking aan het evenement.  De bezoeker kan onder de klanken van typische Indonesische muziek een wandeling over de ‘markt’ maken en zal daarbij een Indonesische sfeer van weleer, ook wel tempoe doeloe genoemd, ondergaan. Diverse Indonesische producten, zoals handwerkartikelen, kaarten, sieraden en klederdracht, zullen er in diverse kraampjes te vinden zijn. De hongerige maag kan worden gevuld met heerlijke Indonesische hapjes, en ook zullen er drankjes gereed staan. Indonesische dansuitvoeringen maken eveneens deel uit van het programma. Als afsluiting van de dag zal er een show van traditionele klederdrachten uit Indonesië te zien zijn.


Uitnodiging Open Atelier Siemen Bolhuis op 2e Pinksterdag (maandag16 mei) van 11.00 tot 17.00 uur  

"Als onderdeel van de jaarlijkse Kunstroute in Almere is mijn beeldhouwatelier die dag open voor geïnteresseerden. Deze dag is voor mij bijzonder omdat ik door het jaar heen vrij afgezonderd mijn werk doe en relatief weinig mensen deelgenoot maak van wat mij bezig houdt. Tweede Pinksterdag laat ik in het bijzonder mijn nieuwste werken zien en vertel daar over. Ik vind dat fijn om te doen en nodig U van harte uit om deze dag bij mij op het atelier langs te komen.Wat kunt U verwachten? 

Afgelopen februari heeft oud-minister Roger van Boxtel mijn beeld Hestia onthuld in de Uithof in Almere-Haven. Dit was mijn belangrijkste project in 2004. Door middel van foto’s en tekst is de hele ‘making off’ van dit beeld te zien. Ontwerp, boetseren, de mallen, het bronsgieten etc.  

Vorig jaar is er met de dichter Hein Walter een samenwerking ontstaan. Hij heeft begin 2004 bij één van mijn beelden een gedicht gemaakt. Ondertussen zijn dat er dertien en zijn er plannen voor het uitgeven van een bundel met zijn gedichten en foto’s van mijn beelden. Al deze gedichten hangen op deze dag bij de beelden op het atelier. Voor mij dagelijks een inspiratie.  

1 Juni a.s. worden drie bronzen voel-beelden voor blinden en slechtzienden onthuld, gemaakt voor Visio in Huizen. Zoals het zich nu laat aanzien liggen deze beelden 16 mei op het atelier. Vers van de bronsgieter en vlak voor plaatsing in Huizen. Ook bij deze beelden heeft Hein Walter gedichten gemaakt. Deze gedichten zijn in brons gegraveerd in gewone tekst en in braille. Deze plaquettes liggen er dan ook.  

Daarnaast werk ik aan een postuum portret van de oprichter van een jubilerend bedrijf en aan een middelgroot beeld in brons en steen voor een Almeerse onderneming. Ik hoop hiermee Uw belangstelling te hebben gewekt en U 16 mei op het atelier te mogen begroeten".

NB voor alle info over de Kunstroute 2005: kijk bij de link 'Kunst-enzo'   ook voor Lezingen, gedichten en andere deelnemende kunstenaars!


NB  de filosoof was ziek: uitgesteld naar woensdag 11 mei 2005

20-3-2005 Filosoferen over burgerschap en andere saaie begrippen met de stadsfilosoof Barry van ’t Padje  

Op woensdag 30 maart om 20.00 uur vindt het eerste Filosofisch Café plaats onder leiding van Barry van ’t Padje, de stadsfilosoof van Almere. Tijdens een afwisselend programma van debat en dialoog, muziek en wetenschap zal antwoord worden gezocht op zeer uiteenlopende vragen als: valt er over smaak te twisten?, kan een Nederlander Afrikaan worden?, en: wat is democratie? Het centrale onderwerp van de avond is waarom het onmogelijk lijkt onszelf te veranderen. Voor sommige onderdelen van het café, zoals het debat, is een actieve inbreng van de bezoekers gewenst. Aan het Filosofisch Café werken naast de stadsfilosoof onder andere de jonge Almeerse componist en muzikant Jolle Roelofs mee, de zanger/gitarist Daniël v/d Zee en de dichter Hein Walter. 

Het café begint om 20.00 uur in de expositieruimte van Cultureel Centrum Corrosia en de toegang is gratis.  

CCCorrosia is de kunstinstelling in Almere met exposities, dichters, schrijvers, hedendaagse muziek, debatten, films, lezingen en (beeldende) kunstmanifestaties. Grand Café de Villa en het cultureel centrum zijn prima bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Met de auto volgt u in Almere-Haven de borden Centrum-Brink. Volg daarna de aanwijzingen Corrosia-De Roestbak. Met de bus neemt u vanaf Almere CS lijn 1 of 3. Uitstappen bij halte Centrum Almere Haven. Voor meer informatie: bel 036-521 59 29. of www.corrosia.nl


Deelnemers Europees Congres gast bij stichting Stadspromotie Almere  

Amsterdam zal van 3 tot 5 maart de thuishaven zijn van het 14e IFEA Europe Congres.  Almere is naast Amsterdam de enige stad die door de bezoekers van het congres tijdens een werkbezoek wordt aangedaan. Dit gebeurt op donderdag 3 maart. Tijdens het congres wisselen evenementenorganisaties, gemeenten en commerciële partijen uit heel Europa ideeën uit over de organisatie van evenementen.

Thom Ummels, de directeur van Stichting Stadspromotie Almere (SSA), heeft vorig jaar september als spreker deelgenomen aan het Europees congres in Sheffield. Daar heeft hij de deelnemers uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Almere. Dit vanwege het unieke karakter van de jonge stad en de opvallende plek die festivals en evenementen hier innemen. Naar aanleiding hiervan heeft de organisatie dit werkbezoek in het programma ingebouwd. 

 

De bezoekers zullen in Almere een rondwandeling in het nieuwe Stadshart maken en tijdens een bijeenkomst in de nieuwe megabioscoop Utopolis een korte inleiding krijgen over citymarketing, het WK honkbal en Utopolis zelf.

 

 

De deelnemers van het IFEA Europe Congres zijn afgevaardigden van evenementenorganisaties, gemeenten en commerciële partijen. Het congres is een platform om met elkaar van gedachten te wisselen en van elkaar te leren. Ook kan er worden gekeken of er door middel van samenwerkingsverbanden een win-win situatie kan worden gegenereerd.

 

 


MUZINQ open voor publiek

Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 februari 2005 is de nieuwe POPZAAL (Eindelijk!) geopend voor het publiek! Er is een grote verbouwing (ofwel: aanpassing) aan vooraf gegaan. De isolatie deugde niet, het 'balkon' -met zicht op het podium- was niet goed gebouwd, enz. Op het nippertje was alles op tijd in orde gekomen en goedgekeurd. Er zijn nu twee zalen: één grote POPzaal en een kleinere, de Discotheek;  plus, waar dat balkon zit, nu een 'Retro-Café , dus eigenlijk voor elk wat wils. De naam is ontstaan uit een samenvoeging van 'Muziek' en 'Zink, het materiaal dat voor de buitenkant gebruikt is. Een opvallend gebouw in het Stadshart.

Dit weekend dus een 3-daags openingsfestijn met de beste Nederlandse dj's en artiesten. Elke dag krijgt een andere muziekstijl en gericht op een andere leeftijdsgroep, zodat iedereen in de gelegenheid is om dit bijzondere gebouw nu eens van binnen te bekijken. 

Het glasmozaiek bij de entree is een ontwerp van Arno Coenen, die dat samen met verschillende groepen uit Almere heeft samengesteld met glasmozaiek. De titel luidt: "Ít's a long way to the top if u wanna rock & roll"

 

op de foto: Barry Bouquet, samen met Hans Poeckling, eigenaren van Muzinq 

De POPZAAL is een ontwerp van de Engelse architekt William Alsop

 

Voor het komplete programma en kaartverkoop, kijk op www.muzinq.nl  

(waar ook 50 kaarten worden verloot, voor een avond naar keuze!)

 

                                            


2004

26-10-2004 "Gestorven Vogel en Vissen Gedichten" (kijk ook bij de link 'Gedichten')

hieronder info en een verslagje!

Op maandagavond 1 november2004. ging er om 24.00 uur in de havenkom van Almere Haven (bij de sluis) een opmerkelijk project van start. De Almeerse kunstenares Mary Fontaine plaatste op die avond acht panelen met op ieder paneel een kort gedicht. De gedichten hebben elk betrekking op een dode vogel of vis. Boven op elk paneel wappert een vlaggetje met daarop de afbeelding van het betreffende dier. Er is speciaal een lokatie bij het water gezocht om de verbinding met de plaats waar die dieren gevonden en gefotografeerd zijn te behouden. 

De kunstenares wil hiermee bereiken dat mensen de gedichten gaan lezen en op die manier de dood en het leven meer met elkaar in verbinding laten komen. Tevens wil ze de onmetelijke kwetsbaarheid van alle levende wezens benadrukken.

De nacht van 1 op 2 november is vanuit een oeroude traditie een nacht waarin de overledenen geëerd werden en in verschillende culturen nog steeds worden. Daarom zullen er tijdens deze bijzondere nacht lichtjes bij de panelen branden.          >>    "De Nacht van de Ziel"   <<

Tevens is deze plek in de buurt van de begraafplaats omdat er een relatie bestaat tussen dit gebeuren en een project dat volgend jaar (van 1 op 2 november 2005) op de Algemene Begraafplaats in Haven zal gaan plaats- vinden.Het is de bedoeling van de kunstenares om daar volgend jaar, met mensen die zich hiertoe geïnspireerd voelen, een bijzondere manifestatie te realiseren. Namelijk het op een kunstzinnige manier weer onder de mensen brengen van hun geliefde(n) die niet meer zichtbaar in deze wereld is (zijn). Uiteraard zal dit op een zeer respectvolle manier uitgevoerd gaan worden.

Op maandagavond 1 november jl rond 24.00 uur was iedereen van harte welkom bij het ontsteken van de windlichtjes. Mensen kunnen ook zelf een lichtje meenemen. Veel lichtjes maken veel licht. 

 

Op de foto: Mary Fontaine die een gedicht voordraagt en Hein Walter die de vlaggetjes even strak houdt.

Ook werden mensen uitgenodigd om zelf een gedicht over dit thema voor te dragen.  Mary Fontaine droeg zelf een eerste gedicht voor van haar mini- boekjes 'Dode Vissen Gedichten' en 'Dode Vogels Gedichten' , die ook 'ingebeiteld' staan op de panelen die eruit zien als rechtopstaande grafzerken.... Dichter Hein Walter liet ook een gedicht van zichzelf horen maar vanwege de onverwachte kou duurde de bijeenkomst niet te lang. 

Wél dient vermeld dat er ondanks deze ijzige temperatuur toch méér belangstellenden op deze performance waren afgekomen dan bij de onlangs georganiseerde bijeenkomst in het komfortabele Stadhuis, waar de Waterschaps-kandidaten zich presenteerden!  Bezoekers vonden het een 'moment, waarbij je even stil kon staan bij zielen die je ontvallen waren'.

Voor informatie: info@maryfontaine.nl  

 

 ______________________________________________________________________________________-____

Reis naar Nice te winnen in Kansen-Quiz

Op 26 april startte Infomere.nl als initiatief van Platform I-City. Mary Verspaget en Hans van Bragt namen binnen Platform I-City het initiatief voor Infomere.nl. Sinds de start hebben veel ondernemers een bezoek gebracht aan deze online Marktplaats voor ICT en MKB. 

 

Vanaf 27 september tot en met 5 november 2004 kan de MKBer op de site meedoen aan een prijsvraag. Na het juist beantwoorden van een aantal vragen maak je kans op een reis naar het Franse Nice ( www.infomere.nl )

Kansen Quiz Door het beantwoorden van vragen waarvan de antwoorden te vinden zijn op de site van Infomere.nl kun je meedoen aan de Kansen Quiz van Infomere.nl. “Met de prijsvraag willen we kennis op ICT gebied toegankelijk en begrijpelijk maken voor de MKBer in Flevoland”, aldus Mary Verspaget initiatiefnemer van Infomere.nl. Praktijkvoorbeelden van collega ondernemers zijn te vinden op de site, evenals een overzichtelijke indeling van ICT bedrijven in de provincie.

Reis naar Nice De deelnemers aan de prijsvraag maken kans op een reis voor 2 personen naar Nice. “In Nice zal de winnaar een bezoek brengen aan het Sophia Antpollis. Hier zal een rondleiding plaatsvinden en er zal een bezoek worden gebracht aan het World Trade Centre van Nice” zo vertelt Hans van Bragt. De reis zal enkele dagen duren. De reis is inclusief vlucht en overnachtingen in een hotel. Mary vult aan: “De deelnemers aan de prijsvraag krijgen ook een toegangskaart ter waarde van euro 35,00 voor de bijeenkomst “ICT kennis, kansen en contacten in Flevoland” op 10 november (in Nederland). Tijdens deze bijeenkomst zal Andries Greiner, gedeputeerde Economische Zaken, Provincie Flevoland, de winnaar van de reis bekend maken”.  

Infomere.nl Meer informatie en de prijsvraag vindt u op www.Infomere.nl. De doelstelling van Infomere.nl is om de MKB-er, te voorzien van een onafhankelijk persoonlijk advies op het gebied van ICT. Als onderdeel van Platform I-City biedt Infomere.nl het MKB Kennis, Kansen en Contacten. Infomere.nl wordt mogelijk gemaakt door Provincie Flevoland, Gemeente Almere, Almere Kennisstad, Platform I-City en het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie

 

_________________________________________________________________________________________________________

 

Afrikadag op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere

De Afrikadag wordt a.s. zondag 19 september 2004 van 12 tot 18 uur voor de 5e keer in Almere op de Kemphaan georganiseerd en belooft weer een groot succes te worden. De laatste jaren trekt het festival steeds zo'n 5.000 bezoekers. De Afrikadag bestaat enerzijds uit een cultureel programma (op het podium en in workshops) en anderzijds uit een Afrikaanse markt. Rond de Afrikadag vinden dit jaar nog meer Afrikaanse activiteiten plaats. Over deze activiteiten kunt u in menu 'overige programma' lezen.  www.afrikadagalmere.nl       

Neem de gratis bus!!

Neem gratis de bus op zondag 19 september naar het Stadslandgoed de Kemphaan! Voor de bezoekers van  de Afrikadag op 19 september rijdt er een gratis bus tussen Almere  CS en het Stadslandgoed de Kemphaan. De bus vertrekt elk heel uur vanaf Almere CS  en rijdt via busstation ’t Oor naar het Stadslandgoed de Kemphaan. De eerste bus vertrekt van het Almere CS om 11.00 uur en is 10 minuten later op ‘t Oor. De tijdelijke bushalte op Almere CS bevindt zich achter het GWK-kantoor, naast de taxistandplaats en om 18.25 uur vertrekt de laatste bus vanaf Stadslandgoed De Kemphaan vis 't OOR naar Almere-stad. De dienstregeling hangt bij de bushaltes Almere CS, 't OOR en het Stadslandgoed.

_____________________________________________________________________________

Opening nieuwbouw Stadhuis Almere

Zaterdag 18 september 2004 wordt iedereen uitgenodigd om te komen naar de feestelijke opening van 11.00-16.00 uur. Er is van alles te doen, zoals: een kennismaking met de nieuwe trouwzaal, waar burgemeester Annemarie Jorritsma de eerste huwelijken zal voltrekken. men kan de werkkamers bezoeken van de wethouders en burgemeester en meteen genieten van het fraaie uitzicht vanaf de 10e etage! Ook aan Kunst is gedacht: het kunstwerk van plexiglas (zie link 'Architectuur') van Carsten Holler zal worden 'onthuld' en er zijn 's middags (om 14.00 uur en om 15.00 uur) rondleidingen langs de Kunst in het Stadhuis, met name in de nieuwbouw daarvan. Bezoekers kunnen meedoen aan een 'Almere Kennis Quiz', er zijn verschillende muzikale optredens, de Ghanese gemeenschap presenteert zich (kijk ook bij de link 'Kunstenzo' en de Expo in CCCorrosia) en een Workshop van museum de Paviljoens 'Kinderen kijken Kunst'. Ook zitten raadsleden en wethouders klaar om uw vragen te beantwoorden (circa 12.00 uur?) een Bruidsshow en nog veel meer! natuurlijk is ook de architect van het Stadhuis, en dus nu de nieuwbouw, Cees Dam aanwezig. Hij zal eea toelichten, zoals de geschiedenis van het Stadhuis tot nu toe.

Diederik Dam tijdens de Jonge Monumentendag >> 

 

____________________________________________________________________________

PROGRAMMA ALMERE HAVENFESTIVAL

3, 4 en 5 september 2004

Vrijdag 3 september

13.00 - 16.00 uur          Botterwedstrijd                                                 Gooimeer

16.00 uur                     Aankomst botters                                            Havenkom

Optreden Shantykoor Almere           

                       Eerste bruiloft op Almeerse botter AM1                           

16.00 - 24.00 uur          Bierproeverij in  pagodetenten

           Havenkom Culinair in pagodetenten

19.00 - 24.00 uur          Muziek in de tent met Jazz trio 

Zaterdag 4 september

10.00 - 16.00 uur            Flevolands Zeeliederen Festival                       Podium Sluiskade

11.00 - 17.00 uur            Kunstmarkt                                                    Markt/Kerkgracht

11.00 - 24.00 uur            Bierproeverij & Havenkom Culinair                    Havenkom

12.00 - 16.00 uur            Meevaren botters                                            Steiger Havenkom

                                    Muzikale omlijsting Kunstmarkt

12.00 - 14.00 uur            ®chestra, verschillende muzikale achtergronden            Markt

14.00 - 15.00 uur            Almeers Jeugd Symfonie Orkest (alleen bij mooi weer)

15.00 - 17.00uur            De Wereldband o.l.v. Oene van Geel

12.00 - 13.00 uur           De Benonies, met een gevarieerd programma            Kerkgracht

13.00 - 13.25 uur           Carillon en Brassband Almere

13.30 - 14.00 uur        De Benonies

14.00 - 14.25 uur           Carillon en Brassband Almere

14.30 - 17.00 uur       Tango orkest en dansen (demonstratie)                         

15.00 - 16.00 uur          Finale Flevolands Zeeliederenfestival                          Podium Sluiskade

16.00 - 18.00 uur          Inspelen Symfonieorkest                                           Podium Sluiskade

20.30 - 21.45 uur         Klassiek Havenkomconcert: Italiaanse opera                Podium Sluiskade

door het Brabants Orkest 

Zondag 5 september

11.00 - 17.00 uur            Brocante en antiekmarkt                                          Havenkom

12.00 - 16.00 uur            Meevaren botters                                                     Steiger Havenkom

12.00 - 17.00 uur            Bierproeverij & Havenkom culinair                             Havenkom

                        Optreden amateur-musici ‘De Geluidsgolven'

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inschrijving Bedrijven Sportdag gestart!

De 4e editie van de Bedrijven Sportdag Almere gaat van start en natuurlijk is ook uw bedrijf bij dit evenement present met een team! Een sportief dagje-uit met collega's op vrijdag 25 juni 2004 (dat de teamgeest versterkt), lekker sportief  en ontspannen bezig zijn, met als besluit een spetterend feest. Een feest met lekker eten en drinken, swingen voor wie dat wil en ongedwongen aan de praat raken met collega's van andere Bedrijven. Bovendien draagt u hiermee ook nog eens bij aan de financiering van levensreddend materieel en een nieuwe bus voor de Almeerse Reddingsbrigade! Inschrijfkosten per team van 6 deelnemers: 600 euro (inkl. grandioos feest met alles erop en eraan, inkl. barbecue en live-muziek). Inschrijven 036-536.64.54

Vrijdag 25 juni

Het programma bestaat uit twee gedeelten. Inspanning: de Sport- en Spelmiddag en Ontspanning: het Avondprogramma.  Elk Bedrijfsteam bestaat uit 6 deelnemers. Men kan meedoen in de volgende competities: 

1) Alléén dames-team; 2) Gemengd team (met minstens 3 dames); 3) Senioren: een team van boven de 45 jaar; 4) Algemeen: alle teams. De Sportmiddag wordt afgesloten met een Swing-party op Stadslandgoed  de Kemphaan met een borrel en live- muziek. Behalve de deelnemers zijn ook andere collega's, partners en supporters welkom op deze Party (zij betalen slechts 17,50 euro, inkl. het feest en de barbecue)

Het goede doel: Reddingsbrigade Almere 

De organisatie is in handen van stichting Bedrijven Sportdag Almere, in feite de leden van Serviceclub 'Ronde Tafel Almere'.  

De Almeerse Reddingsbrigade bestaat uit vrijwilligers die honderden keren per jaar in aktie komen, ook buiten het seizoen en 's nachts. Daarom heeft de alarmploeg 24 uur per dag dienst en kan worden opgeroepen, van de Stichtse brug en de Hollandse brug tot het gemaal de Block van Kuffeler.  De Ronde Tafel wil de opbrengst van deze Bedrijven Sportdag ten goede laten komen aan de Almeerse Reddinsbrigade, die er reanimatie-koffers en een busje voor wil aanschaffen. 

Kijk ook op www.bedrijvensportdagalmere.nl  of bel 036-536.64.54 en doe mee!

________________________________________________________________________________________________

 

Open Ateliers tijdens Kunstroute Almere 2004

Zondag 16 mei is weer de succesvolle jaarlijkse Kunstroute Almere, waarbij 43 kunstenaars, Galeries en Instellingen hun werk tonen tussen 11.00-17.00 uur. Waar deze poster te zien is, kunt u naar binnen! Omdat ook museum De Paviljoens er bij betrokken zijn, heeft iedere deelnemer één werkstuk afgeleverd bij De Paviljoens. Daarom is er -voorafgaand aan de Kunstroute Almere -op donderdagavond 13 mei - is inmiddels geweest van de overzichts- manifestatie 'Ter Inzage'.  

De opening was door Caroline van de Paviljoens (19.00 uur) en men kon kennis nemen van de verschillende invalshoeken in de Kunst, de manier van werken van de deelnemende kunstenaars: hun ' visitekaartje' dus. Bijna alle kunstenaars waren aanwezig.

 

 

 

 

foto opening: Rineke de Jong

Daar zijn ook de (gratis) Routekaarten verkrijgbaar, zodat alle ateliers en kunstenaars  makkelijk te vinden zijn. In één oogopslag is te zien waar iedereen zit  en kun je dus prima je eigen route bepalen. Ook is erin te lezen wat er te zien is: beelden, schilderijen, fotografie, objecten, glaskunst of edelsmeden, enz.  Deze Routekaarten zijn ook verkrijgbaar bij de VVV's  in Stad en Haven, A.L.S.-Lijstenmakerij in Buiten, Alosery Art Gallery in Haven en het CKV in Stad.

 

_____________________________________________________________________________________________

 

14 juni 2004 DEFQON no.2 op Almeerderstrand

Voor de 2e editie heeft de organisatie een aanvraag ingediend bij de gemeente voor 30.000 mensen. Waren er vorig jaar 5 hoofdpodia en een talent-tent, dit jaar komt er zeker één muziekstroming bij, wat het totaal op 7 verschillende area’s brengt. Niet alleen de bezoekers waren vorig jaar erg enthousiast, ook de organisatie was erg tevreden over hun eerste festival. Er kwamen toen 25.000 mensen op af.

Inmiddels is Q-dance een jaar verder en borrelt de 2e editie al maanden lang in de hoofden van de medewerkers van Q-dance. Het wordt lastig, maar uiteraard moet het weer beter en vetter. Op facilitair vlak worden ook de nodige aanpassingen gemaakt, waardoor zaken zoals eten en toiletten beter toegankelijk zijn dan vorig jaar op 14 juni. Het stevigste Dance-festival van de wereld vindt plaats in Almere. Zorg dat je erbij bent want vol=vol! Kaarten kosten € 42,75 en zijn verkrijgbaar bij alle landelijke filialen van de TicketBox en de Free Record Shop. Q-dance verwacht alle kaarten in de voorverkoop te verkopen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nationale Onderwijsprijs 2004 gaat van start

Elke school in Nederland ontvangt deze week een folder met de spelregels van de Nationale Onderwijsprijs 2004. Hiermee gaat deze tweejaarlijkse ‘Oscar van het Nederlandse Onderwijs’ officieel van start, met als belangrijkste doelstelling de vele goede initiatieven in het Nederlandse onderwijs voor het voetlicht te brengen en te verspreiden. 

De Nationale Onderwijsprijs bestaat uit een kunstwerk ('De Bronzen Olifant') en een bedrag van 7.000 euro. Scholen kunnen deelnemen met een activiteit of project uit hun eigen onderwijs- praktijk. De Nationale Onderwijsprijs wordt uitgereikt in drie categorieën: primair onderwijs, voortgezet onderwijs, beroeps- onderwijs en volwasseneneducatie (bve).   

De prijs heeft een getrapte opzet: in elke provincie wordt in het najaar een eigen onderwijsprijs uitgereikt, opdat scholen zich ook regionaal kunnen profileren. Er is een expositie van de deelnemende projecten in het provinciehuis, met als afsluiting een prijsuitreiking. De provinciale winnaars worden genomineerd voor de landelijke finale. Inzendingen moeten vóór 15 juli 2004 opgestuurd worden naar het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP), dat de coördinatie in handen heeft.

 

Alle inzendingen worden geplaatst op een speciale website die gratis kan worden geraadpleegd: www.onderwijsprijs.nl. Wederom zijn er enkele extra prijzen beschikbaar gesteld: de Q*Primair Award en de Scholen Helpen scholen Prijs. Voor aankomende leerkrachten is er de speciale  Trouw-Talentprijs.


15x inspiratie op nieuw Retro-model uit auto-showroom

 

 Op zondag 18 april volgt de tweede 'opening' in de vorm van en 'Jam-sessie met Penselen'. (28 maart was de eerste opening van de expo '15x Inspiratie'  in CCCorrosia). Op de Markt in Almere-Haven wordt een speciaal ter beschikking gesteld auto-model door de deelnemende 15 kunstenaars kunstzinnig onder handen genomen. Dit spektakel begint om 15.00 uur. Het belooft mooi weer te worden, dus ok dat werkt mee 'ter inspiratie'!

 

Een voorbeeld van ‘fusion’ tussen kunst en maatschappij

Daarvoor zorgt de inbreng van Chryler Jeep Freeroad in Almere, dat een nieuw retro-model uit de showroom aan de exposanten toevertrouwt voor een jam-sessie met veelkleurige autolak. De productie van dit mobiele kunstwerk vindt plaats op 18 april, als ’15 x Inspiratie’ voor de tweede keer wordt geopend, en is het vervolg op een jam-sessie op linnen bij de eerste opening op 28 maart. Na zijn transformatie  blijft de auto tot en met 25 april staan, om vervolgens een jaar lang mee te reizen naar iedere plek waarnaar de expositie wordt doorgeplaatst.   

 

Opening Deel 2: zondag 18 april, 15 .00 uur: Jam-sessie 2 op Chrysler PT Cruiser en Muzikale Live-acts. Sprekers: Peter van der Meer, directeur Chrysler Jeep Freeroad Almere; Japan-wetenschapper Bas Valkx; Geert Jan Mantel. managing director van Yanmar Europe BV in Almere.

 

15 x INSPIRATIE : de deelnemers  

15 x Inspiratie: van onbevangen jong tot gevestigd ervaren, van marktbestormend tot prijswinnend en internationaal exposerend… een impressie van het deelnemersveld:  Daniël Stroomer… werkt als graficus en maakt als graffitikunstenaar in op­dracht van particulieren en bedrijven wand- en muurschilderingen.     Emeke Buitelaar… maakt kleurrijke fantasievolle schilderijen, doorspekt met symboliek en geeft naast schilder­workshops ook performances als danseres.     Emilio Leonardo… geeft als poppenmaker, theaterontwerper en special effects specialist op overtuigende wijze vorm aan fantasie. Eric Bolwerk… is vormgever/grafisch ontwerper en verzorgt vanuit zijn ontwerpstudio ‘Erboline Visuele Communicatie’ vormgeving van boekomslagen en diverse publicaties. Frederike Brand… maakt – vrij of in opdracht – wand- en vloertapijtkunst, veelal abstract, maar teruggrijpend op klassieke uitgangspunten.     Hans Berkhout… maakt naast teken- en schilderkunst, ook ruimtelijk werk en is betrokken bij diverse kunstenaarsinitiatieven.  Iléne Themen… tekent en schildert in gemengde techniek, geeft workshops schilderen en collages en illustreert ook boeken en boekomslagen.  Jan de Lange… is schrijver, dichter, liedjescomponist, conceptontwerper en spellenbedenker, met als vaste illustrator tekenaar en graficus Felix Guérain.  Jerique Allan… is een zanger/songwriter die zich met een uitge­sproken eigen stijl manifesteert in de hedendaagse popmuziek.  Jos van Asch… is beeldhouwer in hout en steen die zijn inspiratie haalt uit emoties die worden opgeroepen door het straatbeeld.     Mariël Bisschops… creëert voornamelijk ruimtelijk werk, keramiek in combinatie met andere materialen, zoals metaal, papier en textiel.     Mary Fontaine… maakt ruimtelijk werk en schilderijen, waaronder collages op basis van foto’s en geeft daarnaast ook kleuradviezen voor gebouwen én andere objecten.     Mieke van Dijk… schildert met acryl op doek, in een kleurrijke, soms bijna abstracte stijl.  Monique Schumacher… creëert met olieverf/lijnolie, soms ook in sculptuur, geïnspireerd vanuit de stilte, de grenzeloosheid, het wezen, zuiverheid, liefde...     Roelof Rosendal… is een veelzijdig musicus, gespecialiseerd in traditionele muziek van uiteenlopende culturen.  

 


Nieuwe "Kunstenaar van het Jaar" -Verkiezingen weer begonnen

Vorig jaar voor de eerste keer met groot succes georganiseerd, dit jaar dus opnieuw verkiezingen tot 'Kunstenaar van het Jaar 2004'.  In 2003 is de Almeerse kunstenares Emeke Buitelaar eerst genomineerd tot één van 100  beste kunstenaars, vervolgens bleef zij over bij een select groepje van slechts 8 kunstenaars, waarbij zij tijdens een groot Kunst-Gala eindigde na Corneille die als eerste eindigde. Voorwaar: een prestatie van deze Almeerse!

 
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2004 start met de bekendmaking van de 100 genomineerde kunstenaars. Vanaf 1 juli kunt u een stemformulier per post opvragen op de website www.KunstenaarvanhetJaar.nl. Het stemformulier geeft u gelegenheid op maximaal twee van de genomineerde kunstenaars te stemmen en op 1 niet genomineerde kunstenaar naar eigen keuze. De verkiezing vindt, net als vorig jaar, in drie ronden plaats. De eerste ronde loopt tot 15 september en leidt tot de bepaling van de halve finalisten. In 2004 dus weer nieuwe kansen voor wie mee wil doen!
 
Twee belangrijke doelstellingen van de verkiezing zijn:
1. het vergroten van het draagvlak van beeldende kunst in het algemeen en
2. het vergroten van de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars in het bijzonder.
Daarnaast verschaft de verkiezing inzicht in de mate van waardering van Nederlandse kunstenaars. Hiervoor worden de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars gepubliceerd en de Galerie der Onsterfelijken. Beide Galeries omvatten 100 kunstenaars.
 
Publiciteit
Om de doelstellingen te bereiken, worden - naast de contacten met de kunstwereld - ook contacten gelegd en onderhouden met kunstliefhebbers en anderen in kunst geïnteresseerden. Daartoe dienen de nieuwsbrief, de website, de evenementen die aan de verkiezing gekoppeld zijn en talloze publicaties in kranten en tijdschriften. Ook zullen reportages en meldingen op radio, televisie en internet bijdragen aan realisatie van de doelstellingen
 
Twee grootschalige evenementen zijn aan de verkiezing gekoppeld:
de TopArt Expositie en het Nationale KunstGala. De TopArt Expositie is van woensdagavond 17 november tot en met zondag 21 november. Het Nationale KunstGala vindt dit jaar plaats op 18 november. Vor verdere gegevens: kijk op de website www.kunstenaarvanhetjaar.nl
 

zaterdag 3 april 2004 DANSWORKSHOP in Avanti

Helen Purperhart en Emeke Buitelaar houden een Orishama-dansworkshop. Van 19.30-22.00 uur wordt er inzicht gegeven in de dansbewegingen die gecombineerd worden met spelelementen. Speciale vaardigheid is niet nodig, wél gemotiveerdheid. De kosten zijn 20 euro Avanti zit aan de Kerkgracht 4 in Almere-Haven. Kijk ook op www.orisha.nl aanmelden tel. 036-5465522/5303685

_______________________________________________________________________________________________

 

MANIFESTATIE IN CCCORROSIA in 3 zelfstandige onderdelen 

let op: verschillende data!

'Whatever you say it is ', een multimedia-projekt en gratis toegang!

Toen Cultureel Centrum Corrosia hoorde dat Jolle Roelofs en Bart de Bruijn een pand op de Kerkgracht zouden betrekken, ontstond het idee deze twee jonge Almeerse  kunstenaars een podium te bieden. Als onderdeel van de manifestatie beeld en geluid presenteren zij hun multimediaproject dat er als volgt uitziet: twee bands, een kwintet en een kwartet verzorgen een muzikale rondreis waarin allerlei thema’s de revue passeren en alle zintuigen en hormonen geprikkeld worden. De muziek die door hen gespeeld wordt zal worden aangevuld en versterkt door de aanwezigheid van allerlei andere disciplines zoals video, mime, beeldende kunst en poëzie. Op verschillende objecten zullen zowel bewegende beelden als stills worden geprojecteerd. Geïnspireerd door de muziek maken beeldende kunste- naars per voorstelling nieuwe objecten die daarna zullen worden geëxposeerd.Het publiek zal zich op een bijzondere manier in de ruimte bevinden.De performance zal van alle mogelijke kanten kunnen worden. Dit zal de interactie met het publiek vergroten. 

Twee jonge Almeerse kunstenaars

Musicus Jolle Roelofs, afgestudeerd piano lichte muziek aan het Conservatorium en beeldend kunstenaar Bart de Bruin, afgestudeerd interactief audio visueel kunstenaar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, noemen hun project Whatever you say it is. Het wordt een eigenzinnige muzikale performance van het MIKSI collectief, waarin de stichting Pompei (multimediaal spektakel Gloeiende Zoutpotten en de Finse schone) van Jolle Roelofs en Between Blue Lines Productions (performances in o.a. Paradiso en Panama) van Bart de Bruin samenwerken. MIKSI staat voor een mix van disciplines, die leidt tot een diepgaande beleving van het gebodene. 

Uitvoerenden

Muzikanten van het voormalige Sjwaldeux, muzikanten van Monkey hair shoes/ Pornomatic en diverse performers. 

Whatever you say it is wordt uitgevoerd op: vrijdag 16 januari, 22:30 uur, zondag 18 januari, 14.00uur, vrijdag 23 januari, 22:30uur en zondag 25 januari, 16:30 uur. De toegang is gratis!

De gemaakte installaties zijn tijdens de openingstijden van Cultureel Centrum Corrosia te zien.

 

========================================  

 

Kijkende Oren 

In de serie hedendaagse Muziek in Cultureel Centrum Corrosia is het podium dit keer voor klaveciniste Anne Faulborn. Het concert maakt onderdeel uit van de manifestatie beeld en geluid en bevat een programma met werken voor klavecimbel en video. Anne Faulborn ontdekt nieuwe wegen voor een klassiek instrument. Zij heeft een omvangrijk repertoire voor het moderne klavecimbel opgebouwd, waaronder veel werken die speciaal voor haar zijn gecomponeerd. Verrassende spelmanieren en combinaties met andere media kenmerken haar programma’s. 

Anne Faulborn studeerde klavecimbel en orgel aan het conservatorium van Amsterdam. Zij is regelmatig te horen op buitenlandse festivals, en is een graag geziene gaste op het Amsterdamse Grachtenfestival en tijdens de Gaudemus Muziekweek. Zij werkt samen met videokunstenares Isabelle Vigier en beeldend kunstenares Osnat Weiss, maar ook met theatermaakster Adelheid Roosen. De klaveciniste gebruikt o.a. live elektronica en video en stimuleert componisten voor deze combinatie te schrijven. Kijkende oren bestaat uit een combinatie van videowerken en speciaal voor dit programma gecomponeerde muziek voor klavecimbel door Barbara Okma, Yannis Kyriakides, Felipe Waller, Martijn Padding en Florian Maier.Woensdag 21 januari. Aanvang 20.00 uur in Cultureel Centrum Corrosia Entree: € 10 en € 7,50 (kortingpassen); reserveren kan dagelijks van 12.00-17.00 uur via 036-5215929. Cultureel Centrum Corrosia zit aan de achterkant van Theater De Roestbak in Almere-Haven. 

 ==================================

 

Obscure avonturen “Absoluut ongeschikt voor jeugdige kijkers!”

Woensdag 14 en 24 januari om 20:00 uur in Cultureel Centrum Corrosia.

CCCorrosia presenteert in het kader van de manifestatie beeld en geluid ’s avonds ‘Obscure avonturen’. Er zullen diverse cultfilms gedraaid worden. Jochem van Maare uit Almere loopt al jaren met het plan rond om een eigen filmhuis te beginnen. Tijdens de manifestatie beeld en geluid krijgt hij de kans om twee cultfilm-series te presenteren. Deze Cultfilmcollectioneur heeft een bijna obsessieve drang om deze films onder de aandacht te brengen van publiek en schuwt hierbij geen enkel middel. Jochem van Maare heeft vijf producties uitgekozen uit het genre thrillers en horrorfilms.

 

De titels zijn:

God told me to. Een duivelse macht keert terug vanuit een gotische kerk, kan deze demonische macht worden gestopt? Of is de wereld gedoemd voor hem te buigen!(Engelse actie/science fiction) regisseur Larry Cohen (1976).

Case of the bloody Iris. Iedereen verdacht! De politie staat voor een raadsel! In een appartement vallen mooie vrouwen ten prooi aan een “MAD KILLER” regisseuse Julianne Carmine.

The beyond. Een vrouw koopt een hotel dat is gebouwd op een toegang tot de hel! Een nachtmerrie wordt werkelijkheid! De doden komen tot leven! (Klassieke Italiaanse Zombie) Revolver Een vrouw van een evangenisbewaarder wordt ontvoerd. Met behulp van iemand die hij het meest haat, een gevangene, duikt hij in de onderwereld!(Klassieke Italiaanse actie). Tijdens deze avonden zal natuurlijk popcorn verstrekt worden.

Voorafgaand aan iedere film geeft Jochem van Maare een inleiding waarin hij uitlegt wat cultfilms zijn. Oftewel kijk, luister en leer alles over de B - film. Een volledig programmaoverzicht ligt van 12 januari ter inzage bij Cultureel Centrum Corrosia.

_______________________________________________________________________________________________________

10 januari: Nieuwjaarsinstuif Stadhuis Almere met als thema "Toekomst"  het Programma:

RAADZAAL:     14.30-15.20 UUR   NIEUWJAARSTOESPRAAK
                         Burgemeester Annemarie Jorritsma.
                                      uitreiking BONIFATIUSSPELD                  

 

 

BURGERZAAL: 15.20-15.40 UUR   JEUGDORKEST " DE FLINTSTONES"  dirigent: Hans Welle  

                        15.45-16.00 UUR   OPTREDEN  PIANODUO Lydia van Schaik en Anne Meijer

C-PASSAGE:    16.00 - 16.15 UUR  OPENING EXPOSITIE "WIJ SCHRIJVEN GESCHIEDENIS, ELKE DAG"'
                                                    door Burgemeester Annemarie Jorritsma.

BURGERZAAL: 16.15-16.30 UUR    R&B CHOIR

                        16.35-16.55 UUR    POPGROEP SZ

B-PASSAGE:  EXPOSITIE: TOEKOMST IN BEELD!


En verder: informatie over Stadscentrum Almere,  goochelaar,  Almere-Poort, waarzegster enz.

Het eerste drankje krijgt u van ons tegen inlevering van de ( gratis) consumptiebon.
Meer consumptiebonnen zijn te koop aan de info-balie prijs € 1,00

wijzigingen in programma voorbehouden

___________________________________________________________________________________________________________________________

Mijn mening... enzo
Ik kan het niet laten: ik wil hier ook mijn eigen mening kwijt als het over Kunst & cultuur enzo gaat (als jullie dat ook willen: laat 't horen, dan zetten we jouw mening er ook op!) Het College (Burgemeester en Wethouders Almere) heeft rigoreus geschrapt in de kunst-subsidies voor 2004. Alle begrip dat er geschrapt moet worden - overal moet op bezuinigd worden- maar ik vraag mij af "waarom op deze manier?" Dan heb ik het nu speciaal over de gevraagde subsidies voor zowel de 'Zomeropera' als voor de 'grote' Odyssee'  (het buiten-spektakel).
 
Wat ik dus niet begrijp is het volgende:
  • >> waarom wordt er steeds iets nieuws opgestart in Almere  en 
  • >> waarom krijgt vervolgens een projekt nooit de tijd om uit te groeien tot een zichzelf bedruipend evenement? 

Zomeropera? Almere heeft juist kontinuiteit nodig, herkenbaarheid, spraakmakende en zich onderscheidende evenementen! Natuurlijk weet ik dat er financiele problemen zijn geweest afgelopen jaar mbt deze twee genoemde produkties. De Zomeropera voornamelijk door de "trage gemeentelijke besluitvorming" en een onverwachte (onterechte en felle persoonlijke (?) aanval van één bestuurslid, waardoor bedoelde 'Zomeropera' naar de herfst doorgeschoven werd en dus een 'Na-Zomeropera' werd. 

Daarbij stortten er overvloedige herfstbuien neer op het festival-terrein: niet bevordelijk voor een grote opkomst (vooral ook omdat ook andere aktiviteiten (zoals een grote kermis) tegelijk op 100 meter afstand georganiseerd werden) maar ja: het was per slot herfst inmiddels.

Dante, Faust, Odyssee....

Het Theaterspektakel 'Faust' (2002) bleek veel te veel geld op te slorpen, oa bij de catering kwamen problemen, alles liep 'uit de klauwen' zogezegd. Het rijdende Podium (nee, niet van de Grote Markt) maar dit speciaal gebouwde podium dat de toeschouwers langs alle scenes reed, was een zeer kostbare grap. Hoewel 'grap' niet het juiste woord is want er viel niets meer te lachen toen de giga-schuld bekend werd dit jaar. De gemeenteraad besloot in februari 2003 dat er geen geld meer beschikbaar gesteld zou worden voor deze produktiemaatschappij, eerst maar eens een jaartje rust en de boel beter voorbereiden, zodat er in 2004 weer een produktie zou kunnen komen. Desondanks besloot de weth. van K&C Arie Willem Bijl, om dit jaar (2003) 10.000 euro ter beschikking te stellen (uit het potje 'Cultuurstimulering') om een 'kleine' Odysee te realiseren. Dat vond plaats in de week voor de Kerst jl in de nieuwe Euro-toren en was zeer suksesvol! NB die 10.000 euro was vanzelfspreken niet voldoende voor dit enorme evenement, zij het in kleine vorm, dus er waren veel sponsors, oa de Provincie Flevoland en het Fonds voor de Podiumkunsten Nederland. De Provincie had voor 4 produkties geld beschikbaar gesteld, de 'Odyssee' zou dus de derde zijn.

Wat heb je aan potentie? 

Jammer hoe dan ook dat -waarschijnlijk- deze beide produkties niet meer de kans krijgen zich te bewijzen; ze hebben allebei de potentie in zich om 'Almere op de kaart te zetten'.  Bijkomend nadeel voor deze gesubsidieerden is, dat als de gemeente geen subsidie verstrekt, ook de Provincie afhaakt....het één heeft nl met het ander te maken, is een voorwaarde om verdere subsidie te verkrijgen. En zo kom ik toch weer terug op mijn eerdere suggestie naar het gemeentebestuur: zorg voor de faciliteiten, zodat evenementen als deze *altijd* (weer of geen weer) kunnen plaatsvinden, een grote overdekte hal bijvoorbeeld! Dat onderkomen is dan eigendom van de gemeente Almere en misschien moet de eerste jaren de huur gesubsidieerd worden (in de vorm van een 'onrendabele top ofzo); maar de faciliteiten zijn er dan tenminste! 'Ground Control' werkt liever op onverwachte plaatsen in de openlucht, is ook spannender, maar als startpunt is mijn optie zeker niet te versmaden, lijkt mij. 

 

NB Het College heeft dit voorstel gedaan maar de gemeenteraad moet er nog over beslissen!  Als hiermee definitief gestopt wordt, is Almere weer een -spraakmakend Cultureel- evenement kwijt. De 'Zomeropera' is zelfs niet eens gestart als 'Zomeropera'.

Zo, dat wilde ik nu ff kwijt!

_________________________________________________________________________________________________________

 
Een positief entree naar de kleine Odysee
We gaan het nu even niet hebben over geld, alternatieve geldpotjes of politiek (!) We gaan nu gewoon even artistiek kijken naar de uitvoering van de 'kleine' Odyssee van 15 t/m 20 december 2003 in de Eurotoren (naast het nieuwe Rabo-kantoor in Almere-Stad). 'Kleine' omdat dit 'proefvoorstellingen' betreffen, een voorloper op een groot buitenspektakel van de Odyssee in 2004. Bert Barten is de artistiek leider.

Sfeerfotootjes
Hieronder zien jullie wat sfeerfotootjes van de voorbereidingen van deze 'kleine' maar volgens mij gigantisch uit de hand gelopen Odyssee want er gebeurt wel het één en ander. De acteurs en actrices hebben veel tekst, het hele gebouw wordt verduisterd omdat Odysseus van het donker naar het licht reist (niet alleen symbolisch). ook het eten gebeurt in het volkomen donker, een 'zeer aparte ervaring' (?) en aan de hand van 'blinde' gidsen en vertellers, worden de bezoekers meegenomen, het hele gebouw, van 18 verdiepingen, door. Op de bovenste etage tenslotte bereikt men het Paradijs: voorwaar, iets om naar uit te zien! (of het toeval of opzet is...maar in het Paradijs is veel Kunst te zien (van Tineke Storteboom). NB de kaarten zijn bijna allemaal verkocht, slechts enkele stuks voor de voorstellingen nog beschikbaar. Kosten 44,50 p/st inkl. diner  kijk ook op www.odyssee2004.nll

 
Legendarische Vorst
Odysseus is in de Griekse sagen de legendarische vorst van Ithaca, zoon van Laertes en Anticlea, getrouwd met Penelope, die hem een zoon Telemachus, schonk. Odysseus wilde zich eigenlijk onttrekken aan de oorlog en expeditie naar Troje maar blonk uit door dapperheid, diplomatie en scherpzinnigheid. De roof van het Palladium was zijn werk en het houten paard zijn listige uitvinding. Homerus beschrijft de avontuurlijke thuisreis van Odysseus in de 'Odyssee' en de moeilijkheden die hem wachten bij thuiskomst op Ithaca. Odysseus ontmoet cyclonen, hoort de verlokkingen van de sirenen, maakt kennis met de onderwereld, lijdt schipbreuk na schipbreuk, spoelt aan op Ogygia, het land van Calipso. Uitendlijk bereikt hij na jarenlange omzwervingen zijn  geleifde eiland Ithaca. daar neemt hij, geholpen door zijn zoon, wraak op de vrijers die zijn trouwe vrouw Penelope lastig vielen

 

 

Even wat technische aspekten
Er zijn in totaal 1440 kaarten beschikbaar. Daarvan zijn 140 stuks vrijkaarten: 80 stuks voor ambtenaren en 60 stuks voor sponsors inkl. de gemeente Almere, dus 39 stuks voor de gemeenteraad. Deze 'kleine' Odyssee heeft van de gemeente, via weth. Arie Willem Bijl, 10.000 Euro ontvangen.
Bert Barten streeft ernaar om de financien in 3 onderdelen binnen te krijgen 1) via ticket-sale; 2) via sponsors; 3) via subsidies. Die subsidiering wil Barten dan ook het lieftst in 3-en binnenkrigen: gemeente, provincie, en Rijk. Bovendien in de vorm van sponsoring op allerlei gebied. Zoals bijv.in deze Odyssee de nachtzicht-apparatuur voor de obers, die serveren in de voorstelling (door fa. Ergra die heel kortgeleden ervaring heeft opgedaan met hun apparatuur in een totaal nieuw restaurant in A'dam dat 'Hello Darkness' heet). De Rabo-bank op haar beurt stelt de Eurotoren ter beschikking, omdat die nog niet verhuurd is en leeg staat. Een goed idee om dit te vullen met kunstzinnige aktiviteiten! 

 


Verregende KunstKerstmarkt in Haven
Wat jammer nou toch dat de PR voor een dergelijke aktiviteit zo matig was....Wat jammer ook dat de hele boel verregende.....Wat jammer nou toch dat er van een sfeervolle KunstKerstmarkt dan zo weinig overblijft....Nieuwsgierig geworden door zegge en schrijve één (1) krantenberichtje in de Almare, waar met veel poeha de "eerste KunstKerstmarkt van Almere"  werd aangekondigd, ben ik een kijkje gaan nemen naar deze door de Stichting Evenenementen Centrum Almere-Haven georganiseerde aktiviteit.
 
Kerkgracht/Kunstgracht
Inderdaad: de Kunstgracht-winkeltjes waren voor een groot deel vertegenwoordigd met schilderijen, kaarten, Russische aquarellen en schilderijen, Indiaanse snuisterijen, glaswerk en de Witte Olifant. Die laatste organisatie was het slimst: zij verkochten paraplu's voor het goede doel, en dat doel waren zij zélf (!) De verkoop liep perfekt want de regen kwam met bakken uit de hemel. Sommige kraampjes bleven 'onbemensd', die hadden er kennelijk geen zin in. Een grote kerstman (op stelten?), oliebollen van de warme bakker (want koud was het!), warme chocolademelk en Gluhwein, een vuurkorf en natuurlijk het Leger des Heils dat ondanks kou en regen blééf spelen. Voor mij was er geen (zoals aangekondigd) 'Tableau Vivant' voor nodig om in de stemming te komen. Jammer nogmaals dat ik eigenlijk weinig tot niets voelde van een echte KunstKerstmarkt....Hopelijk is het volgende week zaterdag 20 december mooi weer want dan is er weer een KunstKerstmarkt. Dan is de uitsmijter een 10-koppig kerstmannen-looporkest dat door de straten loopt, waar zij hun kunstjes laten horen.

 
Kom op gemeente, een Pilot!
Misschien wordt het dan toch eens tijd dat de gemeente gaat inzien dat een permanente overdekte Hal dit soort aktiviteiten zou kunnen bevorderen? In Almere waait het altijd, als het regent of stormt vallen aktiviteiten vaker in het water....dus: ter bevordering van de 'sociale cohesie' ofwel het plezier van de bewoners, zou dit wellicht eens als 'Pilot' uitgeprobeerd kunnen worden!
 
 
 

________________________________________________________________

Nieuw Café-Restaurant  "De Burgemeester" in Haven

Burgemeester Annemarie Jorritsma kwam hoogstpersoonlijk de 'opening' verrichten en alle voorgaande Almeerse burgemeesters waren ook aanwezig......dat klinkt te mooi om waar te zijn!

 

En inderdaad: 'onze' Jorritsma was er wél -in het echie- en de overige burgervaders waren 'geschilderd' aanwezig door de twee gebroeders die ook de rest van het centrum van Haven onder handen hebben genomen. 

 

 

Ook de befaamde Almeerse fotograaf Bob Friedlander had een plaatsje op deze muur gekregen (t.o. de Apotheek)

Toch viel een oneffenheidje op..door burgemeester Jorritsma-zelf: er ontbreekt iets, de penning van Almere!! Die zal dus alsnog 'bij'geschilderd worden volgende week.

Twee dingen zijn jammer: ten eerste dat van alle burgemeester alléén de huidige aanwezig was; ten tweede dat achter deze muurschildering niet ook een écht  Café-Restaurant zit....nu kun je je zolen laten verstellen,  ook nuttig maar toch wat anders dan je verwacht!


Kerstconcert door Russisch Kamerkoor in "Goede Rede".
Vrijdag 19 december 2003 vertolkt het Russisch Kamerkoor 'Kremlin Kapella' Russische kerstliederen en volksmuziek. Het concert wordt gegeven in kerkcentrum De Goede Rede' in Almere-Haven. NB de volgende dag (20/12) geven zij nog een uitvoering in Emmeloord in Theater 't Voorhuis, Beursstraat 1
 
Dit beroemde koor olv dirigent Gennady Dmitrak werd in 1991 opgericht en op eervolle uitnodiging van de Russische regering verbonden aan het Kremlin Museum in Moskou. Sinds de politieke veranderingen is de aandacht voor de geestelijke muziek in Rusland weer enorm toegenomen. Kremlin Kapella reist de hele wereld rond om het publiek deelgenoot te maken van deze prachtige traditie.
Kaarten: bij de Metropole in Almere-stad (036-533,94,00) of op de avond van het concert bij Kerkcentrum 'Goede Rede". (beide voorstellingen beginnen om 20.15 uur en kosten 15 euro p.p. (met CJP/Pas 12.75 euro)
 

11-12-2003 Officiele opening kruising Hogering/Markerdreef

Bijna twee maanden is men bezig geweest met de 'opwaardering' ofwel: reconstruktie van de kruising Hogering/ Markerdreef (zie ook eerdere berichten dd 19 nov.jl). Hele ingrijpende werkzaamheden die vanaf 6 oktober voor dagelijkse files op de Hogering zorgden. Nu heeft deze kruising  een capaciteitsverbetering gekregen van 50% en de verkeersregelinstallatie, waarop nu ook de IJsselmeerweg is aangesloten, funktioneert goed. De reconstruktie van de kruising is in nauwe samenwerking tussen de provincie Flevoland en de gemeente Almere tot stand gekomen.

Donderdag 11 december werd dit feit op ludieke wijze gevierd. Twee karossen (koetsen), getrokken door Friese paarden, reden elkaar tegemoet. In het ene rijtuig zat de gedeputeerde van Flevoland Wubbo de Raad, namens de Provincie, in het andere rijtuig Heleen Visser, weth. Verkeer, namens de gemeente Almere.

 

 

Op de 'middenstip' van de kruising kreeg de Almeerse wethouder symbolisch een gouden "Regel-sleutel" overhandigd door  Gedeputeerde de Raad "om de verkeerslichten te regelen". Vervolgens stapte Visser bij de Raad in de koets om in de VIP-ruimte van Sporthal Waterwijk nog informeel na te praten bij een feestelijk kopje koffie.
 
 
 

 


Winterwende 2003  in het teken van   slaap 

slaap

Op zaterdag 20 december, de kortste en donkerste dag van het jaar, zal de lucht boven Flevoland oplichten, want dan organiseert de Kunstenaarsvereniging Flevoland in samenwerking met Stichting Zonnewende op het terrein van het Robert Morris Observatorium in Lelystad (afslag Swifterband) voor de 5de keer ‘De Winterwende’, een uniek en sfeervol evenement waarbij beeldende kunst, theater, muziek en poëzie samensmelten met het hartverwarmende element: vuur.

Het begint ‘s middags om 5 uur – in het donker – met een kort optreden van theatergroep Sponk, waarbij ‘licht’ de hoofdrol speelt. Daarna wordt het publiek (in 2002 ruim 300 volwassenen en kinderen) langs 8 monumentale kunstwerken geleid en zal steeds een gedeclameerd gedicht het startsein zijn om het werk te verbranden. Het geluid van vuur zal muzikaal worden begeleid door de indringende klank van een klarinet (Heleen Oomen) slaap

Als alle kunstwerken tot as zijn vergaan, zal aan het eind het grote vuur worden ontstoken en zal de Braziliaanse band ‘Capoeira Sereia Do Mar’ voor de nodige warme klanken zorgen.

Het thema waardoor de kunstenaars en dichters (Karin van der Molen,Willem Hoogeveen,  Baltus Wigersma, Awni Sami, Linda Verwaijen, Paula Salmela, Cor Sonke, Mariël Bisschops en Hein Walter) zich hebben laten inspireren, is 

‘Slaap’.                                             slaap

Slaap, niet alleen de verstilde toestand  waarin levende wezens zich bevinden als zij hun ogen hebben gesloten, maar ook het moment waarop dromen verwezenlijkt worden en contact gelegd is met de geestelijke wereld en het vurig verlangen naar het grote weten voelbaar wordt. De natuur gaat slapen, maar tijdens de Winterwende wordt koortsachtig het naderen van het gloednieuwe jaar gevierd.

slaap

tekst: Hein Walter __________________________________________________________________________________________

Handtekeningen onder aktieplan 2004  Almere-Kumasi.
Twee burgemeesters ( Maxwell Jumah en Annemarie Jorritsma) hebben een aktieplan ondertekend dat de Stedenband tussen Almere en Kumasi (Ghana) een verdere invulling geeft in 2004. Er zijn afspraken gemaakt op het gebied van afval-managment, stedenbouw, politiek, cultuur, onderwijs en handelsbetrekkingen. Afgelopen week was een delegatie uit deze Ghanese stad te gast in Almere, waar zij een druk programma afwerkten.
Op de foto: Burg. Maxwell Jumah en Pieter van der Linden  (Samen Werk)

Verdere samenwerking

Volgend jaar onderzoeken de beide zustersteden de mogelijkheid om de handelsbetrekkingen te intensiveren. De Ghanese gemeenschap in Almere (circa 800 personen) kan hierin een rol spelen. Ook wordt een groot cultureel festival voorbereid rondom de Afrika-dag in september 2004. In februari '04 gaan 2 Almeerse ambtenaren naar Kumasi om damenwerking op het gebied van ruimtelijke planning uit te werken. Kumasi is bezig een digitaal fotosysteem op te zetten ybv stedenbouwkundige plannen. Dit zou kunnen uitmonden in een nieuw VNG-samenwerkings-projekt. (Het vorige VNG-International projekt betrof het opzetten van een effektief afvalsysteem in Atonsu en is suksesvol afgerond). 

Children's Home De stichting Samen Werk voert in 2003 een campagne voor kinderopvang. Almere ondersteunt al het Kumasi Children's Home, waar jonge kinderen worden opgevangen. 

30.000 euro als Kerstkado Tgv het afscheid van ex-burgemeester Hans Ouwerkerk werd hieraan 2.155 euro geschonken. Ter ondersteuning van de basisschool in Atonsu doneert Almere nu -als kerstkado- 30.000 euro. De school gebruikt dat geld voor het inrichten van lokalen en een internet-verbinding.

 


Mary Fontaine bij 'De Dames van Almere'
De Almeerse beeldend kunstenaar Mary Fontaine zal zondag 7 december a.s. de gast zijn bij de maandelijkse bijeenkomst van 'De Dames van Almere' olv Leny Hartong.
 

Zoals gebruikelijk zal de gast zijn/haar (levens-) verhaal vertellen bij 'De Dames' (waar overigens ook heren welkom zijn!) Dat gebeurt vanaf 16.00 uur en er is altijd gelegenheid om vragen te stellen of in discussie te gaan. Aansluitend om 18.00 uur is er een multicultureel eetcafé, waar vrouwen uit verschillende landen koken en de aanwezigen kennis laten maken met hun eetcultuur. Zij doen dit als vrijwilligers, dus een kompliment zeker waard! 7/12 wordt er Surinaams gekookt door Lorraine Bokshoven, die ook iets over haar land en haarzelf zal vertellen. Vanaf 15.00 uur is iedereen welkom bij Avanti, Kerkgracht 4 in Almre-Haven. De toegang is gratis.

 

Mary heeft zich al diverse keren onderscheiden door haar opmerkelijke werkstukken. Onlangs nog haar projekt (in de Vredeskerk in A'dam) en haar performance met 'visjes', dat zij mede daardoor laat uitgroeien tot een multimedia-projekt op haar website. Zij had 'Kunst-visjes' gemaakt (met een boodschap binnenin), ingevroren en vervolgens uitgezet op diverse wateren in Europa. De laatste 'tewaterlating' gebeurde op de Amstel, ism de pastor van de kerk pastor Pierre, vlak bij genoemde Vredeskerk,(zie foto's).

 

 NB het Stadsdeelkantoor, waaronder die Vredeskerk ook valt, doet trouwens erg veel op het gebied van Kunst in de wijk! In de kerk zelf is een permanente expositieruimte voor kunstenaars en daar zijn kwalitatief uitstekende expo's te zien. Momenteel wordt zelfs het hele plein voor de Vredeskerk ingericht. Dat wil zeggen: men heeft een kunstenaar uitgenodigd om een renoverend ontwerp te maken. Dat is geworden Thom Puckey, die ook in Almere een kunstwerk heeft gerealiseerd bij SG het Bakenpark, een soort neergestorte vliegende schotel. In A'dam liet hij afgelopen week zijn maquette zien aan de omwonenden, in gezelschap van het Stadsdeelkantoor en wethouders. De omwonenden waren enthousiast dus zoals het er nu uit ziet, zal er een prachtig, spiritueel 'Waterbeeld' (of 'Water-Plein') verschijnen.

Ook was Mary Fontaine present als een van de kunstenaars bij de opening van de nieuwste Rabo-bank in stad. Deze beeldend Kunstenaar -in kleur & vormgeving- is ook opgenomen in het nog uit te komen boekje met avontuurlijke, culturele en nog méér, adressen in Flevoland. Zij heeft een windmolenprojekt in Almere met kleur vormgegeven. Een interessante gast dus weer!