Radio Kunstenzo 2004 + Kunst en Politiek 2005 KUNST-ENZO 2005 het ontstaan van
copyright foto's: greta verduin
Kunstenzo 2004 Kunst&Politiek2005 Expo-enzo2005 ARCHIEF 2005 Flevoland-Links < voor de mensen die hun pc niet goed hebben ingesteld in Java)
Museum De Paviljoens op Nieuwjaarsdag 2006 open!
Eén van de 'Goede Voornemens 2006' kan zijn: bij Museum De Paviljoens op bezoek! Op Nieuwjaarsdag (zondag 1 januari 2006) zijn De Paviljoens namelijk geopend van 12.00-17.00 uur, de toegang is gratis, met om 15.00 uur een rondleiding langs de expositie (ook gratis): 'Le peintre de la vie moderne' (de schilder van het moderne leven).
Deze schilderijententoonstelling bestaat uit ruim 100 grote en kleine schilderijen. De werken, van 10 verschillende (inter-)nationale kunstenaars, hangen van plint tot plafond aan de hoge wanden van het museum. Inwoners van de stad kunnen al een glimp van de tentoonstelling opvangen. Enkele kleurrijke werken zijn 's avonds van buitenaf zichtbaar omdat de zalen van het museum ook buiten openingstijden verlicht zijn. (Expo duurt tot 19 maart 2006). Museum De Paviljoens ligt pal achter het politieburo in Almere-Stad en is geopend van woensdag tot zondag van 12.00 tot 17.00. Op donderdag en vrijdagavond is het museum zelfs tot 21.00 uur open.
foto: Ton Kastermans
26-12-2005 2e Kerstdag: lancering Workshops Teken-jammen bij ARTIEM
ARTIEM (Hans Berkhout en Florian Haeck) organiseerden op 26 december een serie workshops " Tekenjammen".
Professioneel begeleid, kon er gestart worden om 12.00, 14.00, 16.00,
en 18.00 uur aan een gezamenlijke tekening. Er werd gewerkt in Oost-Indische
inkt op papier. Het papierformaat is 1.50 x 1.50 m. en er wordt
gebruikgemaakt van bamboe- en kroontjespen, penseel enz. (maximaal 7
participanten per workshop van max. 1 uur) Kosten 5 euro per deelnemer.
Ook werden er muzikanten en zangers van uitgenodigd, om (unplugged, kostenloos) aan het geheel deel te nemen.
Lokatie : Ateliers De Wierden, grote zaal ARTIEM, Oldewierde 170 in Almere Haven, van 12.00-20.00 uur op 26 december. Florian Haeck florian_haeck@hotmail.com 06 55 36 56 37 Hans Berkhout cahans@tele2.nl 036 531 88 32
Het was natuurlijk 2e Kerstdag.....en er was weinig goede publiciteit gegeven aan dit toch wel unieke idee om juist op 2e kerstdag 'iets te doen met Kunst' in de Almeerse samenleving. Bovendien betrof dit de allereerste keer dat hun idee gelanceerd werd!
Daardoor was het niet zo vreemd dat er (te) weinig mensen afkwamen op de workshops "Teken-Jammen", misschien ook omdat er de al voorspelde natte sneeuwbuien nét vielen. Tóch is het jammer voor de mensen die dit gemist hebben want het is een bijzondere aktiviteit, die voor iedereen -dus laagdrempelig- toegankelijk is. Hans Berkhout en Florian Haeck zijn dan ook van plan om deze aktiviteit vanaf januari 2006 iedere laatste zondag van de maand te organiseren! Dat wordt dus zondag 30 januari 2006 en jullie horen er binnenkort méér van!
Wat betreft de workshops, enige duidelijkheid kan geen kwaad. Ze worden gehouden in Ateliers De Wierden (het voormalige buurthuis, waar nu dus verschillende kunstenaars zijn gevestigd). Te missen valt de lokatie niet want het staat duidelijk in supergrote letters op de gevel!
Florian Haeck heeft oa gewerkt bij De Witte Olifant (op de Kerkgracht in Almere-Haven), een organisatie waar jongeren met een geestelijke handicap begeleid worden in kunstzinnige aktiviteiten. Dat doet hij nu inmiddels al een jaar niet meer, is nu met zijn eigen kunst bezig. Hij heeft een opleiding gehad als zilversmid (in Schoonhoven; zie middelste foto). Hans Berkhout is free-lancer bij het Onderwijs omdat hij (zoals zoveel kunstenaars) niet kan leven van zijn Kunst alleen. Maar zeker 3 dagen per week, ook 's avonds, is hij aan het werk in hun gezamenlijke Atelier De Wierden. Samen betalen ze de huur van hun gezamenlijke werkruimte, die best aanzienlijk is als er niets verkocht wordt.....Allebei zijn ze niet commercieel-denkend, maar puur met kunst bezig, heel idealistisch.....maar er zal ook realistisch gedacht moeten worden met het oog op de toekomst. Deze Atelierruimte biedt m.i. die mogelijkheid, een fraaie ruimte "met mogelijkheden" (die naar mijn idee nog niet benut zijn!).
De workshops. Het gaat er allemaal ontspannen aan toe.De potten verf, de penselen, kwasten, rietpennen en fijne tekenpennetjes staan klaar, evenals grote emmers met water, lappen en grote tafels met daarop gespannen dik tekenpapier. Overal in de atelierruimte hangen werkstukken van beiden en ook van werk die zij gezamenlijk of samen met anderen hebben gemaakt. Op dat laatste heeft dit idee betrekking! Een voorbeeld (maar iedere keer, bij elke sessie van een workshop kan dat weer anders zijn): Zo'n groot formaat papier is gespannen. Vier deelnemers staan er omheen en beginnen (bijv.) elk vanuit het midden te tekenen, of te schilderen, wat ze zelf willen. Ieder heeft dan zijn of haar 'eigen stukkie' maar zij raken -of overlappen elkaar- op een bepaald moment. De bedoeling hiervan is: samenwerken, kijken hoe je 'bij elkaar kunt komen' .(NB bij graffiti zie je dat verschijnsel heel duidelijk: ieder heeft zijn eigen 'piece' maar het wordt nooit abrupt afgekaderd, dat loopt in en door elkaar).
En er kan ook getekend worden, als men dat wil op kleiner formaat.....Soms blijft het bij eigen tekeningetjes, soms gaat de ene tekening ongemerkt over in de tekening van een ander....en krijg je zó één gemeenschappelijke tekening.....Het belangrijkste is dat iedereen het LEUK vindt om ermee bezig te zijn!
Maar het kan dus ook op een minder subtiele manier: alle deelnemers beginnen te tekenen, te schilderen en gaan verder bij een buurman/-vrouw, waardoor óók een gezamenlijk werkstuk ontstaat. Dat is dus meer een soort 'werken aan saamhorigheid' (dat vaak gebeurt in bedrijven als Teambuilding/ Community-training). Duidelijk is te zien hoe iemands karakter is: sommigen smijten veel water of verf op het doek onder het motto 'even lekker loskomen!' Waarna vervolgens een andere deelnemer in die natte verf weer iets gaat doen met bijvoorbeeld een felle kleur, of een eierendoos om struktuur aan te brengen. Er zijn ook 'verbindende faktoren', deelnemers die de diverse inbreng van iedereen, weer proberen 'aan elkaar te lijmen', zodat er tóch één geheel ontstaat. Enfin: iedere uiting is mogelijk!
Dan kun je dus iets dergelijks krijgen... zoals één van deze resultaten op gezamenlijk schildergebied >
.....of met dit resultaat, met veel water, maar ook iemand die een tekening aan het maken is, als onderdeel van het schilderij....
Kortom: je hoeft alleen maar plezier te hebben om iets kunstzinnigs te doen, of om wat te leren (er is begeleiding) of gewoon: je willen uitleven!
Probeer het eens, om de kosten hoef je het niet te laten en ontdek je eigen creativiteit!
Hans en Florian zijn de twee overgebleven kunstenaars van de drie die in 2004 atelierruimte zochten en daartoe een leegstaand gebouwtje in de Waterwijk (op een nette manier) enige uren kraakten (zie foto). Gelukkig voor hen had deze protest-aktie sukses want de gemeente zag de noodzaak ook in van betaalbare atelierruimte, dus bood zij buurthuis de Wierden te huur aan tbv verschillende kunstenaars. Dimitri (ook een van de protest-krakers) zit nu op een andere plek te werken aan zijn beeld voor een rotonde in Almere-Haven (daarover binnenkort meer).
gratis Film documentaire "Benno Premsela" op woensdag 21 dec. 2005
Woensdag 21 december a.s om 20,,00 uur is in CCCorrosia de doci=umentaire te zien "Benno Premsela: vormgever en voorvechter"(1999) Toegang is gratis. Het scenario en de regie zijn van Carrie de Swaan.
Benno
Pre
vrijdag 16/12 en zaterdag 17/12/05 Kerstconcert Schutz-Ensemble
Alweer een traditie, het jaarlijkse Kerstconcert van het Schutz-Ensemble in Almere, dit jaar op zaterdag 17 december 2005. Het Ensemble staat olv Carien van de Beld, mmv Paul Smit, trombone. Er worden werken gespeeld van Tomás Luis de Victoria, Alonso Lobo, Michael Praetorius, Herbert Howells, Benjamin Britten, Arvo Part, John Tavener en niet te vergeten: van Heinrich Schutz ;- ) Kaartverkoop aan de zaal vanaf 19.30 uur, kosten 10 euro. Het Concert begint om 20.00 uur en vindt plaats in Kerkcentrum De Triangel, Parkwijklaan 5 in Almere (Parkwijk).
NB op vrijdagavond 16 december is er een concert in Huizen, in Theater De Graaf Wichman, aan Plein 2000 7-11
Vanaf 4 december 2005: Design uit de Polder in CCCorrosia
Nadat op zaterdag 3 december Michel Jager, Commissaris van de Koningin Flevoland, voor een klein publiek de officiele opening (15.00 uur) heeft verricht, zal deze expo vanaf 4 december toegankelijk zijn voor iedereen. Men kan dan kennismaken met een nieuwe generatie ligfietsen: een wereldprimeur. (van de befaamde Johan Vrielink van 'FlevoBike') 10 ontwerpers en vormgevers tonen hun werk en presenteren hun visie op 'Design' van allerlei aard, in ieder geval bijzondere en innovatieve ontwerpen uit Flevoland. De expo duurt t/m 8 januari 2006.
< Michel Jager
Op 7 december is er een lezing Flevobike over de unieke eigenschappen van
' The Green Machine' (een prototype van de nieuwste ligfiets)
om 20.00 uur door Johan Vrielink.
Een wereldprimeur Flevobike Technology uit Dronten ontwikkelt hoogwaardige producten binnen het thema micro-mobiliteit, waaronder fietsen. "The Greenmachine" is de eerste ligfiets met een volledig - onderhoudsvrije - gesloten kettingaandrijving. Bovendien is de fiets van aluminium -dus licht- en kan niet roesten. Deze ligfiets is een wereldprimeur en voor het eerst bij Design uit de Polder te zien vanaf 3 december 2005.
Grafische en visuele identiteit Op 14 december (20.00 uur) geven Bram Engelse en Esther Verdonk (Engelse Verdonk Ontwerpers BNO) een lezing Vormgeving, samen met Ritchard Kelliher (Patopixels). Ook grafisch en conceptueel ontwerpbureau pPotatoPixels (Almere) is op de tentoonstelling vertegenwoordigd Het bureau richt zich op corporate, interactief en redactioneel ontwerp. Engelse Verdonk Ontwerpers (Almere) verzorgden de stadsbewegwijzering in Almere en de bewegwijzering van WTC, Schiphol. Het bureau Promhouse (Almere) is gespecialiseerd in conceptontwikkeling, ontwerp en implementatie van tentoonstellingen, events en interieurs.
Mode
Erica
Hogenbirk (Almere) bereikt door veel te experimenteren met de
mogelijkheden van de breimachine, materialen, dessins en kleuren het
traditionele breisel een nieuw uiterlijk te geven. Voor ‘’Design uit de
polder’’ is een kleine collectie tassen ontstaan. De tassen zijn gemaakt van
vervilt breisel met dessins geïnspireerd op tatoeages, architectuur en natuur.
Industrieel Design Ook de ‘Trapporteur’ (BM’Concepting, Dronten), een combinatie van een steekwagen en een fiets, is er te zien. En een transformatorhuisje ontworpen door Per Adres Almere (Frank Kresin) waarbij je kunt zien hoeveel stroom er wordt gebruikt in de wijk. Door middel van verschillende verlichtingsmeters en kleuren worden mensen zich beter bewust van hun energieverbruik en dat van hun buren.
Verder is er een documentaire Benno Premsela (1920-1997) op 21 dec.'05 (20.00 uur) en 28 dec.'05 (14.00 uur) en op 4 januari 2006 een lezing Premsela door de heer B .Leupen van de stichting voor Nederlandse vormgeving (20.00 uur) Allemaal in CCCorrosia en de toegang is overal gratis!
23-11-2005 Stadsfilosoof over Stadscultuur.... (een verslagje)
Woensdag 23 november was er voor de 3e keer een 'Filosofie-Café' in CCCorrosia (scroll naar beneden voor een verslagje van 5/11 jl). Stadsfilosoof Barry van 't Padje wilde met het publiek filosoferen over de vraag "Hoe creeer je een Stadscultuur?" Allereerst nam Van 't Padje het woord, hij schetste een beeld van waaruit je een stadscultuur zou kunnen opbouwen, met name via een door hem genoemde 'Ingenieur'. Die persoon organiseert en delegeert en vooral: hij maakt zijn plan. Daarna pas kan hij dat gaan uitvoeren, als hij weet wat-ie wil bereiken met cultuur.
Daarop wordt natuurlijk gereageerd met de vraag wat dit in hemelsnaam met Kunst& cultuur te maken heeft? Dit heeft meer met 'cultuur' te maken! Maar.... wat is dat dan: "Cultuur"? Cultuur kan per slot van alles zijn: van muziek- en theatercultuur tot eetcultuur, naaktcultuur, en ga zo maar door! Van 't Padje antwoordt dat hij niet de schoolmeester is, de zaal zal daar zelf op moeten reageren. En dat gebeurde. het werd een bijna oeverloze discussie over wát nu precies 'cultuur' is, laat staan een 'Stads'- cultuur! Voor iedereen heeft dit een andere betekenis. Over 'Kunst' was men het snel eens: zodra je de kunst gaat 'plannen' of organiseren, heeft dat niets meer met 'Kunst' te maken, want die laat zich niet insnoeren (tenminste...dat hoort zo te zijn)Dus niks 'ingenieur' die eea op dit gebied aan elkaar gaat 'knutselen'. Een kunstenaar moet vrij kunnen denken en zich vrij kunnen uiten.
Jammer was dat deze avond slechts bezocht werd door 2 beleidsmakers van de gemeente. Van de hele gemeenteraad was helemaal niemand aanwezig. Een stille hint hoe men denkt over het belang van 'Cultuur in de stad'(?)
Hebben we het over de vele gebouwen die de gemeente bouwt of hoort dit ook bij een Stadscultuur (van Almere in dit geval). Kun je dit wel plannen of moet het organisch ontstaan...dus gewoon nog minimaal 10 jaar wachten of het wat wordt? Al met al vond ikzelf dat de filosofische benadering uitbleef. Het werd eigenlijk best wel een eenzijdige discussie en helaas (naar mijn mening) een weinig filosofische maar ook weinig inspirerende avond.
De opkomst blijft zo'n beetje bij de 30 aanwezigen, en trouw publiek, voor het merendeel 50-plussers maar gelukkig ook jongeren die hun mening durven te geven. Ruud Backx heeft weer de gelegenheid gegeven voor dit Filosofie-Café in CCCorrosia. Barry van 't Padje zegt er volgend jaar nog een paar te willen organiseren, wellicht onder een andere naam.
Muzikale bijdrage van Daniel van der Zee, zanger/gitarist (die net had meegedaan aan 'Idols' maar helaas was afgevallen) en Jolle Roelofs, pianist. Zij ontwikkelen zich 'ietwat' tot stand-up comedians maar dat moet nog groeien 'zullen we maar zeggen' ... ;-) Wél een vrolijke bijdrage maar soms ook storend, vanwege de discussie die toch al vaak moeizaam op gang komt.
16-11-2005 Open Atelierdagen bij Annemiki Bok (in Espel)
Beeldend kunstenaar Annemiki Bok houdt Open Atelierdagen vanaf donderdag 17 november t/m zondag 20 november 2005.
Zij doet dit om haar 20-jarig kunstenaarschap te vieren. Zoals zij zelf zegt: " 20 Jaar stoeien met verf is elke dag een nieuw avontuur. Hoe schilder ik de geuren van de wind, de warmte van de zon? Steeds opnieuw word ik verrast door mijn ontwikkeling."
De uitnodiging geldt van 12.00-17.00 uur met op zondag 20 november om 16.00 uur een borrel. Het Laantje 2, 8311 AZ Espel (A6 Afslg 15 Emmeloord/de Munt) tel.0527-615374 e-mail annemiki.bok@planet.nl www.annemikibok.nl
14-11-2005 Jan van Koningsveld en de Kunst van het Wonen vanaf 3 dec. a.s.
De Almeerse glaskunstenaar Jan van Koningsveld gaat exposeren in Villa Arena in Amsterdam van 3 december a.s. tot 29 januari 2006.
In dit
hypermoderne gebouw, waar van alles te vinden is op het gebied van 'wonen' wordt
dan een "Gelegenheids-Galerie"
gehouden waaraan circa 25 kunstenaars meedoen. In totaal zullen zij samen een
ruimte van 1100 m2 inrichten met allerlei vormen van Kunst. Van de deelnemende
kunstenaars wordt verwacht dat zij minimaal één keer per week zelf aanwezig
zullen zijn en in ieder geval zullen er steeds (wisselend dus) drie van de
exposanten aanwezig zijn. Waar mogelijk zullen er demonstraties zijn van het
ontstaan van een kunstwerk en bezoekers zullen er informatie kunnen krijgen over
de kunstenaars en hun werk. De openingstijden zijn: maandag 13.00-17.00
uur; dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag: van 10.00-17.30 uur en op
(koop)donderdag(avond) van 10.00-21.00 uur. Bovendien zijn er 2 koop-zondagen
namelijk: 4 december en 26 december (= 2e Kerstdag) en dan nog 2 zondagen in
januari 2006.
Zaterdag 19 november vindt de Landelijke Ontmoetingsdag plaats. Deze dag is het slot van een bijzonder project dat het Oranje Fonds in 2005 organiseerde: Nederland Ontmoet. Een jaar vol ontmoetingen, omdat begrip en respect in de samenleving begint met ontmoeting. Ook Museum De Paviljoens in Almere Centrum doet mee aan de Landelijke Ontmoetingsdag. Op zaterdag 19 november is van 10.00 tot 13.00 uur iedereen welkom om gratis de nieuwe schilderijententoonstelling Le peintre de la vie moderne / De schilder van het moderne leven te komen bekijken of een rondleiding te volgen.
Op de Landelijke Ontmoetingsdag is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen elkaar ontmoeten. Buurt- en stadgenoten die elkaar anders alleen vluchtig groeten op
aktiviteiten die in hun buurt plaatsvinden op sociaal en cultureel gebied. Tijdens het Open Huis bij Museum De Paviljoens kunnen bezoekers de tentoonstelling bekijken, de rondleiding volgen en kinderen kunnen creatief aan de slag met een workshop.Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied in Nederland. Het geeft jaarlijks ongeveer € 17 miljoen aan projecten en organisaties die de sociale samenhang bevorderen. Dit zijn zowel professionele als vrijwilligers
- organisaties. Om werkelijk een verschil te kunnen maken bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, initieert het Oranje Fonds regelmatig bijzondere projecten. Nederland Ontmoet is hiervan een voorbeeld en werd opgezet ter gelegenheid van het regeringsjubileum van Hare Majesteit Koningin Beatrix. Op www.nederlandontmoet.nl is meer informatie te vinden over Nederland Ontmoet en de Landelijke Ontmoetingsdag. Ook vindt u daar een overzicht van alle deelnemende locaties.
5-11-2005 "Le Peintre de la Vie Moderne" in museum De Paviljoens vanaf 5 november
Zaterdag 5 november 2005 om 17.00 uur opent in Museum De Paviljoens de tentoonstelling "Le peintre de la vie moderne" ( De schilder van het moderne leven). Voor het eerst toont Museum De Paviljoens werk van de duitse schilders Ulf Puder, Sophia Schama, Sven Kroner, Yesim Akdeniz Graf, Ina Bierstedt en Stefan Kürten, de Nederlanders Arjan van Helmond en Tjebbe Beekman, de Zwitser Peter Stoffel, en de Amerikaanse Angelina Gualdoni.
Deze bijzondere expositie zal ook bijzonder worden ingericht: als een 19eeeuwse Salon.
De ruim honderd schilderijen worden opgehangen tot aan het plafond van de 6 meter hoge en 33 meter lange muren van het 2e en 4e Paviljoen. "Behangen" dus met schilderkunst!
De titel van de tentoonstelling verwijst naar de beroemde publicatie uit 1863 van de Franse schrijver en kunstcriticus Charles Baudelaire (1821-1867). In deze tekst roept hij de schilders van zijn tijd op het eigentijdse leven als onderwerp te nemen. Het eigentijdse leven van de schilders van deze expo in De Paviljoens bestaat uit verlaten steden, het breekbare geluk van de suburbs en de utopie van het modernisme. De schilders maken gebruik van eigentijdse media zoals gemanipuleerde foto's, computerbeelden en satellietopnames. Inspiratiebronnen zijn films van Wong Kar-Wai of Pasolini. Het eigentijdse leven op deze schilderijen ademt de rust van het dorpje Twin Peaks: niets is wat het op het eerste gezicht lijkt. Omschrijvingen als 'unheimisch', 'onderhuids verlangen', 'heimwee' tot zelfs 'apocalyptisch' zijn woorden die in gesprekken met de schilders over hun werk naar voren kwamen. Deze verzameling schilderijen zal net als in de 19e eeuw nieuwe definities van de schilderkunst oproepen. Met dit traditionele medium weten deze kunstenaars de complexiteit van de huidige samenleving vast te leggen.
Museum De Paviljoens, het gebouwencomplex van de Belgische architekten Paul Robbrecht & Hilde Daem (zie foto met Macha Roesink, dir. museum De Paviljoens) werd oorspronkelijk ontworpen voor de Documenta IX in 1992 in Kassel (D'land) als (tijdelijke) tentoonstellings-ruimte voor de schilderkunst van onder meer Luc Tuymans, Raoul de Keijzer en Gerhard Richter. Met de tentoonstelling Le peintre de la vie moderne dient het complex opnieuw als ruimte voor de schilderkunst. De expo duurt tot 19 maart 2006
5-11-2005 Kunstweek & Kunst 10 daagse bij Alosery Art Gallery
Alosery Art Gallery doet zoals bekend, mee aan de Kunstweek & Kunst 10-daagse (scroll ook naar bericht van 3/10 jl). In dit kader wordt iedereen uitgenodigd om de opening bij te wonen van 3 exposanten tegelijk namelijk:
Ineke ten Kaate, met schilderijen
Richard Price, glassculpturen
Louis La Rooy, ook met glassculpturen maar weer van een geheel andere signatuur.
Opening zaterdag 5 november 2005 om 14.00 uur. Alosery Art Gallery zit aan de Kunst(Kerk)gracht no. 51 in Almere-Haven.
NB wie tijdens de Kunst 10 daagse een kunstwerk aanschaft, ontvangt een fraai geschenk!
1-11-2005
Wethouder Smeeman gaat a.s.
weekend op kunststreis
Wethouder Henk Smeeman brengt komend weekeinde een bezoek aan het Franse Lyon. Hij gaat daar op de 8e Biënnale kunstwerken bekijken van de Japanse kunstenaar Michael Lin.
Lin is door de architekt van het theater, mevrouw Sesjima, voorgedragen om een kunstwerk voor het theater te maken. De kunstenaar is bekend van zijn enorm grote schilderingen van bloemtapijten. Het kunstwerk voor het theater wordt betaald met geld dat door de stichting Rijksdienst IJsselmeerpolders-award beschikbaar wordt gesteld. Van deze organisatie vergezellen drie personen wethouder Henk Smeeman, zoals Dingeman Lievense, direkteur dienst Stadscentrum en de projektleider voor de bouw van het theater.
30-10-2005 Wisse, van Ginneke en Tzatzalos vanaf 5 nov. a.s.
Zaterdag 5 november 2005 wordt in CCCorrosia om 15.00 uur een Expo geopend door de kunstenaar Agmon van der Veen >>
De exposanten zijn: Eleni Tzatzalos (ruimtelijke installaties), Christian Wisse (keramische sculpturen) en Vincent van Ginneke (glasobjekten). De afgelopen jaren hebben zij zowel nationaal als internationaal furore gemaakt met hun werk. T/m 27 november te bezoeken.
Rondom deze Expo worde, zoals inmiddels gebruikelijk, diverse culturele aktiviteiten georganiserd, zoals Lezingen (door Eleni en Christian) en een Gitaarconcert door Z.O.O. (26 nov), het Literair genootschap 'Eindig Laagland' met schrijver Chris Rippen (22 nov.) en een Recital van een Griekse zangeres Tatian Markaki (13 nov). Bovendien een Filosofie-Café over Cultuur! Onder leiding van Stadsfilosoof Barry van ' t Padje, muzikaal optreden van Jolle Roelofs en Daniel van der Zee, met Hein Walter als dichter met kommentaar (23 nov) Op 16 nov. een Griekse film. Kijk voor uitgebreide info bij CCCorrosia
28-10-2005 Gratis Jazz-concert in 'De Villa' op 30 okt. a.s.
Jazzclub Corrosia organiseert op zondag 30 oktober vanaf 15.30 uur een (gratis) concert met de fluitiste Ellen Helmus en de pianist Kees Post. Helmus staat bekend om haar improvisatie-talent, Post als een dynamisch pianist met swing en expressie. De vaste jazz-muzici van Corrosia, Lucas Suringa, bassit en Hans Beun, slagwerker, begeleiden deze gasten.
Ellen Helmus heeft met wereldberoemde jazzmusici mogen samenwerken, zoals met Georgie Fame op zijn album 'A Portrait of Chet' (een eerbetoon aan Chet Baker) en met Hubert Laws in de Blue Note, New York. De meest recente CD van Ellen Helmus is 'Breath of Life', opgenomen in Amsterdam en New York, samen met saxofonist/producer Peter Kardolus. Ellen studeerde lichte muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze les had van onder andere Sandy Mosse en Ferdinand Povel. Ellen Helmus begon haar professionele carrière in de vroege jaren '80, met de Ellen H. Band. Met die band bracht ze twee opmerkelijke albums uit: 'A Gentle Approach' en 'Out of the Blue'. Beide producties werden zeer enthousiast ontvangen. Daarna volgde een periode van studiowerk en live-optredens met het Rosenberg Trio en een aantal uitnodigingen voor internationale festivals, waaronder het JakJazz Festival in Jakarta, Indonesië. Op dit moment is ze docente improvisatie aan het Conservatorium in Utrecht.
Kees Post is een dynamische pianist die grote risico's neemt. Swing en expressie is waar het bij hem om gaat. Hij studeerde klassieke piano in Groningen. Improviseren is hem op het lijf geschreven. In 1987 won Kees Post de "Henri de Wolff - Jazzprijs" voor zijn uitzonderlijke vertolking van de muziek van Thelonious Monk. In 1990 vertrekt hij naar Ghana waar hij twee jaar werkt als producer en maakt kennis met de Westafrikaanse muziektraditie en werkt samen met de masterdrummer Joe Mensah. In 1998 arrangeerde Kees jiddische folksongs en maakte hij een cd met de legendarische Leo Fuld. Hij richt zijn eigen pianotrio op met eigen composities en arrangementen. Momenteel is hij bezig met een studie salsapiano.
foto: Henk de Boer
22-10-2005 " Kippen-Virus " waart rond in Almere-Buiten.....
Zaterdag 22 oktober 2005 organiseerde winkeliersvereniging DoeMere een 'Kunst"Kippen-Projekt op het binnenplein in Buiten. Daar deden vier kunstenaars aan mee: Anke Peddemors (direkteur van Galerie het Kunsthuis), Jan Coenen, Anita de Harde en Maria Mink (geen Almeerse maar bekend van haar koeienprojekt in Schagen).
< Anita de Harde
< Jan Coenen
< Anke Peddemors
Tussen 11.00 en 17.00 uur beschilderde ieder op zijn of haar eigen manier de witte kippen of hanen. Deze "Kunstkippen" worden vervolgens te koop gezet op een veiling, waar vanaf vandaag (18.00 uur) geboden kan worden! Kijk dus bij veiling Op dit moment is nog niet bekend waar het geld naartoe gaat (niet naar de kunstenaars in ieder geval)maar waarschijnlijk naar een goed doel dat de winkeliersvereniging nog bekend zal maken.
< Maria Mink
detail Mink
5-10-2005
Over Kunst en de Filosofie van de Identiteit (volgens Barry van 't Padje)Het moet gezegd: het ontbreekt CCCorrosia, met name Ruud Backx, niet aan initiatieven om de kunst & cultuur te promoten in Almere-Haven. Na het Japanse 'geweld' dwz het gehele Festival met exposities, muziek, manga-animatiefilms en een Japanse Markt, zijn nu de 'Kunstenaars uit de Polder' aan de beurt!
Omroep Flevoland zendt 18 weken lang op de dinsdagavond (repeterend) in circa 10 minuten een portret van een Flevolandse kunstenaar uit. CCCorrosia is daar handig op ingespeeld met een expo van die achttien betreffende kunstenaars. In oktober met "Kunst uit de Polder" en in december "Vormgeving uit de Polder". Inmiddels zijn sinds 30 augustus jl al voorbij gekomen: Frans van der Ven, Almeers beeldhouwer; Franz Wilhelm, kunstschilder; Marjolein van Lubeck, sieraden; Danny Dogger, schilder en Hilly Binksma, naaldkunstenares. (kijk bij de link radio-enzo)
Volgende week (op dinsdag 11 oktober a.s.) is Jan van Koningsveld (zie foto's) aan de beurt, een Almeerse glaskunstenaar, die werkt aan de Kerkgracht ofwel: Kunstgracht in Almere-Haven. Vooral érg goed in glas-in-lood-deuren (naar mijn mening). Daarna komen er nog 12 uitzendingen t/m 3 januari 2006. Van al deze kunstenaars is nu werk te zien in CCCorrosia.
Verder is Jan van Koningsveld (en zijn werk) te zien in AHOY R'dam, waar hij meedoet aan de ART-EVENT in Ahoy. Daar doen 500 professionele kunstenaars uit heel Europa aan mee. Zij exposeren en verkopen daar hun werk van vrijdag 7 oktober t/m zondag 9 oktober 2005 tijdens de openingstijden (vrijdag 17.00-22.00 uur) en zaterdag + zondag van 10.00-18.00 uur. Ahoyweg 10, R'dam-zuid. Meer info www.kunstevent.nl De grootse kunstbeurs van Nederland!
In CCCorrosia nodigt de dichtersvereniging "Aldichter" dichters uit de Polder uit op woensdag 19 oktober 2005. Zij kunnen dan 'voorlezen uit eigen werk' en/of in discussie treden met het publiek of andere dichters. De toegang is gratis en het begint om 20.00 uur.
Stadsfilosofie.......
Maar ook is er plek voor een 'Filosofie-Café'. Het eerste was op 14 september jl en had als thema ''geweld en spiritualiteit", het tweede op 5 oktober stond in het teken van "Identiteit". Barry van 't Padje, de Stadsfilosoof, probeerde er een interaktieve avond van te maken, wat (min of meer) aardig lukte. Er waren zo' n 30 belangstellenden, een zich al vormend tot een min of meer 'vast publiek'.
Hein Walter, dichter, liep als een rode draad door de avond heen, met een openingsgedicht en afsluitend met zijn gedichten die geinspireerd waren door kindertekeningen. Op de woensdag- middagen van 5, 12 en 19 oktober houdt hij een creatieve workshop voor kinderen in het CCCorrosia tussen 14.00-16.00 uur. Onder 'begeleiding' van Hein (dat houdt in dat Hein de kinderen probeert te 'sturen' met hun tekening-maken ;- ) maken de kinderen die dan in circa 10-15 minuten. Bij die tekening maakt Hein (thuis) een gedicht, dat hij later weer opstuurt naar het kind, samen met de tekening (kopie). Hein Walter heeft inmiddels al zo'n 100 tekeningen verzameld in een map, al dan niet met zijn gedichten daarbij.
Wie mee wil doen (ouder of begeleider mag erbij blijven) meld je aan op 036-521.59.29 of stuur een e-mail naar info@corrosia.nl Het is gratis!
De ruimte van CCCorrosia leent zich goed voor dit soort bijeenkomsten als een Filosofie-Café, vooral omdat men omgeven wordt door de 'lopende' expositie, in dit geval de expo die aansluit bij de TV-uitzendingen over 18 'Kunstenaars uit de Polder" op Omroep Flevoland (dinsdagavonden) Radio/TV
Bovendien is het prettig dat er getracht wordt samen te werken met andere 'disciplines' zoals de Dichtkunst (Dichters uit de Polder) en de Muziek door ArtLab's Daniel van der Zee, zanger/gitarist en Jolle Roelofs, componist/pianist.
Het geeft wat afwisseling, men leert elkaar kennen... én wat men kán, waardoor de avond snel voorbij is. Dat houdt het spannend!
Zoals gezegd: Hein Walter opende de avond met een gedicht van eigen hand, de muzikanten van MusicLab werden aangekondigd (wat amper nodig was want je hoorde ze wel) en vervolgens een optreden van de Stadsfilosoof Barry van 't Padje met als thema "Identiteit".
Deze foto van de Stadsfilosoof zegt voor mij alles wat er verteld werd over 'Identiteit' . zowel door Barry van 't Padje als vanuit het publiek......
Maar oké, er werd gepraat over wie of wat, er wél of niet een identiteit hebben; en wie bepaalt dat? Is dat subjektief of ís dat zo omdat anderen dat óók vinden? Heeft een stoel een identiteit? Wanneer heeft 'iets' een identiteit, is dat maakbaar, kan dat groeien in de loop van de tijd? Van 't Padje noemde zijn eigen lichaam als identiteit, zijn 'ik'. Heeft dit met 'ziel' te maken of 'geest , 'gevoel', 'sfeer' of misschien 'god'? Is géén identiteit óók een identiteit? Verschillende verhalen uit het ‘Geheugen van Almere’ kwamen voorbij, waardoor ook een beeld geschetst werd van hoe Almere nu eigenlijk is en de manier waarop de identiteit van Almere vorm krijgt (maakbaar dus ;-) En ...wélke identiteit (als Almere al een ídentiteit heeft ;-(
Enfin, duidelijk werd dat er veel onduidelijkheid was en bleef over dit onderwerp (gelukkig maar!) Onduidelijk bleef voor mij wáár precies over gepraat werd....de mens....of: Almere of: meer in het algemeen....mij toch wat te vaag....
< Aan het eind vertoonde Hein Walter zijn gedichten, geprojekteerd over de kindertekeningen, en droeg ze voor.
Maakt niet uit, er komt in november nóg een Filosofisch Café, waar Barry van 't Padje graag veel beleidsmakers wil zien! Het gaat dan namelijk over ' de filosofie en het Kunstbeleid'.
De expo 'Kunstenaars uit de Polder" duurt t/m 23 oktober. Dan is er om 14.00 uur een 'Slot-Debat' als afsluiting. Toegang gratis!
m 14.00 uur: gesprek met Frans van der Ven, Almeers beeldhouwer en de Lelystadse Marjolein van Lubeck, sieraden.
3-10-2005 Interessante links naar "Kunst10daagse en Kunstweek 2005"
vrijdag 4 t/m zondag 13 november 2005 en wordt geopend door professor Arjo Klamer.
Klik hier voor meer informatie
* de verkiezing, klik dan hier * de Kunstweek Exposities, klik dan hier * de Kunstweek Galerieën, klik dan hier * de Kunstweek Musea, klik dan hier* het Kunstweek Bal, klik
dan hier * het Kunstweek Boek, klik
dan hier * het Kunstweek
Geschenk, klik
dan hier
15-9-2005
Lost paradise in Collectie Almere
Burgemeester Annemarie Jorritsma onthulde op donderdag 15 september het kunstwerk Lost Paradise (2004) een ontwerp van het kunstenaarsechtpaar
Anne & Patrick Poirier ....helaas niet aanwezig ;- (Jorritsma deed dat -na haar speech- samen met de heer C. van den Haspel, hoofd Wegendistrikt Flevoland en Afsluitdijk, van Rijkswaterstaat.
Het objekt is geplaatst in de route naar de raadszaal, zodat veel mensen hiermee kunnen kennismaken! Het is een schenking van Rijkswaterstaat Flevoland en behoort vanaf vandaag tot de vaste kollektie van Museum De Paviljoens (direkteur Macha Roesink was natuurlijk aanwezig)
Lost Paradise bestaat uit 10 glazen objekten die delen van verschillende bloemen tonen. Een stamper en helmdraad (delen die nodig zijn voor het voortbestaan van de bloem) zijn uitgevoerd in helder glas...een beeld waar hoop uit spreekt.Er is sprankelend maar kwetsbaar Murano-glas gebruikt (dat verwijst naar de vergankelijkheid van bloemen, net als op schilderijen uit de 17e eeuw: het 'vanitas-stilleven') De glasblazer die Lost Paradise heeft uitgevoerd, komt zelf van het eiland Murano bij Venetie.
Dit kunstwerk is aangekocht in plaats van een kunstwerk voor het nieuwe Stadshart.
Het ontwerp daarvoor verwees naar ruines als basis voor de stad, maar omdat Almere andere ontwerpplannen had voor het Stadshart, werd het ontwerp "La Ville des Sables" verworpen en werd het dit glas-kunstwerk, ook op een prominente plaats in de stad!
Na afloop kreeg iedereen een glas champagne om vervolgens al dan niet naar de Politieke Markt te gaan.
4-9-2005 Uitgbreide Brocante langs de uitermate GROENE Havenkom
Op deze -alweer stralende- zondag vond de Brocante-markt plaats langs de Havenkom, de meest uitgebreide die er ooit was! Antiek en curiosa, voor 'elck wat wils' en beredruk bezocht. Jammer alleen dat óók hier het water er méér dan groen uitzag......(zie foto) Niet 'Botters in het water' maar meer 'Botters in het gras' .....
Ook aardig was het kunnen proeven van hapjes van de verschillende restaurants langs de Havenkom in Almere-Haven.
3-9-2005 Uitgebreide Kunstmarkt langs uitermate GROENE Kerkgracht
Allereerst moet mij iets van het hart....Wat een groene soepzooi is die Kerkgracht in Almere-Haven geworden! De gracht heeft er al jaren last van, omdat er vrijwel stilstaand water is, geen lekkere doorstroming dus. Enige jaren geleden had Kunst-enzo vernieuwende plannen, samen met kunstenares Paulina de Krey (van galerie Odelijn) om in die 'eindhoek' -tussen kerkcentrum Goede Rede en Galerie Odelijn in- een waterbeeld met stromend water (als een fraaie fontein) in het water te bouwen. Paulina wilde dat zelfs tegen materiaal-kostprijs doen....maar helaas heeft de gemeente Almere daar geen aandacht aan besteed. Terwijl juist door zo'n waterbeeld het water weer helder eruit zou zien en de levendigheid van de gracht bevorderd zou worden. Maar ja....dit wilde ik dus ff kwijt.....
Zoals enige berichten hieronder al aangekondigd: de jaarlijkse Kunstmarkt in Almere-Haven op zaterdag 3 september (tijdens het Havenfestival van 2 t/m 4 september). Het moet gezegd, het was een zeer uitgebreide Kunstmarkt met veel kunstenaars achter kramen die van buiten Almere, en vooral van buiten Flevoland kwamen. Vanwege de ook tegelijk lopende Japanse markt, was ik enigszins bezorgd omdat in de meeste media bijna uitsluitend aandacht werd besteed aan alle Japanse aktiviteiten; maar de Japanse markt stond op 'de Markt' in Haven (met een Podium waarop Japanse artiesten hun kunsten vertoonden)
De reguliere Kunstmarkt stond, zoals we inmiddels gewend zijn, langs de Kerkgracht (waar aan het eind, bij galerie Odelijn, een tent stond met optredens van 'wereldmuziek'). Onderweg, ter hoogte van Avanti, kwam ik een - als 'stoute oma' verklede- Henny Drieling tegen. Zij vertelde dat haar Circusschool Balans op 4 september een optreden gaat verzorgen tijdens het Havenfestival!
Naar mijn mening hebben er nog nooit zóveel kramen gestaan en zoveel verschillende kunst-uitingen. Het prachtige weer speelde natuurlijk een grote rol in de massale opkomst van belangstellenden.
Ook burgemeester Annemarie Jorritsma was present, met als speciale opdracht de winkel van Trikado (een winkel met vaak zelfgemaakte spulletjes, gerund door jongeren met een verstandelijke handicap, onder begeleiding) officieel te openen.
Nadat eerst Marco van Trikado zijn speech had gehouden, kreeg de burgemeester het woord, waarbij zij de jongeren - 'het personeel' - een grote pluim gaf.
Daarna mocht zij als eerste haar handtekening zetten (met een viltstift: zij koos heel subtiel voor paars) op een ruw- houten sta-tafel. Daarna volgden andere handtekeningen, waarna deze geimpregneerd worden of gelakt oid. Iedereen weer blij!
Clown Znorrie luisterde de boel zoals altijd weer op met zijn vrolijke acts.
Kunst-enzo kwam ook de Almeerse kunstenares van 't eerste uur, Frea Lenger tegen (zie linkerfoto) die verbaasd was dat zij niet in het programma voorkomt van Omroep Flevoland 'Kunstenaars in de Polder' dat afgelopen week van start is gegaan met beeldhouwer Frans van der Ven (kijk ok bij de link Radio/TV vam Kunst-enzo.
raku bakken
1-9-2005 Nacht van de Ziel in nacht van 1 op 2 oktober a.s.
De Almeerse kunstenares Mary Fontaine was in 2004 al gestart met dit projekt in de Havenkom van Almere-Haven (zie bericht hieronder met een verslag van de nacht van 1 op 2 november 2004 met als thema "Gestorven Vogel en Vissen Gedichten")
Nu komt een vervolg hierop met "Nacht van de Ziel", die plaatsvindt in de nacht van 1 op 2 oktober 2005. Om belangstellenden te kunnen vertellen wat haar motivatie is, nodigt de kunstenares iedereen uit voor een informatie-avond op 13 september a.s. Op die avond wil zij een presentatie houden over haar ervaringen in Mexico. Vanuit de pre-Columbiaanse tijd wordt daar op een heel eigen manier met de doden omgegaan. Fontaine zou graag een verbinding willen leggen tussen die oeroude cultuur en de manier waarop wij dat hier (in het 'nieuwe land' en met name in Almere) mee omgaan. Niet om te imiteren maar om ons te laten inspireren en een eigen traditie op te bouwen. Bedoeling is om de Zielen in die nacht als het ware even te verwelkomen, hun aanwezigheid ervaren en ze laten weten dat ze niet vergeten zijn of worden. Iedereen herdenkt zijn eigen dierbare overledenen maar in deze nacht kunnen we die ervaring samen delen, op een bijzondere manier, met respekt voor elkaar.
NB Wie interesse heeft, moet zich wel van tevoren aanmelden! info@maryfontaine.nl
die info-avond is op 13 september en begint om 19.30 uur in de Aula van de begraafplaats in Almere-Haven, Oosterdreef 15
×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
>> verslag van de nacht van 1 op 2 november 2004 <<
26-10-2004 "Gestorven Vogel en Vissen Gedichten" (kijk ook bij de link 'Gedichten')
Op maandagavond 1 november2004 ging er om 24.00 uur in de havenkom van Almere Haven (bij de sluis) een opmerkelijk project van start. De Almeerse kunstenares Mary Fontaine plaatste op die avond acht panelen met op ieder paneel een kort gedicht. De gedichten hebben elk betrekking op een dode vogel of vis. Boven op elk paneel wappert een vlaggetje met daarop de afbeelding van het betreffende dier. Er is speciaal een lokatie bij het water gezocht om de verbinding met de plaats waar die dieren gevonden en gefotografeerd zijn te behouden.
De kunstenares wil hiermee bereiken dat mensen de gedichten gaan lezen en op die manier de dood en het leven meer met elkaar in verbinding laten komen. Tevens wil ze de onmetelijke kwetsbaarheid van alle levende wezens benadrukken.
De nacht van 1 op 2 november is vanuit een oeroude traditie een nacht waarin de overledenen geëerd werden en in verschillende culturen nog steeds worden. Daarom zullen er tijdens deze bijzondere nacht lichtjes bij de panelen branden.
>> "De Nacht van de Ziel" <<
Tevens
is deze plek in de buurt van de begraafplaats omdat er een relatie bestaat
tussen dit gebeuren en een project dat volgend jaar (van 1 op 2
november 2005) op de Algemene Begraafplaats in Haven zal gaan plaats-
vinden.Het is de bedoeling van de kunstenares om daar volgend jaar, met mensen
die zich hiertoe geïnspireerd voelen, een bijzondere manifestatie te
realiseren. Namelijk het op een kunstzinnige manier weer onder de mensen brengen
van hun geliefde(n) die niet meer zichtbaar in deze wereld is (zijn). Uiteraard
zal dit op een zeer respectvolle manier uitgevoerd gaan worden.
Op maandagavond 1 november jl rond 24.00 uur was iedereen van harte welkom bij het ontsteken van de windlichtjes. Mensen kunnen ook zelf een lichtje meenemen. Veel lichtjes maken veel licht.
Op de foto's:: Mary Fontaine die een gedicht voordraagt en Hein Walter die de vlaggetjes even strak houdt.
Ook werden mensen uitgenodigd om zelf een gedicht over dit thema voor te dragen. Mary Fontaine droeg zelf een eerste gedicht voor van haar mini-boekjes 'Dode Vissen Gedichten' en 'Dode Vogels Gedichten' , die ook 'ingebeiteld' staan op de panelen die eruit zien als rechtopstaande grafzerken......Dichter Hein Walter liet ook een gedicht van zichzelf horen maar vanwege de onverwachte kou duurde de bijeenkomst niet te lang.
Wél dient vermeld dat er ondanks deze ijzige temperatuur toch méér belangstellenden op deze performance waren afgekomen dan bij de onlangs georganiseerde bijeenkomst in het komfortabele Stadhuis, waar de Waterschaps-kandidaten zich presenteerden! Bezoekers vonden het een 'moment, waarbij je even stil kon staan bij zielen die je ontvallen waren'.
Voor
informatie: info@maryfontaine.nl
NB dit was een verslag met foto's van1 november 2004 (Allerzielen!)
de gedichten zijn te vinden bij de link 'Gedichten-enzo' >> scroll dan naar januari 2005
1-9-2005
Hart
op de Tong
op 1 oktober
a.s.
Leny Hartong en Quinten Faust presenteren vanaf 2 oktober een nieuw, verrassend, elke keer anders en spraakmakend programma op de bekende 1e zondag van de maand. Hart op de Tong belicht gasten en onderwerpen van alle kanten. Geen onderwerp wordt vermeden…………dus zorg dat je er bij bent! Op 2 oktober zijn Mariska Bronstring en Robert Bloemendal onze gasten.
Mariska is bedenkster van creatieve concepten, waarbij op een vernieuwende manier wordt getracht om op alle zintuigen van de mens in te spelen en zij is de stuwende kracht achter het creatieve communicatiebureau VANDAAR/, o.a bekend van de boekjes “UIT in Almere”, “Vandaar Flevoland” en van het Almeerse kledenproject.
Robert Bloemendal is voormalig
docent van het ROC en momenteel bedrijfsleider van het succesvolle lunchcafé
“Tante Truus”. Dé horecagelegenheid op de Grote Markt waar u bediend wordt
door mensen met een verstandelijke beperking en waar u niet alleen
voortreffelijk kunt lunchen, maar ook de mooiste en leukste geschenken kunt
kopen.
Vanaf
15.30 uur is iedereen welkom (togang gratis). Om 16.00 uur worden onze gasten door een speciaal
iemand aangekondigd, waarbij het Hart op de Tong ligt. Natuurlijk wordt u ook
van harte uitgenodigd om multicultureel te blijven eten. Voor 7.50 euro (
opgeven en betalen kan t/m 30 september) kunt u een voortreffelijke Marokkaanse
maaltijd verwachten. Aanvang ongeveer 18.00 uur. Avanti vindt u op Kerkgracht 4
in het centrum van Almere-Haven en is prima bereikbaar met openbaar vervoer (bus
1, halte Centrum) Voor meer inlichtingen kunt u bellen met Avanti 5470380 of met
Leny Hartong 5335893.
26-8-2005 Oproep voor Flevolandse vormgevers en ontwerpers
In december 2005 organiseert Cultureel Centrum Corrosia/Centrum voor Beeldende Kunst Flevoland de tentoonstelling 'Vormgeving uit de Polder"met werk op het gebied van industrieel en grafisch ontwerp, multi-media, mode en interieur. Professionele beeldend kunstenaars en vormgevers die wonen en/of werken in Flevoland worden opgeroepen zich aan te melden. Zij krijgen publiciteit en ruimte voor een activiteiten-programma, zoals presentaties, lezingen en debatten. De tentoonstelling is tevens de aanzet tot een informatie-centrum voor beeldende kunst en vormgeving in Flevoland. Renée Reijnders is de curator van de tentoonstelling vormgeving uit de polder en verricht momenteel onderzoek door namen, disciplines en werk te inventariseren.
Geïnteresseerd? Stuur dan voor 1 augustus 2005 uw c.v. met voorbeelden van recent werk, liefst digitaal, naar: renee@corrosia.nl of per post naar Markt 5-11- 1354 AP Almere. Daarna ontvangt u bericht van Renee Reijnders over de selectieprocedure die in oktober 2005 zal plaatsvinden.
2-3-4 september 2005 Havenfestival Almere in teken Japan
Op vrijdag 2 september is er van alles te doen in de Havenkom van Almere, zoals inmiddels in allerlei kranten is te lezen. Van culinair genieten van fraai opgediste schotels uit de restaurants in de Havenkom, tot een Bierworkshop of Shantikoren die zeemansliederen zingen; maar ook Jazz, een Smartlappenkoor of een Japanse slagwerkgroep. Meevaren op een botter is ook weer mogelijk.
De
Japanse markt op 3 september, tijdens het Havenfestival, vormt het hart van de
kunstmarkt met 80 kramen. In het kader van de Japans
Festival Almere organiseert het
Van 2 tot en met 14 september 2005 staat Almere in het teken van het WK Honkbal en Japan. Het Japanse honkbalteam speelt in de eerste ronde alle wedstrijden in Almere. Ter gelegenheid hiervan organiseren de Gemeente Almere en Brains Unlimited een Japanse Culturele Manifestatie tijdens het Havenfestival en Theaterfestival. De hele week staat in het teken van de Japanse sportheld Shigeo Nagashima. Om cultuur en sport met elkaar te verbinden is het programma opgesteld als eerbetoon aan Nagashima. Zijn voorkeuren voor muziek, dans, toneel en kunst zijn de ingrediënten voor de samenstelling van het programma.
Op zaterdag 3 september is de traditionele kunstmarkt, waarbij het centrum van Haven is omgetoverd in een soort 'Montmartre' , en meer dan 80 beeldend kunstenaars hun werken tonen in kramen. Omdat het thema van dit jaar in het teken staat van Japan, is er ook veel Japanse kunst te zien. 's Avonds is het inmiddels tot een traditie uitgegroeide Havenkomconcert te horen, een klassiek concert door het Brabants Orkest.
Japanse KunstMarkt tijdens havenfestival met in totaal zeventig marktkramen, vormt het hart van de kunstmarkt. Japans porselein, sieraden, mangastrips en cd's, het is er allemaal te koop. Ook kunt u zien hoe Japans lakwerk wordt gemaakt. En na een lesje Go waagt u zich wellicht ook eens aan dit spel. De Japanse cultuur is onuitputtelijk: demonstraties van eigentijdse Ikebana, Japans pottenbakken met draaischijf, borduren van Temari ballen, sushi's maken en origami vouwen. Om naar te kijken, zelf te doen of te kopen. Markt, Almere Haven van 11.00-17.00 uur, toegang gratis
Japanse kunstvoorwerpen en workshops. Japans porselein, sieraden, mangastrips en cd’s, het is er allemaal te koop. Ook kunt u zien hoe Japans lakwerk wordt gemaakt. Speciaal voor deze markt gaan Marja Thijssen en Agne
Japanse
muziek en dans. Op het podium, voor Grand Café de
Villa, treden verschillende artiesten op die traditionele Japanse
muziekinstrumenten als koto, shamisen en mondorgel bespelen. Zoals
Zondag
4 september is de Brocante en antiekmarkt, die al helemaal vol is met
handelaren, uitgebreider dan vorig jaar zelfs. De hele kade van de havenkom zal
gevuld zijn met 60 handelaren tussen 11.00-17.00 uur. De Beiaardier zal zijn
spel laten horen vanaf kerkcentrum Goede Rede en Living Statues (levende
standbeelden) ullen Almere-Haven opvrolijken (op de koopzondag). Op deze dag is
er ook een uitgebreid kinderprogramma, waarbij zij veel zélf kunnen doen! En
natuurlijk is er ook muziek te horen uit o.a. Senegal, maar ook Koeridische en Japanse muziek.Verdere
info: www.corrosia.nl
www.japansfestivalalmere.nl
www.almerehavenfestival.nl
4-8-2005 Glaskunstenaar Jan van Koningsveld viert 12 1/2-jarig Jubileum
Zaterdag 13 augustus 2005 is het precies 121/2 jaar geleden dat Jan van Koningsveld professioneel aktief werd met glaskunst.Dat wil hij vieren met zijn klanten door ze een maand lang 121/2 % korting te geven op hun aankopen!
Hij zit (zoals waarschijnlijk bij de meesten bekend) aan de Kerkgracht 85c, dat is aan de 'Kunst' gracht (=Kerkgracht) in Almere-Haven. Zoals altijd zal zijn Atelier/ Werkplaats/ Showroom geopend zijn van 10.00-17.00 uur.
op de foto: Jan van Koningsveld met zijn vrouw Cary
Jan van Koningsveld is niet altijd in dit vak professioneel bezig geweest: er moest per slot 'brood op de plank' komen voor zijn gezin. Daarom werkte hij toen in een heel andere branche, als expeditiechef bij een drankenhandel. Dat werk heeft-ie zo'n 13 jaar gedaan. Wellicht dat hij door al die flessen 'glas-met-inhoud' geinspireerd werd tot 'glas-in-lood'......Hoe dan ook: in 1989 startte hij (door omstan- digheden) met zijn glas-werkzaamheden, vanuit zijn eigen huis. Atelier aan huis dus. In 1993 was hij zover dat hij het professioneler ging aanpakken, oa met zich laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Die officiele startdatum was dus 13-2-1993 en 13 augustus a.s. is dat alweer 12 1/2 jaar later! Het bedrijf heet heel toepasselijk: 'Glassart'.
Het bevalt van Koningsveld prima in zijn werkplaats aan de Kerkgracht, hij is er dagelijks te zien met zijn bezigheden. Hij doet aan renovatie van (oud) glas-in-lood maar voert ook zijn eigen ontwerpen uit. Meestal in opdracht maar soms ook 'in eigen beheer' omdat hij dan ineens een nieuw idee krijgt, of een andere toepassing ziet. Zo heeft hij samen met zijn dochter, die meubelmaker is, een fraaie houten kast vervaardigd. Zij ontwierp een zeer originele kast en hij paste daar zijn glaskunst op toe: een mooi en kunstzinnig geheel!
Enige jaren geleden deed van Koningsveld, samen met nog een stel Almeerse kunstenaars, mee aan het 'Deuren-projekt' in de Eilandenbuurt. Dit was ter gelegenheid van de officiele 'opening' door Koningin Beatrix, waarbij zij niet alleen kon kennismaken met de nieuwe aparte woningen, maar tijdens haar wandeling door die nieuwe wijk ook kennismaakte met de Kunst in de Wijk (helaas tijdelijk....)
Bij die gelegenheid viel zijn deur mij extra op en ik adviseerde hem om méér met deuren te gaan doen. Binnenkort schaf ikzelf dan ook een 'deur' bij hem aan (voor de serre) geheel glas-in-lood, de foto's zullen tzt hier verschijnen.
Van Koningsveld is verder altijd aktief bij de jaarlijkse Kunstmarkt en als er andere (soms gezamenlijke) aktiviteiten zijn. Een paar weken geleden startte een nieuw initiatief: tekenaars en schilders langs de gracht in het weekend. Het moet nog even wennen en het weer moet ook meewerken...maar wie weet, komt er nog zoiets als het al jaren geleden beoogde 'Montmartre' in Almere-Haven!
4-8-2005 Jurjen Hempel dirigeert in Royal Abert Hall
De befaamde Almeerse dirigent (vooral buiten Almere (!) Jurjen Hempel heeft woensdag 4 augustus jl een concert gedirigeerd in Engeland, waar hij veel sukses mee oogstte. In zijn dagelijkse (Nederlandse) werk is hij dirigent bij het Nederlands Jeugdorkest (circa 85 jongeren tussen de 14-19 jaar). Vrijdag 12 augustus a.s. wordt er een Concert gegeven in het Concertgebouw in A'dam, waar Hempel zal dirigeren en waar nog kaartjes voor te krijgen zijn. In Engeland dirigeerde hij het BBC Symphony Orchestra, waarbij ook de bekende sitar-speler Ravi Shankar optrad, tijdens de "PROMS", een geliefd en respektabel evenement.
Een hele eer dus voor onze Almeerse musicus! (die té weinig belangstelling krijgt van Almere....)
30-7-2005 De "Kameleon' bij het Huis van Steen
Zaterdag 30 juli jl was de Zimbabwaanse kunstenaar Kennedy Phiri aanwezig om zijn eigen expositie te openen bij het Huis van Steen, een Galerie aan de Kerkgracht in Almere-Haven met uitsluitend Afrikaanse kunst, met de nadruk op Zimbabwe. Op deze dag was er ook muziek geregeld en een portrettekenaar deed zijn best.
< Kennedy Phiri (foto) is vooral bekend geworden door zijn bijzondere beelden van kameleons, die als het ware ontstaan in - en vanuit - het stenen materiaal waarvan hij zijn beelden vervaardigt. Wat hem bijzonder intrigeert aan deze beesten, is de gave om zich steeds weer aan te passen aan verschillende situaties. Hij vergelijkt het met zichzelf, met mensen in het algemeen: in de meest vreemde omstandigheden kunnen mensen zich vaak aanpassen, vaak ook om te kunnen overleven......
Het materiaal kan verschillen, afhankelijk van de tekening in de steen en vaak ook de hardheid of juist de zachtheid. Kennedy Phiri liet zien hoe je in serpentijn met een beitel een steen kunt bewerken, eigenlijk meer: afschaven. Het verschil tussen de eigenlijke steen en de kameleon ontstaat puur door de bewerking van zowel 'gutsen' als bewerken met was. Klinkt simpel maar vergt wel wat meer techniek en handigheid én....creativiteit!
Als openingshandeling mocht hij een beeld van zichzelf onthullen en inderdaad: mét allemaal kameleons! Dat zijn liefde voor dit dier niet op zichzelf stond werd duidelijk door de grote belangstelling om een of ander objekt daarmee aan te schaffen.
zondag 17 juli a.s.: Voor de liefhebbers van Cirque du Soleil
Voor iedereen die van Cirque du Soleil houdt én voor degenen die de voorstelling van "Dralion" in Rotterdam gemist hebben, is "Dralion"te zien TV. Op zondag 17 juli 2005 zendt SBS6 's middags een ' Dralion-special' uit om 15.10 uur (tot 17.00 uur!) De verfilming (2000) onder regie van David Mallet, maakt gebruik van innovatieve technieken om een nieuw perspektief te tonen in een virtueel experiment, dat totaal verschillend is van de Show 'Dralion'. Deze verfilming is bekroond met drie Emmy Awards!
15-7-2005 De Kunst van het geven (en de kunst van het ontvangen...)
Zoals al te lezen was in de aankondiging (scroll naar onderstaand bericht van 8/7 jl) zou de Lelystadse kunstenares Hilda Aywazian-Put, samen met kinderen, diverse door henzelf gemaakte schilderijtjes geven aan zieke kindertjes in het IJsselmeer Ziekenhuis in Lelystad. Jammer dat dit mooie initiatief belemmerd werd door burocratische regeltjes want 'er mocht absoluut géén pers bij'.... Desondanks werden de schilderijtjes met vreugde in ontvangst genomen door de patientjes en het hoofd van de Kinderafdeling van het Ziekenhuis.
Jammer nogmaals voor dit initiatief dat een ideele boodschap wilde over- brengen in een maatschappij waarin iedereen het druk heeft, jong en oud, met hun studie, werk of pleziertjes. Men heeft vaak geen tijd meer voor elkaar. Juist daarom was het feit dat de kinderen zélf iets gemaakt hadden zo belangrijk: nu een zelfgemaakt schilderijtje, misschien in de toekomst iets van hun tijd, liefde voor de medemens.
foto's: GJPut
8 juli 2005
Flevolandse ondernemers werkten samen aan kunstwerk en geven het kado aan Nieuw Land Erfgoedcentrum. Ook schenking door kunstenares! (lees verder) Hans Willemsz en Herman Oosterhof, organisatoren van het Flevolands Ondernemers Seminar, hebben op vrijdag 8 juli een kunstwerk aangeboden aan het Nieuw Land and Erfgoedcentrum. Het schilderij is door ondernemers gemaakt op het 5e Flevolands Ondernemers Seminar dat onlangs in het Nieuw Land Erfgoedcentrum plaatsvond. Directeur Kors de Waard van het museum was verheugd met deze eerste schenking. Het schilderij krijgt een plek in de Ontginningszaal van het centrum.Over de kunstenares Hilda Aywazian-Put
Hilda is van geboorte Armeens en in 1990 gevlucht uit Libanon, woont inmiddels dus 15 jaar in Nederland en sinds december 2004 in Lelystad. Haar verdere opleiding volgde ze in Nederland, haar kunstopleiding in Tiel (waar zij eerst woonde) bij kunstenaar Bennani. Zij schildert veel, meestal in olieverf. Op een bepaald moment begon ze haar eigen kinderen les te geven maar....andere kinderen wilden dat óók (in de leeftijd 7-10 jaar). Daarna vroegen ook ouders of zij les konden krijgen....zó is het begonnen. Nu geeft zij één dag per week een hele dag cursussen: 's ochtends, 's middags en 's avonds. Zij heeft een "Motto": ieder seizoen (van 12 lessen) geven de cursisten iets weg. Dit jaar is dat geworden: "Voor zieke kinderen, die in het Ziekenhuis liggen".
foto's kinderen: GJPut
Dat betekent dat er op vrijdag 15 juli a.s. verschillende schilderijtjes
( in de maten 24x34 cm) worden weggegeven aan die patientjes in het IJsselmeer Ziekenhuis in Lelystad. Bovendien hebben de kinderen samen één schilderij gemaakt (80x40 cm) dat officieel geschonken zal worden aan de Kinderafdeling van dit Ziekenhuis om 16.00 uur 's middags (over een titel voor dit schilderij wordt nog gedacht)
Over het kunstwerk dat met behulp van de ondernemers is ontstaan....
Hilda werd gevraagd voor aktiviteiten op de Flevolandse Ondernemers Seminar, zij stond daar met een kraampje en probeerde ondernemers te laten samenwerken met elkaar 'in creativiteit'. In de Pauzes tussendoor kwamen ondernemers nieuwsgierig kijken en werden snel enthousiast toen ze mochten meedoen, mee-kleuren. Hilda's idee was namelijk een bloem, met name een roos, zij zette zelf de basis daarvoor op het doek. Een bloem heeft verschillende kleuren (net als mensen). Soms passen kleuren niet bij elkaar maar.....als geheel weer wél! Uiteindelijk is er dus een kleurrijke bloem ontstaan waar de ondernemers zelf erg blij mee waren én het was goed voor de teambuiling: een "multi color team".
De statenfractie van D66 Flevoland zal zich tijdens de behandeling van de cultuurnota “Raakvlakken” in de statenvergadering van 7 juli 2005 inzetten voor een nieuw speerpunt in het kunst- en cultuurbeleid van de provincie.
"
De bakens moeten worden verzet van landschapskunst naar een algemene versterking van de culturele infrastructuur, zodat meer burgers van Flevoland van het provinciale beleid kunnen profiteren", vindt Hans Crebas.Motie
nota Raakvlakken (Cultuurbeleid 2005-2008)
Provinciale
Staten in vergadering bijeen op 7 juli 2005,
Overwegende
dat:
Verzoeken
het College:
NB De MOTIE werd niet aangenomen. Maar ik wil hierbij wél opmerken dat het een goed initiatief was! Het betekent namelijk dat er niet klakkeloos gekozen moet worden voor landschapskunst -dat best aantrekkelijk is voor de historie van Flevoland- want er is méér....... (mediair)
28-6-2005 Exploitatiekosten culturele voorzieningen stadshart kritisch bekijken
Het College van B&W heeft opdracht gegeven om de exploitatiekosten van de nieuwe culturele voorzieningen (Theater, CKV, bibliotheek en Casla) vanaf 2007 kritisch te bezien.
In 2007 zullen in het stadshart de nieuwe voorzieningen worden opgeleverd. De bouwvoorbereidingen zijn daarvoor in volle gang. De exploitatiekosten zullen door de ingebruikname van de nieuwe accommodaties flink toenemen. Met dit onderzoek wordt in kaart gebracht welke ambities met de reeds beschikbaar gestelde middelen zijn te realiseren als ook welke middelen extra nodig zijn om de oorspronkelijke ambities uit te kunnen voeren.
De raad zal naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek nader worden geïnformeerd. (vraagje: wordt dit soms een Collegebesluit???)
18-6-2005 Kunstenaar Willem van Dijk overleden
De alom gewaardeerde beeldend kunstenaar Willem van Dijk is 18 juni 2005 overleden. Hij werd geboren op 14 juli 1913 en is zijn hele lange leven aktief en creatief geweest in de Kunst. In Amsterdam was hij lid van 'De Onafhankelijken', een bekende kunstenaarsvereniging. In Almere heeft hij veel betekend voor de Cirkel Galerie; hij was zeer betrokken en heeft daar veel aktiviteiten ondernomen (gesteund door zijn vrouw Renske). Tijdens de tweede wereldoorlog is hij opgepakt en is in diverse kampen terecht gekomen als politiek gevangene. In het concentratiekamp Dachau werd hij ingedeeld bij het zogenoemde 'Himmelfahrt-Kommando, waar bommen onschadelijk werden gemaakt. (er ging wel eens wat mis, dus vloog zo'n gevangene de lucht in, vandaar de naam). Gelukkig is hij daar levend uit gekomen.
Donderdag 23 juni a.s. om 12.30 uur is de plechtigheid in het uitvaartcentrum in de Kruidenwijk (afslag Hogering), waarna de crematie om 13.00 uur zal plaatsvinden.
correspondentieadres: Mevrouw Renske van Dijk-Toeter, Leemwierde 176, 1353 LT Almere
In 2002 kreeg hij een grote overzichtstentoonstelling tgv zijn 90-ste verjaardag in een Gezondheidscentrum in Almere-Haven. (zie bericht hieronder). Bij die gelegenheid heeft hij één van zijn werken geschonken aan de gemeente, met name het betr. Gezondheidscentrum. Het afgelopen jaar ging het schilderen niet meer, was erg lastig; hij hield zich toen bezig met gedichten schrijven.
- Hieronder een verslagje uit 2002 -
' Kunst , waar je béter van wordt '
Almere 20 oktober 2002
Vanaf woensdag 23 oktober 2002 t/m eind januari 2003 is er een bijzondere
expositie te zien in Gezondheidscentrum West in Almere-Haven (Leemwierde 130).
Ongeveer 14 grote schilderstukken zijn er te zien in prachtige heldere en warme
kleuren. Schilderijen waar je vrolijk van wordt, dus dat kan nooit kwaad als je
naar een Gezondheidscentrum moet voor de dokter of een van zijn/haar kollega´s!
Jong werk
De kunstschilder heet Willem van Dijk die volgend jaar de ´gezegende´ leeftijd
van 90 jaar hoopt te bereiken. Zijn leeftijd zie je ´m zeker niet aan maar met
name zijn werk straalt de geestkracht uit van de jeugd, ook in de gloedvolle
kleuren. Hij werkt nog iedere dag in zijn atelier in Almere-Haven in een strak
tijdschema.
Lyrisch abstract
Hij heeft dan ook een ongelooflijke produktie neergezet in al die jaren.
Gelukkig staat niet alles bij hem thuis omdat zijn werk is aangekocht door de
gemeente Amsterdam, het Rijk, verschillende Musea en lang geleden de BKR. Deze
Beeldende Kunst Regeling stamt uit de jaren ´60. Kunstenaars in de Bijstand
moesten in ruil voor dat Bijstandsgeld een werkstuk afstaan. Jaren later puilden
de depots echter uit hun voegen van alle kunst die op die manier verkregen was.
Om opslagkosten te sparen werden die kunststukken vervolgens verdeeld over
overheidsgebouwen e.d. zodat ook *die* kunst ´onder de mensen´ kwam. Willems
werk behoort tot de "Lyrisch Abstracten" en bestaat uit schilderijen
en tekeningen. Op deze expositie zijn uitsluitend zijn schilderijenin de
formaten 70 x 90 cm en 120 x 90 cm. te zien.
Onderbroken opleiding
Willem van Dijk is geboren op 14 juli 1913 in Amsterdam. Van 1936 - 1938 volgde
hij de opleiding aan het IVKNO (Instituut Voor Kunst Nijverheids Onderwijs, de
latere Rietveld-academie) te A´dam en vervolgens, van 1940 - 1942, de
Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Ook in A´dam. In 1942 kwam hij wegens
zijn verzet tegen het fascisme in de gevangenis en vanwege de oorlogstijd kwam
hij in concentratiekamp Vught terecht. Daar vandaan werd hij getransporteerd
naar het Duitse concentratiekamp Dachau. In dat laatste kamp werd hij ingedeeld
in het zogenaamde "Himmelfahrts Kommando". Deze groep moest
gevaarlijke dingen doen zoals bijvoorbeeld door een mijnenveld lopen. Velen
overleefden dit niet. In 1945 werd Dachau bevrijd door de Amerikanen en kon
Willem van Dijk zich weer een vrij man noemen.
Kunst is communicatie
Omdat het schilderen, het bezig zijn met kunst, voor Willem een manier van
communiceren was, pakte hij alsnog zijn studie op aan de Rijksacademie (tot
1949). In die tijd werd hij ook lid van kunstenaarsvereniging "De
Onafhankelijken", die wekelijks bijeen kwam om o.a. naar model te tekenen
of te boetseren, maar ook om ideeen uit te wisselen. Jaarlijks exposeerde deze
vereniging gezamenlijk in het Stedelijk Museum in A´dam.
Tussenpersoon voor Willem van Dijk: abrahamwesterdijk@hetnet.nl
1-6-2005
Dit
is een gemeenschappelijk persbericht van de provincies Utrecht en Flevoland
en de gemeenten Almere, Utrecht en Amersfoort
Staatssecretaris
Medy van der Laan (Ministerie OCW), Commissaris van de Koningin
Michel Jager uit Flevoland, gedeputeerde cultuur van Bergen van
de provincie Utrecht en de wethouders cultuur Gispen, Huis en de Wilde
van de respectievelijke gemeenten Utrecht, Almere en Amersfoort ondertekenen
op 1 juni in Almere het cultuurconvenant Midden Nederland. In
het Convenant maken genoemde partners afspraken over de versterking van de
culturele infrastructuur en over de subsidiëring van belangrijke culturele
organisaties. Gedurende de convenantperiode - 2005 tot en met 2008 - stelt het
Rijk 40 miljoen euro en gemeenten en provincies nog eens 20
miljoen euro beschikbaar voor cultuur en erfgoed. Voor
het eerst krijgen ook Almere en Flevoland cultuurnota-gelden van het Rijk.
De betrokken decentrale partners zijn bijzonder tevreden over de gemaakte
afspraken, ook omdat het Rijk de culturele kracht van de regio Midden
Nederland zo duidelijk erkent. Dit
blijkt onder meer uit het feit dat er méér financiële middelen naar Midden Nederland gaan
dan in de periode 2001
– 2004 en dat in een tijd van rijksbezuinigingen. Een
vierentwintigtal Utrechtse instellingen ontvangt een rijksbijdrage, bij het
merendeel is de bijdrage zelfs verhoogd. Ook Almere en Flevoland staan
inmiddels op de culturele kaart. De drie snelst groeiende steden in het
Midden van het land, Almere, Amersfoort en Utrecht, investeren ook zelf fors
in de culturele infrastructuur. De provincies Flevoland en Utrecht doen
hetzelfde, met name in het rijke culturele erfgoed. Door de snelle groei van
de gemeenten en daarmee gepaard gaande woningbouwactiviteiten neemt de
behoefte aan cultuur ook toe.
Flevoland en Almere op de culturele kaart.
Aan de hedendaagse beeldende kunst wordt een impuls gegeven via financiële steun aan Museum De Paviljoens.
Er zijn gelden beschikbaar gesteld voor het recent opgerichte productiehuis podiumkunsten dat aangehaakt is aan de Almeerse Theaters. Dit productiehuis verstevigt de nog prille infrastructuur voor de podiumkunsten in Flevoland.
De provincie Flevoland gaat het beleid voor jong cultureel erfgoed concretiseren. Hiermee is de provincie letterlijk een pionier. De staatssecretaris erkent de voorbeeldfunctie van Nieuw Land Erfgoedcentrum.
Verder
spreken het Rijk en de provincie af dat zij geld willen investeren in de
steunfunctie archeologie en (jong) cultureel erfgoed. Hierbij gaat speciale
aandacht uit naar de situatie in Almere: Almere wordt geconfronteerd met
veel archeologische waarden, terwijl tegelijkertijd sprake is van een grote
verstedelijkingsopgave.
Utrecht, bloeiende culturele regio met ambitie.
De regio
Utrecht kent inmiddels een bloeiend cultureel leven met haar vele
podiuminstellingen, festivals en evenementen. Culturele diversiteit en
jongeren krijgen de komende vier jaar extra nadruk. Ruim twintig podium- en
beeldende kunstinstellingen in de stad Utrecht krijgen deze periode een
Rijksbijdrage. Het Huis van de Amateurkunst wordt betrokken bij een
vernieuwende pilot op het terrein van culturele diversiteit. Extra
inspanning vindt ook plaats op het terrein van podiumkunst voor jongeren. Het Rijk
ondersteunt verder het programma Vrede van Utrecht, dat tot doel heeft de (inter)nationale
culturele aantrekkingskracht van de Utrechtse regio te versterken.
Investeringen in culturele evenementen, erfgoed, broedplaatsen voor de
kunsten en accommodaties maken deel uit van dit meerjarenproject met een (inter)nationaal
karakter.
Ambitie:
Centrum voor Beeldende Kunst Flevoland. Met
een optie voor de komende drie jaar, groeit het
Programma:
tweede helft 2005. In
de tweede helft van 2005 organiseert het
Andere
tentoonstellingen in het kader van Japan en keramiek, glas en objecten staan
ook op het programma voor het tweede halfjaar. In september opent het
28-5-2005 Kunst in de buitenruimte van de provincie Flevoland
Op
zaterdag 28 mei 2005 om 14.30 uur wordt het kunstwerk LOS van
Xander van der Drift onthuld door schrijver en programmamaker Wilfried
de Jong. LOS
bestaat uit een koolzaadveld van
foto: Provincie Flevoland
LOS
is te zien van zonsopgang tot zonsondergang van 28 mei t/m 30 juni aan de
Karel Doormanweg 32 te Tollebeek (Noordoostpolder) midden op het land van
landbouwer William Vercraeije,
liggend aan de kuierlattenroute het Jaagpad.
LOS
is een ode aan het ‘nutteloze’ spelen in een poëtische wereld vol zon
waarin je als kind zo veel voldoening en geluk kon vinden. Een wereld voor
grote mensen onbereikbaar geworden omdat de geest bezoedeld is met gedachten
over verleden en toekomst. Ruimte voor directe ervaringen ontbreekt. Kortom
leve het hier en nu!
mei
2005
Aankoop kunstwerk Lost Paradise
De gemeente koopt met geld dat het in het verleden van Rijkswaterstaat voor de realisering van een kunstwerk in het Weerwater heeft gehad, het glasstilleven Lost Paradise, van het Franse kunstenaarsechtpaar Anne en Patrick Poirier. Het kunstwerk past in de collectie van de Paviljoens en zal, samen met twee foto’s van Anne en Patrick Poirier waar de Paviljoens al over beschikt, worden tentoongesteld op de omloop bij de Raadszaal in het Stadhuis. In 1997 kreeg de gemeente Almere van Rijkswaterstaat uit het fonds Sociaal Culturele Voorzieningen een bedrag van € 580.000,- als restant van een verplichting aan de gemeente. De Poiriers was aanvanke- lijk gevraagd een kunstwerk aan het Weerwater te ontwerpen. Bij het maken van een inrichtingsplan voor de openbare ruimte aan het Weerwater bleek echter dat een kunstwerk van de Poiriers daar niet goed in zou passen. Als compensatie voor het verbreken van het contract met het Franse kunstenaarsechtpaar gaat de gemeente nu, met toestemming van Rijkswaterstaat, het kunstwerk Lost Paradise aankopen.
mei t/m 23 oktober 2005: iedere zondag: Vijf keer Landschapskunst via Museum De Paviljoens
Museum De Paviljoens in Almere-stad organiseert steeds weer iets nieuws. Onder het motto 'als de mensen niet naar de landschapskunst gaan, brengen wij de landschapskunst naar de mensen' heeft men een busreis georganiseerd langs de vijf bekendste landschapskunstwerken in Flevoland. Inderdaad: bekend maar heel veel mensen zijn er nooit geweest 'in het echie' . Dáár wil De Paviljoens nu wat aan doen en dus is er een hele dag uitgetrokken om die landschapskunstwerken te gaan bezichtigen.
Onder leiding van een deskundige gids van museum De Paviljoens kan men alles te weten komen over het landschapskunstwerk zelf, de maker, het gebruik van betreffend kunstwerk door de mensen (op heel veel verschillende manieren) en bovendien allerlei nuttige of amusante anekdotes over het kunstwerk, de totstandkoming of de maker. Hoe is de kunstenaar hiertoe gekomen? Waarom op deze plek? Wat is de filosofie achter het kunstwerk? Maar ook: wie heeft dit bekostigd en wie moet dit onderhouden (ofwel: wie betaalt het -veelal groen- onderhoud op de juiste manier?) Heeft de politiek een visie op kunst in de buitenruimte, met name hier de landschapskunst? Enfin, een breed programma en dagvullend!
Er wordt om circa 9.45 uur begonnen in museum De Paviljoens, met koffie of thee en cake. De gids geeft inmiddels wat eerste informatie over de te bezoeken landschapskunstwerken. >>
Daarna is er gelegenheid om de lopende expositie te bezoeken in De Paviljoens. Momenteel is daar de Expo "Situaties/ Laboratorium Flevoland" van Florian Gottke. Daarna stappen de deelnemers in een luxe bus of busje (maximaal 8 personen), afhankelijk van het aantal belangstellenden. In totaal duurt de excursie tot 17.00 uur, dan is men weer terug in het museum.
Eerst in Almere: "Garden of Love and Fire" van Daniel Libeskind (1992-'97) (achter de Noorderplassen, bij de dijk, Pampushavenweg)
Dit kunstwerk hoort bij de Collectie Almere /De Paviljoens Almere >>
D
e kunstenaar/architekt die in New York 'Ground Zero' bebouwt en een gezicht/herinnering geeft en die het Joods Museum in Berlijn heeft gebouwd.
Waar Almere enige jaren geleden bijna een Theater met een bijzondere architectuur had kunnen hebben van Libeskind (voor slechts 50 miljoen gulden (!)
krijgt Almere nu een 'bijzonder' glazen Theater van de Japanse architekt Sejima..dat tevens het duurste Theater van West-Europa wordt (voor 89 mjn. Euro (!)
Het landschapskunstwerk van Libeskind 'Garden of Love and Fire' symboliseert ook de levenslijnen van deze (van oorsprong architekt). Geboren in Polen, heeft hij op diverse plaatsen in de wereld gewoond: Israel, Berlijn, Amsterdam, Salamanca.
Het kunstwerk bestaat uit 3 (water) lijnen, die ieder wijzen naar een plaats waar Libeskind gewoond heeft: Berlijn, Amsterdam en Salamanca. Verder een zwarte 'strip'(soort landingsbaan) en een voetgangerspad.
Libeskind is geinspireerd geraakt door de Spaanse mysticus Juan de la Cruz.
Vooral vanuit een vliegtuig zijn de lijnen goed te zien. Middenin staat een 'architektuur van aluminium elementen', die doen denken aan huizen, doorgangen, een samenspel van natuur en konstruktie. Een plek voor meditatie.
vervolgens naar Lelystad voor het Observatorium van Robert Morris (1977)
Dit landschapskunstwerk is in het bijzonder bekend geworden door de jaarlijkse bijeenkomsten van 'Sunsation' , ter gelegenheid van de langste en de kortste dag, waarbij (bij goed weer) de zon exact ondergaat, dan wel opkomt, tussen een bepaald punt bij dit kunstwerk. De 'Zonnewende' op 21 maart (lente) en 21 september: herfst. De zomer-zonnewende is op 21 juni te zien en de winter-zonnewende op 21 december). Ter gelegenheid van de Zonnewende worden zang-, dans- en vooral dichtersaktiviteiten op deze plek georganiseerd
Op de steen in het midden van de ronding is de akoestiek namelijk perfekt voor dit soort gelegenheden!
De middenring is 2,65 meter hoog, heeft een oppervlakte van 100x75 meter en de vizieren liggen op 37 graden Noord en Zuidelijk van de West/Oost-as.
Het is prachtig in deze tijd van het jaar; wij troffen er velden vol met bloeiende paardenbloemen: een feest van licht!
Je komt het Observatorium binnen via twee poorten, eerst driehoekig (zie foto) en naar binnen toe nog een rechthoekige, waarna je in de 'Arena' , in dit geval het 'Observatorium' komt. Daar in het midden ligt de steen (waar de gids op bovenstaande foto op staat en vertelt; maar evenzogoed kunnen dat dichters zijn...). Daar vandaan zijn weer openingen die zicht geven op de zogenaamde 'vizieren' van corten-staal, waardoor je de zon (eventueel) kunt zien opkomen.
daarna "Aardzee" (1998) van Piet Slegers in Zeewolde.
Van oorsprong een landbouwkavel van zo'n 50 hectare... en die maat is ook exact aangehouden voor dit Polder-landschapskunstwerk (halverwege de Vogelweg, ten NW van Zeewolde). Dit kunstwerk valt onder de Collectie en beheer van Flevo-landschap.
Een glooiend en afwisselend landschap, zou ik het willen noemen, en vooral erg weids, met meertjes, grindpaden (die soms tot niets leiden, dan mag je het verder zélf uitzoeken...). Een enkele fraaie boom of hele horizons bomen, met soms grazende schapen en geiten.
De kunstenaar Piet Slegers heeft
met gebruik van het aanwezige gras,stenen en aarde de zee nagebootst, en dan vooral het golven van de zee.
De naam 'Aardzee' is dus goed gevonden voor dit kunstwerk.
Hoewel het landschapskunstwerk er in eerste instantie gewoon uitziet als een landschap waarin je lekker kunt wandelen, is er méér aan de hand. (On) zichtbare lijnen die zo op het oog nergens toe leiden.....maar dat maakt allemaal niet uit: het is een prettige plek om te vertoeven en het is er -ondanks de rust- heel spannend. Achter ieder heuveltje valt weer wat te zien, te beleven.
NB het wordt ook prima onderhouden, dus dat verhoogt de feestvreugde zeker!
Ondanks de glooiende lijnen, is het voor iedereen makkelijk te wandelen: je hoeft per slot geen heuvels te beklimmen als je dat niet wil! Het blijft hoe dan ook mooi.
Ook in Zeewolde wordt "Sealevel" (1996) bekeken van Richard Serra
Het objekt bestaat uit gepigmenteerd beton en telt twee delen -die doorsneden worden door een brug- van ieder 200 meter lengte, 25 cm. dikte en een hoogte die varieert van 'landhoogte' tot 'zee-diepte'.
In deze omgeving staan meer buiten-kunstobjekten maar "Sealevel" is de grootste en ingrijpendste in het landschap.
De vader van Richard Serra was loodgieter en Serra was al vanaf jonge leeftijd gefascineerd door gewicht en belans. Hij heeft veel werken vervaardigd van metalen platen. De bovenkant van dit landschapskunst-projekt geeft het zee-nivo aan
Van de laagste kant loop je als het ware de zee in.....is de gedachte van de kunstenaar erachter.
Dit landschapskunstwerk is gesitueerd aan de overkant van het water dat het scheidt van 'De Verbeelding', een als een soort museum bedoeld paviljoen van de Almeerse architekt René van Zuuk
Het is jammer dat er zo weinig meer te beleven is in dit prachtige gebouw (met ooit zoveel ambities)
Helemaal niets viel er te bekijken, géén expositie dus, een geheel lege ruimte maar desondanks moesten we tóch 1.60 euro per persoon betalen om binnen te mogen! Om bijvoorbeeld kaarten, boekjes of ansichtkaarten te kopen en even aan het eind te kunnen kijken naar de overkant van het water, naar de 'streep in het landschap' van Serra......
Op mijn vraag of De Verbeelding niet failliet was inmiddels, werd verontwaardigd gereageerd. "Nee hoor, we verhuren de ruimte aan organisaties, per dagdeel, of langer".
Eerlijk is eerlijk: na enig aandringen mocht ik wél even naar de 'bibliotheek' waar ik wat kunstboeken zou kunnen inzien; ook waren er nog 2 foto's (posters) te zien van wat ooit een leuk gebouwtje was op stelten (waarin boeken stonden en waar je rustig zou kunnen lezen)....maar dat gebouwtje was afgebrand, en niet herbouwd, dus uitsluitend de posters restten....
Maar de ganzen die ik vanuit het paviljoen kon zien, maakten veel goed....
En tenslotte gingen we naar de "De Groene Kathedraal" van Marinus Boezem (1987) in Almere
In 1978/'79 had Marinus Boezem al een maquette gemaakt voor een 'gotisch groeiprojekt' maar pas in 1987 werden de 178 populieren geplant die samen de vorm geven aan de landschappelijke ' Groene Kathedraal',
gebaseerd op de Kathedraal van Reims.
150 x 75 meter groot
Tureluurweg, bij Almere-Hout.
In 1996 werd De Groene Kathedraal geheel 'gerenoveerd' omdat er al jaren niets aan onderhoud was gepleegd. Nu wordt het landschapskunstwerk uitstekend onderhouden door de firma Boogaart uit Almere, zodat de herkenning als kathedraal duidelijk blijft.
Meteen ernaast werd eenzelfde vorm uitgespaard, de plattegrond van de kathedraal, afgebakend met beuken en eiken, waardoor een soort 'negatieve kathedraal' ontstaat. De échte kathedraal krijgt zijn vorm dus vooral door de vele populieren en de lijnen op de grond, in het gras. Die geven een projektie weer van het kathedraal-gewelf, in deze uitvoering in de vorm van betonnen randen.
De populieren die 'binnen' in de kathedraal staan, geven de steunpilaren, de zuilen, weer. Aan de voet hiervan liggen schelpen, in een cirkel er omheen, als herinnering aan de Zuiderzee...die Almere eens was vóór de inpoldering. Als de (Italiaanse) populieren na enkele tientallen jaren hun maximale hoogte hebben bereikt van 30 meter, hebben zij ongeveer dezelfde hoogte als de Notre Dame van Reims. Daarna zullen zij afsterven of het begeven na een flinke storm; maar de eerder genoemde 'negatieve' kathedraal zal dan blijven bestaan als vorm.
Het is trouwens een erg mooie plek om te vertoeven, met uitzicht over water aan de ene kant en de stilte, de bijna serene rust van deze landschapskathedraal.....
Nog één goede tip: ga op je rug in de kathedraal liggen en kijk naar boven......luister naar het ruisen van de bladeren en voel de onmetelijke ruimte.....
Al met al: een aanbevelingswaardige trip langs vijf van de bekendste de Flevolandse Landschapskunstwerken, die je zélf nooit zo achter elkaar zult doen. Hier gebeurt dit ook nog onderleiding van een deskundige gids vanuit Museum De Paviljoens zodat je na afloop méér dan tevreden bent met alles wat je gezien en beleefd hebt, inklusief alle informatie! Het gaat niet allemaal achter elkaar want ......
tussendoor krijgt men een uitgebreide lunch geserveerd in restaurant Willem Barentz van het Natuurpark Lelystad >>
De all-in prijs bedraagt 45 euro per persoon voor deze dagvullende Landschapskunst-excursie. Reserveren kan bij museum De Paviljoens 036-545.04.00 of via e-mail communicatie@depaviljoens.nl
ALMERE / FLEVOLAND >> PinsterKunstRoute <<
voor verdere informatie over de Kunstweek 2005 >>< > klik op de link www.kunstweek.nl
Terugblik van Abraham Westerdijk: "Nieuws van Vroeger'
- in het kader van de jaarlijkse expositie van het 4/5 mei Comite Almere - (kijk bij de link Expo-enzo 22/4 jl)
Dindag 26 april 2005 werd de Almeerse kunstenaar Abraham Westerdijk door Omroep Flevoland gebeld voor een terugblik naar het verleden, een expositie van zes jaar geleden. In de jaren 1997 t/m 2000 heeft Abraham meegewerkt aan de jaarlijkse Expositie, georganiseerd door het 4/5 mei Comité Almere. Zo'n zes jaar gelden had hij een wel zéér spraakmakend 'Monument' vervaardigd met als Thema "1940 of vandaag....is er verschil?"
Of daar antwoord op is gevonden? Abraham is -hoewel positief ingesteld- ervan overtuigd dat de mens zichzelf vernietigt.....
Het 'Monument'bestond uit 40 mono-prints, aangevuld met gouaches (dekkende waterverf- schilderijen) met veel suggererende voorstellingen uit de Hitler-tijd. Ook verwerkte hij er recente foto's van racistische teksten en symbolen in). Uiteindelijk werden het 30 werken op 5 aansluitende panelen met een totale hoogte van 1.20 meter en 3 meter breed. De mono-prints hadden titels als 'vergeving' , 'getuigenis' , 'vonnis' , de meest enge dingen eigenlijk uit de concentratiekampen. Abraham haalde zijn inspiratie niet uit eigen herinneringen (hij is van 1944 en zegt wel eens: ik heb één jaar meegevochten) want heeft de Tweede wereldoorlog niet meegemaakt. Maar hij kwam in kontakt met het 'Boek der kampen', over alle concentratiekampen die er geweest zijn in die Duitse bezettingstijd. Hij vond dat zó ingrijpend en áángrijpend. Afgrijselijk! Je snapt niet dat mensen elkaar dit kunnen aandoen, onbegrijpelijk.....Het thema 'oorlog' komt vaak in zijn werk terug: hij is z'n leven lang eigenlijk al geintrigeerd hierdoor.
Of je verandert doordat je daar zo intensief mee bezig bent? Nee, dat niet, wel betrokken want als je ziet wat er na 1999 weer voor ellende op de wereld is....bijvoorbeeld Joegoslavie en noem maar op, allemaal in diezelfde tijdsperiode. Allemaal even verschrikkelijk.
Het thema van het Monument "1940 of vandaag.....is er verschil?' is dus nog steeds aktueel (helaas)
20-4-2005
Presentatie werk van Maarten Manson voor Collectie Almere
O
De Almeerse kunstenaar Maarten Manson realiseerde vanaf begin jaren tachtig een viertal sculpturen, die verspreid staan door de stad Almere. Manson neemt met zijn abstrakt geometrische beelden een belangrijke plaats in wbt de geschiedenis van de kunst in de openbare ruimte van Almere. Met de nieuwe aankopen, waaronder 6 werken op papier uit 1968, geeft De Collectie Almere nu ook inzicht in zijn voorafgaande werk: tekeningen en zeefdrukken waarmee Manson eind jaren zestig debuteerde en nationale bekendheid verwierf te midden van tijdgenoten als Ad Dekkers. Maarten Manson is ook dichter.
Naar aanleiding van dit nieuwe werk in de Collectie Almere brengt Museum De Paviljoens een nieuwe verzamelkaart uit.
De kaart toont het werk van Manson in de openbare ruimte van Almere en geeft uitleg over zijn werk. Bij het Museum en in het Stadhuis van Almere is de kaart verkrijgbaar. Nicoline Wijnja hield een speech en overhandigde de 1e kaart aan Maarten Manson.
's Avonds geeft de filosoof Constantin Karmanov om 20.00 uur een lezing in Cultureel Centrum Corrosia in Almere Haven. De van oorsprong Russische (Moskou) Karmanov is een belangrijke inspirator voor de filosofische ideeën van Maarten Manson. Zij kennen elkaar zo'n 2 1/2 jaar. Karmanov is al tientallen jaren met deze 'materie' bezig (wetenschappelijk).
De lezing heeft als onderwerp "De onzichtbare mens"/het raadsel van het bewustzijn.
Het belooft een zeer boeiende avond te worden: een pure wetenschapper die dit onderwerp niet uitsluitend filosofisch benadert maar zegt eea ook te kunnen uitleggen: het is per slot wetenschap! Aan het begin van zijn lezing zal hij het publiek aangeven dat 3 woorden verboden zijn in de discussie, namelijk: geloof, god en ziel. Dan wordt de discussie vaak te zweverig, volgens Karmanov, hij wil konkrete zaken!
"Beweeg je pink eens! Wie doet dat...doe je dat zélf of helpt iemand jou daarbij? Een fysiek lichaam bestaat uit neutronen en Quark, méér niet. Wát is het dat dit doet gebeuren? Je hersenen bestaan uit zo'n 17.000 neutronen....wie of wat zet dat in beweging? Ook zonder wekker word je wakker...is een erfenis, we zijn geprogrammeerd. Is een mens eindig of deel van 'de ruimte'?" Constantin Karmanov zegt antwoorden op deze vragen te hebben.....en hoopt op een pittige discussie!
De lezing is vrij toegankelijk, reserveren is gewenst op telefoon 036-5215929
Op de foto: Nicoline Wijnja (museum De Paviljoens), Maarten Manson en Constantin Karmanov
8-4-2005 Anton Heijboer overleden
De meer dan bekende, spraakmakende en excentrieke kunstenaar Anton Heijboer uit Den Ilp is overleden op 81-jarige leeftijd 'in zijn slaap', zoals dat heet. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn 'vijf vrouwen' (waarvan hij er maar met één getrouwd was)
De Almeerse kunstenares Emeke Buitelaar heeft (ik denk zo'n 10 jaar geleden?) eens samen met hem één schilderij gemaakt. Dat wil zeggen: wel verschillende werkstukken maar ze hebben daar toen samen aan gewerkt. Dat was voor een goed doel, dacht ik.... Emeke heeft zelf thuis ook nog enkele van die 'duo-schilderingen' waar ze terecht trots op was, en nog is. Zij exposeert momenteel bij Omroep Flevoland (tot 26 juni 2005) kijk bij de link 'Kunstenzo'.
9 en 10 april 2005 Nationaal Museumweekend
In Almere doet in ieder geval mee: Museum De Paviljoens in Almere-Stad. Er zijn rondleidingen door de lopende expositie, er is een performance en een Workshop "Kunst Kijken voor Kinderen". Het Museum De Paviljoens zit aan de Odeonstraat 3-5 Voor info over openingstijden en tijdstippen bel 036-54.50.400
4-4-2005 Flevolandse instellingen krijgen bijdrage Prins Bernhard Cultuurfonds
Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland werd het 1e kwartaal 2005 aangenaam verrast door een groot aantal aanvragen. In totaal werden er in de 1e vergadering 32 aanvragen behandeld (in 2004 totaal 75 aanvragen). Daarvan werden 26 aanvragen toegewezen voor een totaalbedrag van € 66.200,-. De aanvragen kwamen deze keer uit 5 Flevolandse gemeenten.
De aanvragen waren weer heel divers. Bijzondere aanvragen deze keer kwamen uit Dronten. De Stichting Campzone – Demozone 2005 te Waalre ontvangt een bijdrage van € 2.000,- voor het culturele deel van de computervakantie die ook dit jaar in Biddinghuizen zal plaats vinden. Ook de activiteiten van de Werkgroep Flevoland werden beloond met een subsidie van € 5.000,-.De
volgende bestuursvergadering is gepland op 16 juni 2005. Aanvragen hiervoor
dienen uiterlijk 17 mei 2005 binnen te zijn. Gezien de toename van
aanvragen zal deze datum strikt worden gehanteerd, aanvragen die later binnen
komen worden doorgeschoven naar de septembervergadering. Informatie is te
verkrijgen op maandag en dinsdag tijdens kantooruren, tel. 0320-265285, of
door een mailbericht te sturen naar fl@cultuurfonds.nl.
17-3-2005 Museum De Paviljoens krijgt oorkonde
Janneke Wesseling
Zoals hieronder aangekondigd, was 17 maart 2005 de feestelijke uitreiking van de oorkonde aan Museum De Paviljoens, het museum dat zich de afgelopen drie aar jaar het best heeft onderscheiden. Janneke Wesseling (kunstcriticus voor NRC Handelsblad,docent theorie Koninklijke Academie Den Haag en voorzitter van de ARCA Nederland), leidde Linda S. Boersma in, docent aan de Universiteit Utrecht, die de lofrede, een "Laudatio', zou uitspreken. In het bomvolle 'kleine Paviljoen' vertelde Janneke Wesseling dat De Paviljoens in 10 jaar tijd geweldig goed zijn bezig geweest, zowel nationaal als internatuionaal zijn zij óp de kaart gezet' (en niet alleen door de vorm van de Paviljoens). Zij benadrukte dat De Paviljoens juist ook bewoners erbij betrekt, in- en buiten het Museum. Er is door DE Paviljoens een signaal afgegeven dat je niet veel geld of grote 'Pers-machines' nodig hebt maar wél betrokkenheid met de kunstenaars!
Een stralende Macha Roesink, direkteur van De Paviljoens (sinds 1 januari 2001) vertelde dat het museum 12.500 bezoekers trok in 2004.....en dat is erg veel!
foto: Macha Roesink, dir. De Paviljoens >
Na de inleiding het Laudatio door Linda S. Boersma. Een samenvatting: "In oktober 2004 vierde dit museum haar 10-jarig bestaan onder de noemer "100 dagen en 10 jaar De Paviljoens" (tijdens de Dokumenta IX in 1992 stond dit gebouw 100 dagen in Kassel, daarna 10 jaar in Almere).ter gelegenheid daarvan werd een boek uitgebracht, dat een 'logboek' werd genoemd, niet van het museum....nee: van het gebouw! Dat typeert de houding van dit Instituut: men vindt dat hier vanzelfsprekend". Geciteerd worden vervolgens de eerste regels uit dat 'logboek'.
"Je werkt mét De Paviljoens, als betrof het een persoon die ervoor zorgt dat alles weer goed komt. Welke tentoonstelling,lezing, symposium of werkbespreking je er ook moet organiseren, de ervaring van het gebouw is zo bijzonder dat het gebouw-zelf al een bezoek waard is om te bekijken, te onderzoeken of simpelweg te vertoeven".
foto: Macha Roesink ontvangt de oorkonde uit handen van Linda S. Boersma >
"Een gebouw is alleen maar inspirerend voor een bewoner die daarvoor openstaat, de de mogelijkheden ziet en gebruikt. Zonder openheid van geest, intuitie, intelligentie en daadkracht, gebeurt immers in het spannendste gebouw weinig dat het vermelden waard is". Maar....er is hier -in 10 jaar tijd- heel veel gebeurd dat het vermelden waard is. Eerst onder Lia Gieling, de 1e direkteur, nu onder leiding van Macha Roesink, sinds 2001.
Er zijn hier prestaties geweest die als "historisch" de geschiedenis zullen ingaan. De expo 'Mappa' (2003) met soms adembenemende performences van Yael Davids maar ook de huidige expo van Job Koelewijn (2004/'05) met de fysieke aanwezigheid van 120.000 bouillonblokjes, verpakt in gedichten van Marsman, Kopland en Van Ostaijen, zijn onvergetelijk.
In die 10 jaar van haar bestaan is De Paviljoens uitgegroeid tot een aktief en ondernemend instituut dat dmv tentoonstellingen, opdrachten, projekten en aankopen, niet alleen een eigen visie geeft op de aktuele Kunstproduktie maar daar ook aktief aan bijdraagt. Museum De Paviljoens heeft een uitstekende reputatie opgebouwd, niet allen nationaal en zelfs internationaal, maar ook binnen de eigen omgeving en dat is voor een klein instituut dat experimenten durft aan te gaan, dat vertrouwen stelt in jonge kunstenaars en aktuele Kunst, een grote prestatie! Als we het gebouw (zoals in het 'logboek'staat) beschouwen als 'een persoon', kunnen we stellen dat deze direkteur en De Paviljoens het met elkaar hebben getroffen, dat is voor iedereen te zien hoe de Kunst en Architektuur hier samengaan". Macha Roesink wordt tenslotte bedankt voor haar inzet en geweldige resultaten,en ontvangt de oorkonde; en alle medewerkers worden van harte gefeliciteerd, namens de AICA.
Natuurlijk was ook Frits Huis, wethouder voor Kunst & cultuur, van de partij, hoewel hij daarna snel naar de Politieke Markt moest.
Macha Roesink haalde alle medewerkers van De Paviljoens naar voren om ze te bedanken, met een fraaie bloem.
Museum De Paviljoens krijgt onderscheiding (voor verslag: zie hierboven 17/3)
Museum De Paviljoens in Almere-stad is in de prijzen gevallen! Het museum werd namelijk door de AICA (Association Internationale des Critiques d'Art) uitgeroepen tot "de meest onderscheidende Kunstinstelling van de afgelopen drie jaar". Daarin kan ik de critici gelijk geven want er zijn achtereenvolgens steeds spraakmalende exposities en performances geweest. Bovendien werd 'Kunst voor kinderen' een begrip en zeer geliefd bij de kids. Ook zorgde Macha Roesink voor een 'koopavond-openstelling' , waarbij vaak een interessante gastspreker. Vorig jaar (klik hier 20-10-2004 ) werd het 10- bestaan gevierd van De Paviljoens, met een bijzonder boekwerkje en als speciale gasten de Belgische ontwerpers Paul Robbrecht en Hilde Daem. Roesink geeft veel jonge kunstenaars de gelegenheid te exposeren, vaak experimenteel en spraakmakend.
De onderscheiding, een oorkonde, wordt maar één keer in de drie jaar uitgereikt. Die feestelijke gebeurtenis vindt volgende week donderdag 17 maart a.s. plaats....natuurlijk in museum De Paviljoens.
Macha Roesink, direkteur van museum De Paviljoens: heel hartelijk gefeliciteerd met deze erkenning voor al je inspanningen. Maar in de geest van Roesink: "wij" van De Paviljoens, dat zijn wij met z'n allen".
Dus daarom van deze kant: iedereen van harte met deze onderscheiding!
op de foto Hilde Daem en Paul Robbrecht, die een boek ontvangen van Macha Roesink >>
24-3-2005
Lelyprijs
2005 voor Vrienden van Schokland
Ook in 2005 stelt het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland de Lelyprijs beschikbaar. Dit jaar gaat deze prijs naar de Vereniging Vrienden van Schokland. De Lelyprijs is in 1996 voor het eerst uitgereikt. De prijs – ‘De Dubbelster’ - is bedoeld voor personen of verenigingen die zich onverplicht en buiten de beroepssfeer gedurende langere tijd hebben ingezet voor de Flevolandse cultuur of natuur. De Dubbelster is ontworpen en uitgevoerd door de Flevolandse kunstenaar Marcel van Campen. Dit jaar gaat de Lelyprijs naar de Vereniging Vrienden van Schokland. De in 1961 opgerichte vereniging heeft als doel het wekken en bevorderen van de belangstelling voor het verleden van Flevoland en het verlenen van steun aan musea in de provincie en aan museum Schokland in het bijzonder. De uitreiking vindt plaats op donderdag 24 maart 2005 om 16.00 uur in het kerkje van museum Schokland door Michel Jager, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland.
5-3-2005 "Geen zee te hoog" voor Almere
Manifestatie
over toekomst en verleden van Almere in Cultureel Centrum Corrosia
Op
zaterdag 5 maart om 15.00 uur opent de directeur van Waterschap
Zuiderzeeland, ing. J.B. van der Veen, de
manifestatie ‘Geen zee te hoog’ in Cultureel Centrum Corrosia. Naast de
tentoonstelling over het verleden en toekomst van Flevoland en Almere,
organiseert CCCorrosia ook lezingen, ontmoetingen en vertoningen van films. De
manifestatie staat in het teken van de klimatologische veranderingen. Zo zal het
stijgen van de zeespiegel van grote invloed zijn op de manier waarop we in deze
waterrijke provincie zullen overleven. Concrete oplossingen in originele
ontwerpen van de futurologen Robbert en Rudolf Das, bekend van de boeken
Toekomst Beelden en Toekomst Flitsen, zijn als originele gedetailleerde
tekeningen te bewonderen. Ook hebben vijftien Flevolandse kunstenaars alvast wat
denkwerk gedaan en kunstzinnige oplossingen bedacht om het water tegen te houden
of ermee te leren leven. Deze manifestatie is in het kader van de
Boekenweek 2005 samengesteld en tot stand gekomen met de Openbare Bibliotheek
Almere, literair genootschap ‘eindig laagland’ en de boekhandels de Ark en
Dekter.
Hoe zullen onze kinderen leven als de zeespiegel blijft stijgen? De hele maand maart heeft CCCorrosia genoeg te zien, te horen en te beleven over het verleden en de toekomst. Zoals op 16 maart: Wouter van Dieren geeft een lezing over zijn visie op milieu, duurzaamheid en innovatie.Van Dieren is lid Club van Rome en directeur van IMSA Amsterdam (Instituut voor Milieu- en Systeemanalyse Amsterdam). Op zondag 13 maart worden gedichten voorgedragen over Water en Zee door Aldichter. Brainstormen over de toekomst kan op woensdagavond 30 maart onder leiding van de Almeerse stadsfilosoof, Barry van ’t Padje.
Hier was vroeger toch water? Naast de toekomst wordt ook het verleden van Almere belicht. Dit gebeurt aan de hand van een echt stuk scheepswrak uit de Middeleeuwen en bodemschatten die zijn opgegraven in Almere. De bodemschatten zijn met name werktuigen uit de prehistorie. Voor sommigen zal het vreemd in de oren klinken, maar op enkele meters onder onze voeten bevindt zich een oud landschap dat in latere tijden is verdronken onder de zeespiegel. In dat oude landschap leefden in de steentijd al mensen. De bewoningssporen uit die periode zijn te zien in de expositieruimte van CCCorrosia en in bruikleen gekregen van het Nieuw Land Erfgoedcentrum en het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie (ROB/NISA).
Op 22 maart zijn twee klassieke films te zien: ‘Nieuwe Gronden’ uit 1932 gaat over de afsluiting van de Zuiderzee.
En ‘De Platte Jungle’ uit 1978 over de Waddenzee, met muziek van Willem
Breuker.
Gratis Concert door Nederlands/ Russisch pianist in ''De Villa"
Zondag
20 februari van 16.00 uur tot 18.00
uur
zal Olek Plotnikov, samen met de vaste jazzmusici, een gratis concert verzorgen
in Corrosia’s Grand Café de Villa in Almere Haven. Plotnikov woont al geruime
tijd in Almere en is naast een veelzijdig jazzpianist ook dirigent, componist en
arrangeur. Tijdens het concert brengt hij verschillende stijlen ten gehore.
Zoals New Orleans, boogie-woogie en mainstream. Parallel aan zijn internationale
jazzcarrière is hij actief als componist: hij heeft theatermuziek en orkestrale
werken geschreven.
Oleg
Plotnikov studeerde piano, theorie en compositie in de voormalige Sovjet-Unie.
Hij is al sinds z’n 15e ‘beroeps’. Tien jaar lang leidde hij
een bigband, waarvoor hij ook het complete repertoire arrangeerde. In
1978 nam Oleg het leiderschap over van het fameuze Russische oude-stijl-orkest
‘Uralsky All Stars’. Met deze band bouwde hij tot 2000 een ijzersterke
reputatie op in heel Europa. Dit orkest “bespeelde” nagenoeg alle
belangrijke clubs en festivals in een groot aantal landen. Sinds enkele jaren
concentreert Oleg Plotnikov, die nu twaalf jaar in Nederland woont, zich weer
voornamelijk op zijn eigen erkende kwaliteiten als een van Europa’s meest
veelzijdige jazzpianisten.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Op
6 maart is er géén gastoptreden maar dan geven Jolle Roelofs (piano),
Lucas Suringar (contrabas), Hans Beun (slagwerk) onder leiding van Kees
Oosterwijk (saxofoon) de zondagmiddag kleur in Corrosia’s Grand Café de
Villa.
Richtlijn Kunst en Vormgeving ingetrokken
Kunstwerk ‘Zeepaardjes’ in muziekpaviljoen krijgt nieuwe plek in appartementengebouwen Ymere
Woensdag 16 februari ondertekenen woningcorporatie Ymere en de gemeente Almere overeenkomsten ten behoeve van het herstructureringsproject Bombardon (Almere Haven). Het gaat hierbij om renovatiewerkzaamheden aan de appartementen aan de Meerstraat en Deltastraat en de bouwplanontwikkeling van een nieuw appartementengebouw met 40 woningen en privé parkeerplaatsen door Ymere. Daarnaast zal de gemeente Almere op korte termijn het muziekpaviljoen verwijderen. In het muziekpaviljoen is het kunstwerk ‘Zeepaardjes’ van kunstenaar Siemen Bolhuis verwerkt. Het oorspronkelijk ontwerp van de ‘Zeepaardjes’ wordt in brons gegoten en krijgt als een ‘knipoog’ naar het verleden in het nieuwe appartementengebouw een plek.