Gedichten...enzo 

alle foto's: greta verduin (tenzij anders aangegeven)               


24-12-2005   In 2006 Jubileumjaar Aldichter

 

  De dichtersvereniging "Aldichter" bestaat in 2006 10 jaar!

 

 

Daarom wordt dit feestelijk ingezet met een Jubileum-expositie in het Flevo-Ziekenhuis

 

(lees het programma hiernaast)

 

 

 

 

Ansichtkaartenprojekt van Aldichter in Flevoziekenhuis

Op vrijdag 6 januari om 19:30 opent stadsrapper DRT op zijn eigen manier een nieuwe expositie in het Almeerse Flevoziekenhuis. Het gaat om het vervolg van het ansichtkaartenproject van poëzievereniging Aldichter. Dichters maakten een gedicht over hun favoriete plek in Almere, terwijl een fotograaf deze plek in beeld bracht. Het resultaat, een set van 8 ansichtkaarten, ligt al enige tijd in een groot aantal Almeerse boekhandels. In de eerste 3 maanden van 2006 zijn de ansichtkaarten op posterformaat te bezichtigen in de binnenstraat van het Flevoziekenhuis.

 


 

24-12-2005  Creatieve workshop voor kinderen met gedichten van Hein Walter

 

 

Op woensdag 4 januari 2006, tussen 14.00 en 16.00 uur geeft de Almeerse kunstenaar en dichter Hein Walter in CCCorrosia in Almere-Haven, een individuele workshop voor kinderen vanaf 6 jaar. De kinderen maken individueel een tekening onder begeleiding van Hein Walter. Bij de tekening maakt Walter later een gedicht, dat hij samen met de tekening opstuurt naar het kind. Het kunstwerkje,  gemaakt door Isolde Essink ( 8 jaar)  leverde het gedicht "Sprookje" op. De workshop is gratis en duurt gemiddeld 10 à 15 minuten per kind (één tegelijk).  Tijdens het wachten kan de ouder of begeleider de tentoonstelling 'Design uit de Polder' bekijken met werk van 10 Flevolandse vormgevers (kijk bij 'Kunst-enzo  3/12/05). Voor aanmelding  036 - 521 5929 of via e-mail info@corrosia.nl

 

 

SPROOKJE

Wat heeft u een groot oog

Dat is om alles goed te kunnen zien

Wat heeft u toch veel vlekjes

Dat is omdat i overdag giraf ben

Wat staan uw poten toch bijzonder

Dat is omdat isk 's aonds in het donker

verander in een bankje

waar meisjes zoals jij urenlang op kunnen zitten

En als ik dan in slaap val?

Dan kijk ik stilletjes naar de sterren 

op je jurk

en streel je zachtjes

met de wimpers op mijn kop

En als je 's ochtens moe bent van het slapen

dan komt de zon gewoon weer op.

 

 

het gedicht is van Hein Walter                                                                                            de tekening is van Isolde Essink

 


 

STIL

 

Het is stil in mijn hoofd

 

De speld die verzinkt
in het zachtste tapijt
weergalmt als een gong
in de maanloze nacht

 

Het is stil in mijn hoofd

 

Het vlindergefladder
dat ruist in Japan
zwelt aan tot een storm
op de prairie van Texas

 

Het is stil in mijn hoofd

 

De vlam van de kaars
weerspiegelt de kassen
die wolken verblinden
en sterren verbleken

 

Het is stil in mijn hoofd

 

Uit een vinger drupt bloed
Het vee zoekt een schuilplaats
De gans zal de Noordpool
nimmer bereiken 
 

 

 

 

een gedicht van Niels Blomberg, 12 september 2005

 

 


 

23-11-2005  Eindig Laagland : verslag van avond met CHRIS RIPPEN 

 

Boeiende lezing van Almeerse thrillerschrijver

Op 22 november was Chris Rippen de gast van literair genootschap  ‘eindig laagland’. Hij hield een lezing in Cultureel Centrum Corrosia. Rippen is een bekende schrijver van misdaadromans. Met zijn roman Playback won hij de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Zijn romans Baltische Connecties en Eeuwige stranden werden genomineerd. Openhartig en met humor vertelde Rippen over zijn ontwikkeling als auteur. Als jongen van 17 jaar wilde hij al schrijver worden, maar pas op zijn 40ste schreef hij zijn eerste boek. Hiervoor kon hij echter geen uitgever vinden. Drie jaar later brak hij door met het boek Sporen. In zijn romans is de hoofdpersoon nooit een beroepsspeurder, maar altijd iemand die verrast wordt door gebeurtenissen in zijn omgeving en zich verantwoordelijk gaat voelen om uit te zoeken wat er aan de hand is. Op de achtergrond speelt vaak een maatschappelijke gebeurtenis, zoals de gifbelt-affaire in Alphen aan de Rijn in zijn boek ‘Met de grond gelijk’. Rippen documenteert zich eerst grondig, legt daarna de gegevens opzij en laat zijn verbeelding gaan. Het verhaal groeit dan vanzelf.Terwijl hij het verhaal organiseert en de karakters van de romanfiguren uitwerkt, wordt de schrijver zelf regelmatig verrast door de ontwikkeling van de gebeurtenissen. Naast de uitleg over het tot stand komen van zijn boeken, las Rippen ook voor. Met zijn verhaal over de diefstal van twintig schilderijen uit het van Gogh museum hield hij het publiek in de ban. Verder was er ruimschoots gelegenheid om Chris Rippen vragen te stellen en boeken te laten signeren. Daartoe was er een stand van boekhandel de Ark aanwezig. 

 

Een verslag van Frouke Hansum

 

Deze avond was de laatste schrijversavond van dit jaar. Eindig laagland is momenteel bezig met de organisatie van het nieuwe jaarprogramma. 

 


14-11-2005  Eindig Laagland heeft avond met CHRIS RIPPEN (22 nov.)

De volgende gast van ‘eindig laagland is Chris Rippen. Hij komt op 22 november naar CCCorrosia in Almere-Haven www.corrosia.nl  Hij zoekt samen met het publiek naar antwoorden op: wanneer is een boek een zogenaamd spannend boek en wat houdt het begrip literaire thriller in. Daarnaast vertelt hij hoe de plot tot stand komt en over het belang en de betrekkelijkheid van onderzoek voor de geloofwaardigheid van het verhaal. Chris Rippen (Haarlem, 1940) studeerde Nederlandse taal- en letter kunde te A'dam, was werkzaam in het HBO en woont sinds 1979 in Almere. Hij publiceerde zes misdaadromans en twee verhalenbundels. Met zijn roman Playback won hij in 1992 de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Zijn vierde roman Baltische Connecties, werd in 1999 ook genomineerd, net als Eeuwige stranden in 2005, volgens de jury een bijzonder spannende en ingenieuze thriller. Ook verscheen in 2005 Misdaad in triplo, een bundeling van Sporen (1988), Playback (Gouden Strop 1992) en Baltische connecties (nominatie Gouden Strop 2000). "Van Europees kaliber," oordeelde NRC Handelsblad. Drie van zijn romans werden in het Duits vertaald en van zijn verhalen verschenen vertalingen in onder meer Japan en de Verenigde Staten. Van 1994 tot 1999 voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige misdaadauteurs en Nederlands vertegenwoordiger in de internationale vereniging van misdaadauteurs AIEP.

 Natuurlijk zal er gelegenheid zijn om Chris Rippen vragen te stellen en tevens zal de auteur zijn boeken signeren. Daartoe kunt u uw eigen exemplaren meenemen of in de pauze een boek van hem kopen. Het begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Entree: 5 euro. Kaartjes zijn vooraf te verkrijgen bij de boekhandels Dekter en de Ark, maar ook aan de zaal van Cultureel Centrum Corrosia, Markt 7-11, Almere-Haven.  

 Het luisterboek. Deze week is het de week van het luisterboek. Laat u in de bibliotheek of boekhandel informeren over de mogelijkheden.  De Almeerse auteur Henry Sepers presenteert zijn nieuwe boek, De Zondaars, in boekhandel De Ark, zaterdagmiddag 12 november 15.30 uur – 17.00 uur.  Hij leest voor, signeert en zijn uitgever zal hem interviewen.  

Wensen en verlangens  Het literair genootschap ‘eindig laagland’ stelt jaarlijks een lijst vast van auteurs die interessant zijn om uit te nodigen. Indien u een bepaalde auteur op het oog heeft met wie u via een literaire avond nader zou willen kennismaken, dan kunt u dat aan ons doorgeven. Wie weet kunnen wij hem / haar dan binnenkort in Almere ontvangen. 

 


 

Een gedicht van Janneke Gorter

 

 

Mijn hoofd heeft benen, trekt wandelschoenen aan
en weg is het. Het zout wordt vergeten,
de was wordt te heet, te koud gewassen;
ik ben als een naaktslak, voortkruipend zonder doel.


Een hoofdloos leven is blindelings voortploeteren,
beter maar thuisblijven en een boek lezen,
wegvluchtend in ruimteverhalen, of
een troostrijke thriller over onthoofding.

Wie deed het in mijn geval?
Was het een eigengereide actie van het hoofd?
Iemand of iets moest een grens stellen,
zo zal het gegaan zijn.

Als het terugkomt stop ik het in bed.
Ik zal het verwennen, het over de bol aaien.
Het spijt me, hoofd...


Janneke Gorter

3 november 2005 

cartoon: greta verduin

 


 28-10-2005  Meedoen aan  Almere Poëzieprijs 2006  

Het is nog niet te laat! Voor iedereen die zijn poëtische inspiratie nog niet heeft omgezet in klinkende gedichten bestaat de mogelijkheid om, vóór 11 december 2005, mee te doen aan de ABN AMRO Almere Poëzieprijs 2006 die de Bibliotheek Almere organiseert ism het CKV en de Dichtersvereniging “Aldichter"

Nog even in het kort wat informatie: Het thema van de dichtwedstrijd is “ANDERS. Er zijn 2 leeftijdscategorieën: ‘tot 18 jaar’ en ‘vanaf 18 jaar’. De prijzen zijn per categorie als volgt verdeeld: De eerste prijs is een geldbedrag van € 150. De tweede prijs een geldbedrag van € 100 en de derde prijs een geldbedrag van € 50. De publieksprijs voor beide categorieën is € 100.

Tijdens de prijsuitreiking maakt de juryvoorzitter bekend wie van de genomineerden gelegenheid krijgt op te treden op het jaarlijkse poëziefestival Sunsation 2006 in het Observatorium Robert Morris te Lelystad. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op donderdag 26 januari 2006 in Cultureel Centrum Corrosia in Almere Haven. Een folder met de spelregels van de ABN AMRO Almere Poëzieprijs 2006 is verkrijgbaar in alle vestigingen van de Bibliotheek Almere, de vestigingen van de ABN AMRO   Voor meer info: Relinde Kristel  (Bibliotheek Almere)  

 

 


 

 

17-10-2005  Gezongen Gedichten in de Roestbak   op 23 okt.a.s.

 

Op zondag 23 oktober a.s. om 15.00 uur treedt de zangeres Denise Jannah op met 'Gezongen Gedichten' in Theater De Roestbak in Almere-Haven. Dat zij van vele markten thuis is, is bekend maar naast haar jazz- en andere muzikale aktiviteiten verrast zij ons nu met een programma van gezongen gedichten, waarvoor zij zelf de muziek componeerde.  

Het programma bevat 22 gedichten van dichters m/v uit Nederland, Suriname, de Nederlandse Antillen, Aruba, Zuid Afrika en Indonesie en worden door haar gezongen in de taal waarin zij geschreven zijn. Zo hoort U gedichten van o.a. Gerrit Komrij en M. Vasalis (Nederland), Frank Martinus Arion en Elis Juliana (Curacao), Celestine Raalte en Orlando Emanuels (Suriname), Sitok Srengenge (Indonesie), Ruby Bute (St. Maarten), Ernesto Rosenstand (Aruba), C. Louis Leipoldt  (Zuid-Afrika).  Kijk ook op haar website >>

 

 


'Reizend' door verschillende muziekstijlen, van Blues tot Caribische Wals en van Jazz tot Hiphop en Latin, neemt Denise Jannah samen met haar begeleiders
haar publiek mee in afwisselende sferen, emoties en ritmen. Kaarten te bestellen bij www.almeersetheaters.nl tel. 036 5488222

 

 


 

4-10-2005 Eindig Laagland organiseert Literaire avond met Job Degenaar op 20 okt.2005

 

Zes keer per jaar aandacht voor een schrijver, dat is het streven van literair genootschap ‘eindig laagland'. In januari ontvingen we de dichter Judith Herzberg, in maart de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts en in mei kwam Margriet de Moor naar Almere. Op 9 september was er de opening van de  Boudewijn Bûch  Brug in de Literatuurwijk en ter gelegenheid daarvan werden er fragmenten uit zijn werk voorgelezen in gezondheidscentrum Archipel.

 

 Op donderdag 20 oktober komt de dichter Job Degenaar naar de polder ( ism. het ROC, afdeling educatie). Job Degenaar (1952) publiceerde vanaf 1976 acht bundels en er verschijnen regelmatig gedichten in allerlei literaire tijdschriften, bloemlezingen, kranten en kalenders. Ook schreef hij korte humoristische verhalen en verschijnen er recensies van zijn hand op het gebied van literatuur, theater, beeldende kunst en muziek. Hij vertaalde met Rob van Essen en Jan Donkers een keuze uit de gedichten en liedteksten van Paul McCartney in de periode 1965 – 1999. Voor Vrij Nederland (30-04-2005) schreef hij een uitvoerig verhaal over de ‘onbekende jood’ met wie dichter Jan Campert in mei 1942 gearresteerd werd. Verder is hij gitarist/zanger en vormt hij met de zangeres Margriet Boomsma een muzikaal duo.  

 

Job Degenaar zal vertellen over zijn ontwikkeling en voorlezen uit eigen werk. Ook  zal hij enkele liedjes zingen. Tijdens deze avond zal ook een aantal ROC-studenten gedichten voorlezen. Het ROC schrijft namelijk een poëziewedstrijd uit en tijdens deze avond worden de prijswinnaars bekend gemaakt. 

 

Plaats: het ROC-gebouw Cantate aan de Louis Armstrongweg 36 (tel. 5477300). Toegang: 3 euro, gratis toegang voor ROC deelnemers.

Kaartjes zijn van tevoren verkrijgbaar bij de boekhandels De Ark en Dekter en aan de zaal vanaf 19.00 uur.  Datum: 20 oktober om 19.30 uur.    

 

N.B. dit is een half uur eerder dan u gewend bent van de ‘eindig laagland’ avonden!

 

 


 

 3-10-2005 Aldichter in CCC met "Dichters uit de Polder" op 19 okt. a.s.

 

 

Op woensdag 19 oktober om 20.00 uur zal de Almeerse dichtersvereniging Aldichter weer zijn opwachting maken in Cultureel Centrum Corrosia in Almere Haven met een Poëzieavond onder de noemer "Dichters uit de polder". Dit sluit aan bij het thema van de expositie "Kunst uit de polder", die gedurende de maand oktober in Corrosia te zien zal zijn. Leden van Aldichter zullen eigen gedichten voorlezen: Janneke Gorter, Frouke Hansum, Petra Luijten, Karien May-van Boven, Rim Sartori, Dorine Ratulangie, Annemieke van Rooyen en Niels Blomberg. 

 


Verder kunt u luisteren naar de Almeerse dichters Hein Walter, Thom Ummels en Corrie Spruit. We zijn heel blij om ook de bekende dichteres Maria van Daalen te begroeten die sinds kort in Almere woont. Maar we hebben ook een dichter uit een ander deel van de polder en wel de stadsdichter van Lelystad Gerard Beense. Ten slotte mag de muzikale omlijsting van Emile de Ridder niet onvermeld blijven!

 

 


Aldichter hoopt iedereen te ontmoeten in Corrosia om te luisteren naar, en te discussiëren over, gedichten uit de polder. De toegang is gratis.

 25-9-2005  Een gedicht van Dorine Ratulangie

 

 

 

Zij bloosde
stuurse windvanen
gehesen in trotse wangen

hij draalde om dwarrelende
krullen, dwarse pieken, parelde
zijn tanden bloot

lang draaide zij
knopen in het haar
matroos van het slapeloze

hij omzeilde
meisjesdromen
jongen van gestrande
dagen.

 

 

25-09-2005 Dorine Taulangie

 

 


 

27-9-2005 Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen in Lelystad op 30 okt.2005

 

Poëzie
Poëzie is een persoonlijk beeldverhaal
van geschreven
of gesproken taal
door fantasie verbonden.
Je hoeft het niet
te doorgronden,
bedenk maar wat je ziet.
Een verzameling beelden
door je geest gevonden,
iets anders is het niet.

Gerard Beense, Stadsdichter van Lelystad (zie bovenstaand gedicht van zijn hand/geest), heeft het idee opgevat om alle (officieel door het gemeentebestuur benoemde) Stadsdichters, uit te nodigen voor een gezamenlijke presentatie op de Stadsdichtersdag in Lelystad. Dit plan werd door het gemeentebestuur van Lelystad van harte toegejuicht en ondersteund, evenals benaderde Stadsdichters.Vervolgens is de Stichting Poëtikos opgericht die zich ten doel heeft gesteld aktiviteiten die met poëzie gepaard gaan,  te behouden en te  ondersteunen. De Stadsdichtersdag past uitstekend in dat streven.

 

De eerste Stadsdichtersdag van Nederland zal zondag 30 oktober in Hotel Mercure in Lelystad Stadsdichters ontvangen uit zowel Nederland als Vlaanderen. De vertegenwoordiging uit Vlaanderen geeft aan dit poëtisch festijn zelfs een internationaal trekje.

 

In het programma, dat van 14.00 tot 22.00 uur duurt, kunt u niet alleen genieten van de poëzie van de Stadsdichters maar ook van zang en muziek, verzorgd door Martin Weber, de Lelystadse zanger/componist en Les Dénicheurs, een muzikaal duo, zo van een Parijs terrasje geplukt. De officiële opening van deze Stadsdichtersdag zal worden verricht door de heer Chris Leeuwe, burgemeester van Lelystad. Naast de Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen zal ook Driek van Wissen, Dichter des Vaderlandsaanwezig zijn. Hij zal de speciaal voor deze Stadsdichtersdag samengestelde Stadsdichtersbundel (namens uitgeverij Kontrast uit Oosterbeek) presenteren, dmv een voor deze gelegenheid door hem geschreven sonnet. Alle negentien officieel benoemde Stadsdichters die Nederland kent, alsmede de vertegenwoordiging uit Vlaanderen, zijn in deze bijzondere bundel vertegenwoordigd.

 

Het programma zal worden gepresenteerd door Trisha van Alen, winnares van de Poëzieprijs Kunstmanifestatie 2004 in Lelystad-Haven en is zo samengesteld dat poëzie en muziek elkaar plezierig afwisselen en ondersteunen. Radio Lelystad zal van het programma enkele rechtstreekse flitsen in de ether brengen.

 

Omstreeks 18.00 uur begint het Stadsdichtersbuffet, uiteraard gevarieerd gelardeerd met poëzie en muziek. Voor deelname aan dit bijzondere buffet dient men vooraf te reserveren bij Hotel Mercure in Lelystad, telefoon 0320-242444 (€ 25,00) 

De Stadsdichtersdag is vrij toegankelijk voor het publiek. Voor deelname aan het Stadsdichtersbuffet dient echte, zoals eerder aangegeven, betaald te worden.

 


16-9-2005 Aldichters op Amateur-Kunstmarkt Almere Buiten op 24 sept. a.s.


Op zaterdag 24 september 2005 zullen enkele  Aldichters  een mini- workshop geven op het Globeplein in Almere Buiten. Spelen met woorden kan iedereen van 4 tot 94 jaar. Kom ook en speel mee. Aldichters zitten niet stil en delen uit. Tevens kunnen er dichtbundels en setjes ansichtkaarten (foto+gedicht) gekocht worden voor een speciale prijs.


8-9-2005 literatuurliefhebbers: een nieuw seizoen van boeken en een Brug!

Met wie kunnen we dus beter beginnen dan Boudewijn Bűch? Onze ‘Blue Poet’ krijgt in de komende weken alle aandacht die hij verdient. Op 9 september a.s. wordt de Boudewijn Bűch Brug geopend in de Literatuurwijk. Het was een initiatief van een inwoner van de wijk (Cees de Lange) en D’66 (Cocky Kuipers), waarna , na goedkeuring van de gemeenteraad, werd besloten het idee uit te voeren. Daarbij werd o.a. de hulp van ‘eindig laagland’  ingeroepen. De brug vormt een verbinding tussen de straten die vernoemd zijn naar dichters en naar romanschrijvers. Heel passend, want Bűch behoorde zelf tot beide groepen en hij bleek een bruggenbouwer, naar andere werelden: van literatuur, schoonheid en verre landen. Door zijn enthousiaste televisieprogramma’s zette hij mensen aan tot lezen, tot verzamelen en misschien ook wel tot reizen. De opening zal op een feestelijk manier gebeuren, met favoriete muziek van Bűch en het voorlezen van fragmenten uit zijn werk. Verder zijn er vanaf 9 september exposities van zijn werk in de centrale bibliiotheek en van verzamelaars in Gezondheidscentrum Archipel. Voor verdere informatie verwijzen we jullie naar een aantal websites. Vanaf 15.30 uur hartelijk welkom in De Ziel, Poëziestraat 166, Almere Literatuurwijk.

www.literatuurwijk.nl    www.thebluepoetsociety.nl    www.boudewijnbuchmuseum.nl   


14-8-2005 Een gedicht van Jordy Keupink

 

Geen kunst  

Wat waren wíj oud:

Grijze steigers bij naamloze havens. 

Gekras, van anonieme raven.

Meer dan zevenduizend dagen

telden wij rimpels op gezichten

(het waren de onze) of het water.

Volgens ons was er geen kunst

aan roodverbrande voorhoofden

of verveling (…)

behalve weglaten.  


9-8-2005 Weer Open Podium LiRaKabAl op 18 september

Na de zomervakantie gaat Literair Rariteiten Kabinet Almere (kortweg: LiRaKabAl) weer van start met een Open Podium in watersportcentrum Haddock in Almere-Haven (bij 't OOR). Het wordt alweer het achtste jaar van het bestaan van LiRaKabAl, dat iedere 3e zondag van de maand bijeenkomt om elkaar gedichten, vertellingen of muziek te laten horen. Behalve de 'optredende' dichters en ander  'gespuis'  ;- )   zijn vanzelfsprekend belangstellenden van harte welkom! 

Drankjes, koffie en thee zijn bij Haddock te verkrijgen. Kompliment dat dit watersportcentrum nog steeds dit maandelijkse LiRaKabAl sponsort met een zaal!

De toegang is gratis en het duurt van 14.00-16.00 uur. Voor de liefhebbers dus!

Van oorsprong opgezet door Peter Schilling, zelf dichter en schrijver, die hiermee een levendige aktiviteit teweeg heeft gebracht in Almere, die ook nog laagdrempelig is. 

 

Op deze foto van september 2004 neemt Peter Schilling afscheid als voorzitter en draagt het stokje over aan Colette Faber. Hij blijft wel aktief komen om zijn gedichten te laten horen.(Martina, verhalenvertelster, overhandigde beiden een boeketje)

 

 

 


27-7-2005 SPANNENDE VERNIEUWING IN DE CENTRALE BIBLIOTHEEK ALMERE  

De Centrale Bibliotheek van Almere heeft deze zomer een metamorfose ondergaan. Sinds kort kan iedereen het resultaat van deze vernieuwing zien. 

Oktober a.s. zal de officiële opening van de vernieuwde bibliotheek plaatsvinden. De bibliotheek is een plek geworden waar klanten heerlijk kunnen shoppen, waar zij snel kunnen vinden wat zij zoeken en waar ze kunnen genieten van een nieuwe sfeer. Wat is er veranderd?

Beeldend kunstwerk als start van ‘de nieuwe bibliotheek’. De metamorfose is het meest bijzonder op de begane grond. Hier is een kunstwerk verrezen dwars door het gebouw heen. Dit wijst in de richting van de plek waar de nieuwe Centrale Bibliotheek in 2007 haar deuren zal openen, waarmee het dus verwijst naar de komst van ‘De Nieuwe Bibliotheek’. (deze verbouwing is dus 'in afwachting van'...... )

Afdelingen en leesinteresses. Het bezoek aan de bibliotheek is veel aangenamer geworden. De afdelingen zijn toegesneden op de leesinteresses en de sfeer die klanten prettig vinden. Zo is de afdeling “Spannend & Succes” bedoeld voor lezers die dol zijn op thrillers & detectives, maar ook graag eens een managementboek lezen voor meer succes op het werk. De afdeling “Genieten” is voor klanten die willen genieten van het leven, van vriendschap en gezelligheid. Op deze afdeling staan romans over liefde en relaties, over tuinen, wonen,  culinair en over opvoeding en gezondheid. Op de afdeling “Handig” staan alle informatieve boeken over doe-het-zelf, creatieve hobby’s, sport & spel. Voor studenten openen we een extra verdieping. Deze is gericht op studie, wetenschap en ontwikkeling. “Hit and run”. De bibliotheek houdt veel meer rekening met de snelle maatschappij van vandaag. Beneden bij de ingang komt een hit and run-collectie waar klanten gemakkelijk en snel een keuze kunnen maken. Hier liggen boeken die het meest worden uitgeleend, de Top 10 actuele thrillers, de mooiste romans over liefde en relaties, etc., etc. Op de hoger gelegen verdiepingen kan men rustig rondkijken en studeren. Beneden bij de ingang komt een hit and run-collectie waar klanten gemakkelijk en snel een keuze kunnen maken. Hier liggen boeken die het meest worden uitgeleend, de Top 10 actuele thrillers, de mooiste romans over liefde en relaties, etc., etc. Op de hoger gelegen verdiepingen kan men rustig rondkijken en studeren, kortom: langduriger verblijven. 


een paar gedichten van Shira (10 jaar), helemaal zonder hulp zélf geschreven nav een krantenartikel ... zij wil later graag schrijfster worden of in het theater spelen.

 

Regering Afrika 

Ik voel me niet lekker in mijn vel.

Het lijkt hier net een hel.

Overleven is echter moeilijk.

Want ik ben echt niet rijk.

Dat komt doordat ik in armoede leef.

Geef ons toch wat geld, geef!!!

We hebben het echt heel hard nodig.

Of zijn we soms overbodig?

Jullie bouwen kastelen en paleizen.

Voor hele hoge prijzen.

In plaats dat jullie dat geld met ons delen.

Als je dat zou doen, help je echt velen.

Maar je laat ons maar zakken.

En werkt ons in de ongemakken.

Denk je nou eindelijk: zou ik toch wat geven.

en laat je / ik ze verder leven.

Maar nee dat denkt u niet.

Dat doet ons verdriet.

Ik hoop dat je geleerd hebt van deze brief.

Dan vinden we je goud lief.

Ik hoop dat ik de dag nog beleef.

Geef ons toch wat geld, geef!!!

 

(ShiraVerduin 29-06-2005)

===================================================================================================================

Bang  

De bloemen groeien in de wei.

Ze staan in het gras zij aan zij.

Ze hebben veel mee gemaakt deze week.

Zo ging het: ze keken naar de beek.

Opeens werden ze betrapt.

En werd het gras afgehapt.

Door een groot bruin geval.

Net als de foto in de hal.

Schijnbaar was het een paard.

Het leek wel half bejaard.

Geen eens een frisse zomerkleur.

En een echte paarden meur.

Maar wat gebeurde er toen.

Het paard gaf een zoen.

Een echt paardenzoen jakkie.

Opeens rook hij een kakkie.

Hij viel flauw van de geur.

Hij kon het niet meer aan de meur.

Nu was aleen de vrouw nog over.

En zei hou nou op met dat getover.

Zie je wat je hebt gedaan.

Wat heb je daar nou aan.

Sorry sorry zij het paard.

Ik ben een beetje bejaard.

Ik kan de dingen niet goed zien.

Zal ik je helpen mischien.

Jahoor zei de bloem.

Alleen niet met een paardezoen.

Nee nee dat zal ik niet proberen.

En ook niet met mijn geweren.

Ik zal gewoon een tegen vloek zeggen.

Dan je hem zo weer in de watten leggen.

Nou daar gaat hij dan: pida pida poe.

Wakker worden wees niet moe!

En wakker was hij.

Je bent een echte hulp bij.

Bedankt voor alles zei hij toen.

Maar toen kreeg hij toch een paardezoen.

Maar toch maakte het niet uit.

Wat hij maakte geen geluid.

En toen was de droom uit.

 

(Shira Verduin 29-06-2005)

 


6 juni 2005 Prijswinnaars Jonge Schrijvers-prijzen zijn bekend!

(lees ook bericht van 5/6/05 hieronder)

Poetry: ( songteksten, rap, gedichten ) >> Thema : FEL  <<

1e prijs :
Inge de Bresser :
2e prijs :
Chrissie Thomassen
3e prijs
Jordy Keupink

Kort Verhaal:


1e prijs:
Tycho Hellinga
2e prijs:
Rick van Leeuwen
3e prijs:
Mertje Doeve

Eervolle vermelding:
Jeccica de Roo

http://www.jongeschrijvers.nl


5-6-2005 Bekendmaking prijswinnaars Jonge Schrijvers-prijzen

Op zondag 5 juni 2005  worden (in Megabioscoop Utopolis)  tussen 14.00-16.00 uur de prijswinnaars bekend gemaakt van de Jonge Schrijvers-prijs 2005.  Dat betreft de leeftijdsgroep van 12 t/m 25 jaar. Er waren méé® dan 600 inzendingen uit het hele land!  Een -zoals dat heet- 'deskundige Jury'  heeft alles beoordeeld. 

In de Jury zitten: 

categorie 'kort verhaal:: Ted van Lieshout ( schrijver); Rim Sartori (schrijfster/dichteres) en Jaap Robben cabaretier/columnist)
categorie 'poetry':  Jerome XL ( rapper) Marcel Harmsen ( cabaretier) Ruben van Gogh ( dichter)


 Er zijn optredens te zien van:  Marcel Harmsen, Jaap Robben en het duo Quick Quick Slow
Uitreiking  landelijke Jonge SchrijversprijzenBurgemeester Annemarie Jorritsma, die dat samen zal doen met de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Bank Nederlandse Gemeenten: de heer Pim Vermeulen. www.bibliotheekalmere.nl

 


 29-5-2005 START BOUW nieuwe BIBLIOTHEEK OP STADHUISPLEIN  

Tijdens alle festiviteiten in het stadscentrum op 29 mei w ordt het stadhuisplein tijdelijk omgedoopt tot Bibliotheekplein

De festiviteiten die daar dan plaats vinden zijn in het kader van een ledenwerfactie bij de start van de nieuwbouw. Om het publiek te laten weten hoe blij we daar mee zijn, is er in de maanden mei en juni een f or se k or ting op nieuwe abonnementen en verleiden we de inwoners van Almere om lid te w or den met aantrekkelijke acties op deze dag. 

Het feestprogramma start om 12 uur start en duurt tot 16.00 uur

 

Joop Braakhekke signeert zijn kookboeken voor nieuwe leden bibliotheek Almere. Wie zich die dag inschrijft krijgt een ko ting en een gesigneerd boek. (vraag naar de voorwaarden) 

Quinten Faust van de Theaterschool start op het bibliotheekpodium, naast het stadhuis. Hij is die dag de presentator en quizmaster.  

 

Om 13.30 is de officiële handeling voor de start van de bouw, waarbij directeur Norbert Freiburg en wethouder Frits Huis worden uitgenodigd op het podium. Tevens maakt Frits Huis de winnaars bekend van de schrijfwedstrijd die als titel had: Niet storen…ik lees. De podiumactiviteiten bestaan ondermeer uit rappers, quizvragen, try-outs en aan het einde, de uitreiking van de prijzen aan de winnaars van de workshops. 

Ook Rim Sartori van Dichtersvereniging  "Aldichter is aanwezig op het Stadhuisplein, voor de verkoop van haar roman Valse Tongen, tegen speciale prijs en met een gesigneerd exemplaar door de schrijfster. Tevens verkoop van de kaarten-setjes van Aldichter (gedichten in combinatie met foto's van Almere) ook tegen speciale prijs (4 euro ipv 4.90 euro). Ook proberen enige 'Aldichters'  op het thema "HART" een gedicht te maken (samen met de bezoekers). Vanaf 12 uur zijn ze in één van de Pagode-tenten op het Stadhuisplein aanwezig! (scroll ook even naar beneden 6/5 jl)

Gedurende de festiviteiten worden er bonnen uitgedeeld vo or een heerlijke stoelmassage, uitgevoerd do or Ineke Snoeijng. Wie op zondag lid w or dt kan zich laten verwennen met een verfrissende massage voor de vermoeide rug en schouders. Doorlopend is er een programma op het stadhuis “bibliotheekplein” met onder andere Nijntje en Muis die ballonnen uitdelen. 

In een tent worden workshops rap, striptekenen en Loesje one-liners schrijven gegeven, bezoekers kunnen gratis deelnemen. Diverse kunstenaars zijn aan het werk te zien zoals een beeldhouwer, een graffity-artiest en een schrijver met voordrachten uit eigen werk.

Er is een Rad van avontuur met kans op prijzen voor volwassenen die een eenvoudige leestest hebben ingevuld.  Wie aan de quizvragen over boeken heeft meegedaan, krijgt een verrassing, kinderen mogen daarna grabbelen. Er wordt uitgebreid informatie verstrekt over De Nieuwe Bibliotheek, aan de hand van een maquette, tekeningen van de inrichting en uitleg over een nieuwe manier dienstverlening. De hele dag is het mogelijk als nieuw lid ingeschreven te worden: hetzij met een mooi boek van Braakhekke, hetzij met een heerlijke stoelmassage maar in ieder geval met een fikse korting.  

 


24-5-2005 Wel een Stadsdichter  

“Ik besta niet. Ja, ik moest het zelf ook twee keer lezen, maar het stond echt in de Almere Vandaag”, stelt Mario Withoud. Hij doelt op een artikel op de Uitgaan Vandaag-pagina. Daarin stond: Almere heeft geen stadsdichter. “Maar er is wel een Stadsdichter, te weten ik”, zegt Withoud. “Een paar jaar geleden heb ik het fenomeen Stadsdichter in Almere geïntroduceerd. Mijn status van Stadsdichter is (nog) niet door de kunstwethouder geformaliseerd, maar dat geeft niet. Een kunstenaar moet zich tenslotte niet teveel van de overheid aantrekken.”  

Ondanks het uitblijven van een formele benoeming, voelt Stadsdichter Withoud zich wel moreel gesteund door de gemeente. “Maar ik zou er geen bezwaar tegen hebben als ik ook financieel ondersteund word”, lacht de Stadsdichter. “Ik stop er immers voldoende tijd in.” Hij heeft recent onder meer een gedicht voorgedragen tijdens de fakkeloptocht tegen racisme en de stad vol gehangen met affiches met onderstaand gedicht erop. “En zaterdag 21 mei opende en jureerde ik een webpagina wedstrijd in de Parkwijk. Kortom: ik besta als Stadsdichter echt, al staat in de krant van niet. Maar ja, het is genoegzaam bekend dat je niet alles moet geloven wat in de krant staat…”

Stadsdichter  

Als alles om je heen, in elkaar zakt, lijk je heel alleen, alsof je er niks van bakt. Je van niemand meer  geld kunt lenen, het dichten is sterker dan jij, zit je in de genen.

Je gaat verder, terwijl je doordrinkt, hoor je hoe een held zingt: “Keer op keer draait het op gezuip, dat je bekaf laat het bed in kruipt.”  

Ja, ja, het is een roeping: stadsdichter. Het maakt het leven niet zwaarder, wel lichter. Maar het levert niks op, je wordt heus niet rijk.

En dat allemaal voor een straatnaam in de Literatuurwijk.


Poëzie en muziek uit Bosnië-Herzegovina  

Woensdagavond, 25 mei, om 20.00 uur dragen Halil Dzananovic, Goran Saric en Viktor Majdandzic voor uit eigen werk. In het Bosnisch en Nederlands. Aldichter zal van zich laten horen met gedichten die reageren op werken van de Bosnische dichters. Muzikant en zanger Srdan Kekanovic laat u genieten van romances en ballades uit voormalig Joegoslavië. De toegang is € 5,- per persoon  en de expositieruimte van Cultureel Centrum Corrosia is al om 19.30 uur open. Reserveren van kaarten kan telefonisch via 036--5215929 of stuur een e-mail naar info@corrosia.nl

De volgende Bosnische dichters stellen zich voor aan het Almeerse publiek. Dzananov Halil woont sinds 1994 in Nederland. Hij is dichter, schrijver en columnist van het Bosnisch dagblad ‘Dnevni avaz’ Heeft twee boeken geschreven die zijn uitgebrachtt in Bosnië-Herzegovina. Goran Saric woont sinds 1995 in Nederland. Hij heeft in Bosnië-Herzegovina vier gedichtenbundels gepubliceerd en een deel van zijn derde gedichtenbundel ‘Voorwaarts naar de stenentijdperk (Tuzla, 2000) is ook in het Nederlands vertaald. Ook is hij al jaren intensief bezig met het vertalen van Nederlandse boeken naar het Bosnisch/ Servisch/Kroatisch. Zoals o.a. ‘Pluk van de Petteflet’. Op die manier probeert hij in Bosnië tamelijk onbekende Nederlandse literatuur wat dichter bij de lezers uit Bosnië-Herzegovina te brengen. Viktor Majandzic, kunstschilder, dichter en autodidactisch filosoof, werd op 23 december 1931 in Bosnië geboren. Sinds 1969 woont hij in Nederland. En schilderijen van hem zijn te bewonderen tijdens de voordrachten.  

De muzikale en poëzie-avond vindt plaats in het kader van de culturele manifestatie Bosnië-Herzegovina die wordt georganiseerd door Cultureel Centrum Corrosia in Almere Haven. Samen met het Bosnisch Platform Nederland worden er tal van culturele activiteiten georganiseerd in mei en juni 2005. Kijk op www.corrosia.nl voor de complete agenda of bel 036-5215929 en vraag de nieuwsbrief aan.

 

 

6-5-2005  Aldichter(s): Poëzie op ansichtkaarten    

 

 

 

Almere opent je ogen. Dat Almere de aandacht trekt van architecten is bekend. De vele bijzondere gebouwen, de kleurrijke huizen en een gebogen maaiveld in het centrum brengen vele kennersogen naar onze stad. Nieuw is dat Almere ook de pennen van dichters in beweging brengt.

 

 

 

Acht Aldichters, leden van de Almeerse dichtersvereniging "Aldichter", schreven een gedicht bij een plek in Almere, bij een lokatie die ze bijzonder vinden. De acht locaties variëren sterk: de skatebaan, het station, kleurrijke woningen in Stad, een brug in Buiten, het Muzenpark, de windmolens, een bosweg en de rode flats in Buiten. Elke dichter heeft op zijn of haar eigen manier gedachten en gevoelens onder woorden gebracht. De dichters benaderden fotografen en in samenspraak werd gekozen voor een bepaalde foto.

 

 

 

 

 

 

 

Foto en gedicht zijn op een kunstzinnige wijze samengevoegd door vormgever Ivo Winnubst. Het resultaat: acht schitterende ansichtkaarten van Aldichters voor Almeerders en iedereen die graag een poëtische groet ontvangt uit Flevoland. De kaarten zijn te koop voor 4,90 euro per setje van acht. Verkrijgbaar bij de boekhandels en het VVV en vele andere verkooppunten.

 

 

 

 

 

 

 


 

Een (eigen) gedicht van Bob Fonhof, dat hij graag had voorgedragen tijdens de 4 mei-Herdenking..... hierbij dus......

 

Dodenherdenking  04-05-2005   

Zestig jaar na dato,  

Vijf lange jaren van geketend zijn,  met gekluisterde mond,

Vernederd en geknecht,  een wreedheid ontstond.

 

Op brute wijze verkracht,  besmeurd en bevlekt

bij velen lichamelijk en diepste wezen gekrenkt.  

Voor hen die hebben gezeten, achter dat verdoemde vijandelijk hek,

waar het leven langzaam weg droop, op die verschrikkelijke, nachtmerrie plek.

 

Normen en waarden, waren bij hen niet in trek,

En de droom op verlossing, voor velen niet kwam, 

Toch IS die vrijheid gekomen, ten koste van vele slachtoffers

Met thans de kwelling en pijn, die hopelijk ooit zal verzachten.

 

Laat daarom de kwaden dienen te beseffen,  dat wederom bij geweld, 

die vrijheid altijd weer zal komen,   zoals vandaag dit bewijs.  

De schuldigen altijd dienen gepakt en gestraft,

voor hun onzinnige dwaze almacht.

 

Ook nu word weer bemerkt, een angst voor terreur,  

Men kennelijk niet herkend dat alleen menswaardigheid fleurt.  

Zoals hier, op deze plek, bij de dolfijn, ons symbool, 

Waar we met ons allen toch proeven, de juiste en natuurlijke toon

 

Laat daarom deze plek er altijd voor het herdenken zijn, 

                                                 Zodat het herinneren in vrijheid, hier, nog vele jaren voort schreit.                                                  

Om door te geven,  zodat niemand vergeet.

60 jaar na dato,  opdat vooral de jeugd dit weet

 

B.Fonhof  voor de Herdenking  4 mei 2005

   NB het thema van 2005 is : "Vrijheid delen is de Kunst"


 

24 april 2005

De Almeerse Stadsdichter Mario Withoud laat van zich horen......

en zo hóórt dat ook!

 

 

 

 

 

 

 

 


6-4-2005 Stadsdichter reageert op Tumult

 In " Almere Vandaag" stonden onderstaande alinea’s:  

Een stadsdichter vonden ze wat afgezaagd, dus is Tumult op zoek naar een stadsrapper voor Almere. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden. Op 13 mei is de eerste voorronde en Ali B., Raymtzer, Dj Do, René Kempenaar en burgemeester Annemarie Jorritsma zitten in de jury. Tumult Almere bestaat inmiddels drie jaar en helpt startende culturele initiatieven. Nick Teunissen is één van de drijvende krachten erachter: ,,Dit is één van onze eigen ideeën. Wij denken dat een stadsrapper de jongeren hier wat meer aanspreekt dan een dichter. De rapper of rapster wordt ook een ambassadeur voor Almere en moet de stad buiten de grenzen promoten. Omdat ik hier zelf persoonlijk bij betrokken ben èn dit mij persoonlijk raakt, wil ik eea aan dit bericht toevoegen. Of eigenlijk onthullen.  

In volgorde van bovenstaande citaten.  Tumult vond een stadsdichter niet afgezaagd, maar moest kiezen voor een stadsrapper op verzoek van haar subsidiegever, de gemeente Almere. Aan mij was door Tumult de toezegging gedaan dat ik als Stadsdichter formeel benoemd zou worden, nadat ik al weer een paar jaar informeel Stadsdichter ben. (Een titel die anderen mij gegeven hebben. Net als de bijnaam Avondburgemeester van Almere. Omdat ik me voor beide – door Almeerders gegeven! - benamingen niet schaam, ben ik deze benamingen ook gaan hanteren.) Tumult moest die toezegging terug draaien na een gesprek met wethouder Huis. De wethouder voelde namelijk meer voor een stadsrapper. Tumult had liever een stadsdichter gehad, en wel: mij. Althans, dat werd mij verteld door Tumult.  

Ik vind dat je een stadsrapper en een stadsdichter kunt hebben. Maar ik zie niet in waarom het een of het ander is. Omdat ik verstand heb van taal, tekstschrijven en optreden, vroeg Tumult mij of ik als ervaringsdeskundige in de jury voor de stadsrapper wilde zitten. Die belofte is men kennelijk vergeten. Tenminste, ik ben niet benaderd voor de jury. Het idee van een stadsrapper of dichter heeft Tumult niet zelf bedacht. Het idee van een stadsdichter heb ik in Almere geïntroduceerd.  Net als het idee van de ambassadeursfunctie van de stadsdichter. Voor het idee van een stadsdichter heb ik toenmalig wethouder Bijl warm gemaakt. Net als zijn opvolger Frits Huis en zijn ambtenaren. Ook heb ik Tumult geënthousiasmeerd voor dit idee dat ik uitgebreid op papier heb gezet. Dit hele traject ben ik enige jaren geleden begonnen. Ambtelijke molens en dergelijke. Zowel Tumult als de wethouders Bijl en Huis omarmden mijn idee. Frist Huis liet dus echter weten dat mijn idee overgenomen werd met een klein verschil. De stadsdichter moest een stadsrapper worden. Dus ook het stadsrapperschap heeft Tumult niet zelf bedacht.

Ik vind dat alles niet netjes van Tumult. Maar ja, zoals een wijze vriend mij zei: “Ja jongen, als dichter kun je in Almere maar beter dood zijn.”  

Mario Withoud          


 

Binnenkort weer verkoop van afgeschreven boeken bij Bibliotheek

In de filialen is de boekverkoopverkoop op zaterdag 16 april tijdens de openingsuren. In de centrale bibliotheek vindt de verkoop plaats tijdens de speciale openstelling op (koop) zondag 24 april. Op beide dagen zijn materialen te koop, die door ouderdom, beschadiging of verouderde informatie uit de collecties van de bibliotheken zijn verwijderd. Het betreft in de filialen vooral boeken en tijdschriften. In de centrale bibliotheek zijn ook cd’s, bladmuziek, video en cd-rom’s in kleine aantallen te koop. De bibliotheek in Almere Haven is zaterdag 16 april geopend van 10.00 – 13.00 uur; de bibliotheek in Almere Buiten van 10.00 – 14.00 uur.

De centrale bibliotheek in Stad is op (koop) zondag 24 april geopend van 12.00 tot 17.00 uur. In Almere Stad is er geen uitlening op zondag. Voor bezoekers die, aantoonbaar, minder mobiel zijn is er die zondag een voorverkoop tussen 10.00 en 11.00 uur. Ook 65plussers zijn dan van harte welkom. Meer informatie bij Akkie van der Hooft, teammanager. Tel. 036-548.60.35 of e-mail a.vanderhooft@bibliotheekalmere.nl         

          Het restant van de vorige boekverkoop is geschonken aan de Stichting Borderline Books, die afgedankte boeken-partijen verzamelt om deze gratis te verdelen onder vluchtelingen, (ex)gevangenen, dakloze mensen en anderen die weinig of geen toegang hebben tot boeken. Bezoek voor meer informatie de website: www.borderlinebooks.nl


 

Het gedicht van Mario Withoud, dat hij voordroeg op 21 maart 2005, de internationale dag tegen racisme

Planeet Aarde 2004  

(vanuit westers sociaal perspectief )

 

Het staat echt in alle kranten.

Het gevaar komt van alle kanten.

Ja, stommerd kijk dan in de krant.

Lees over wat deugt van geen kant.

 

“Hij is buitenlander, daar wil ik niks van weten.

Zijn geloof kan zich niet met het mijne meten

want mijn God is veel beter dan die van jou

en als er een dode is, doen jullie raar in de rouw”

 

“Hij is een ongelovige met een grote mond.

Moet je die halfblote vrouwen zien, niet gezond.

Mijn God is echt veel  beter dan die van jou

en als er een dode is, doen jullie raar in de rouw”

 

De een is bang voor een man met een baard.

De ander voor opgefokte blanken zonder haar.

Een mens van de andere soort niks waard

en zo zijn we allemaal bang voor elkaar.

 

Ja, natuurlijk had je het in de krant gelezen,

kom op je hebt er wel eens over gehoord

dat in het ene land mensen met een baard verdacht zijn,

door de politie worden verhoord

 

terwijl in het andere land juist mensen

zonder baard van overheidswege worden vermoord.

Waar het op neer komt is groepsdenken, vijandbeeld,

zij zijn anders, soort tegen soort.

 

Er is van alles mogelijk, straks gebeurt er

wat sommige deskundigen al vreesden, dachten,

gaan ze overal bommen gooien, verdwijnen de dagen,

blijven er alleen maar koude nachten.

 


16-3-2005 Het grote klimaat en de kleine provincie 

Lezing over duurzaamheid door Wouter van Dieren  

Woensdag 16 maart om 20.00 uur geeft Wouter van Dieren een lezing met als titel ‘Het grote klimaat en de kleine provincie’. Het thema van de lezing is duurzaamheid in Flevoland. Dit thema sluit aan bij de nieuwe tentoonstelling Geen Zee Te Hoog van CCCorrosia. Als lid van de Club van Rome en directeur van IMSA (Instituut voor Milieu- en Systeemanalyse Amsterdam) is Van Dieren door Cultureel Centrum Corrosia gevraagd zijn kennis over en ervaring met duurzaamheid en innovatie te delen  Al vele jaren maakt Van Dieren zich sterk voor de thema’s: milieu, natuur, ecologie, duurzaamheid, landbouw, het landschap. Hij richtte milieuorganisaties op en zocht naar medestanders. Van Dieren gelooft dat door samenwerking op allerlei niveau’s, nieuwe gezamenlijke wegen zullen worden gevonden voor een betere wereld. Dus ook voor Flevoland. De lezing begint om 20.00 uur, expositieruimte CCCorrosia is al open om half acht. Kaarten à € 7,50, op vertoon van kortingspassen à € 5,-  , kunnen vooraf worden gereserveerd via 036- 521 59 29 of info@corrosia.nl            

Een nadere kennismaking met Wouter van Dieren  Wouter van Dieren stond aan de wieg van de Nederlandse en internationale milieubeweging. Hij was medeoprichter van verschillende milieuinstituten en -organisaties, zoals Milieudefensie, de Bezinningsgroep Energiebeleid, het Centrum voor Energiebesparing en de Stichting Toegepaste Ecologie. Samen met zijn collega’s vestigde hij in een vroeg stadium de aandacht op de neergang van ons milieu. Hij werkt interdisciplinair, of het nu wetenschap, media of politiek betreft. Hij kreeg verschillende prijzen toegekend, alsmede talloze erefuncties voor zijn pionierswerk op het gebied van milieumanagement, duurzame financiële modellen en duurzaamheidsbeleid. In 1985 richtte hij IMSA Amsterdam op, dat begon als een kleine groep mensen die zich voornamelijk bezighielden met systeemanalyses en milieuvraagstukken. Naast het directeurschap van IMSA bekleedt Van Dieren nog talloze andere functies. Tussen 1978 en 1988 was hij bijvoorbeeld vice-president van Ecoropa, de Europese Ecologische Associatie. Van 1992 tot 1997 was hij vice-voorzitter van de Internationale Adviesraad van het Wuppertal Instituut in Duitsland. Hij is lid van de Club van Rome en van de Wereld Academie voor Kunsten en Wetenschappen. In totaal bekleedt Van Dieren zo’n veertig verschillende functies, in binnen- en buitenland. Zijn belangstelling voor alles wat met water en landbouw te maken heeft, zoals een duurzame wereldvoedselvoorziening, erosie en verlies van biodiversiteit, in combinatie met IMSA’s ervaring met projecten op het gebied van duurzame landbouw, mondde in 1997 uit in de oprichting van Ocean Desert Enterprises (ODE). ODE ontwikkelt biosaline landbouwsystemen om verzilte woestijngronden met behulp van zoutminnende planten opnieuw vruchtbaar te maken. 


13-3-2005  Aldichter en de Boekenweek          

 

Op zondagmiddag 13 maart a.s. om 15.00 uur, zullen Aldichters tijdens deze tentoonstelling 'Geen zee te hoog' (van de Kunstenaars Vereniging Flevoland) hun gedichten voordragen. Wij nodigen u uit voor discussie, u kunt meekijken via een PowerPointPresentatie. Het thema is: " Water en Zee". De toegang is gratis en u bent welkom in het Cultureel Centrum Corrosia,  Markt 7-11 in Almere-haven.

Vriendelijk groetend Rim Sartori/ Vereniging Aldichter


10-3-2005 Onderstaand bericht ontvingen wij van "eindig laagland"

29 maart is Kristien Hemmerechts over Nederland en België, aan de hand van eigen werk. In café restaurant De Ziel in Archipel Poeziestraat 360 in literatuurwijk. Aanvang 20.00 uur. Een maand lang tal van activiteiten rondom het thema van de boekenweek. Spiegel van de Lage Landen. Onze geschiedenis in boeken. Nieuwsgierig geworden???   Lees  er alles over in de nieuwsbrief of haal een flyer bij de bibliotheken, boekhandelaren De Ark en Dekter en bij CCCorrosia. Surf verder naar de nieuwsbrief  www.aldichter.nl en eindiglaagland@hotmail.com   Verdere links: www.arkalmere.nl;  www.boekhamdeldekter.nl; www.bibliotheekalmere.nl;  www.dieblechtrommel.nl www.corrosia.nl; www.cpnb.nl ; www.flevocultuur.nl; www.flevocultuurenschool.nl; www.geocities.com;www.boekgrrls.nl  

Opm. (uit de nieuwsbrief) Het thema in haar werk is de onmacht, het onvermogen van de mens om echt te communiceren.

  


9-3-2005: Lezing door Frits Huis, wethouder en voorzitter stichting Historisch Almere

Een lezing over de geschiedenis van AlmereAlmere uit het vergeetboek” is  tevens het startsein vo or de 70ste Boekenweek, die dit jaar als thema heeft: “Spiegel van de lage landen”. Gedurende de maand maart zijn er tal van evenementen op diverse locaties rond dit thema. Do or middel van literatuur, film, tentoonstellingen en lezingen w or dt men teruggevoerd in de tijd en de ‘jonge’ geschiedenis’ van Flevoland. De lezing, die op woensdag 9 maart om 20.00 uur start op de eerste verdieping van Bibliotheek Almere Stad, is een initiatief van een werkgroep waarin, naast Bibliotheek Almere, de boekhandels De Ark en Dekter, stichting CCC or rosia en het literair genootschap ‘eindig laagland’ zitting hebben.  

Het programma is als volgt: 19.30 uur ontvangst met koffie; muzikale omlijsting door podiumklassen van het CKV en om 20.00 uur: officieel startsein vo or de Boekenweek. Om 20.10 uur start de Lezing door Frits Huis (Pauze van 20.45-21.00 uur) Daarna tweede deel van de Lezing met gelegenheid tot vragen stellen. Vervolgens om 21.30 uur opening van de tentoonstelling ‘Het geheugen van Almere’ door Frank Kresin, initiatiefnemer van dit project.

De boekhandels de Ark en Dekter verzorgen een boekentafel. De De muziek wordt verzorgd door de Podiumklas van het CKV met o.a. een strijk- en harpensemble, piano en trompetsolo.

 


 Voorleeswedstrijd in de Voetnootzaal, Bibliotheek Almere Stad  

Op twee  woensdagen, 2 en 9 maart 2005,  bereiden  22 kinderen zich voor op de Nationale Voorleeswedstrijd. Het is elk jaar weer erg spannend om mee te doen want, tenslotte maken alle deelnemers kans op de titel ‘Voorleeskampioen’en wie wil er nu geen kampioen zijn! Er mogen twee winnaars per ronde door naar de Provinciale Voorleesdag op 17 april in Lelystad. De jury zal het moeilijk krijgen, ze moeten namelijk uit de beste voorlezers van tweeëntwintig scholen kiezen wie er door mag en misschien zelfs de Landelijke Voorleeskampioen wordt. De scholen kunnen ook nog een prijs winnen voor de beste aanmoedigingsyell en het mooiste spandoek. Deze prijzen worden beschikbaar gesteld door boekhandel Dekter uit Almere Haven. De ochtenden worden begeleid door Lot van Dijk en Mirjam Gort, die de voorlezende kinderen (11 per ochtend)  voorstellen en het publiek aangenaam bezig houden. Het startsein wordt om 9.00 uur gegeven door Tineke Fokkens van Bibliotheek Almere en om 12.15 uur zijn de winnaars van de Almeerse ronde bekend.

De jury op 2 maart bestaat uit: Hanneke Dekter (boekhandel Almere Haven), Mireille de Putter (Paviljoens Almere) en Joke Frijn (Bibliotheek  Almere)

  Op 9 maart bestaat de jury uit: Hellen de Meijer (Bibliotheek Almere) Rim Sartori (Almeers schrijfster, zie foto) en Petra Luijten van de   vereniging Aldichter.  

 

De nationale voorleesdag is een initiatief van de Stichting Lezen in samenwerking met de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) en de Vereniging Openbare Bibliotheken

 


Prijswinnaars Poezieprijs 2005 bekendgemaakt

Op donderdagavond, 27 januari j.l., heeft de prijsuitreiking van de ABN  AMRO Almere Poezieprijs 2005 plaatsgevonden in CCCorrosia in Almere Haven.
>
 Tijdens een drukbezochte avond, gepresenteerd door de jonge  columnist/dichter/cabareteller Jaap Robben, sleepten Geralt Wolterbeek met zijn gedicht Dit Glas (categorie volwassenen) en Sander Lochterberg met zijn gedicht Nooit meer morgen (categorie jongeren) de 1e prijzen in de wacht. De publieksprijs ging naar Petra Luijten met haar gedicht  Verandering (categorie volwassenen) en Dunja de Boer met haar gedicht Dat was wat je zei (categorie jongeren).
>
De 2e prijzen gingen naar Rim Sartori met haar gedicht Toekomst (volwassenen) en naar Rebecca van de Kar met haar gedicht Metamorfose  (jongeren). 

De 3e prijzen waren bestemd voor Rita Van Hauwermeiren met haar gedicht Maandagmorgen half zes (volwassenen) en Dunja de Boer met haar gedicht Dat was wat je zei (jongeren)

>>>  Voor alle genomineerde gedichten klik HIER   <<<


GESTORVEN VISSEN GEDICHTEN  &  GESTORVEN VOGELS GEDICHTEN

 

HET GAT                                    kijk bij de link 'Evenementen-enzo'                                     DE VOGEL

IS                                                   gedichtjes van Mary Fontaine                                      VLOOG

HET BEGIN                                                                                                                        NIET HOOG

VAN                                                   in haar bijzondere projekt                                           GENOEG

HET EINDE                                                                                                                        DE VLUCHT

VAN DE VIS                                  in de nacht van 1 op 2 nov.2004                                       TE LAAT

IS                                                                                                                                       HEET ASFALT

HET GAT                                                 in de Havenkom                                                    ZINDERT

DE VIS                                                                                                                               TEGEMOET

OF                                                                                                                                      DE ZON

DE   VIS                                                                                                                              GLOEIT

HET GAT                                                                                                                             ALLE WONDEN 

GEEN VIS                                                                                                                           DROOG

GEEN GAT                                                                                                                          ALS STRO

                                                                                                                                           VOGEL

                                                                                                                                           VERSCHRIKKELIJK

_______________________________________________________________________________________________________

Gouden griffel-winnaar

Kinderboekenschrijver en gouden griffelwinnaar 2004 Hans Hagen was zondag 3 oktober  te gast in Cultureel Centrum Corrosia om in het kader van de tentoonstelling The Ghana Connection te vertellen over zijn bekroonde boek de Dans met de drummers. 

Aan de hand van videobeelden en foto’s uit Ghana genoten Almeerse kinderen van zijn verhalen. Na afloop liet een aantal zich graag fotograferen met de bekende schrijver . De Almeerse Machiel Kolder (op foto links) die een spreekbeurt gaat houden over dit onderwerp wacht met spanning op de  tekst die Hans in zijn boek schrijft. The Ghana Cpnnection is nog te bezoeken t/m 10 oktober a.s. Meer info www.corrosia.nl

____________________________________________________________________________________________

Verslag van de 1e bijeenkomst van LiRaKabAl

LiRaKaBal, ofwel: het Literaire Rariteiten Kabinet! Misschien goed om even aan de hand van dit verslagje te verduidelijken waar LiRaKaBal precies voor staat. Het is bedoeld als een 'Open Podium' voor schrijvers, dichters en muzikanten. En soms gaat dat ook nog samen! Iedere 3e zondag van de maand van 14.00-16.00 uur (toegang gratis)

Opgericht op 14 december 1997 door Peter Schilling (kijk ook bij de link 'Kunstenzo' van 20september jl). Schilling, zelf schrijver, dichter, muzikant wilde met dit initiatief de 'Kleinkunst' voor iedereen bereikbaar en ook: uitvoerbaar maken. Hij kreeg vanaf het begin alle steun van Watersportcentrum Haddock aan het Weerwater (Archerpad 8-10 in Almere-Haven) Philip van Tiel stelde namelijk vanaf de start -gratis- een zaaltje ter beschikking van de potentiele 'LiRaKaBal'-ers. 'Kunstenzo' wil hem vanaf deze plaats een welgemeend kompliment geven voor zijn vertrouwen en betrokkenheid bij dit onderdeel van 'de Kunsten': klasse, Philip en Haddock!!

Al die afgelopen jaren bleef er een groeiend aantal bezoekers komen. Niet alleen om te luisteren, de meesten lieten ook van zich horen in gedicht, zang of muzikaal. geen enkele bijeenkomst was hetzelfde, iedere keer meldden zich weer nieuwelingen. Ook de sfeer bleek iedere keer anders, soms ernstig, soms hilarisch maar nooit saai. De eerste jaren introduceerde Schilling de bijeenkomst met 'iets' van zichzelf, waarna -wie dat wilde- opstond om iets voor te dragen. 

Nu weet men langzamerhand hoe het gaat, dus zit men al te popelen om de aanwezigen te laten horen wat hen roert. 

Peter Schilling stopt ermee maar.....

Op deze eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen 2004-2005 liet Peter Schilling weten dat hij ermee stopt! Nou, eigenlijk niet echt 'stoppen', maar meer het 'organiseren' van de bijeenkomsten. Hij wil weer wat meer tijd besteden aan zijn schrijverijen enzo. Vandaar dat ook op deze bijeenkomst werd bekend- gemaakt dat Colette Faber dat van hem gaat overnemen. Zij doet dat samen met Ans van Wier en Martina Meesters, beiden al dichter(es)s(en) van het eerste uur bij LiRaKaBal. 

Nadat zij gezamenlijk iets hadden voorgedragen werden zij, samen met Peter Schilling, in de bloemetjes gezet: Peter werd bedankt en Colette c.s. werd succes gewenst!

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe '3-mans (vrouw)schap 

dichter/muzikant Nico Scharn en dichter/beeldend kunstenaar Maarten Manson

 

__________________________________________________________________________________________________________

27-9-2004: Startsein ABN ◊ AMRO Almere Poëzieprijs 2005 

Op 27 september 2004 is voor de 3e keer het startsein gegeven voor de Almere Poëzieprijs 2005. Het verschil met de voorgaande edities zit hem vooral in de naamgeving: de poëzieprijs heeft zijn naam uitgebreid met ‘ABN-AMRO’. Om15.00 uur overhandigde Thom Ummels het eerste exemplaar van de poster en de bijbehorende flyer aan dhr. Meindert Huisman, districtdirecteur Advies van de ABN◊AMRO Almere; de hoofdsponsor van de poëzieprijs.De ABN-AMRO Almere Poëzieprijs is een initiatief van de Bibliotheek Almere, de vereniging Aldichter en het CKV. Dit jaar moet het thema “Morgen” de inspiratiebron zijn voor alle in te zenden gedichten. Er kan ingezonden worden in 2 categorieën: - jongeren tot 18 jaar en - 18 jaar en ouder.  

Het prijzengeld dat ter beschikking staat is voor de beide leeftijdscategorieën gelijk. Voor de 1e prijs is een bedrag beschikbaar van € 150, voor de 2e prijs een bedrag van € 100 en voor de 3e prijs € 50. De publieksprijs voor beide categorieën is € 100. Als extra prijs zal, tijdens de prijsuitreiking, door de juryvoorzitter bekend gemaakt worden wie van de genomineerden gelegenheid krijgt op te treden op het poëziefestival Sunsation 2005 in het Observatorium Robert Morris te Lelystad. De jury bestaat dit jaar uit Marjolein Overdijk (CKV), Thom Ummels (dichter), Marc van der Schaaf (dichter en lid van de vereniging Aldichter) Eva Kunst (namens het jongerencentrum Het Pakhuis) en Eelco van Zanten (songwriter en medewerker van de Bibliotheek Almere). Gedichten kunnen tot en met 11 december 2004 ingezonden worden. Meer informatie over de ABN◊AMRO Almere Poëzieprijs kunt u vinden in de flyer die in alle vestigingen van de bibliotheken en de vestigingen van het CKV in Almere verkrijgbaar is. www.bibliotheekalmere.nl 

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdagavond 27 januari 2005 (de Landelijke dag van de Poëzie) in Cultureel Centrum Corrosia in Almere-Haven.

____________________________________________________________________________________

 

Literaire avond met  Ellen Ombre op woensdag 29 september in Cultureel Centrum Corrosia  

Na een uitverkochte avond met de schrijver Arthur Japin vindt op woensdag 29 september (en niet zoals in een eerder krantenbericht stond 28 september) om 20.00 uur een tweede literaire avond plaats. In het kader van de Ghana Connection in Cultureel Centrum Corrosia vertelt Ellen Ombre  over haar boeken. 

Ellen Ombre werd in 1948 geboren in Paramaribo. Zij debuteerde in 1992 met de verhalenbundel Maalstroom. Wat gebeurt er als iemand uit een andere cultuur in een land belandt met totaal andere normen, andere gebaren, andere geuren? In 1994 volgde Vrouwvreemd, een tweede verhalenbundel. Volgens P.M. Reinders in NRC Handelsblad zijn het ‘verbaasde observaties,  die een schrijnend beeld geven van de afstand tussen Surinamers en Nederlanders’. Bent u het met deze uitspraak eens? In 1996 verscheen "Wie goed bedoelt". Dit boek is een autobiografisch reisverslag langs de handelsroute tussen Suriname, Nederland en Benin. Langs deze route werden vroeger de slaven gehaald naar de West. Suiker en koffie werden naar Nederland getransporteerd. En vanuit Nederland kwamen er weer wapens, alcohol en handgemaakte stoffen in Benin.Met een vrachtschip vol gebruikte auto’s voer Ellen Ombre mee op de stroom van afgedankte spullen die de rijke landen dumpen in het Benin…

In de bundel "Valse verlangens" staan aangrijpende verhalen, bijvoorbeeld  over een jonge drugsverslaafde in Amsterdam die door zijn hulpverleenster vader wordt gemaakt en vervolgens aan de kant gezet.Vorige week is  haar eerste roman verschenen "Een negerjood in moederland". De hoofdpersoon Hannah is met familiegeschiedenis opgezadeld. Ze zou een punt achter het verleden willen zetten, licht door het leven reizen, maar ze is bang dat ze zonder herinneringen uit elkaar zal vallen. De stijl in haar verhalen en artikelen is ingehouden, haast laconiek. Ombre is commissielid van het Prins Claus Fonds

De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang bedraagt 5 €. U kunt  kaarten reserveren bij de boekhandels De Ark en Dekter. Meer informatie bij eindiglaagland@hotmail.com of www.corrosia.nl

_______________________________________________________________________________________________________

Gouden Griffel- Winnaar Hans Hagen leest zondag 3 oktober voor in Cultureel centrum Corrosia

Op zondag 3 oktober komt kinderboekenschrijver Hans Hagen, winnaar van de Gouden Griffel 2004, onder meer vertellen over zijn bekroonde boek “De dans van de drummers”. Dit boek speelt zich af in Ghana en sluit aan bij de expositie The Ghana Connection  die momenteel in Cultureel Centrum Corrosia te zien is. Hans Hagen was leraar Nederlands, spel-docent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij fulltime schrijver werd. Hij kreeg de Gouden Griffel voor 'De dans van de drummers' en 4 Zilveren Griffels voor 'Het gouden oog', 'Het is nacht, we gaan op jacht', 'De kat en de adelaar' en 'Zwaantje en Lolly Londen'. Daarnaast kreeg hij ook 3 Vlag en Wimpels o.a. voor het eerste deel uit de Jubelientje-serie. Boeken van Hans Hagen zijn in 11 landen vertaald. 

NB De middag is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. 

zondag 3 oktober 14.00 uur. Toegang € 2,50.  De kaarten zijn te koop op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 en 16.00 uur bij Cultureel Centrum Corrosia, Markt 7-11 in Almere-Haven. Telefonisch reserveren is helaas niet mogelijk. Meer info: www.corrosia.nl

_______________________________________________________________________________________________________

Bericht van "Aldichter"

Op woensdag 22 september a.s. zijn wij (de leden van de dichtersvereniging 'Aldichter' ) in CCCorrosia in Haven met o.a. een Powerpoint Projectie. Een avond vol verrassingen over de tropen en vooral over Afrika. Het zuidelijk gevoel. Toegang gratis! Verdere informatie kun je op onze website en/of bij Corrosia kalender natuurlijk vinden.

Donderdag 23 september 2004: Cabaret, De Bifi' s, ' On Tour', om 20.15 uur in theater De Roestbak in Almere-Haven. 
En wij als Aldichters doen mee aan het Ghanaproject ( de opening tentoonstelling The Ghana Connection was 11 september door de Ghanese ambassadeur mevrouw dr. Grace Amponsah - Ababio) in CCCorrosia. De expo duurt nog t/m 10 oktober 2004.

vr. groeten Rim Sartorius

____________________________________________________________________________________________________________

Heel even wil ik jouw zwijgen, 

Zodat ik nauwelijks nog iets zeggen kan 

 

Met jouw omhelzing, mijn stilte valt,

in mij zelf de herinnering,  in houden van.

 

In pijn en wanhoop, in een taal die niet bestaat.

Zonder glans huil ik mijn tranen

 

Wil ik jouw blijde zuchten zoeken

In mijn bodemloos en koud verhaal

 

Mag ik jou teder voelen, als het mag

Wat mij eeuwig verblijdt met daarin jouw gulle lach

 

Wil ik mijn lippen in het bijzijn van jou

Voor onderweg met jouw liefde erbij

 

Naar wat ik eerder ben verloren

In het bijzijn van jou, mijn innerlijke pijn.

 

Mijn breekbaarheid in jouw handen dragen

In  wonderlijke stilte, die jij ontbloot 

 

Een gedicht van Bob Fonhof, voorgedragen in de uitzending van 'Kunstenzo' -op radio Almere 107.8- van 10 mei 2004 (zie link 'Kunstenzo') 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

nieuwe plaats voor leesboeken Centrale bibliotheek 

Op maandag 29 en dinsdag 30 maart heeft een flink aantal romans en leesboeken een nieuwe plaats op de romanafdeling gekregen. Voornamelijk de leesboeken voor jongeren vanaf twaalf jaar moeten daardoor beter terug te vinden zijn. In een speciale flyer komt een plattegrond van de nieuwe opstelling te staan. 

Eigen hoekje

In de centrale bibliotheek is een aantal jaren geleden de collectie c-boeken (leesboeken voor de jeugd vanaf 12 jaar) van de jeugdafdeling weggehaald en tussen de romans op de romanafdeling gezet.Reden daarvoor was een nijpend ruimtegebrek op de jeugdafdeling. Het blijkt dat jongeren nu niet tevreden zijn over vindbaarheid van deze boeken. Dit is voor de bibliotheek reden geweest om de plaatsing te veranderen voor deze groep te veranderen.De c-boeken blijven op de romanafdeling, maar zullen helemaal vooraan op de afdeling worden geplaatst. De andere boeken worden hierdoor opgeschoven.In de directe omgeving van de c-boeken komt binnenkort ook een speciale hoek voor jongeren, met o.a. strips en tijdschriften. Tegelijkertijd wordt collectie grootletterboeken ook naar voren worden gehaald. Deze boeken krijgen nu een logische plek in de buurt van zitgelegenheid. In de directe omgeving van de c-boeken komt binnenkort ook een speciale hoek voor jongeren, met o.a. strips en tijdschriften. 

Grote letter-boeken en zitgelegenheid 

Tegelijkertijd wordt collectie grootletterboeken ook naar voren worden gehaald. Deze boeken krijgen nu een logische plek in de buurt van zitgelegenheid.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 gedicht waar Karien May vorig jaar de Publieksprijs mee won tijdens de uitreiking van de Poezieprijs Almere 2003 hieronder alle gedichten die genomineerd zijn voor de Poezieprijs Almere 2004 (kijk ook bij de link 'kunstenzo)

blindengeleide

 

en stap uit het donker

nee, laat je ogen maar dicht

ik zal je laten zien

eerst was er het blauw

voel    de wind door je haren

            de tocht langs je wangen

            de stroom van het water

dat is het blauw   (van de winter)

 

dan is er het geel

voel   het zacht van het kuiken 

            de zon op je armen

            met je hand door mijn haar

dat is het geel   (van de lente)

 

maar dan nu komt de passie

voel !  de warmte van het vuur

            de kracht van de hartstocht

            het bloed door je vaten

dat is het rood  (van de zomer)

 

ten slotte het bruin

meng de wind met het kuiken

            het zacht met de hartstocht

            het bloed met het water

en snuif het bruin  (van de herfst)

 

je ziet

nee, laat je ogen maar dicht

ik schilder wel voor je  

 

==================

een half leven later

 

zie ik je weer

wat ben je groot geworden

zegt de familie

en

ik weet nog wel hoe klein je was

                          hoe kaal je was

                              weids je was

en dat je nog niets te vertellen had

                    geen geschiedenis had

               warenhuis had

 

wat ben je gegroeid

zegt de familie

en

ze vertellen anekdotes over

de klas met vijf kinderen

                                    over

de tuinen vol spinnen  

                                    over

onbestrate straten en

stroomuitval en stoomfestivals

                                en de cloe

 

en ja, het is snel gegaan 

zegt de familie

vijfentwintig jaar alweer

   tjonge-jonge 

de vijfde grootste stad

   tjonge- jonge

met honderdvijfentwintigduizend familieleden

klinkende getallen

doe nog maar een bakkie, met een punt.   

 

========================================================================================   

Publieksprijs Almere Poëzieprijs 2004             

Door deze bon uit te printen en op te sturen kunt u uw favoriete gedichten kenbaar maken.Per categorie kan één keuze gemaakt worden. De sluitingsdatum voor de publiekskeuze is maandag 26 januari 2004. Uw voorkeur dient dan in het bezit te zijn bij de Centrale vestiging van de Bibliotheek Almere (tav. R.Kristel), Schrijverstraat1, 1315 HW Almere.U kunt uw voorkeur ook mailen naar relindekristel@hotmail.com 

                                                             

Favoriete gedicht categorie Jongeren  ?

idem gedicht  Volwassenen                     ?

De juryleden van de Almere Poëzieprijs 2004 hebben  genomineerd, aan u de keuze! 

t/m 29 november 2003 konden in de categorie Jongeren (tot 18 jaar) en Volwassenen (vanaf 18 jaar) gedichten ingezonden worden die verband moesten houden met het thema ‘Vrij’. Uit de 85 jongeren-inzendingen en de 107 inzendingen van volwassenen heeft de jury de gedichten uitgekozen die in aanmerking komen voor de Publieksprijs. Deze gedichten vindt u op deze pagina. Wij roepen u hierbij op om het gedicht dat u het meeste aanspreekt aan ons kenbaar te maken. Het gaat dan om de keuze van één gedicht uit de categorie jongeren en één gedicht uit de categorie volwassenen. U kunt uw keuze kenbaar maken door het invullen van de bon op deze pagina. 

 

Genomineerd gedicht categorie Jongeren

Huwelijk

 

Zij vloog.

Hij kwetterde

Hij schetterde

 

Hij loog.

Zij fladderde

Zij bladderde

 

Hij grijnsde

Zij peinsde

Hij overwoog

Te laat. Ze vloog.

Genomineerd gedicht categorie Jongeren

Leven aan de horizon

Je stapt opgewekt

door het vochtig’ groen

stad achter ons

wildernis aan de horizon

 

Verende draf, ik hoor

hoeven op het zand

sterren achter ons

zonnestralen aan de horizon.

 

Nu je galoppeert

zweven we door dauw

memorie achter ons

leven aan de horizon.

 

Genomineerd gedicht categorie Jongeren

Zware gevoelens

Pak de zware stenen op

en leg ze in een doos

Zet die in de donkerste hoek

zodat ik weer even vrij kan zijn

 

Genomineerd gedicht categorie Jongeren

Vrij

Daar gevlucht voor de strop

Hier gediscrimineerd om een doekje op d’r kop

Wees maar blij je bent vrij

Het betalen van de huur voor de kleine flat was te laat.

Nu een mooie doos in ’t park of op de straat

Wees maar blij je bent vrij

Als vrienden het leven hebben gegeven

Hoe leuk is het dan om de oorlog te overleven

Wees maar blij je bent vrij

Nog een restje lucht

Verandert in een laatste zucht

Wees maar blij je bent vrij.

Genomineerd gedicht categorie Jongeren

Opgesloten

Gevangen in een glimp van gisteren

Hopend op hoop voor morgen

Verstikt in de duisternis van vandaag

En alles wat ik wil is los komen

Van deze wereld

Van dit alles

Ik wil niet meer

Niet meer de gevangene van mijn gedachte zijn

Niet meer verstrikt in deze verloren plaats

Ik wil weg

Ik wil vrij zijn

 

Genomineerd gedicht categorie Jongeren

Vrij

Vrij zijn

Een vrij gevoel

Vrij vriendelijk

Vrij liefdevol, vol tederheid

 

Vrij zijn

Een vrije keus

Vrijheid van beweging

Vrijheid van je eigen mening

 

Vrij persoonlijk

De vrijheid van de zee

Vrijheid van meningsuiting, van rechtvaardigheid

Een vrij leven, vrij onmogelijk.

 

Genomineerd gedicht categorie Jongeren

Vrij onzeker

Buiten giert de wind

Het klinkt als het huilen van een kind.

 

Even voel ik me gevangen, opgeslokt door het kwaad

Vrijheid lijkt verdwenen, alsof iedereen me haat.

 

Alles om me heen, het lijkt Een groot zwart gat

Waar is alles gebleven? Alles wat ik nog had.

 

Vrij zijn, een zorgeloos bestaan

Ik probeer het waar te maken, maar blijk alsmaar

mis te slaan.

 

Genomineerd gedicht categorie Jongeren

Vrij

Vrij in het Nederlands

Free in Engels

Libre in Frans

Freiheit in Duits

Vrij, één betekenis

miljoenen manieren

duiden één ding aan

niet kunnen aanraken

wel iets kunnen betekenen

 

Genomineerd gedicht categorie Jongeren

Ogen

Ze kijken door me heen

Ze luisteren

Denk ik

Ze lachen om mij

Of niet

 

Onzeker zeker

Klagen taboe

Ik lok het uit

zeggen ze

Ze zeggen veel

mijn gevoel ook

 

Oren

Ze horen me toch niet

Niemand luistert.

 

Vrij willen zijn

Kan dat

Ik wel

Ik zit gevangen

In mijzelf

Ik wil vrij zijn

Geaccepteerd worden

Geliefd zij

Zweven

Maar ja

Niemand luistert

=================================================================================

 

 

                               De prijsuitreiking van de Almere Poëzieprijs 2004 zal plaatsvinden op donderdag 29 januari. Vanaf 20.30 uur bent u welkom in Grand café “De Villa” in Almere Haven, alwaar De Madleymen de presentatie en de muzikale omlijsting van deze avond voor hun rekening zullen nemen. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de bibliotheek Almere: Relinde Kristel tel. 5486014 of per e-mail relindekristel@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

Genomineerd gedicht categorie Volwassenen  

ADEM VRIJ ADEM 

Plastic potje met een pil,

glas water met een rietje.

Kotsbak, urinaal,

ondergebit in water.

 

Zware ademhaling,

een hand die schokt.

Lippen in beweging,

maar geen woord. 

 

Familiefoto’s aan de muur,

uitgebloeide fresia’s.

Een stapel ongelezen kranten,

drie volle flessen jonge jenever. 

 

Koud geworden middageten,

Maria met waxinelicht.

Driekwart sigaar, gestolde jus,

een verwrongen gezicht. 

 

Een hand door mijn haar,

een kus op zijn ring.

Stilte, de laatste adem,

Adem, adem, herinnering.

Genomineerd gedicht categorie Volwassenen  

DE BOEDDHA 

Geen angst meer, geen verlangen

Geen herinneringen goed of kwaad

Aan geen gedachte meer blijven hangen

Geen dromen van rijkdom of haat

Geen verdediging, geen falen

Geen ballast meer of gemis

Geen strijd meer, geen idealen

Geen tranen, geen duisternis

Eindelijk los van gehechtheid

glimlacht hij stil voor zich heen

Beleeft de ultieme vrijheid

Voelt zich met alles één.

Genomineerd gedicht categorie Volwassenen 

VRIJ VAN OORDEEL 

Steeds wisselend van bril

Kijk ik naar jou door een beslagen ruit

Ik projecteer en kleur

jou in naar willekeur

van sympathiek of amusant

tot hogelijk irritant. Maar dan

ineens op een moment,

genadig als het zonlicht door mist

laat ik alle oordeel los

en zie ik jou zoals je bent.

Een bron van puur geluk

Een mens. Een meesterstuk

Genomineerd gedicht Volwassenen  

JIJ EN IK. 

Zou vrijheid zegevieren

In de kerkers van ons hart

Zouden jij en ik dan weten

Wat liefde is, wat smart? 

 

Zou vrijheid ons dan geven

Een leven vrij van pijn

Zouden jij en ik dan dromen

Dat wijzelf goden zijn? 

 

Zou vrijheid niet verdrinken

In een peilloos diep verdriet

Zouden jij en ik dan strijden

Of deden wij dat niet? 

 

Zou vrijheid van ons vragen

Niet laf te zijn maar fier

Zouden jij en ik dan pal staan

Hoof heffend haar banier? 

 

Zou vrijheid bij ons blijven

En bleven wij haar trouw

Zouden jij en ik dan delen

Gelijk als man en vrouw? 

 

Zou vrijheid dan vervullen

De allerdiepste wens

Zouden jij en ik dan leven

Zoals het moet: Als mens!

Genomineerd gedicht Volwassenen  

Vrij gevangen 

                                                Het blauw met vlakke hand geslagen

                                                Door een man met valse dronk

                                                Zal mettertijd langzaam vervagen

                                                Zoals haar waardigheid ook zonk 

 

                                                Intense liefde voor haar kinderen

                                                Dreef haar om door te gaan

                                                Intense angst verward met liefde

                                                Dreef haar hem bij te staan 

 

Agenten begraven haar met vragen

                                                Vragen graven door haar hoofd

                                                Het mes is alles wat ze zagen

                                                Haar verhaal werd niet geloofd 

 

                                                Maar na jaren vastgeketend

                                                Aan zijn mishandelende zij

                                                Is ze met levenslang als vonnis

                                                Nu na al die jaren vrij

Genomineerd gedicht Volwassenen  

Zen met thee en karnemelk 

Dit is het dan, ouder geworden

niet meer hoeven te springen

over de horden van het leven

gewoon de dag zoals hij komt:

zen met thee en karnemelk 

Buiten schijnt de herfst nu goud-

geelbruin, een merel houdt

het kopje schuin

en schudt dan even

een mens begrijpen zal ie nooit 

dan vlieg ik weg in een verleden

ik hoor een lief van lang voorbij

en koester de vergetelheid 

ik ben tevreden

ik ben van ouder leed bevrijd.

 

Genomineerd gedicht Volwassenen  

Aan het land ontkomen 

na het uitvaren

krimpt de opgeblazen wereld

tot wezenlijke proporties,

havenhoofden

onbeduidend, het vuile land

een vage potloodstreep

op de einder –

meer is het nooit geweest  

onbegrensde zee

bevrijdt verdrongen hang

naar eeuwigheidbesef,

de filosoof

ontwaakt, het luide land

verliest zijn greep

weldadig heelt de stilte

de getergde geest 

weer ging de dichter scheep

op een schuimgedragen schip

dat hem zijn regels leest

Genomineerd gedicht Volwassenen  

Vrij  

Zondag zullen zij weer komen

Zo als elke keer

Zuchtend over morgen

Zo dat ik zachtjes zingend denk:

Ik hoef niet meer!

Genomineerd gedicht Volwassenen  

Dinsdag tussen één en vijf 

Ze is nu negen maanden nog iets

en slaapt tussen ons in - volkomen uitgeput.

Wanneer ik werk houd ik mijn ogen open

en schrijf een lijstje voor de Jumbo (boerenkool).

Ze hoest (ik had een drankje moeten kopen).

Ze vindt een heel klein schroefje op de grond,

de koelkast open en daar staat ze al.

Voeden en troosten, spelen en verschonen. 

 

Ik heb een middag vrij:

vier uren om te spreken van geluk.

Eventjes liggen op de bank.

Om kwart voor drie de telefoon,

ik zak weer weg –

Om half vijf lees ik de krant

van zaterdag, dan de Libelle.

Het is genoeg, ik ga haar halen.


Genomineerd gedicht Volwassenen  

Nieuwe wegen 

Eén voor één

volgen stappen

ritmisch verglijden

van tijd 

 

Even los dan

vastgezogen

vergane zee

gedijt 

 

Zeemanslied’ren

hier geklonken

nu heit een slag

de tijd 

 

Stap voor stap

nieuwe wegen

losgemaakt

bevrijd

 ________________________________________________________________________  TOT ZOVER ALLE GENOMINEERDEN JONGEREN + VOLWASSENEN

_______________________________________________________________________________________________________

'Openhaard Vertelhuis Flevoland'  zit in Almere!

Omdat deze opzet een groot sukses aan het worden is, gaan deze vertel-avonden ook deze winter weer door. De eerstvolgende 'Openhaard vertellingen' worden gehouden in het (privé)woonhuis van Martina en Marco aan de Klavergriend 39 in Almere-Haven op vijdagavond 30 januari 2004 en het begint om 20.00 uur. Als bijdage in de kosten voor een hapje en een drankje wordt een bijdrage gevraagd van 2.50 euro p.p. Bel even van tevoren want het is al behoorlijk druk aan het worden, met een vaste kern aan 'leden'. Tel. 036-534 85 79

________________________________________________________________________________________________________

 

de Nieuwjaarswensen van Léon Kokhuis

_____________________________________________________________________________________________________-

Januari
 
Aarzelend roze tussen grijs
van drijvende wolken
de middag uitbundig
met duiven en zon
alsof even de lente begon
 
In de avond
mannen, blond,
in rusteloos leder
rammelend met sleutels
van blinkende auto's
teder hun arm
om de schouders
van vrouwen
in dierlijk bont
 
Thuis alles weer gewoon
glitter en kaarsengeflikker
net als kerst, haast vergeten,                
Van het nieuwe jaar
pas begonnen, glijden dagen
traag als vettige restjes
een lichtere tijd tegemoet
 
Corrie Spruit 2004                                                                                                            

_________________________________________________________________________________________________________


Gedicht het Kerstgevoel


Aan de vooravond van kerst, met haar bijzondere kracht,

Heb ik voor de stad die in mij is geslopen,

nu een kerstgedicht bedacht.

Mede in de hoop dat tijdens het feest dat word gevierd, af en toe ter
overpeinzing,

ook nog even over het wonder Almere wordt nagedacht, 

***

Met het besef dat ooit de zee, in haar volle pracht, 

Heeft moeten wijken voor de menselijke, en hebzucht-lelijke macht.

***
Omdat in absolute zin iets groots en unieks moest gaan verrijzen.

Met haar slogan 'het kan in Almere' om dit te bewijzen

*** 
Dat het ooit zou lukken op die bodem van de zee
Ver onder de zeespiegel, en geboren uit de Zuiderzee.

***
Thans is het toch waar geschied, 
met die duizenden mensen, met al hun grote en kleine wensen
Die thans heel gedwee worden geacht, wie had dit in Almere ooit gedacht 

***
Tot een ieder wil ik zeggen, 
Ga gezamenlijk met kerst het glas maar eens te heffen 

***
Op de toekomst van Almere, dat bestuurlijk onnodige risico's eens mijdt 
en beter voor onze stad en haar welzijn pleit
(door Bob Fonhof, fraktievoorz. Almere Partij)

  ______________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

MARRY CHRISTMAS AND A VERY HAPPY PURRING
NEW YEAR!!!!!!!!!!!!!!!!
 
LINDA AND RUSSIAN  BLUES!!!!
www.russischblauw.nl
 

_______________________________________________________________________________________________________

Dichteres Rim Sartori (lid van Aldichter) is op dit moment hard bezig met haar uitgever ivm haar eerste roman 'Valse Tongen'. Dat boek komt circa maart/april 2004 uit! (uitg.René Bouman). Hieronder alvast de omslag van dit nog uit te komen boek. Ivo Winnubst (grafisch ontwerper van Studio86 in Almere) heeft de cover gemaakt). Verder is Rim met nieuwe projecten bezig voor de dichtersclub 'Aldichter'.

Korte inhoud ‘Valse Tongen’ 

Valse Tongen is een verhaal van een jonge onstuimige vrouw Marit. Zij wordt verliefd op de bassist zanger Herman die werkt in café  ‘Les Pierrots’. Marit vindt de avances die hij haar schenkt niet alleen grappig, maar vooral intrigerend. Tegen beter weten in en tegen alle goed bedoelde adviezen aan haar om met Herman te breken, luistert Marit niet en loopt weg van haar ouderlijk huis.Zij moeten tijdelijk inwonen bij de vader van Herman. Als die vader plotseling onder verdachte omstandigheden overlijdt, wordt Marit beschuldigd van moord op haar schoonvader.Het verhaal begint in 1954 en blikt terug naar een periode in 1951, toen Marit voor het eerst Herman ontmoette in café  ‘ Les Pierrots ‘ in Amsterdam. 

Marit is Hermans onschatbare steun, toeverlaat en zijn inspirerende bron op weg naar zijn moeizaam stijgende acteurscarriere, die uiteindelijk succesvol blijkt. Echter, zijn alcoholische uitspattingen, overspel en vele stemmingswisselingen trekken een zware wissel op hun gezin. Verschillende malen probeert Marit hem te verlaten. Op een gegeven moment is de maat vol. Een schrijnend, ontroerend verhaal, dat door de gehanteerde stijl - realistisch,  lichtvoetig, humoristisch, - zeer lezenswaardig is.

aldus de uitgever van het boek van Rim Sartori

Hieronder enkele gedichten van Rim

EEN NACHTKAARS 

Als een wit laken

opgetrokken tot aan de kin

staan de Phloxen Paniculata

naast de Salvia  Superba, zuchtend. 

Hydrangea’s, dun als vliegerpapier             

ritselen zacht in de avondbries.

Langs de vijver wegkwijnende Hosta’s,

Door bleek maanlicht beschenen

een enkele Rudbeckia Fulgida

en een wilde Aquilegia Vulgaris.

Zelfs de Delphinium Grandiflora

kleurt nog eenmaal op. 

Ik kijk naar mijn adem

die wolkjes vormt

langs  vervagende borders.

De Oenothera  Gracea

gaat als een nachtkaars uit. 

Rim Sartori oktober/november

IJLE ZEILEN 

                                Verstrikt in een web van leugens

                                gesponnen van losse draden

                                geeft zij zich over als een rups

                                die rust in een cocon.

                              

                                Terwijl de wind  haar fluisterend waarschuwt

                                dat ze gauw een vlinder worden moet

                                om ver, ver weg te kunnen vliegen

                                door de ijle zeilen van het wolkendek.

 

                                Maar ze blijft wiegen in haar web

                                gesponnen van losse draden

                                als eenzaam verloren insect.

                              

                                Vele rupsen worden zo nooit vlinder

                                komen nooit uit hun cocon, en niemand

                                zal  hun naam ooit kennen...

                                Rim Sartori      ___________________________

7-12-2003-17.01 uur dochter voor Maxima en Willem Alexander

Het gedicht:   DE NIEUWE ORANJETELG  door Bob Fonhof, voorzitter Oranje Comité Almere

cartoon: greta verduin

 

Plotseling ben ik uit mijn beschutte warme omgeving

ter wereld en kreeg meteen mijn eerste koude beving

Ik huil en zucht van deze allereerste klucht

Geef me iets warms, of leg me anders maar weer terug

Men roept: de nieuwe Oranjetelg is eindelijk gekomen!

Dat wordt dan weer vele uren en dagen bomen

Ben ik dan zo oranje dat ze daarover staan te kijven?

Het paars trekt wel weer weg maar...zal ik dan nog wel Oranje blijven?   

Mijn moeder bekommert zich niet om de kleur van mij

Maar wil mij in haar armen en o god, wat is zij blij

Velen staan nog steeds om mij heen te gluren

Zij staan daar constant te gapen, die figuren

Zouden ze soms willen weten van welk geslacht ik ben?

Ik kan het nog niet zeggen omdat ik dit zelf nog niet ken

Het zou voor de vrouwen, heerlijk, oprecht en fijn

Indien het nu weer eens een meisje zou kunnen zijn

Dat is dan voor de emancipatie zeker heel erg goed

omdat bestook al is ontstaan uit het Oranjebloed

Ik zie meer en meer vreemden om ons heen...

Maar mijn aller, allerliefste wens is er maar één:

wanneer krijg ik nou eens de échte Oranje-speen?! 

_________________________________________________________________________

3-12-2003 Gedicht:  De goed heilig Bank man (geschreven door Bob Fonhof, raadslid Almere Partij)  en voorgedragen op radio almere 107.8  in zijn eigen programma  'De Smoezelaar' (www.almere1078.nl)

O toch zo heilig man, als Sinterklaas kapoentje,

Gooit ge eigenlijk wel, bij alle goede mensen wat in hun schoentje? 

Ik heb geconstateerd dat niet iedereen een cadeau verdient

Omdat er mensen zijn die het leed van ouderen niet zien. 

Na al die honderden jaren, zou u toch ook moeten weten.

Dat b.v. bij bijna alle banken de ouderen worden vergeten. 

Beste sint, ik stel dit daarom zelf maar even aan de kaak,

En hoop dat U met mij van mening bent, dat het zo niet langer gaat.   

Ik pleit voor deze mensen, die u hopelijk ook nog steeds bemint.

Om het feit, dat voor hen,  bijna nergens meer kan worden gepind 

Vind u daarom met mij, O beste Sint, dat degens moeten worden gekruist

Zodat de Banken die ouderen dit aandoen, worden verguist.   

Er valt om duistere normen,  met hen hierover niet eens te bomen

Er ook niets anders word aangeboden, om bij hun eigen bezit te komen.  

Dit onderscheid dat een dergelijke instellingen nog hanteert.

vind ik, en hopelijk ook de Sint en piet, hopeloos verkeerd. 

Vind u niet, goed Heilig man, dat een ieder de zelfde rechten verdiend.

of word het door uw hulpen beste Sint nog haarfijn uitgekiend.  

Bij velen zou ik een apart cadeau wel kunnen bedenken.

Of is het zo dat Sint en pieten niemand willen krenken. 

Natuurlijk vind ik net als Sint, als men zich niet sociaal gedraagt

Door Sint en piet,  ruimhartig zal worden aangeklaagd.  

En wens alle kinderen een fijne Sint.

________________________________________________________________________________

Een onbewoond eiland huren? Een workshop bonbons maken bij een chocolaterie? Hightea in een beeldentuin? Een muzikaal trio dat een schilderij speelt? Bed & breakfast bij de biologische boer? Een privé sterrenkok? Haute couture laten ontwerpen? Workshops sushi maken? Kamperen op het strand? 

Vandaar Flevoland / een boek met 174 culinaire, culturele, avontuurlijke en bijzondere adressen in de provincie Flevoland / van Almere tot Emmeloord en van Zeewolde tot Swifterbant / eigen initiatief / zoektocht van meer dan een jaar / inhoud van bijna 200 pagina's / full colour 

De Almeerse Mariska Bronstring van ‘Vandaar / uitgeverij’ geeft als Flevolandse ondernemer  een boek uit met 174 culinaire, culturele, avontuurlijke en bijzondere adressen in de hele provincie Flevoland. Een zoektocht van meer dan een jaar naar aansprekende adressen in de nieuwste provincie van Nederland heeft de content van het boek opgeleverd. Tijdens deze zoektocht werd ze verrast, soms was er verbazing en regelmatig was ze zeer enthousiast! Het boek met een inhoud van bijna 200 pagina's verschijnt in full colour en is voor 12,50 euro onder andere te koop via de website www.vandaar.net via een aantal boekhandels in Flevoland en ook via alle ondernemers die in het boek vermeld staan. De uitgeverij is te bereiken via telefoonnummer 036-532 09 15. ISBN 90-808364-1-9

__________________________________________________________________________

Omdat de Almeerse beeldend kunstenaar Gerard van Kerkhof binnenkort (zondag 30 november 2003) een expositie krijgt in CCCorrosia ('Voorbije Jaren'), hierbij vast een paar sfeergedichten van Wim Trieller die gedichten maakte bij tekeningen van Gerard van Kerkhof.

Gerard is een van de Almeerse kunstenaars van het eerste uur in Almere, samen met Abraham Westerdijk, Frea Lenger en Georges Geutjes. Hij was een van de oprichters van de voormalige Cirkel Galerie in Almere-Haven, toen nog aan de Sluiskade in de torentjes.

'Voorbije Jaren' is de titel van een boekwerkje dat tegelijk met deze expo uitkomt. Een projekt waarbij Gerard aan de hand van de levensloop van zijn ouders, een tijdsbeeld schetst van de vorige eeuw: de 'Voorbije Jaren'. De opening is zondag 30 november a.s om 15.00 uur door de schrijver Rudolf Geel. Wim Trieller zal ongetwijfeld één van zijn gedichten voordragen uit het boekje, dat voor iedere bezoeker gratis beschikbaar is!

Na de opening vindt -op verzoek van de kunstenaar- een Jazz-concert plaats door VIPS & Vibes.

Hieronder een gedicht van Trieller ter illustratie:

Eens per week kom ik eten

voordat

we onder het licht brood 

en spelen spelen

terwijl ik vertel van honger en

begeerte

lever jij weerwerk, aan het raam

gezeten en

vergeet

het afscheid van alle dagen.

En nog een gedicht (no.15) uit een als CD verpakte gedichtenbundel uit 1994 'Vunzige Verzen', met tekeningen van Gerard van Kerkhof en gedichten van Paulien van Roon.

en dan

tot slot

van dit

cultureel

bezoek

een rondleiding

door

mijn

onderbroek

----------

nou ja!?

__________________________________________________________________________________________________

Racha Peper literaire gast bij 'Eindig Laagland'
Woensdag 12 november vindt de tweede literaire avond om 20.00 uur plaats in CCCorrosia (Expo) in Haven. Na Herman Pleij is het nu de beurt aan schrijfster Rascha Peper (pseudoniem voor Jenneke Strijland; 1949) Zij studeerde Nederlands en werkte enige tijd als lerares. Door het werk van haar partner verhuisde ze naar Wenen waar ze de roman 'Oesters' schreef; en vervolgens in 1999 naar New York, waar haar man als diplomaat bij de VN werkte. "Ze heeft een fascinatie voor stille wateren en sluimerende hartstochten", zo werd haar werk bij de AKO-literatuurprijs in 1994 door de Pers gekwalificeerd. Recent werk: Russisch Blauw" (1995 roman); "Alle Verhalen" (1997); "Een Spaans Hondje" (1998) en "Dooi" (1999). Racha Peper voelt zich verwant aan de traditionele vertellers als Elschot, Bordewijk en de oude Russische schrijvers.
 
Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom. Kaarten bij de ingang van Expo voor 6 euro (of met kortingspas 5 euro) Van tevoren bij boekhandel De Ark (stad) of Dekter (Haven)

 

_______________________________________________________________________________________________________