Radio-programma's                                                     Radio-enzo (of TV ofzo)   2005

scroll naar beneden voor quotes mét foto's van radio-uitzendingen (t/m juli 2005) van het programma Kunst en Politiek 2005

                                                                                                                               copyright alle foto's:  greta verduin (tenzij anders aangegeven)


dinsdag 18-10-2005 Politiek NU op StadsRadio Almere  (21.30-22.00 uur)

 

Vandaag in PolitekNu te gast: Jan-Dirk Pruim, Griffier (van de gemeenteraad Almere) >> 

 

 << en Martin Wiegertjes, raadslid PvdA Almere

 

Uitzending gemist? Luister en/of lees de quotes op de website PolitiekNU

 


18-10-2005  " Kunstenaars in de polder" bij  Omroep Flevoland -TV  

Dit is de 7 aflevering van de serie 'Kunstaars in de Polder', die iedere dinsdagavond continue wordt uitgezonden en herhaald.

Vanaf het moment dat Michel Bongertman (1966) een cursus beeldhouwen had gevolgd, wist hij wat hij wilde worden. Later volgde de opleiding beeldhouwer en de  Kunstacademie. Zijn stage in Zimbabwe heeft zijn kunst beïnvloed. Zim-babwe betekent:  ‘Huis van steen’.

Huizen zijn altijd een belangrijk onderwerp in zijn werk, zij vormen een symbolische waarde. Bongertman  houdt ervan met verschillende materialen te werken: hout, steen, brons, gips, enz. Hij vindt dat mensen een eigen betekenis in zijn werk moeten ontdekken'wél hoopt hij ze te raken, dat het dingen losmaakt bij de kijker, vanwege de maatschappijkritische thema’s. Bongertman twijfelt over zijn kunstenaarschap. Kunstenaars hebben volgens hem invloed op 'tijd'  ....en dat blijkt pas na 100 jaar ....als zijn werk dan nóg gewaardeerd zou worden.....  Hij geeft ook les, waarbij zijn uitdaging is om zijn leerlingen te leren om een bepaalde inhoud te vinden binnen hun kunst waarin ze zichzelf kunnen uiten. Hij heeft een bijzondere band met de polder, inspirerend landschap maar ook de kunstenaar in die polder kan een bijzondere rol kan vervullen omdat nog niet alles invulling heeft gekregen in deze nieuwe omgeving.


maandag  17-10-2005 Kunst-klik  op Stadsradio Almere   (21.00-22.00 uur)

In de uitzending zijn vanavond: Rim Satori, schrijver en dichter; zij praat over haar boek 'Valse Tongen' en over de dichtersvereniging "Aldichter" >>

De tweede gast is DRT, onze stadsrapper die hopelijk zijn kritische kijk op kunst en kultuur in een rap gaat verwoorden. 

Teksten staan donderdag op de website Kunst-klik

 

dinsdag 11-10-2005 Politiek NU op StadsRadio Almere  (21.30-22.00 uur)

De gasten zijn vandaag: Willem-Jan Hogestijn, Stadsarcheoloog >  

< en Edwina Molina, kandidaat-raadslid voor de VVD Almere (voorlopig op no.5 van de lijst)

Uitzending gemist? Luister en lees de quotes op de website PolitiekNU


11-10-2005  " Kunstenaars in de polder" bij Omroep Flevoland -TV  

Dit is de 6e aflevering van de serie 'Kunstaars in de Polder', die iedere dinsdagavond continue wordt uitgezonden en herhaald.

Vandaag is de beurt aan een glaskunstenaar namelijk Jan van Koningsveld uit Almere. Kijk bij de link 'Kunstenzo' voor zijn laatste aktiviteiten o.a. dit weekend op de ART Event in de Ahoy in R'dam.

Jan van Koningsveld zit aan de Kunstgracht (= Kerkgracht) in Almere- Haven, waar hij dagelijks aan het werk te vinden is. Hij experimenteert graag met glas in lood in kleine maar ook in forse formaten, zoals één van het als buiten-beeld  bedoelde glas-in-lood kunstwerk. Het objekt is niet specifiek 'teer' te noemen maar helaas is het in de buitenruimte plaatsen van een kunstwerk niet zonder gevaar: vandalisme ligt op de loer

 

 

 


maandag  10-10-2005 Kunst-klik  op Stadsradio Almere   (21.00-22.00 uur)

Gasten zijn: Emeke Buitelaar, kunstschilder; Paulina Martin de Krey, beeldhouwer, beiden Almeerders en exposanten in CCCorrosia 'Kunst uit de Polder'. Verder Daniel van der Zee (van ARTLab), die zelf componeert en zingt. In deze uitzending zingt hij een door hemzelf geschreven 'Almere-lied'  (o, lief Almere..** ) Peter Constant van het gitaarduo Z.O.O. vertelt over het koffieconcert a.s. zondag 16 oktober. Zoals gebruikelijk de Top 3 en napraten van de studiogasten. 

Naluisteren en info kunst-klik

** Dus niet het Almere-lied (Lied van de Vrijheid) dat bekend is geworden door Sylvia Samson) Toch doet het lied van Daniel van der Zee mij wél even denken aan een lied van Henk Kruit, de overleden 'Stads-Troubadour', op zijn CD "Landverhuizers, Almere te luister" ( Almere, Almere....)

 


dinsdag 4-10-2005 Politiek NU op StadsRadio Almere  (21.30-22.00 uur)

Vandaag weer ter afwisseling één studiogast: Henk Hasper raadslid CDA-Almere. Interview: Riet Wartenbergh.  

Uitzending gemist? Dan is het interview (meestal de volgende dag) nog te beluisteren via de website PolitiekNU


4-10-2005  " Kunstenaars in de polder" bij Omroep Flevoland -TV  

Dit is de 5e aflevering van de serie 'Kunstaars in de Polder', die iedere dinsdagavond continue wordt uitgezonden en herhaald.

Vandaag is de beurt aan Hilly Binksma ( uit de Noordoostpolder/Urk). Na vele bestuursfuncties bij school- en vrouwenorganisaties te hebben vervuld, vond ze het tijd worden voor een nieuwe uitdaging en dat werd de politiek. Zij zit sinds 1998 in de gemeenteraad, voor de VVD, en is nu aan haar 2e periode bezig. Raakvlakken met heel veel onderwerpen en maatschappelijke ontwikkelingenis vond zij interessant en zij zou daar invloed op willen uitoefenen.

In haar dagelijks leven heeft zij  samen met haar man een agrarisch gemengd bedrijf. Ze hebben 3 dochters en 2 kleinkinderen.
Omdat zij docent textiel is, is dat vak haar altijd blijven bezighouden, momenteel heeft zij een textielatelier/ galerie, waar cursussen gevolgd kunnen worden, waar tentoongesteld werk bekeken kan worden en waar zijzelf nieuw werk vervaardigt.
Zo nu en dan is zij te vinden op een fair of kunstmarkt of op een eigen expositie elders.


maandag  3-10-2005 Kunst-klik  op Stadsradio Almere   (21.00-22.00 uur)

Gasten zijn: Frits Ferres over het Annie M.G> Schmidt Huis, Femke Barendrecht, PR-medewerlster voor de Almeerse Theaters; verder: start van de Poezieprijs en Aktueel-kort (telefoongesprekken met mensen die aktueel nieuws hebben); de Top 3 en napraten van de studiogasten. Naluisteren en info: kunst-klik


dinsdag 27-9-2005 Politiek NU op StadsRadio Almere  (21.30-22.00 uur)

Gasten zijn vandaag: Gerlinde Blokland, die hoopt raadslid te worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, voor de VVD. En een raadslid dat zijn sporen al heeft nagelaten in de Almeerse politiek: Rob Beuse, fraktievoorzitter PvdA. Uitzending gemist? Dan is het interview (meestal de volgende dag) nog te beluisteren via de website PolitiekNU


maandag  26-9-2005 Kunst-klik  op Stadsradio Almere   (21.00-22.00 uur)

Eens per maand staat het programma geheel in het teken van de 'Gast van de maand'. Dat is vandaag Berdien Stenberg, de fluitiste ofwel Berdien Steunenberg, de politica voor het CDA. Kijk verder bij kunst-klik . Daar is ook de uitzending later nog te beluisteren!


20-9-2005 Programma Politiek NU op StadsRadio Almere  (21.30-22.00 uur)

Gasten in het politiek halfuurtje van Riet Wartenbergh zijn vandaag: de jonge Job de Bruin, die bij de a.s. gemeenteraadsverkiezingen in 2006 graag raadslid wil worden( en Cor Pot, huidig raadslid, tevens fraktievoorzitter van de VSP (Verenigde Senioren Partij)

Mocht je de uitzending gemist hebben dan is-ie (meestal de volgende dag) nog te beluisteren via de website PolitiekNU


20-9-2005 Kunstenaars in de polder" bij Omroep Flevoland -TV  

Dit is de 4e aflevering van de serie 'Kunstaars in de Polder', die iedere dinsdagavond continue wordt uitgezonden en herhaald.

Danny Dogger is geboren in Zwolle (1979). Als kind al tekende hij de inmiddels voor zijn stijl zo herkenbare ‘dogger-gezichtjes’. Overal maakte hij schetsjes en tekeningetjes. Gestimuleerd door zijn partner, besloot hij op 22-jarige leeftijd om zijn gezichtjes vast te leggen op doek. Danny beperkt zich in zijn stijl echter niet alleen tot het schilderen van zijn typische ‘dogger-gezichten’. Wél blijft zijn stijl altijd herkenbaar. Danny houdt sterk vast aan deze stijl. Het werk is te herkennen aan zijn eenvoud en het primair kleurgebruik. Hij maakt slechts gebruik van de kleuren rood, geel en blauw. Het kleurgebruik versterkt hiermee de eenvoud. Omdat Danny’s kunst er op het eerste oog heel eenvoudig uitziet lijkt het heel makkelijk, maar de kunst zit hem dan ook vooral in het behouden van de eigen stijl. (zie zijn website)

Danny maakt kunst met een kleine ‘k’ en een grote knipoog. Hij houdt ervan om humor in zijn kunst te leggen. De combinatie van de titel die hij aan het werk geeft, vaak een spreekwoord of gezegde, en het beeld roept vaak leuke reacties op. Hij vindt een titel heel belangrijk voor een schilderij. Soms voegt hij ook teksten toe in het schilderij zelf of schildert hij buiten de kaders of maakt hij gebruik van een spuitbus. Wat voor figuren hij ook schildert en welke technieken hij ook toevoegt, het blijft in zijn eigen Dogger-stijl en daarmee zijn weergave van zijn fantasie. Danny haalt zijn inspiratie voornamelijk uit zijn dagelijks leven, uit mensen, dieren, gezichtuitdrukkingen en dingen die hij meemaakt om ze vervolgens op een simpele en strakke manier weer te geven

.


19-9-2005 Kunst-klik  op Stadsradio Almere  

Iedere maandagavond van 21.00-22.00 uur wordt op Stadsradio Almere het nieuwe programma Kunstklik uitgezonden, dat inspeelt op de actualiteit van de week. Maandag 19 september komt Eelco Schaap vertellen over de opzet en de ontwikkelingen van het eerste Ecologische Culturele Dorp in Nederland. Daarnaast praat Jolle Roelofs, componist, pianist en creatief vernieuwer over hoe het is om te wonen én te werken met andere kunstenaars op de Kerkgracht. Aan het eind van het programma gaan beide gasten met elkaar in discussie. Presentatie: José Joosten en Caroline Wilson.  Uitzending gemist? Ga naar de website van kunst-klik

In Actueel kort vertelt Chris Uhlenbeck, handelaar en verzamelaar, over de Japanse Ukiyo-e prenten die te zien zijn in CCCorrosia en over de lezing die hij er woensdag 21 september geeft. Ook een gesprek met Will van Kralingen, die donderdag 22 september in de Roestbak de voorstelling ‘Vrouwen van Picasso’ speelt. 

Prijsvraag! De Almeerder met de meest originele vraag voor Will maakt kans op 2 kaartjes voor deze voorstelling. De vragen kunnen tot  maandagmiddag 12.00 uur gemaild worden naar  carolinewils@hotmail.com   Meer info op de website.


dinsdag 13-9-2005 Programma Politiek NU op StadsRadio Almere  (21.30-22.00 uur)

ga NU naar de website van Riet Wartenbergh om het interview te beluisteren > Politiek NU <

De gast in het Politiek halfuurtje 'Politiek NU' van Riet Wartenbergh is vandaag de bekende ICT 'er van het eerste uur Peter Aggenbach (oa van www.dial.nl) en ex- tevens aankomend politicus Mario Withoud, die zich ook 'Stadsdichter' noemt (24-5-2005)


13-9-2005 Kunstenaars in de polder" bij Omroep Flevoland -TV

Dit is de 3e aflevering van de serie 'Kunstaars in de Polder', die iedere dinsdagavond continue wordt uitgezonden en herhaald.

Na een opleiding in mode/kleding, wist Marjolein van Lubeck (1969) eigenlijk niet wat ze verder wilde gaan doen. De suggestie van haar vader voor edelsmid bleek een schot in de roos. Deze opleiding was vanaf de eerste dag de juiste keuze. Zij studeerde af als goud- en zilversmid (het verschil zit  niet in de materialen  zoals veel mensen) in Schoonhoven. Marjolein heeft zich nu toegelegd op het vervaardigen van sieraden, als vrije kunstvorm op exposities, in lesverband en in opdracht. Vooral in dit laatste ziet ze veel uitdaging: 'mensen hebben toch een idee hoe hun sieraad eruit moet zien. Maar het is altijd weer spannend hoe ze reageren als het klaar is.'  

Haar inspiratie haalt ze uit alles om haar heen. Iets op TV, de natuur of de geboorte van haar kinderen, door al deze zaken wordt ze aangezet om ermee aan de slag te gaan. In haar werkruimte in Caliope in Lelystad werkt ze vaak aan verschillende werkstukken tegelijk. 

foto Marjolein van Lubeck (van website Flevokunst)

 

 


maandag 12-9-2005 Programma  Kunst-klik  (ma. 21-22 uur op Stadsradio Almere)

Te gast in de studio: Pieter van der Linden van stichting Samenwerk. Er wordt gepraat over zijn band met Afrika. Wat spreekt hem aan in de Afrikaanse cultuur en wat wil hij aan de Almeerders overbrengen op de Afrika-dag? Verder komt Hans Stadig  vertellen over Music Below the Sea. Na afloop van de twee interviews zoeken Hans en Pieter naar raakvlakken en verschillen tussen de Afrikaanse muziek en de jazz.

 


dinsdag 6-9-2005  Programma Politiek NU van start op StadsRadio Almere 

ga NU naar de website van Riet Wartenbergh om het interview te beluisteren > Politiek NU <

Zoals aangekondigd, gaat het Politiek halfuurtje van Riet Wartenbergh van de maandag- naar de dinsdagavond. De naam is veranderd in Politiek NU  De tijd blijft gelijk: van 21.30-22.00 uur. In deze eerste uitzending van het nieuwe seizoen is haar gast: Nico van Duijn, raadslid en tevens fraktievoorzitter van Leefbaar Almere. Het interview gebeurt, op haar specifieke manier, door Riet Wartenbergh.

 


6-9-2005  "Kunstenaars in de polder" bij Omroep Flevoland -TV

Dit is de tweede aflevering van de serie 'Kunstaars in de Polder', die iedere dinsdagavond continue wordt uitgezonden en herhaald.

De Almeerse kunstschilder Franz Wilhelm schildert (vaak) grote doeken in felle kleuren. Als eerste indruk lijken het vaak cartoon-achtige tekeningen. Veel figuren komen regelmatig terug in zijn werk: de Indiaan, een blauw paard, een Jack Russel, een DJ en een Japanse visser. Franz is een echt ochtendmens. Hij begintom zes uur met CD's draaien en muziekmixen, ook een passie van hem. Daardoor krijgt hij inspiratie om te schilderen. Ieder doek heeft zo een eigen mix die speciaal bij dat doek hoort.

 Franz heeft een bepaalde techniek ontwikkeld om zijn figuren in de ruimte van de rest van het doek te laten passen. Hij werkt heel snel en zonder rompslomp; een palet heeft hij niet nodig, want met verf op de doppen van verfpotten gaat het net zo goed. Zijn werk straalt energie uit en humor, net als de kunstenaar zelf. Die heeft niet zo’n hoge pet op van kunst met een grote K. Op de kunstacademie heeft hij zich dan ook nooit thuis gevoeld. Voor hem is het heel simpel, je vindt zijn werk mooi of niet.

 


maandag 5-9-2005: Kunst-Klik van start op Stadsradio Almere

5 september 2005 gaat een  nieuw programma  van start Kunst-Klik met als gasten: Judith Flapper (ipv Karen Heijne), projektmedewerkster bij CASLa over de Jonge Monumentendag en Louella Doornheim, projektmederkster Brains Unlimited over de Japanse 'week'  in Almere. José Joosten (eindredaktie en presentatie), Hannie van Ouwerkerk (redaktie en webmaster) en Caroline Wilson (redaktie en presentatie) vormen de redaktie van dit  programma dat iedere maandagavond is te beluisteren op StadsRadio Almere van 21.00-22.00 uur.


30-8-2005  Kunstenaars in de Polder bij Omroep Flevoland-TV

De Almeerse beeldhouwer Frans van der Ven is de eerste kunstenaar die zich presenteert in het 18-delige programma van Omroep Flevoland dat dinsdag 30 augustus 2005 van start gaat. Het programma heet "Kunstenaars in de Polder". 

In opdracht van Omroep Flevoland maakte De Filmboulevard ‘Kunstenaars in de Polder’; een serie boeiende portretten waarin kunstenaars uit zeer verschillende disciplines vertellen over hun persoonlijk leven, hun passie voor kunst en niet te vergeten over de bijzondere omgeving waarin ze leven en werken.

De serie is geproduceerd door De Filmboulevard, een in Almere Haven gevestigd productiehuis, onder meer bekend van de recentelijk uitgezonden docu-serie Willem en Ielynke: twee kleine mensen, en van series als De Plattelandsdokter en Ziektebeeld Onbekend. Onlangs maakte De Filmboulevard ook de documentaire De Witte Olifant, waarin gehandicapte kunstenaars centraal staan. Naast documentaires produceert De Filmboulevard ook commercials en bedrijvenfilms. 

 

 


NB Het programma Kunst en Politiek gaat veranderen  per september 2005 

Het Politiek halfuurtje van Riet Wartenbergh gaat verhuizen naar de dinsdagavond, zelfde tijd (21.30 uur) zelfde golflengte (107.8FM of via internet op www.stadsomroepalmere.nl   

Een verslag, wellicht in de vorm van quotes (zoals tot nu toe) is  o.a. op deze website weer te vinden. Het Politiek halfuurtje gaat dinsdag 6 september a.s. weer van start (ipv de maandag) van 21.30-22.00 uur en gaat heten: De interviews door Riet Wartenbergh (foto) zijn hier ook te beluisteren.

 

 

Op de maandagavond blijft José Joosten (foto) de Kunst & Cultuur doen, maar dan een uur lang: van 21.00-22.00 uur. Haar nieuwe programma heet en begint op maandag 5 september a.s., ook op Stadsradio Almere

 

Kunst-enzo wenst beide programma's een goede start!

 


3-8-2005 Eerste uitzending  Ondernemersprogramma TV Flevoland dankzij Europese subsidie

TV Flevoland begint 4 september met een nieuw ondernemersprogramma: MAX. Het programma kan gerealiseerd worden dankzij een Europese bijdrage vanuit het Europees Programma voor Flevoland 2000-2006 en een bijdrage van de provincie. De totale subsidie bedraagt 150.000 euro.  

Al heel lang leefde de wens bij zowel de omroep als de ondernemers in Flevoland een dergelijk programma op poten te zetten, maar er waren onvoldoende middelen beschikbaar om minimaal een jaar lang een volwaardig programma te kunnen maken. Dankzij de subsidie en medewerking van VNO-NCW Flevoland komt dit programma nu toch van de grond. Belangrijkste doelen van het programma zijn ondernemers kennis laten maken met elkaar en hun business, innovatieve initiatieven onder de aandacht brengen en ondernemers informeren over wat de provincie en Europa voor hen kan betekenen. Daarnaast wordt informatie verstrekt over mogelijkheden om hulp c.q. subsidie te krijgen bij het opzetten van een bedrijf. Het programma is dusdanig van opzet dat het ook interessant is voor niet-ondernemers.  

Wekelijks zal een reportage van 10 à 15 minuten worden gemaakt bij een bedrijf dat met een bijzonder project bezig is of dit heeft afgerond. In totaal worden 30 bedrijfsreportages gemaakt. Daarnaast is er elke maand een speciaal programma van 40 minuten dat wordt opgenomen in het gebouw van Omroep Flevoland. Het provinciale beleid op het gebied van economische ontwikkeling zal een belangrijk onderdeel van het programma zijn. Het televisieprogramma wordt gecombineerd met een bijeenkomst van ondernemers in het gebouw van Omroep Flevoland. In totaal gaat het om 10 van deze bijeenkomsten.  

Het programma zal wekelijks op zondag worden uitgezonden. De eerste aflevering is op zondag 4 september.

 Op 10 juli 2005 zouden de laatste gasten van dit Politieke seizoen zijn.... 

Marcel Kolder en Nico van Duijn......die zonder bericht wegbleef....

Marcel Kolder, hij geeft workshops over de gelukkige ambtenaar, hij is coach/adviseur 

Hij vertelde heel enthousiast en praatte gelukkig met gemak een interessant politiek halfuurtje vol! 

 

foto Marcel Kolder aangeleverd

Quotes van Marcel Kolder

‘Ik heb al twintig jaar een communicatie adviesbureau. Ik werk voor grote organisaties Shell, ABN ook voor grote organisaties voor de overheid. Ik geef workshops, die staan altijd voor grote verandering.’  

Hoe ben je op het idee van de Gelukkige Ambtenaar gekomen? ‘Ik ben naar een hoorzitting geweest. Ik zag een virtuele boksring. Een burger zei wat, een gepassioneerde Almeerder. Ik zag de ambtenaar schrikken en meteen terugslaan. De standpunten waren al bepaald en dat is zonde.’  

Over de workshop 'de Gelukkige Ambtenaar': ‘Emotie is heel belangrijk, dan beklijft het, het blijft hangen bij mensen. Deze cursus zit vol met zelfspot, humor, spelvormen. Alleen om ervoor te zorgen, dat mensen naar hun eigen gedrag kijken.’  

Is het niet achterhaald dit soort spellen? ‘Nee, juist  in deze tijd, waarin  heel veel cynisme heerst, denk ik dat het heel goed is, dat een partij in Nederland met een positieve boodschap komt.’  

Het woord positief ligt niet zo goed, mensen denken dan aan Emile Ratelband: ‘Ieder koninkrijk heeft zijn eigen hofnar nodig, daar wordt hij op handen gedragen. Het is een zakelijk spel. Het is een toneelspeler, dat doet hij goed.’  

Wat is er nieuw aan deze workshop? ‘De overheid heeft zijn mond vol, over allerlei projecten, de andere overheid etc. Laten we het gewoon doen, ter plekke kijken of we het kunnen.’  

Wanneer is de website 'de Gelukkige Amtenbaar.nl' klaar? ‘Na de vakantie, eind Augustus is de website klaar.’  

Wie gaat de prijzige cursus betalen? ‘De ongelukkige burger, denk ik, nee ik zou een start willen maken met de raad. Beide partijen, burgers en ambtenaren streven hetzelfde doel naar, ze begrijpen elkaar niet. Ik vind het triest, dat ambtenaren over een kam worden geschoren die in het verleden is ontstaan.  

De Gelukkige Politicus ook als item? ‘Ik heb net een variant gemaakt op de brochure, daar ben ik ondernemer voor. In het Noorden van Nederland zijn er politieke forums, Het Piratendebat.nl  De man, die het organiseert,  wil ook De Gelukkige Politicus. Ik weet niet hoe, maar we gaan dat doen.’    

Ben je niet bang dat mensen het te zweverig gaan vinden? ‘Absoluut niet, we hebben een werkplan. Het zijn er paar dagen. We gaan naar de verschrikkelijke burger zoeken. Er gebeurt ook wat met de verschrikkelijke burger. Het is bijna een thriller, bijna Baantjer.’  

Is er een terugkomdag? ‘Na twee maanden is er een terugkomdag. De mensen moeten de plannen in uitvoering brengen, is het gelukt of niet. Dan kunnen we het bijsturen, dan kunnen we gelukkige ambtenaren maken. Het is mooi als je kunt ingrijpen in de hele organisatie, dan krijgt het continuïteit.’

Over de workshop aan organisaties in de zorg: ‘Soms lukt het niet bij ambtelijke organisaties, revalidatiecentra, ziekenhuizen dingen voor elkaar te krijgen. Als ondernemer wil je het toch veranderen.’  

Over de workshop aan topmanagers  en adviseurs: ‘Samen met een spastische dame, rolstoel, 29 jaar, geef ik training. Er is een zorgaanbod en dat noemen ze vraag gestuurd. Klanten moeten kiezen uit iets wat al vast staat. Ze nemen de verantwoordelijkheid af. Dit goed geen recht aan respect van deze mensen.’  

Over Het Dorp: ‘Het Dorp is een relikwie van de vorige eeuw. Vijftig tot zeventig procent van de mensen willen daar weg. De klant moet de regie krijgen over z’n eigen leven. Dan krijg je de gelukkige patiënt.’  

Over het waarom van Breinstorm: ‘Er gebeuren geen spraakmakende dingen in Almere. Waarom is de Grote Markt zo saai en grijs. Wij zorgen voor het cement tussen de stenen.’  

Wat is Kanteldenken? ‘Mensen zijn geneigd naar het probleem te kijken en uit te diepen. Dan weet je eigenlijk alleen wat meer over het probleem. Je moet van uit verschillende perspectieven naar een probleem kijken. Het probleem aan de zijkant zetten en proberen oplossingen te vinden. Het vernieuwen zit niet in onze hersens.Wat we hebben is goed genoeg, dat is een oerinstinct.’  

Nog meer over Breinstorm: ‘Het lijkt wel een soort virus. Er sluiten zich steeds meer mensen aan. We willen de stad verrijken qua ideeën.’  

Over het dierentuin- idee voor Almere: ‘Jan Oosting, de zoon van de beroemde Wim Oosting, van het Noorder Dierenpark in Emmen wilde weer eens wat anders. We hebben gepoogd andere plekken te vinden, te lobbyen. Heel veel inzet met elkaar gehad, het is gewoon niet gelukt. Elke grote stad heeft toch een dierentuin midden in de stad. Hoofddorp en zelfs Zeewolde staan er wel positief tegenover.’       

Over Landart-projecten in Flevoland: ‘De traditie in de hele provincie is Landart. Dat is leuk. Aan het Weerwater kan je fantastische dingen doen. Elke bezoeker van een grote attractie geeft €18,50 in de stad. Dat zijn ook dingen waar een stad aan verdient en niet alleen aan bouwgrond.  

Over het nieuwe kunstwerk, Firstest Landart in het Weerwater: ‘Waterkunst klinkt een beetje raar, ik maak er wat chiquere naam voor. Ik ga met de directeur van De Paviljoens praten. Ik heb met de Casla gesproken. Ik heb met een projectontwikkelaar en kunstenaars gesproken. We moeten iets met het Weerwater, anders dan waterskiën en bootjes varen. Iets waar we internationaal trots op kunnen zijn. Het is nog niet uitgevonden waterkunst, behalve de fontein bij het ziekenhuis die nu uit staat.’

Interview: Riet Wartenbergh

FOEI ! >> 

 degene die het "zonder bericht  van kennisgeving"  liet  afwetenNico van Duijn, raadslid en fraktievoorzitter  Leefbaar Almere

 

< > Er komen dus géén quotes van hem ....net zomin als zijn excuses voor het zómaar wegblijven.....

 

 

Op dinsdag 6 september 2005 gaat dit politieke programma weer verder, maar dan op de dinsdagavond: zelfde tijd, zelfde golflengte!

 


6-7-2005 Verstand van Zaken"  dit weekend weer op StadsTV Almere

Lokale culturele items of artiesten, plaatselijke sport, de gemeenteraadspolitiek,  Almeerse ondernemers.  Ook dit keer komt het aan bod in het maandelijkse tv-programma Verstand van Zaken.  Een opvallende uitspraak daarin komt van wethouder Visser:  voedselbank moet op politieke agenda. De wethouder meldt dat het feit dat sommige Almeerders afhankelijk zijn van gratis voedselpakketten.  Naast een schrijnende reportage over het uitdelen van voedselpakketten en een gesprek hierover met wethouder Visser is er deze maand in Verstand van Zaken ook aandacht voor andere zaken. Daarnaast zijn er onder meer beelden van een “Almeerse moord” te zien: beelden vanaf het dak van het stadhuis. In de studio een interview met de bedenker van deze – gelukkig verzonnen – moord, de schrijver Ton Theunis. Er is een voorbeschouwing op Music below the Sea en studiogesprekken over de Almeerse Theaters. Verder komt Filmtheater Cinescope aan bod en  de Almeerse oud-wielrenner Ralph Moorman.  

De aflevering wordt komend weekend uitgezonden op StadsTV Almere en herhaald vanaf zaterdagavond 9 juli tot en met maandagmiddag 11 juli 2005. Verstand van Zaken wordt gemaakt door een enthousiaste ploeg. Een deel van deze ploeg bestaat uit “oude rotten in het lokale tv-vak” als Theo Faber, Cees de Lange, Joop Visscher en Ria Wortel. Een ander deel wordt gevormd door de jonge filmmakers Floris Parlevliet en Johan Fretz. De centrale presentatie en hoofdredactie is in handen van Marcel Lücht en Mario Withoud.


Op  4 juli 2005 waren de gasten in de studio:

Nanette de Jong Becker-Mindteaser, oa lid van Breinstorm en Willy Anne van der Heijden, raadslid GroenLinks

Quotes van Nanette de Jong Becker:  

 Nanette over haar werk: ‘Ik ontwikkeling trainingsproducten en geef trainingen op het gebied van empowerment en leven.’  

Voorzitter van Avanti: ‘Vanaf eind februari 2005.’  

Over de Stichting Breinstorm: ‘Eens in de vijf a zes weken probeert een man of twintig bij elkaar te komen.  Er wordt dan nagedacht over leuke dingen voor Almere.’ Voor welke doelgroep hebben jullie een plan bedacht? ‘Voor jongelui van 12 tot 16 jaar, die met hun ziel onder hun arm lopen.’  

Over het plan Hangland, in gevolg op Jeugdland: ‘Een groot stuk grasveld bestemmen voor deze jeugd. Er is een prachtige tekening gemaakt, met een basketbalveld, ruimte om te skaten en een amfitheater van zand en gras.’ Aan welke locatie denken jullie dan? ‘Het grasveld, dat grenst aan  de starterswoningen, die bij het museum, de Paviljoens, staan.’  

foto aangeleverd door Nanette

Wat voegt dit plan toe, er zijn al Jops: ‘Jops zijn prima. Net als de Panna, maar daar zit een vaste kern. Het nodigt niet uit voor andere jongeren.’  

Hoeveel gaat dit plan kosten? ‘Tussen de €50.000 en €100.000 voor vijf jaar. Met investering van jongelui, die een paar handen hebben, die kunnen werken. Ons plan is dat Hangland verdwijnt, wanneer de starterswoningen ook verdwijnen.’  

Over een leuke prijsvraag: ‘Oude abri’s, die dan door jongeren met graffity beschilderd gaan worden.’  

Ben je op zoek naar commitment? ‘ Lea Bouwmeester,  haar steun heb ik. Er wordt contact opgenomen met Rene Kempenaar, die ook al plannen voor dit gebied heeft. Het lijkt mij geweldig om de krachten te bundelen.’  

Over publiciteit voor Almere: ‘Een geweldige publiciteit naar andere gemeentes toe. Braakliggende stukjes land, 'for the time being', met  weinig geld, een goede invulling gaan geven. Niet kijken naar de problemen, maar naar de oplossing.’  

Niet bang voor aantrekken van criminaliteit? ‘Ik ga van het positieve uit. Ga je uit van het negatieve, dan kan je stoppen met ademhalen.’  

Over samenwerken met buurtbewoners: ‘Er zal ongetwijfeld gemopperd worden. Als we helder, eerlijk en open gaan communiceren, kan er vast veel bereikt worden. Ik blijf geloven in de positiviteit, zeker van jongeren.’  

Quotes van Willy Anne van der Heijden:

Hoelang zit je in de politiek? ‘Sinds 2002, zo’n drie jaar.’  

Waarom heb je gekozen voor GroenLinks? ‘Groen Links is altijd mijn partij geweest. Daarvoor de PSP.’

Was het geen grote stap naar de gemeenteraad? ‘Als je terugkijkt op je leven, zijn sommige dingen vanzelfsprekend. Ik wist wel iets van de politiek, maar alleen vanaf de zijlijn.’  

De bijeenkomst georganiseerd door vrouwen uit de raad op 29 juni in Avanti: ‘De opkomst is groot geweest. Tachtig vrouwen, die moet je ook vasthouden of aan je binden.’  

Hoe is zwangerschapsverlof van vrouwen geregeld in de gemeenteraad: ‘Dat is nog altijd een van de enorme minpunten. Je bent gekozen voor een bepaalde tijd op jouw naam. Je hebt een eed afgelegd,  je kunt niet zomaar vervangen worden.’

 

Waarom was Groen Links actief in de Wierden?. ‘Het is een sociaal stukje dat je daar mist. Er is een bewonersorganisatie opgericht. Wij hebben daar de aanzet toe gegeven.’  

Waarom heeft Groen Links geen vragen gesteld over de Berenklauwen? ‘Wij  hebben het gewoon niet opgepakt, D66 wel.’ Over het bestrijden van Reuzenberenklauw: ‘Je kunt ook schapen neerzetten, die eten berenklauwen.’ De wortels blijven dan zitten, dat moet dan ieder jaar weer gebeuren: ‘Het is wel een milieuvriendelijke manier.’  

 Ruud Pet dreigt met opstappen in geval van chemische bestrijdingsmiddelen: ‘Het is voor ons een heel belangrijk punt. Ook al ben je coalitiepartij, je mag wel zeggen wat je vindt. Nu leeft een plan met een beetje bestrijdingsmiddelen. Almere is altijd de enige gemeente geweest, waar het zonder chemische middelen gebeurt. Als gemeente moet je een goed voorbeeld stellen.’  

Wil jij geen lijstrekker worden? ‘Nee, ik vind dat Ruud het goed doet.’  

Over de 1-aprilgrap van de vrouwen uit de raad: ‘Wij vinden wel, dat er veel haantjes gedrag in de raad is.’  

Over het Fris-Tax plan, dat Groen Links lanceert: ‘We hebben een riksja gekocht. Je mag meerijden, ondertussen kun je praten over Groen Links.’Het is dus een publiciteitsstunt: ‘Voor een deel. Het is een aanloop naar de verkiezingen. De fiets is het symbool van milieuvriendelijkheid. Met de fiets kom je overal, dat kun je op een hele leuke manier brengen. Groen Linksleden gaan in het weekend in de verschillende stadsdelen fietsen.’  

Hoeveel zetels zal Groen Links krijgen? ‘Ik hoop dat we de vier zullen behouden, die we hebben.’  

Interviews: Riet Wartenbergh

 


Op  27 juni 2005  waren de volgende gasten in de  uitzending: 

Fouzia Laamraoui, lid Provinciale Staten, Groen Links; tevens voorzitter van de Stichting De Samenhang. Zij komt samen met haar kollega-Statenlid Genia Soudain, PvdA;  en Sander Bossink (gemeenteraadslid van de éénmansfraktie Jong Almere)

              .

Quotes van Fouzia Laamraoui- Amsiti  en Genia Soudain:  

Beiden hebben zitting in de Commissie Samenleving van de Provinciale Staten Flevoland. Fouzia Laamrauoi-Amsiti: 'Het verbindt mij rechtstreeks met de burgers, met concrete vragen uit de samenleving.

Genia Soudain: 'Vanuit mijn sociale gedachten en achtergrond, mijn betrokkenheid is een deel van mijn dagelijks werk.’  

Is het werken voor de Provincie soms niet abstract? ‘Dat is niet zo. Er is bijvoorbeeld subsidie toegekend van €150.000 aan Omniworld voor kunstgras. Voor de samenleving kun je veel betekenen op het gebied van de emancipatie van allochtonen en vrouwen. Het is niet vanzelfsprekend, dat deze onderwerpen op de agenda komen. Er moet altijd een aanleiding zijn om hierover te praten. Het is ons gelukt dat in de Omroepraad een allochtone vrouw kwam.’  

< foto: Fouzia Laamraoui  

Minimaal 2 perioden in de Provinciale Staten? ‘In de tweede periode ga je echt scoren.’  

Fouzia Laamraoui als voorzitter van de Samenhang: ‘Opgericht omdat er in eerste instantie geen organisatie of vereniging voor Marokkanen was. In beginsel zijn we mensen. De helft is man, de helft is vrouw. De belangrijkste functies zijn voor de vrouwen. Wij streven  naar emancipatie in brede zin.  Er mag helemaal geen verschil blijven tussen man en vrouw.’  

Aanmelden bij De Samenhang nl: ‘De Samenhang als Almeerse organisatie staat open voor iedereen. Wij zijn transparant, wij zijn geen organisatie voor allochtonen. Iedereen, die achter onze ideeën staat, kan bij ons terecht.’  

Fouzia Laamraoui geïnstalleerd als lid van het Netwerk Inzicht Verbreding: ‘Een netwerk van vijftien mensen. De sleutelfiguren zijn voor de helft vrouwen uit de Marokkaanse gemeenschap. De vrouwen spelen een belangrijke rol en geen bijrol. Men wil samen zoeken naar oplossingen, ter bestrijding van criminaliteit onder een kleine groep Marokkaanse jongeren. De afwijkingen trekken te veel aandacht. De hele gemeenschap wordt gestigmatiseerd en daar moeten we vanaf.’  

Genia Soudain lid van het MEV: ‘Het is leuk om met allemaal vrouwen van het MEV naar Brussel te gaan. Dat geeft een goed gevoel. Vrouwen zijn ook wel sterk, kijk naar ons voorbeeld. Jongens zet hem op. We gaan ervoor.’  

Genia Soudain en Het Bezoek-Vrouwenprojekt: ‘Avanti heeft subsidie aangevraagd om vrouwen te scholen als intermediair. Zij gaan  vrouwen bezoeken, die de weg naar de instanties bijvoorbeeld niet weten.’

Sander Bossink, raadslid éénmansfraktie Jong Almere

Lea Bouwmeester, gemeenteraadslid PvdA, had zich op de valreep afgemeld. Gelukkig was Sander Bossink, gemeenteraadslid van Jong Almere bereid om op zo korte termijn haar plaats in te nemen.

foto: Sander Bossink >  

Quotes Sander Bossink:

Over zijn baan bij Radio Limburg tijdens zijn ziekteperiode: ‘Ik heb er nooit een geheim van gemaakt.’  

Over de commotie met betrekking tot zijn langdurige afwezigheid in de raad: ‘Omdat de mensen maar een deel hebben gehoord, van wat er speelde.’  

Als gemeenteraadslid word je geacht gemiddeld 24 uur te besteden aan raadswerk: ‘Als eenmansfractie draai je nog meer uren.’  

Zou  je het de volgende keer weer zo doen? ‘Ik ben eerlijk geweest naar mijn collega-raadsleden. In feite ben ik niemand verantwoording schuldig. Ik ken ook raadsleden, die werken in Den Haag en omstreken.’  

Is de afstand Limburg – Almere niet te groot om betrokken te blijven? ‘Veel gaat via internet. Ik ben drie a vier keer per week in Almere.’  

De Participatie Partij heeft het over klaploper, hoe hebben andere  collega’s gereageerd? ‘Heel veel mensen zijn naar me toegekomen en hebben mij een hart onder riem gestoken. Maak je geen zorgen. Het is een storm in een glas water. Laat je niet opfokken. Denk aan je gezondheid.’  

Over Almere Rulez: ‘Een gigantisch goed product. Ik ben nooit webmaster geweest, ik heb wel vrijwilligerswerk gedaan. Ze stoppen eind deze maand. Ik ben de enige geweest, die de cijfers heeft opgevraagd.’  

Over het  initiatief Jeugdcorps: ‘Een heel erg leuk project dat in Limburg wordt uitgevoerd. Jongeren, die een brug moeten vormen tussen de jeugd en de politie. Kijken of we een dergelijk project kunnen realiseren in Almere.’

Interviews: Riet Wartenbergh

 


Op  20 juni 2005 waren de  gasten :

Ym de Roos 

secretaris van het Adviesorgaan Senioren; tevens Zij is lid van het MEV van de PvdA (Multi Etnisch Vrouwenoverleg) - foto aangeleverd door Ym de Roos >

 Enige quotes van Ym de Roos

Het Adviesorgaan Senioren Almere: ´Het Adviesorgaan bestaat uit 7 mensen, ik noem het altijd  knappe koppen, die verstand hebben van, van  alles nog wat en die gevraagd en ongevraagd het college van Almere en de gemeenteraad adviseren over zaken, die te maken hebben met senioren.`

 Secretaris van het Adviesorgaan Senioren A lmere: ´Het geeft toegang tot een hele hoop plekken.`

 Het bezoek van het Adviesorgaan aan de verpleeginrichting De Schildershoek: ´Den Haag is een multi-culti-stad. Ze zijn begonnen met hun beleid te kleuren. Uiteindelijk zijn ze er toe overgegaan,  mensen afkomstig uit diezelfde bevolkingsgroep aan te nemen als personeel. Vanaf dat moment ging het stukken beter, toen was de communicatie op orde. Er wordt veel meer ingegaan op wat de mensen nodig hebben.`  

En over de werkwijze van het Adviesorgaan Senioren Almere:  ´We gaan ergens anders kijken, of het wiel al is uitgevonden. Je moet wel uitkijken dat je niet te veel gaat doen. Het blijft een adviesorgaan.`  

Het werken  bij Radar: ´Radar is een adviesbureau voor sociaal/maatschappelijke vraagstukken. Het stimuleren van werkgelegenheidsprojecten, het helpen van gemeenten bij dat onderwerp. We zitten tegenwoordig ook in het buitenland.`  

Het zorgen voor werk op oudere leeftijd: ´Datgene wat men in Den Haag wil en datgene wat zich in werkelijkheid afspeelt, daar zit een enorm verschil tussen. Het is ontzettend moeilijk als mensen rond de 50 hun baan kwijt raken een andere te vinden.`  

Het testen van rollators: ´Je moet inspelen op actualiteiten. Dat knip ik dan uit.Ik  vind dat  een ontzettend leuk initiatief. Kijken of wij hier al een organisatie hebben die rollators test.`  

Over het werk van PAVEM en de €60.000 van Paul Rosemöller: ´Ze hebben hun best gedaan om met zoveel mogelijk gemeenten contracten af te sluiten. Ik heb geen idee hoe dat soort  bedragen tot stand komt. Ik ben blij dat ik mij er niet mee hoef te bemoeien.`  

De reis van het MEV naar Brussel: ´Een van de doelen is mensen in aanraking te brengen met politiek. We worden ontvangen door Emine Bozkurt. Zij was een collega van mij bij Radar. Zij is nu Europarlementariër.`

 

Enige quotes van Willem Gasman, gemeenteraadslid VVD en voorzitter van Rekenkamer Almere (foto: greta verduin)

 

Loopt Almere niet achter met een rekenkamercommissie bestaand uit raadsleden? ‘Of het achterlopen is weet ik niet. Almere heeft een andere keuze gemaakt om ervaring op te doen.’  

Almere is heel erg uniek in de samenstelling: ‘ De voorzitter en de vice-voorzitter vormen een vaste kern, de leden rouleren.’  

De inzet is een extern lid er bij te halen: ‘We hebben iemand op het oog.Het zou wat vreemd zijn als hij het hier over de radio hoort. Mocht hij niet willen, kunnen we ook nog kijken naar een zij.’  

Met de nieuwe rekenkamercommissie een verkennende notitie schrijven:  over: ‘De voor- en nadelen van  een externe voorzitter en  externe leden. Met de huidige raad een discussie aangaan, maar de nieuwe raad  laten kiezen wat zij wil.’  

Waarom geen voorzitter gekozen uit de oppositiepartij? ‘Door miscommunicatie is dat niet gebeurd. Ik voelde mij gevleid. Ze kwamen met uitermate pragmatische overwegingen; het is minder dan een jaar en je doet het goed. Ik was gezwicht.’  

Het debat over de aanbevelingen van het rapport tijdens de politieke markt: ‘Een rapport van de rekenkamer hoort te eindigen met een debat in de raad. Het CDA was zo sportief. Ik vind het heel moedig en dapper dat zij het gedaan hebben.’  

Het  debat tussen het CDA en de plaatsvervangend wethouder: ‘Een vreemde situatie. Wethouder Bijl verving eigenlijk wethouder Smeeman. We hebben een collegiale bestuur. Het kan.’  

Over de afwezigheid van de verantwoordelijk wethouder: ‘De keren dat dit  rapport besproken werd, was hij er niet. Het zal toeval zijn.’  

Is het niet zoals de slager zijn eigen vlees keurt? ‘Dat klopt. Het is geen oude politiek, het is een nieuw instrument Het is niet de meest vernieuwende vorm, die wij gekozen hebben. Dat kwam, omdat er al heel veel veranderde. Aan de kwaliteit van de rapporten en onderzoeken doet het niets af.  

Zijn de aanbevelingen overgenomen? ‘Alle aanbevelingen zijn overgenomen. Best vreemd gezien de ontwikkelingen van de discussie.’  

Rekenkamercommissiewerkzaamheden gaan ten koste van gemeenteraadswerk: ‘Dat is ook een sterk argument om externen aan te trekken. Daarom pleitte ik destijds om de voorzitter uit de grootste oppositiepartij te laten komen.’

Interviews: Riet Wartenbergh


Op 13 juni 2005 waren de gasten   

Lidwien Venselaar, Provinciale Statenlid (PvdA) en hoofdredakteur van de gemeentelijke website

 Enige quotes van Lidwien Venselaar

Over de website van de gemeente Almere: ‘Er werken 20 mensen van de afdeling communicatie aan de website www.Almere.nl  Zij doen het naast hun gewone werk. Ik ben degene, die er fulltime mee bezig is.’  

Wat kost die website? ‘Dat kan ik niet zeggen. Zo’n vijf jaar geleden is het voor het laatst berekend. Er is veel bezuinigd, dat biedt dan wel nieuwe uitdagingen.’  

Geen tijd voor het bijhouden eigen weblog:  ‘Ik wil het, ik wil het nog steeds, ik wil het heel graag. Als je eenmaal in de politiek zit, word je het provinciehuis, in mijn geval, ingezogen.’  

Is er sprake van belangenverstrengeling tussen gemeentewerk en politiek? ‘Ik probeer het zo min mogelijk op mijn werk over politieke activiteiten te hebben. Ik ben eerst gemeenteambtenaar en daarna politica. Op het moment dat er een conflict speelt, zal ik altijd voor mijn werkgever kiezen.’  

Is dit al eens voorgekomen? ‘Ja, dan merken de mensen niets. Ik zeg dan gewoon niets.’  

Je zit in de Commissie Ruimte, wat hebben de mensen in Almere eraan? Dat is een goede vraag, hij wordt vaker gesteld. Provincie staat toch ver van de mensen af. Helaas, maar waar, zeker in Almere.  

Inrichting Landelijk gebied: ‘ Er komt een fietspad rondom de Lepelaarsplassen en de verbinding tussen Lelystad en Almere, de Oostvaardersplassen wordt ontsloten.’  

Het vrouwennetwerk van de PvdA, het MEV: ‘Het MEV richt zich op het activeren van allochtone vrouwen in de politiek en de maatschappij. De politiek is nog steeds geen goede afspiegeling van de maatschappij. Nog veel te weinig vrouwen, te weinig allochtonen en helemaal te weinig allochtone vrouwen.’  

Busreis voor vrouwen van de PvdA naar Brussel op 21 juni: ‘Als je niet dat mooie rode roosje op je revers hebt,  kan je ook mee.’  

Ben je ook bij de bijeenkomst, georganiseerd door de Lea Bouwmeester in Avanti? ‘Ja, 29 juni, georganiseerd door raadsvrouwen in Almere  Ze hopen dat er meer vrouwen bij de gemeenteraad komen.’   

NB klik op de link 'Politiek-enzo'  voor verdere gegevens!

 

Marien Vlug, gemeenteraadslid (Leefbaar Almere) en ICT-ondernemer

 Enige quotes van Marien Vlug

Valt het werk van raadslid met een eigen bedrijf te combineren? ‘Als je raadswerk goed wil doen, dan ben je er erg veel tijd en energie aan kwijt. Het bijt elkaar wel.’  

Het neerleggen van het wethouderschap van Frits Huis: ‘Een onverwachte keuze. Er wordt wel gezegd een meesterzet.’

Het besluit van de wethouder om af te treden is genomen zonder fractieoverleg: ‘Als het voor jezelf duidelijk is, dan moet je dat gewoon doen. Er zit ook een persoonlijke noot aan.’  

Van wethouderschap naar raadslidmaatschap, is dat nog duaal? ‘Hij heeft wat meer kennis, hij weet wat er speelt. Het is nog maar ruim een half jaar voor de verkiezingen.’  

Heeft Leefbaar Almere schade opgelopen? ‘Elke mutatie is er een te veel.’  

Over de term spookpoliticus (over Sander Bossink): ‘Ik vind dat een verkeerde term. Iedereen doet het werk op zijn eigen manier. Achteraf gaan de mensen bepalen, heeft hij zijn werk goed gedaan. Bij de verkiezingen komt de afrekening.’  

Initiator van Almere Grid: ‘We zitten nu even in iets rustiger vaarwater. Tot mei - juni is de  testfase.’  

Almere Grid is een uniek project in de wereld: ‘Unieke vergelijking van alle software, dat in aanmerking kan komen.’  

Weinig politici hebben een eigen weblog: ‘Aan een kant is het een egoverheerlijking. Het kan goed zijn ongefilterd, je eigen mening te geven. Dan kan veel beter op de partij-website. Dan is het niet persoonlijk, dan hoort het meer bij de partij.’  

Is er concurrentie in Almere op ICT-gebied? ‘Nee, het is versnipperd. Er is veel kaf onder het koren. Als de site niet nuttig gebruikt kan worden, dan is het weggegooid geld. De gemeentesite Almere.nl is heel goed leesbaar voor mensen met een leeshandicap.’  

Het bedrijf Emexus heeft  €190.000 subsidie gekregen: ‘Er werken hele puike mensen. Er zou meer afstemming over de subsidiestroom kunnen zijn. Je moet kritisch zijn. Er zijn best wel wat projecten in het verleden de mist ingegaan.’  

Het Glasvezelnet over 2 jaar in heel Almere: ‘Je moet dat nuanceren. Er is motie aangenomen van onder andere Leefbaar Almere om bij nieuwe woningen meteen in een keer glas aan te leggen. De essentie is dat de diensten vrij blijven, dat jezelf de afnemer mag kiezen.’  

Te weinig aansluitingen op het glasvezelnet die er nu zijn. ‘Een kip en het ei probleem. Kennisstad en Unet zijn heel goed bezig.Het genereert ook weer bedrijven, omdat de infrastructuur  hier al aanwezig is'.  

Het niet kunnen volgen van de raadsvergaderingen via internet... ‘Ze zijn er mee bezig. Het is een financieel verhaal. Gelukkig hebben we wel de verslagen, die kun je dan nalezen.’

interviews: Riet Wartenbergh


Op 6 juni 2005 waren de gasten in het Politiek Radio halfuurtje:

 

interview met Bert Gijsberts, o.a. direkteur en mede-eigenaar van Boogaart Almere BV. 

<< NB het bedrijf onderhoudt ook keurig de Groene Kathedraal, landschapskunstwerk (kijk bij de link "Kunst-enzo')

Bijna 1 jaar geleden (17 juni 2004) ,werd Boogaart uitgeroepen als beste opleidingsbedrijf in Almere (in 1998 als meest ondernemende bedrijf). Is Bert Gijsbert nog steeds zo ondernemend? Hij is ook voorzitter van het MKB Flevoland, voorzitter van de stichting Jazz below the sea. (En hij is voorzitter geweest van de VVD  Almere). Riet Wartenbergh  kan het met hem over een verscheidenheid aan onderwerpen hebben en is vast en zeker nog stichtingen  vergeten waaraan hij aan verbonden is...Kan hij het nog wel allemaal uit elkaar houden? (privé-leven…en is netwerk goed voor het bedrijf

 

 Enige quotes van Bert Gijsberts

 Het bedrijf Boogaart Almere: ‘We zitten in het 20ste boekjaar. We behoren tot de tradities van Almere.’  

Ook bedrijfsactiviteiten op internationaal gebied? ‘Tsjechië en  Griekenland. We hebben een grote poging gedaan naar de olympische spelen. Dat is niet gelukt, wel vreugdevolle ervaringen opgedaan.’           

 Samenwerking MKB en VNO-NCW in Flevoland: ‘Uniek voor Nederland.’Voorzitter van de MKB: ‘Als projectontwikkelaars een deel van de stad hebben, dan is het vanwege de huurpenningen bijna onmogelijk als kleine ondernemer je brood te verdienen.’  

 De uitslag van het referendum over de Europese Grondwet: ‘We hebben emotie verkocht in plaats van zakelijkheid. Europese samenwerking is de enige kans om te overleven op zakelijke gronden.’  

 Het wegvallen van de werkgelegenheid voor de Tomingroep in Almere: ‘Almeerders die bij de groenvoorziening werken horen in Almere aan het werk te zijn. Het is van de gekke dat een Utrechtsbedrijf nu in Almere werkt. Gemeenteraadsleden houdt eens rekening met licht arbeidsgehandicapte mensen.’  

Voorzitter van Stichting Jazz Below The Sea: ‘Een geweldig mooi programma. Zolang het college het podium niet weghaalt, zijn wij er hartstikke blij mee.’ De Stichting heeft nog geen hoofdsponsor gevonden: ‘Mocht u een tante Agaath hebben met een mooie achternaam, dan kunt u zich melden.’

 De verplaatsing van Jazz Below the Sea naar 16 en 17 september: ‘We kunnen er anders niet zelf bij zijn,  het valt in de vakantie. Pelleboer, zit het dichtst bij in de hemel,  zei dat het moet kunnen.’  

 De politieke situatie  in Almere: ‘Rene heeft iets te heet gebakerd gereageerd op dit onderwerp. Principieel had hij  gelijk om vragen te stellen. Massaal weglopen met een glimlach op het gezicht, is niet zo slim.’  

Vijf jaar voorzitterschap van de VVD: ‘Als de pleuris uitbreekt,  sta je plotseling in de frontlinie.’  Keert u ooit nog terug naar de politiek? ‘Zeg nooit , nooit… Bezig zijn met belangenbehartiging voor het bedrijfsleven en andere zaken op alle niveaus. Met mensen, die politieke verantwoordelijkheid hebben, te strijden voor goede doelen, dat vind ik het mooiste

René van Gellekom, 

inmiddels ex-raadslid van Leefbaar Almere

(kijk ook bij de link 'Politiek-enzo' van 2/6 jl)

Enige quotes van René van Gellekom  

Over de woordbreuk van René van Gellekom en Frits Huis: ‘Ik heb wel mijn woord gebroken en dat heeft Frits Huis ook gedaan. Afgelopen donderdag zei hij ' als jij gaat, ga ik ook' en dat doet hij niet. Hij zou er helemaal mee stoppen.’  

Misschien nog een raadslid van Leef baar Almere dat opstapt? ‘Ja, dat klopt. Als ik de tendens en de sfeer proef van afgelopen tijd, dan zou dat kunnen gebeuren.’. Denk je dan aan Marcel Roders? ‘Ja, dat denk ik wel.’  

De echte reden van Frits Huis om zijn portefeuille af te staan: ‘Jeroen Mulder denkt dat hij zo onafgemaakte dossiers makkelijk aan de kant kan schuiven. Ik denk niet dat het  Frits zijn stijl is. |Ik heb echt wel respect voor Frits.’ Ik heb ooit mijn lidmaatschap opgezegd: ‘De terugkomst van Henk Smeeman in het college, was eigenlijk al  het eerste moment dat mijn nagels uit begonnen te staan.’  

Over vriendschap tussen partijleden: ‘Je moet zaken goed gescheiden houden, vriendschap is een heel makkelijk woord. De laatste pek met veren behandeling van Nico van Duijn, vind ik niet helemaal kies.  

Over democratie en het uitsluiten van de meerderheid: Mensen hebben hun mond vol over democratie en het je neer moeten leggen bij het besluit van de meerderheid. Dan moet de meerderheid  niet uitgesloten worden, zoals bij de beslissing van Frits nu.  

Je was niet aanwezig bij de bespreking van de coalitiepartijen, om tot een oplossing te komen: ‘Ik was heel boos. Als andere partijen opstappen dat is eigenlijk heel erg. Het is  al een keer eerder gedaan bij Centrumdemocraten. Ik vind het eigenlijk heel onsmakelijk. Ik was niet bij machte om een gesprek te voeren met die mensen.’  

De politiek neemt Almere niet serieus: Als ik hoor dat een vrouw, die serieus genomen wil worden, zoals Cocky Kuipers kirrend door de gang loopt met ' nou we zijn met zijn allen weggelopen!’  

Over het opstappen uit de raad: Mijn fractie vond, als we dit te hoog zouden opspelen,  de coalitie zou kunnen knallen en dan  kunnen wij een aantal punten, niet binnenhalen. Er zijn wel grenzen aan, wat je waardigheid te boven gaat.’ Zelf ook kritisch geweest  naar andere raadsleden toe: ‘Op zijn Amsterdams van repliek gediend. Ik heb nooit iemand de kans ontnomen om iets tegen mij te kunnen  zeggen. Maar dit gaat echt te ver.’  

Terugkeer naar de politiek? ‘Zeker niet. Ik wilde iets voor mensen betekenen.’  

Hoe kijk je terug op Leefbaar Almere? ‘Het is leerzaam geweest. Op sommige momenten heb ik het ook leuk gevonden, maar ik ben blij dat dit voorbij is.’

Interviews: Riet Wartenbergh

 


2-6-2005 Verstand van Zaken, dit weekend weer op lokale tv

Wethouder Huis meldt daarin dat er “gejokt” is door Muzinq  

Lokale culturele items of artiesten, plaatselijke sport, de gemeenteraadspolitiek,  Almeerse ondernemers.  Ook dit keer komt het aan bod in het maandelijkse tv-programma Verstand van Zaken. Opvallende uitspraak daarin is dat wethouder Huis meldt dat hij voorgelogen is door de exploitanten van Muzinq. 

Huis meldde dat hem in oktober 2004 zaken beloofd waren die achteraf gezien niet zijn gebeurd.  

Naast een interview met Frits Huis is er deze maand in Verstand van Zaken ook aandacht voor andere zaken. Er zijn studio- gesprekken met Connie Franssen van “Het geheugen van Almere”, de directeur van het  Almeerse Theater en ook is er gesproken met Nicoline Wijnja van Museum De Paviljoens over landschapskunst in Flevoland. Verder komt aan bod Filmtheater Cinescope, de ontwikkelingen rond Omniworld en werd een bezoek gebracht aan de beroemde Viking Schaatsfabriek.  

De aflevering wordt uitgezonden in het weekend van 4/5 juni a.s. en vanaf zaterdagavond tot en met maandagmiddag worden herhaald op StadsTV Almere.

 


Maandag  30 mei 2005 waren aanwezig in de studio van StadsRadio Almere:

Mustapha El Achkar en Jelte Hoving

.....JA, NEE, géén mening........daar hoeven we vanavond niet bang voor te zijn!.....

 

 Enige quotes van Mustapha El Achkar, sociaal raadsman  

Wilt u zich even voorstellen? ‘Ja, maar ik zit hier regelmatig. Ik ben  50 jaar, zit in 12 organisaties en heb nog een vaste baan. Ik zie heel veel veranderingen. Soms doet het pijn als veranderingen een verkeerde kant opgaan. Ik word aangesproken door mijn achterban om daar iets aan te doen.’

Wat zijn uw plannen voor de jongeren in Almere-Buiten? ‘De groep Marokkaanse jongeren willen zelf een locatie kopen. Ze willen het imago van allochtonen verbeteren. De twee wethouders, Henk Smeeman en Arie Willem Bijl hebben positief gereageerd. Over twee weken gaan we weer een locatie bekijken, een oude school. Een cultureel Marokkaans ontmoetingscentrum, waar bijvoorbeeld  de kunst van hun ouders uit Marokko bekeken kan worden.’  

Mustapha El Achkar heeft serieuze plannen om een eigen, nieuwe partij op te richten...

Bijzonderheden over een nieuwe partij: ‘Ik word regelmatig gevraagd door mijn achterban. De naam, wil ik nog niet vertellen. Het is nog niet zeker. Er zijn partijen genoeg, alleen het resultaat… Deze partij gaat over Almere, niet over autochtonen of allochtonen. Ik ben bang dat wij de cultuur van Amsterdam gaan overnemen.’

 

 

En enige quotes van Jelte Hoving, raadslid CU (Christen Unie)

(die nét van een debat in Almere met Europarlementariers over de Europese grondwet kwam: zie foto)

Wat is jouw reactie op het Franse 'Nee' tav de Europese grondwet? ‘Gelukkig! Frankrijk heeft een goede aftrap gegeven.’  

Over de afwezigheid van de Christen Unie bij het Hopla-debat over het Referendum: ‘Het zijn belopen paden.  De SP vertegenwoordigt de Nee-stemmers, het  is in goede handen. Het debat op de TV vond ik leuker om te volgen.’  

Moet de regering aftreden, bij een Nee door de bevolking? ‘Nee, het is geen belangrijk verkiezingspunt geweest voor de 2e Kamer.’  

Over het eventueel Nee van Nederland: ‘Op zich is het positief. Men is gehecht aan de eigen cultuur.’  

Welke punten  liggen er volgens jou nog open? ‘Hoe groot moet Europa worden, we moeten de macht beperken. Het lijkt erop, hoe groter hoe mooier.’  

De Christen Unie zit op dezelfde lijn als de Groep Wilders? ‘Het gaat er nu om  zoveel mogelijk mensen voor Nee te krijgen. Iedereen mag zijn eigen argumenten gebruiken.’  

Over het niet voorkomen van het woord 'Christendom' in de Europese Grondwet: ‘Het is het verloochenen van je afkomst.’    

Over de Nuon: ‘We krijgen een tussenstand te horen voor de zomervakantie. Dat soort dingen loopt niet zo snel. Als je het  sprongetje  naar Europa gaat maken, dat moet je dan nog langer moet wachten op beslissingen.’  

Over de Vogelrichtlijn, waardoor industriële uitbreidingen uitblijven: ‘We moeten proberen die Vogelrichtlijn aangepast te krijgen. Het is leven en laten leven. Bij dieren, maar ook bij mensen.’  

Het  coffeeshopbeleid  in Almere: ‘één in Haven, twee in Stad , één in Buiten. We moeten eerste evalueren of er positieve punten zijn. Als die er niet zijn kun je,  je afvragen waarom er een tweede moet komen.’   Europa en het Coffeeshopbeleid in Nederland: ‘Nederland mag het als een stukje cultuur zo blijven regelen.’  

Is de Christen Unie wat minder actief? ‘Het zou best eens kunnen, maar we zijn echt wel actief. We zijn wel degelijk aan het werk op de achtergrond.’  

De Christen Unie en de verkiezingen in 2006: ‘Jelte Hoving wordt de lijsttrekker van de Christen Unie.’  

Nog een mededeling? ‘Mensen ga ieder geval woensdag stemmen: hetzij "Ja", hetzij "Nee"!’  

interviews: Riet Wartenbergh


Maandag 23 mei 2005 waren in de studio van StadsRadio Almere::

op de foto: Mario Withoud (vooraan) en Jos Verhoeven, beiden van de HOPLA-organisatie >>

 Enige quotes van Mario Withoud (o.a. Stadsdichter en (mede)presentator van HOPLA en presentator van het programma 'Verstand van Zaken') , en Ciska van Rijn, bestuurslid PvdA.

       Waarom een Ja tegen de Europese Grondwet: ‘De PvdA is voor, omdat een aantal sociale zaken goed geregeld worden.  Het recht je te mogen organiseren bij een vakbond, is niet in alle Europese landen even logisch. Internationaal samen je grenzen verdedigen. Soms moet je een stap vooruit maken ook al heb je  twijfels, om toch nog iets beters eruit te kunnen halen.          Het is goed dat het allemaal in een keer goed geregeld wordt en dat  je politici  er aan kunt houden.’ 

                  Het weglopen van fracties tijdens de politieke markt bij vragen van Leefbaar Almere: ‘De partijen hadden iets meer contact met elkaar kunnen hebben. Zeker als ze in een college zitten. Het weglopen is erg bruut, maar enigszins voorstelbaar. Van weglopen heb ik een ding geleerd, je moet ook weer terugkomen, hoe doe je dat dan…’

 

       Vragen van Leefbaar Almere  al een week op het internet: ‘Leefbaar Almere hecht erg aan openheid. Soms moet je dingen achter de schermen regelen.’ 

                   Komt er een coalitiebreuk? ‘Ik denk dat er tussen de fracties een goed gesprek gaat plaatsvinden.’   

       Aansluiting van Leefbaar Almere bij het Hopla-debat: ‘Leuk dat Leefbaar Almere er voor de eerste keer bij is. Na de 1 aprilgrap, heeft Leefbaar zich aan- gesloten bij Hopla.’  Vincent van de Velde is presentator bij het Hopla-debat: ‘Heel leuk dat er een neutrale centrale presentator is. Als wethouder van financiën kan hij een heleboel interessante vragen  aan betrokkenen stellen.’

 En enige quotes van: 

Frank Mulckhuijse van de SP die volgend jaar meedoet aan de Gemeenteraads-verkiezingen in Almere en Jan Bouma, een aktief Almeers SP-lid.

Actie van de SP voor  het referendum: ‘16.000 flyers van de 20.000  zijn we kwijt op dit moment. Daar staan 10 van de belangrijkste punten op,  waarom de SP vindt dat je nee moet zeggen.’  

Is het niet vervelend dat de SP gekoppeld wordt aan de mening van Wilders? ‘Het is gewoon jammer. Het toetreden van Turkije is een  oneigenlijk argument.’  

Over het referendum van  de Europese grondwet: ‘Het is jammer, dat ze zo’n ingewikkelde materie als de Europese grondwet hebben uitgekozen, om daar een referendum over te houden. Je kunt alleen maar ja of nee zeggen en dat zullen ze weten ook.’  

Waarom een Nee van de SP tegen de grondwet: ‘De liberalisering van de zorg en het onderwijs. We zien wat er allemaal in Almere met de NUON gebeurt.’          

Wat vinden jullie van de  € 3,5 miljoen voor de propaganda van de regering? ‘Dat is zonde van het geld, het is gewoon zinloos. Het is overtrokken, een paniekreactie.’  

Over het meedoen van de SP aan het Hopla-debat: ‘We kunnen als tweede agendapunt meenemen dat de SP in Almere  nog bestaat.’  

Waarom doet de SP pas in 2006 mee aan de Almeerse verkiezingen? ‘We kennen allemaal de perikelen van andere partijen, die plotsklaps uit de grond gestampt waren. Je hebt hier bij Leefbaar Almere de voorbeelden van gezien. We proberen het rustig op te bouwen.’  

Hoeveel mensen staan al op de lijst? ‘Op dit moment 6 mensen, die als kandidaat op de lijst kunnen. Er moet minstens dezelfde hoeveelheid bijkomen.’  

Wordt de SP een oppositiepartij? ‘Daar staan we om bekend hè, overal nee tegen zeggen. De taak van de SP is de goede vragen te stellen over de problemen, die in Almere spelen. Er zijn er genoeg.’ 

Wie wordt de lijsttrekker? ‘Frans Mulckhuijse.’  

Enige programmapunten van de SP: ‘Als algemene trend, de solidariteit en de gelijkwaardigheid van mensen. Betere zorgen voor het vervolgonderwijs in Almere. Bijvoorbeeld ook de last die mensen hebben van de verlichting van de kassen in AlmereBuiten. Dit soort zaken kunnen in het programma komen. Wij bepalen niet het programma, maar de kiezers bepalen het programma.’  

Wanneer en waar is de  algemene ledenvergadering? ‘Ergens in oktober, in een buurthuis. Een goede plek voor de SP.’  

De SP over het weglopen van  fracties uit een vergadering: ‘Weglopen lost niks op. Je moet elkaar met meningen overtuigen.’  

Hoe zorgt de SP ervoor dat de politiek dichter bij de burgers komt? ‘Mensen kunnen naar ons hulpspreekuur bellen.’  

Hoeveel zetels gaat de SP halen, bij de verkiezingen? ‘We zouden omgerekend naar het landelijk gemiddelde, op 4 zetels uit kunnen komen.’

 Interviews: Riet Wartenbergh


 

Maandag 16 mei 2005 was in de studio aanwezig: Henk Heiner 

(bekend vanwege zijn akties tegen de (te dure) stadsverwarming in Almere   

 Enige quotes van Henk Heiner (in interview met Riet Wartenbergh)

Waarom richt u een nieuwe politieke partij op? “Omdat het lastig maken van de gemeente zo weinig helpt.”  

Bent u al eerder lid geweest van een politieke partij? “Altijd naar het CDA gekeken, maar ik ben daar buitengewoon teleurgesteld in geraakt.”  

Hoe komt u aan de leden? “stichting: Niet meer dan, bestaat ook niet uit één lid. Het fundament is gelegd, 120 vrijwilligers.”  

Waarom de  naamswijziging Bezempartij in Bewoners Partij Almere? “De Bezem is wat ludiek, niet politiek gedragen. Er moet in dit bestuur behoorlijk geveegd gaan worden. Een groot gedeelte van wat onze volksvertegenwoordiging heet te zijn, heeft 35.000 huishoudens in de kou laten staan.”  

Over de Bewoners Partij Almere: “Een  helder punt: Het belang van de bewoners in Almere. Onze slogan: "het moet het waard zijn om in Almere te wonen". In Almere is de bewoner een ondergeschoven kind.”  

Over het dossier stadsverwarming, de NUON: “Niet een raadslid heeft de moeite genomen om maar een keer te vragen waar het om gaat, alleen Jelte Hoving van de Christen Unie.”  

Hoe staat het met de voortgang van het dossier? “Nu al 2 of 3 maanden verder, nog steeds achter gesloten deuren met Meneer Halbesma.”  

Ondervindt u steun van andere partijen? Ze kunnen niet rekenen, vinden het te ingewikkeld of te lastig. Jelte Hoving doet zijn uiterste best.  

Welke actie gaat uw stichting ondernemen? “We kunnen de schuldvraag eenduidig laten vaststellen. Je zou bij de gemeente een schadeclaim neer kunnen leggen.”  

Een aantal kritische opmerkin gen over Omniworld: Het was niet de voetbalvereniging Omniworld, die €25 miljoen over de balk heeft gegooid, maar het gezelschap in het gemeentehuis.  

De Kemphaan: “Plotseling is er weer een hypotheek verstrekt om daar geld in te steken.  

Sluiting van Buurthuizen: “Als het om vullis gaat is er wel €10miljoen in kas. Voor die tientallen mensen in buurthuizen geen stuiver.”  

Het groenbeleid: “Ronduit een schandaal. De mensen van een groepering die het al moeilijk hebben laten we in Veenendaal schoffelen of thuis zitten.”

De sloopvergunning van het Cicus: “Daar heb ik helemaal niets van begrepen. Ik zou hartgrondig tegen die gang van zaken zijn.”  

Waar kunnen mensen zich aanmelden? Prozastraat 1, 1321 KP Almere, www.nietmeerdan.nl 


Op 9 mei  2005 waren in de studio aanwezig : Henk Hasper, gemeenteraadslid CDA en Ria Menke met Renske Halma, Poppenspeelsters

<< Henk Hasper, raadslid CDA Almere 

 Enige quotes van Henk Hasper:  

Motivatie om In de politiek te gaan: ‘Altijd al belangstellend geweest. Plaatselijk ook bij tijd en wijle actief. Voor de derde keer een oproep; toen mijn belangstelling kenbaar gemaakt.’  

Portefeuilleverdeling? ‘…is  veranderd door politieke markt…Lid van presidium. Het hele proces van het werken van de raad te bewaken.’  

Succes politieke markt: ‘Door de raad, maar de griffie en het presidium zijn daarbij ook belangrijke spelers geweest.’ Nadeel politieke markt voor kleine partijen: ‘Horen zeggen; als je er een probleem mee hebt dat je klein bent, dan moet je zien dat je groot wordt.’  

Mening over nieuwe partij BPA: ‘One issue- partijen hebben altijd een vrij zwakke positie; in 99 van de 100 gevallen gaat het ergens anders over.’  

Niet bang voor ledenverlies CDA? ‘Moet je altijd afwachten. Destijds groeide het CDA van 3 naar 4. CDA kiezers, heb ik ,idee, kiezen niet zo snel op een one issue-partij.

Inconsistentie van beleid, bestuurlijke onbetrouwbaarheid: ‘College gebruikte vrij grote woorden ervoor. Ik denk dat het verwijt ook richting het college gemaakt kan worden, ten aanzien van de stadsweiden. Eerst afschaffing stadsweiden, een jaar later uitbreiding.

In column: de pot verwijt de ketel, dat hij zwart ziet Trouwens, ik heb het gezegde niet helemaal uitgeschreven, wie kaatst moet de bal verwachten.’  

Met twee maten meten: ‘ Ik weet niet of ik de term gebruikt heb. Het is logisch dat de coalitiepartij gemakkelijker iets voor elkaar krijgt dan een oppositiepartij. Anders gestemd afgelopen periode; ‘Daar hebben we verantwoording voor afgelegd.’  

Wat zou u gestemd hebben m.b.t.  de TBS? ‘Onthouden i.v.m. belangenverstrengeling , niet gepast dat te doorbreken.’  

Collegevorming 2006: ‘Politiek heeft een lang geheugen, de clash rondom de TBS-kliniek is dan echt nog niet vergeten.’  

Achterkamertjespolitiek coalitiepartijen: ‘Om dat in de achterkamertjes te bespreken en te besluiten i.p.v. openlijk in de raad is een merkwaardige zaak; En je eigen regels niet serieus nemen op het gebied van coffeeshops, is ook een merkwaardige zaak. Dan kun je op elke terrein flexibel en gedogen enz. enz gaan introduceren.’  

 Mogelijke problemen Parkeerbeleid: ‘Als de coalitie het met elkaar eens wordt, zullen de achterkamertjes eerst wel goed gebruikt moeten worden.’  

Gemeentebeleid m.b.t. de geschorste leraar: ‘Moeilijk over te oordelen. Uitermate triest. Onvoldoende informatie. Te vroeg om hier als politiek een oordeel over te vellen.’  

CDA en de Verkeersveiligheid: ‘Een dezer dagen Finest Hour gehad: Uitspraak Wethouder Halbesma< verkeersveiligheid prioriteit nummer een van de gemeente. Drie jaar werk niet voor niets geweest: eindelijk een stukje gerechtigheid.’

   

<<  Ria Menke en Renske Halma (foto: Oeps)

      ze hebben een interactief kindertheater  > OEPS <

     

 
> In het politiek halfuurtje? Is politiek dan soms tóch theater? OEPS!

 

 Enige quotes van OEPS (Menke)

 

Wat is een interactief kindertheater? ‘Je speelt met de kinderen voor de kinderen.’  

Vanwaar deze samenwerking? ‘ Van de school; de Polderhof...Zou je Ria Menke niet eens kunnen vragen…’  

Hoelang bestaat  OEPS? ‘Een tijd geoefend en gespeeld onder de noemer van de school. Heel veel mensen: ‘Willen jullie dat bij ons ook eens doen?’  We gaan gewoon ons zelf een naam geven. Twee weken geleden opening eigen theater. Niet alle champagne er overheen gegooid...dat vonden we ook zonde…’  

Hoe ziet het theater eruit? ‘Een grote blauwe poppenkast. Ria achter de poppenkast, ik ervoor, ik  ben de aanbieder  van de poppenkast aan de kinderen.’  

Jan Klaassen en Katrijn? ‘We hebben ze nog wel in de doos liggen. Kinderen zouden niet weten waar we het over hebben.’  

Afkomst verhalen? ‘Via een thema bijvoorbeeld:Afrika. Altijd een moraal erbij: Neem geen klein aapje mee uit Afrika.’  

Speciaal optreden binnenkort? ‘Opening school: De Weerga 19 mei Speciaal onderwijs, niet te veel prikkels, meer visueel, licht en  muziek.’  

Veel improvisatie? ‘Wel een rode draad. Drie voorstellingen op een school,  elke voorstelling was anders.’  

Hoe lang duurt een voorstelling? ‘20 – 30 – 45 minuten.’  

Wanneer optreden en hoe aanmelden?  ‘Woensdag, vrijdag en in het weekend. Telefoonnummer: 036- 5311103

 interviews en quotes door: Riet Wartenbergh


 2 mei 2005 was de gast in de Studio bij het Politiek 1/2 uurtje van Riet Wartenbergh:

Klaas Wilting (die het vanzelfsprekend had over over zijn poltieke ambities.....)

  Enige quotes van Klaas Wilting......

Over de persoon Peter R de Vries: ‛Ik mag hem heel graag.  Integer, betrouwbaar, komt altijd afspraken na,  staat midden in de samenleving, toch eerder aan de linkerkant, uitermate sociaalvoelend.’  

Over de kritiek van Peter R de Vries op politie en Klaas Wilting als oud-politieman: ‛Ook kritiek  op de justitie. Jammer dat de politie zich afzet tegenover Peter R. de Vries. Ik ben weggegaan in 2001. Er is wel een heleboel veranderd. Ik was wel veel opener. Ik stond altijd klaar voor de journalistiek.’  

Misdaden opgelost door Peter R de Vries: ‛Als politie en justitie het wat beter hadden gedaan, hadden ze  misschien dingen zelf op kunnen lossen. Als journalist heb je wel meer mogelijkheden.’  

Over Peter R de Vries als republikein: ‛Huidige erfopvolging op z’n zachtst gezegd, ook een beetje raar. In verband met partijprogramma: dan zal je toch met elkaar tot afspraken moeten komen. Toch anders, dan zoals  Peter  het elke keer heeft verwoord.  

Partij voor Rechtvaardigheid, daadkracht en Vooruitgang: Links of Rechts? ‛Onzin, wij zijn er voor alle mensen.’  

Al veel aanmeldingen al gehad voor de  Partij RDV? ‛Al heel wat mailtjes binnen gekregen. Ruziezoekers en gelukzoekers hoeven zich niet aan te melden.’  

Over daadkracht: ‛Men kletst wel hele dagen. Dingen gaan nu fout door politieke correctheid. Alles is al onderzocht. Als het de dames en heren niet uitkwam, werd het onderzoek onderin ’n la gestopt.’  

Over Hoofdcommissaris van Rotterdam: ‛Fantastisch!  Fantastisch! Ik ga  hem nog een mailtje sturen. Een man naar mijn hart. Er zijn een heleboel dingen, die gewoon goed gaan,  in Amsterdam en ook hier. Als ik zie wat de korpschef met z’n mensen presteert.’  

Waarom dan toch een nieuwe partij? ‛Uit onderzoeken blijkt dat mensen over het algemeen de overheid onbetrouwbaar vinden en geen vertrouwen hebben in de overheid. Balkenende roept over normen en waarden en het zelf oplossen van dingen, maar dan moet je wel zorgen dat je betrouwbaar bent. Wij willen werken aan vertrouwen van de overheid. De overheid denkt dat de burger er voor de overheid is. De overheid probeert een wig te drijven tussen jonge en oudere mensen. Het woord integratie wordt gebruikt om allerlei problemen  te duiden die er niet zijn.’  

Klaas Wilting kom je overal tegen: ‛Iedereen vraagt mij. Als ik een bijdrage kan leveren, ook als vrijwilliger, dan help ik. Ik hoef niet zo nodig vooraan te staan.’  

Over op de lijst komen: ‛Ik denk het niet, zie ik  tegen die tijd wel.’  

Minister van Veiligheid? ‛Nee, ik weet niet of ik een goede Minister van Veiligheid zou zijn, dat zie ik dan wel.’  

Gekozen burgemeesterschap: ‛Ik had zeker niet meegedaan. Ik heb gezegd; ik sluit niets uit. Ontzettend dom van Jorritsma.’  

Afschaffen Eerste Kamer in partijprogramma: ‛Ik denk dat het er wel in komt.’  

Partij Nieuw Nederland: ‛Heeft Jan Nagel absoluut niets mee te maken.’  

Bekendmaking partijprogramma als er iets ergs gebeurt? ‛Nee hoor, in tegendeel, in tegendeel! Wij weten hoe publiciteit werkt.’  

Interview door Riet Wartenbergh


1-5-2005: "Verstand van Zaken", nieuw maandelijks tv-programma  op Stads TV Almere

Lokale culturele items of artiesten, plaatselijke sportevenementen, de gemeenteraadspolitiek, nieuwe Almeerse ondernemers. Menig Almeerder is daarin geïnteresseerd. Verstand van Zaken is een nieuw maandelijks tv-programma dat aandacht aan dergelijke onder- werpen besteedt. Niet op een vluchtige wijze, maar met enige diepgang. Dat er diepgang in zit, betekent niet dat het een zwaarwichtig programma is. Wel een programma waar met verstand van zaken over de onderworpen wordt gesproken. Vandaar de titel.  De eerste aflevering wordt het weekend van 7/8 mei a.s. uitgezonden zaterdag vanaf 17.00 uur en wordt doorlopend herhaald t/m maandag- ochtend op de  Stadsomroep Almere. Een scala aan onderwerpen is dan te zien.  Zo is er aandacht voor  Filmtheater Cinescope, een nieuwe Afrikaanse winkel en de Almeerse zangeressen van PSB. Geïnterviewd wordt een Almeerse sportman. Ook is er een discussie over de stadsverwarming tussen de heer Heiner en gemeenteraadslid Gasman. Centrale vraag is: betalen Almeerders teveel voor de stadsverwarming en kan de gemeente daar iets aan doen? In deze discussie kondigt de heer Heiner overigens aan definitief met een nieuwe partij mee te doen aan de verkiezingen van volgend jaar. "Verstand van Zaken" wordt gemaakt door een enthousiaste ploeg. Een deel van deze ploeg bestaat uit “oude rotten in het lokale tv-vak” als Theo Faber, Cees de Lange en Joop Visscher. Een ander deel wordt gevormd door jonge filmmakers als Floris Parlevliet, Johan Fretz en de broers DeVore. De centrale presentatie en hoofdredactie zijn in handen van Marcel Lücht en Mario Withoud (NB als privé-personen, niet vanwege een politieke partij)     


 25 april 2005 waren in de studio: Jeroen Mulder (Participatie Partij) Marcel Lucht (VVD-bestuurslid) 

 Enige quotes van Jeroen Mulder:

Naamwijziging Lijst Participatie Almere in Paricipatie Partij: “Leek wat te veel op de LPF. Het is een mooie afkorting: PP”. Op geen enkele manier meer willen lijken op Leefbaar Almere.  

Reden afscheiding Leefbaar Almere: “Ik kan mij niet vinden in de megalomane projecten, die LA ondersteunt. CKVgebouw; € 72 miljoen.”  

Ondergronds Afvalsysteem Transport:OAT: “Een belachelijk iets. Er moet gewoon een punt achter gezet worden. Het begint een tweede Omniworld te worden. Je zou (voor 8 miljoen euro) 20 jaar vuilnisauto’s kunnen laten rijden.”  

Glasafval kan niet worden ingezameld: “Het systeem rammelt aan alle kanten, daar moet je  ook weer vrachtwagens voor laten rijden.”

Weigering Hr.Josselin (VVD) om debat aan te gaan: “Ik heb zelf maar geconcludeerd dat hij niet durfde.”  

Problemen Muzinq (Popzaal): “We hebben vorig jaar aangedrongen op een gemeentelijke  enquête. -         Gebouwd op een twijfelachtige manier. -         Veel te hoog aankoop bedrag tussen de € 4 en 5 miljoen -   Schimmig gunningcontract. Een grote ophoping van bestuurlijke incompetentie. Hoogste tijd voor diepgaand onderzoek.”  

Afblazen UPC rechtzaak door Participatie Partij: “Wij schatten dat 40% van de Almeerders geen UPC meer hebben. In zoverre een fiasco: Almeerders waren niet bereid te investeren, voor wat wij vroegen. Iedereen  (20 pers.) krijgt zijn geld uiteraard terug.”  

1 aprilgrap HOPLA: “HOPLA heeft zich hiermee gediskwalificeerd, door een van de politieke partijen volledig belachelijk te maken.  

Politiek in Almere maakt zich onmogelijk: “Mensen begrijpen het niet: -Een stad met zoveel ruimte, dan zo’n gribusinstituut  (TBS-kliniek) in een woonwijk. -Geldlenen voor een bibliotheek; de huidige bibliotheek is toch prima!”  

Motto Participatie Partij: “Meedoen en samenwerken.”  

Ledenaantal Participatie Partij: “Inmiddels 30 leden, waarvan 8 heel actief. Twaalf keer op straat geweest, zijn mooie dingen uitgekomen.” (8000 flyers uitgedeeld)  

Weinig reacties op website Participatie Partij: “Is de makke van meerdere sites.” Veel reacties website Leefbaar Almere: Altijd dezelfde mensen, er zitten veel aliassen tussen. Vorm van zelfmasochisme volgens mij.”  

Campagne 2006: "Naar de mensen toe, meedoen en samenwerken.

 

quotes van Marcel Lucht:

Bijeenkomst HOPLA 20 april over betaald parkeren: “Wat mij tegenviel was de opkomst: een man of dertig.”  

Aansluiting Leefbaar Almere bij HOPLA: “ Net even voor het parkeerdebat.”  

Doelstelling  HOPLA: “Op de politieke markt wordt het al snel een technische discussie tussen raadsleden. De gemiddelde burger, wil op een leuke vrijblijvende manier in debat kunnen gaan met politici.”  

De 1-april grap van HOPLA: “Zeker niet mislukt. Politiek is ook ’n  leuk vak. Je moet ook eens een grap durven maken. Het is maar een keer per jaar 1 april. De echte grap was een lijstverbinding van de HOPLA-partijen.”  

Op de kieslijst in 2006? “Ja, ik vind  politiek bedrijven leuk. Alleen maar aan de zijlijn  roepen dat het beter kan, zo iemand ben ik niet.”  

Campagneleiderschap Herman Vermeer Europese Parlement: “Hij heeft het net niet gehaald, helaas. Heel jammer, veel tijd ingestopt. Je bouwt een enorm netwerk op; het heeft wel zin.”  

Voorzitter HOPLA: “Als ik in de raad kom, houdt het voor mij op.”

 


 

19-4-2005  Huidige mediabeleid wordt voortgezet

 

Het college heeft besloten het huidige mediabeleid voort te zetten. Dat betekent onder meer dat voor de Stadsomroep € 45.000 in de begroting is opgenomen. Er volgt een onderzoek of en hoe er aanpassing en aanscherping mogelijk is van de subsidievoorwaarden zoals die zullen gelden met ingang van 2006. Het college is van mening dat de gemeentelijke begroting het nu niet toelaat om een actiever beleid te voeren ter ondersteuning van initiatieven op het terrein van lokale media.

 


Maandag 18 april 2005  was de  Studiogast burgemeester Annemarie Jorritsma

interview: Riet Wartenbergh

Enige quotes..... (een heleboel...)

Tutoyeren Burgemeester: "Hier in Almere maak ik elke dag mee dat jongelui roepen: He Annemarie... Ik ben altijd nog wel blij dat zij weten wie ik ben... De tijd is voorbij dat burgemeesters Edelachtbare genoemd worden. Wij zijn zelf erg slordig geworden; ik zelf ook, ik tutoyeer maar Jan en alleman en ik vind dat wij een klein beetje op de mores van  - u en mijnheer - zouden moeten letten. Het heeft wel iets prettigs om in eerste instantie wat afstand te bewaren. 

Atlas v. Gemeenten; Almere ongunstig voor bedrijfsvestigingEen belachelijk advies, we moeten er gewoon achteraan om te corrigeren, het is een beetje raar verhaal.

Uitspraak Midas Dekkers;Jorritsma=Betonspook (A6 - A9) Het was volgens mij al lang zo voor ik hier kwam. Dankzij de polder is er heel veel natuur bijgekomen.Mogen dan de inwoners van Lelystad en Almere een goede bereikbaarheid krijgen. 

Vondst cocaïne buurthuis De Wieken: Het liefst zouden we willen dat het (NOS Kultura en buurthuis De Wieken) wel bij elkaar blijft. Het is niet zeker dat ons dat gaat lukken. 

Tbs-kliniek Stripheldenbuurt: Het is niet extra onveilig in de buurt waar deze kliniek komt. Absolute veiligheid kennen we nergens. 

Relatie politiek en burger is verslechterd: Dat vind ik dus heel jammer, de politiek heeft precies gedaan wat zij heeft afgesproken. 

Oplossing: een referendum? Daar ben ik op tegen. De politiek heeft ook het algemeen belang af te wegen en niet het individuele belang. Landen met 'n referendum zijn uiterst conservatieve landen. (Zwitserland -2004-kiesrecht vrouwen) 

Resocialisatie 12 delinquenten: Het zijn geen 12 pedofielen, om het maar eens heel brutaal te zeggen.Er wonen in Almere meer criminelen.  

De burgers zijn er voor de overheid: Daar ben ik het echt me oneens. Het is een goed besluit. Drie honderd hoogwaardige arbeidsplaatsen.. 

Bedreiging Gemeenteraadslid i.v.m. voorstemmen Tbs-kliniek: Is niet aan de orde. Bijna crisis in de raad: Ook bij collega's; de verkiezingen beginnen hun schaduw vooruit te werpen. Toenemende profilering. De raad moet beseffen dat het college  van hun is (coalitie) 

Vaak dreigingen - opblazen college - door raadsleden: Het wapen wordt bot. Blaffende honden bijten niet.  

ICT- reis naar Amerika: Als Amsterdam alleen gaat, dan weet ik wel welk visitekaartje bovenaan ligt... 

Het gekozen burgemeesterschap - steekpenningen PvdA: Ik had erop gerekend dat het het toch zou halen...Als het doorwas gegaan, dan was ik echt niet tot maart gebleven. Nu mag ik lekker blijven en ben helemaal niet van plan weg te gaan. 

Plan inlijven Flevopolder bij Noord-Holland: Dat zou een optie kunnen zijn...Voor op de echte lange termijn. 

Plan burgmeester Maastricht halveren aantal wethouders en raad: Dat vind ik helemaal niets. 

Animal Parc bij Almere? Ergens bij de robuuste groene zone, niet eens bij Almere.

Voorop lopen bij opening project; Logeren in Almere: Ik loop nooit in gezelschap, als zij 's morgens om 7.00 mee willen lopen dan vind ik het ook best.

 


Maandag 11 april 2005 waren in de studio de volgende gasten: 

Mardjan Seighali, raadslid PvdA   

     foto Seighali: gemeente Almere                                                                        Martin Sinke, raadslid VVD Almere

 

 

                                                                                                                                                                                                             

Enige quotes.....

Mardjan Seighali  - Weinig vrouwen in de gemeenteraad: "Meer vrouwen kunnen inhoud met zich meebrengen. 

Haar politieke beleving: Mijn hart ligt bij het sociale beleid. Wekelijks onderwerpen behandelen vergt meer van je flexibiliteit. Ik streef naar een generalistisch raadslidmaatschap. 

Lid van 'n volggroep: Almere-Buiten Centrum Als er rekensommen komen ga ik naar mijn fractievoorzitter. 

Uitspraak Rob Beuse>stemgedrag VVD>collegecrisis: Beslist geen machogedrag. Het is geen chantage.Je moet met je partner weten waar je aan toe bent."

 

Martin Sinke  -  Sportbeleid- rondom Top-BreedteSporthal: "Ik vraag mij af wat de wethouder tot nu toe heeft gedaan. Ik heb nog steeds geen integraal plan gezien. Er zit een addertje onder het gras: de sporthal zou worden gefinancierd vanuit de totale grondopbrengst van het gehele gebied. En nu wordt er maar 1 sporthal gebouwd. Er ligt geen plan om het terug te verdienen.

Sporthal op kale zandvlakte:aantrekkingskracht? Nee, dat is helaas zo. 

Sportclinics door topsporters: Op zich zit daar een filosofie achter. Topsporters hebben uitstraling. Kinderen nemen makkelijker van zo iemand iets aan. 

Op termijn over 30 jaar €48 miljoen: De gemeente zal jaarlijks €900.000 bijdragen. Hoe gaan we dat in Godsnaam terugverdienen? 

Artikel in Sportkrant: Ik wil meer aandacht voor sportvrijwilligers. Ik heb een klein onderzoekje gedaan 55 vrijwilligers per vereniging. Er zijn 100 verenigingen. Daar vindt de integratie plaats. 

Stelling Rob Beuse:Collegecrisis: VVD<<TBS: Erg onverstandig. Men gebruikt hier de machtspolitiek om een partij (VVD) die  vanaf "98 consistent is geweest onder druk te zetten. Ik had van Rob verwacht dat hij er verstandiger mee om zou gaan. 

Jij stemt voor? De fractie was daar unaniem in. 

Voortvloeisel Duaal stelsel Wij spreken geen machtswoorden uit. Wij zijn nu heel duaal. Wij stemmen anders dan de Partij van de Arbeid. 

Afspraken coalitieakkoord;TBS geen punt v.discussie: Wij respecteren besluiten. Van beide kanten respecteren. 

Aankoop woningen TBS in Almere: Staat in Almere ook te gebeuren. Er staat in dit plan op termijn; a. nog 21 uitbreidingsplaatsen, b.een aantal woningen kunnen gereserveerd worden, waar mensen tijdelijk onder begeleiding kunnen wonen.  

Acties zoals in Venray ook in Almere? Ja, dat zou je kunnen verwachten."

  interviews: Riet Wartenbergh


NB kijk ook even bij de link "Politiek"

Maandag 4 april 2005 staat in het teken van de TBS-kliniek  

met als gasten twee van de insprekers op de afgelopen Politieke markt: mevr. Reijnders en de heer Edwin Kaal van het aktiecomité TBS-NEE! , waarvan de laatste voorzitter is.......

 

........... en u krijgt opnames te horen die gemaakt zijn op de laatste Politieke Markt over dit thema, o.a. Tineke Fokkens, Ruud Pet en Annemarie Jorritsma

Interviews: Riet Wartenbergh

 

Enige quotes.....

 

>  TBS NEE <   Hoe was de informatie vooraf over de Stripheldenbuurt?   

<< Tanja Reynders (zie foto): "De folder was nog niet uit toen wij de woning kochten. Op de woonmarkt is verteld, dat wij geen contact zouden hebben met deze patiënten. Busje gaat, busje komt.."  

PvdA is voor de TBS-kliniek: Edwin Kaal (zie foto): "Het is een persoonlijk paradepaardje van de Hr..Ouwerkerk."

Laatste recidive-onderzoek: Edwin Kaal: "Recidive bij behandelde seksuele delinquenten is meer normaal dan uitzondering. Er wordt gesproken van 91%. Heel veel incidenten op een rijtje maakt het iets structureels. Als je dat maar hard genoeg ontkent, dan kom je een heel eind."

 
Iedere dag loop je toch risico's? Edwin Kaal:"Er is een verschil tussen op straat lopen en goed oplettend zijn. Wij gaan op dit moment over de snelweg heen rennen."

 

 
Wat als het bestemmingsplan wordt goedgekeurd? Tanja Reynders:"Ik ga mijn woning proberen te verkopen." Edwin Kaal:"Juridische procedures zitten er wel in."
 
Mening over de acties in Venlo: Edwin Kaal:" O, zo begrijpelijk. Het is wachten (in Almere) op het eerste incident en dan gaan er allerlei dingen gebeuren."

Raadslid Tineke Fokkens (CDA): Over Ruud Pet (Groen Links  - raadslid) "Ruud gaat schijnheilig achterover zitten.... Hij gaat daar echt zitten als een schoolmeester... Daar word ik best wel een beetje kwaad over! Ik wil antwoorden om een goede overwogen keuze te kunnen maken. En Nico van Duyn (Leefbaar Almere - raadslid), die niets zegt en gewoon wegloopt, dat vind ik weglopen van de zaak."    (op de foto vooraan Tineke Fokkens >
 
Raadslid Ruud Pet (Groen Links): "De mensen weten het vanaf het begin. Onlangs zelf een huis gekocht vlakbij de TBS-kliniek.Ik ben heel keurig ingelicht. De fout ligt misschien bij een enkele makelaar. Risico's kleiner in een bebouwde omgeving."
 
Reactie van Edwin Kaal: "Ja, het is geen doorsnee-koper, wat kan een makelaar anders doen. DeTBS komt nu naast een buitengebied. Ga het eens uitleggen aan het gezin Wei Wei."
 
Burgemeester Jorritsma: "De mensen in de Stripheldenbuurt hebben dezelfde veiligheid als andere mensen in Almere. Raadsleden horen consistent te zijn.  
Ongevallen gebeuren nooit in de buurt van een TBS-kliniek. Het regime is aangescherpt en terecht zou ik zeggen. Resocialisatie - verlof: onder zeer strikte voorwaarden en na een lang proces doorgegaan te zijn."
 
Reactie Edwin Kaal: "Mevr. Jorritsma moet het standpunt van de  hr. Ouwerkerk verdedigen. Wel degelijk onveiliger dan nu: we sturen het laatste rapport toe.(naar de gemeenteraad) Echt een nieuw argument: bewoners zijn foutief geïnformeerd."
 
 

 28-3-2005 studio-gasten   Brayen Jones Shakison vertelt over de stand van zaken wat betreft het projekt "De Fitste Straat"

Later voegt zich daarbij  Ian Smith en hebben ze het over een nieuw projekt.

< Foto Brayen: Gerard de Vries

Wat is de bedoeling  van het project: de Fitste straat? "Onder andere het gemiddelde vetpercentage van de inwoners van de straat omlaag brengen...een algehele conditieverbetering. Vooral nu in deze maatschappij...Het is mooi dat mensen gezamenlijk dit oppakken." 

Hoe merk je bij de mensen dat het een succes is? "Op de website www.activecare.nl, kan ik op het forum lezen hoe het in de straat leeft. Ik had er niet op gerekend, dat het zoveel inpact zou hebben." 

Doen alle mensen  in de straat eraan mee?" De mensen die niet meedoen hebben een goede reden." 

Kan je nu al van een succes spreken? " Vijf a zes mensen zijn gestopt met roken. Het moet niet zo zijn dat je een speciale druk voelt, ik probeer dat ook in balans te houden. Op dit moment is totaal 75cm.aan lichaamsvet verdwenen." (het project De Fitste Straat loopt van 1 febr. tot 1 mei)

"Wat ga je de volgende keer anders doen? "Ik haal bij het volgende project nog meer deskundigen erbij, in verband met de mensen die  stoppen met roken." 

Project Brayen en Ian: Waarom deze samenwerking?   Ian over Brayen: "Ik heb deze man in Brazilie ontmoet en alle Brazilianen waren gek van hem. Hij viel gewoon heel erg op."  Hij heeft stijl." 

< foto Ian: Gerard de Vries

Wat houdt het project in? "We hebben de opdracht gekregen leuke fimpjes te maken. We willen Amsterdam en omgeving (dus misschien ook Almere) op verschillende manieren in beeld brengen; niet op de traditionele manier." 

Wanneer komt het op de televisie? "waarschijnlijk in mei al."  

Wij hebben in Almere bijvoorbeeld gevraagd wat mensen in hun rechter jaszak hadden: " Een iemand bood een pistool aan. Ik hoopte dat het gein was." 

Vraag aan Ian: Wat zijn je verdere plannen? "Ik ben al helemaal geslaagd, ik heb een ontzettende mooie zoon. Ik mis wel het samenwerken met verschillende stammen indianen in Brazilie."

                                                                                                                                   interviews: Riet Wartenbergh 


maandag 21 maart 2005 was in de studio: Klaas Jongejaan, raadslid VVD

Enige quotes.....

 

Opkomst fakkeloptocht tegen rascisme en intolerantie: "De collega raadsleden van Leefbaar Almere en PvdA, die miste ik toch wel, vond ik wel jammer..." 

Voorstel Klaas Jongejan betreffende jeugdzorg: "Ik wil een jeugdloket hebben, daarachter moeten alle problemen zich verzamelen. Daar zit altijd iemand achter die altijd weet welke hulpverlener nodig is."

Kwaliteit jeugdzorg Almere: "Het gaat wel slecht hier." 

Wachtlijst meldpunt kindermishandeling: "Mag 13 weken duren, dat is gewoon acceptabel... dat is op zich een schandalig iets!" 

 

Na uitspraken ( Van Klaas Jongejan) over onveiligheid Almere Buiten en opnieuw Instellen AntillianenPolitie: "Ik zat een dag later bij de politiebaas in Almere Buiten. Hij was lichtelijk in zijn wiek geschoten.De heer Eringa noemde de Antillianen in Almere Buiten een speerpunt van de Almeerse politie,  daar heb ik slechts op ingespeeld." 

Vragen van CDA aan weth.Visser, over €400.000, die zij zonder raadstoestemming in de Kemphaan heeft gestoken: "Dat is iets wat het CDA als oppositiepartij nu zegt.. Ïk denk niet dat de wethouder buiten haar boekje gegaan is." 

 

TBS-Kliniek Almere Buiten: "Wij hebben altijd tegen de plek gestemd. Bouw het tegen de gevangenis aan. Ik denk dat het bestemmingsplan het niet haalt."

 Ophef "wijkbudgetten-voorstel" Smeeman: "Er mankeert een heleboel aan de stad. Smeeman wil het morgen repareren, dat geld moeten we hem geven." 

Gekozen burgemeester  -  (komt het door de De Eerste Kamer): "Ik denk dat het, het niet haalt, althans niet in deze vorm..."

 

interview: Riet Wartenbergh

foto Klaas Jongejan: Gerard de Vries

 


Nieuwe Radiocommercials almere  

Vanaf maandag 21 maart a.s. worden drie weken lang de nieuwe radiocommercials van Almere uitgezonden in het kader van de promotiecampagne ‘Het kán in Almere’. De spots zijn elke ochtend om 8.00 uur te horen op Radio 1, Sky Radio en op de regionale zenders Omroep Flevoland, Noord Holland, Radio M (regio Utrecht) en de lokale Stadsomroep Radio.

De spotjes zijn opnieuw door burgemeester Jorritsma ingesproken. De bedrijven ASM International, LG Electronics, Yakult, Pioneer, Fjällräven en LeasePlan hebben hun medewerking hiervoor verleend. In de commercials wordt op een humoristische wijze de voordelen van ondernemen in Almere aangeprezen, zoals ligging, huisvesting, bereikbaarheid en ruimte. Door de keuze om de commercials tijdens de ochtendspits uit te zenden, door hun lengte en vormgeving, vallen de radiocommercials op. De radiocommercials zijn onderdeel van de promotiecampagne ‘Het kán in Almere’. De promotiecampagne wordt uitgevoerd door de Stichting Stadspromotie Almere in opdracht van de gemeente Almere.  

 

 


maandag 14 maart  2005 waren in de studio Wally Stahlberg en  Roelie Bosch  

 

Enige quotes van Wally Stahlberg (o.a. over een "hangplek" voor mannen.....

Waarom een fietsenherstelplaats: "om de mensen, die eenzaam zijn, uit de eenzaamheid weg te halen. Je hoeft geen fiets te kunnen herstellen, als je maar een kopje thee of koffie komt drinken, met elkaar praat..." 

Hoe komen jullie aan gereedschap? "Alle tweedehands gereedschappen, gooi ze niet weg,   bel:  06 221509070."

 

Vraag van het ROC: " Het ROC heeft ons gevraagd of ze een of twee stagieres kunnen sturen om het Nederlands te leren."

........ en  enige quotes van Roelie Bosch (fraktie-assistent CU (ChristenUnie)

Notitie sociaal-cultureelwerk: "De raad zit ertegen aan te schoppen omdat de wethouder gewoon zijn taak niet goed doet." 

Reservering €65.000 voor te maken plan: " Waar gaat dat geld allemaal naar toe? Laat hij dat dan maar duidelijk maken." 

Weinig ouderen aanwezig op de politieke markt: "Misschien zijn de mensen moe van het protesteren. Het college en de ambtenaren hebben wat dat betreft de langste adem, dat moeten we wel in de gaten houden."

 Plaats TBS-Kliniek: "Ik denk dat we het college wel steunen. Hij komt niet  midden in de woonwijk. "Je kiest niet zomaar voor iets." 

Debat tussen Jelte Hoving en Wethouder v.d.Velde: "Ik vind 't, het slechtste debat, wat ik ooit gehoord heb. Er was helemaal geen verschil van mening."Als de ander niet echt tegenover je staat, ja wat moet je dan zeggen.. 

Was Jelte te aardig; "Ik vond wat dat betreft, dat hij het goed deed hoor!"

foto Roelie Bosch: Gerard de Vries

 (interviews: Riet Wartenbergh)


 

Op  maandag 7 maart 2005 wordt  werd  verwacht: Klaas Jongejan, raadslid VVD

 

 

helaas.........Klaas Jongejan dacht maandag 7 maart dik op tijd op de stoep te staan van Stadsradio Almere....om negen uur (09.00), voor de uitzending van halftien....maar de uitzending van het politieke halfuurtje is  's avonds  om 21.30 uur (!)

 

We hopen op een herkansing, Klaas!

 

 


Op 28 februari 2005 waren in de uitzending:  Henk Hut en  Léon Kokhuis, raadslid PvdA  (interviews: Riet Wartenbergh)

Enige quotes van Henk Hut:

Over zijn functie bij de HuurdersVereniging Almere: "Secretaris....spin in de web."

De nieuwe Koers / Nieuw Beleidsplan: "Bij het beleid niet meer uitgaan van boven naar beneden,maar van beneden naar boven, goed luisteren naar de woonconsument."

Het woningbouwbeleid in Almere: "Daar moet meer aandacht aan besteed worden. Betaalbare woningen, daar moet een belangenvereniging op toe zien."

Over zijn concept: Nieuw Beleid: "Bij prettig wonen kijken de mensen eerst naar hun portemonnee. Er wordt te weinig gebouwd tegen een aannemelijke prijs. Er is duidelijk iets mis, er zijn te veel speculanten."

Motivatie  Henk Hut: Bestuurslid HVA: "Passie! Hoe ga je de toekomst in? We bouwen nog steeds negentiende eeuwse woningen;drie woonlagen. Dezelfde benauwde straten, alleen iets breder. Wonen is geen fantasie, geen droom, maar is afgestemd op behoefte, op nood."

 

En enige quotes van Léon Kokhuis:

Deelname  Almeerse- PvdA met de Actie STOP DEKKER 3 maart in Den Haag: "We hebben al een keer eerder onze beurt voorbij laten gaan. Ik gok erop dat het van de baan is bij het volgende kabinet. Misschien het eerste kabinet Bos."

Aansluiting Almere bij het ROA: "Ik denk dat Arie Willem een beetje voor de muziek uitloopt en dat hij een privé mening verkondigt."

Bouw TBS-kliniek in de Stripheldenbuurt: "Ik weet zeker dat als het bij de woonmarkt gevraagd is, er een duidelijk antwoord is gegeven wat de bedoeling is met die plek."

De Almeerse Parkeersoap: "Voor het idee van Leefbaar ben ik wel te porren. Waarschijnlijk moet het meer worden. We zijn  een beetje aan het stuntelen als gemeente."

foto Léon Kokhuis: gemeente Almere

Hoe bevalt de Politieke Markt? "Als raadslid: de onderwerpen gaan een beetje snel. Je specialisme als raadslid raak je een beetje kwijt, omdat je achtereen- volgens op verschillende plaatsen moet zijn. In ieder geval veel grotere voordelen dan het oude systeem. Het is voorlopig een succes."

Combinatie mediazaken en het raadslidmaatschap:  "Daar houd ik me buiten, dat kan ik niet combineren."

interview: Riet Wartenbergh

 


21-2-2005 Enige quotes van wethouder Arie Willem Bijl (PvdA):

Uitslag debat Den Haag 21 februari: "Er is een motie van de PvdA ingediend, ondersteund door CDA, VVD en andere partijen, om met Almere serieus over de problematiek (maatschap.en sociale voorzieningen) te gaan praten en regelmatig te rapporteren hoe dat gaat. Ik ben heel erg tevreden!"

Woningaantallen: "Het wil niet zeggen dat wij er hijgerig achteraan hoeven te rennen."

Bijdrage Adam sociale woningbouw Almere: "Plan met Frits Huis - 1000 woningen extra. Amsterdam is ertoe bereid."

Voorspellingen over 30 jaar en voorspellingen over 100 tot 500 jaar Zeespiegel: "Als adviseurs zeggen dat Noord-Holland in 2030 onder water komt, dan geloof ik er niks van. Deze voorspellingen zou ik niet al te serieus nemen. Onze dijken zijn hoog genoeg om de komende 100jaar".

http://media.rtvnh.nl/ramgen//AV/Het_Nieuws2005/Het%20_Nieuws_16_februari.rm    

New Towns Platform: "Die geven hele goede tips. Fouten die een ander maakt probeer je niet te maken en andersom. Heel waardevol. Belangrijk om de voorbeelden aan de Tweede Kamer te laten zien."

 

 foto: Gerard de Vries

Carrièreplanning: "Politici, die daaraan denken vind ik een beetje triest. Je zit in de politiek en je wilt een bijdrage leveren aan de lokale politiek."

Solidariteitsbewegingen: "Ik doe er veel te weinig aan., misschien ga ik straks wel weer die kant op, wie weet!"

interview: Riet Wartenbergh


14-2-2005 - Enige quotes van van Cocky Kuipers, raadslid D66 Almere

'Ik word de nieuwe fraktievoorzitter per 1 april a.s. Ik volg de huidige fraktievoorzitter Jan Boone op omdat hij door gewijzigde werkomstandigheden te weinig tijd daarvoor heeft. Hij blijft wél lid van de fraktie van D66'. 

Waarom actief in de politiek: "zelfs de boom voor de deur is politiek." 

Wat als de D66 ideeën niet doorgaan: Uitstellen gemeenteraadsverkiezingen, d.m.v.noodwet. We gaan het hard spelen".

Frits Huis - Ali B - jongerennota - andere partijen negatief hierover: "Zover zou ik niet gaan."

Burgermeesterskeuze - personaliseren: "Wat zou daar mis mee zijn. Je onderschat anders heel erg mensen." 

Weinig vrouwen als burgemeester bij de volkskeuze: "ik geloof dat het meer wordt." 

Den Haag - nota ruimte: "Geen voorzieningen is geen groei. Wij stoppen met bouwen." 

Almeerse ParkeerSoap (APS): "Niet te geloven, echt niet te geloven. Ik vind het een heel vervelende zaak."

Landelijk D66 Parlementaire enquete Zuiderzeelijn: "Wauw, ja, mmm, beetje vreemd."

foto: Gerard de Vries

D66 - Landelijk - De gekozen burgemeester: 

Het moet gewoon nu gebeuren, als het niet gebeurt dan is het , denk ik, het breekpunt van D66 om dan te zeggen:

 we stoppen met deze regering." 

 

foto: Gerard de Vries

 

 interview: Riet Wartenbergh, techniek: Eric Degens

 


                                                                                                                            

7-2-2005 - Enige quotes van Michel Jager, Commissaris van de Koningin in Flevoland

< foto: Gerard de Vries

 

Over de Magneetzweefbaan: "Een fantastische kans..." 

Over bijverdiensten: "Ze moeten in Den Haag niet zo zeuren."

Toezicht op de financiën-parkeerbeleid: "Je (gemeenteAlmere) zult er voor moeten zorgen, dat die zaak op orde komt, anders komt de financiële positie in gevaar."

Over vliegveld Lelystad: "Een, twee, drie miljoen passagiers zouden op vlieghaven Lelystad bediend worden."

Interview: Riet Wartenbergh

 


Enige quotes van de gasten op 31 januari 2005

Jolanda Ruygrok: "ik woon al sinds 1985 in Almere, ben al 20 jaar bezig op ICT-gebied en ben inmiddels afgestudeerd in Microsoft-pakketten. We hebben twee grote projekten per jaar (nee, géén namen!) met 100-500 cursisten en veel individuele klanten."  

Waarom geen klanten vermeld op de website (of op de website Infomere?) speciaal grote klanten; is toch mooie reklame? 'Ja,ha-ha, laten we zeggen dat dat alleen met toestemming mag...." "Nee, ik heb (nog) geen lijntjes met het Platform I-CiTy, ga naar de volgende bijeenkomst!' 

Over glasvezel: "als ik de keuze had, zou ik alles ter beschikking willen hebben"  en: "Ik hoop dat dit de waarheid is!" 

Over Almere Kennisstad: "ik denk wel eens: 'heb niet zo'n haast! Eerst even kijken + nadenken en daarna pas handelen." 

>>foto Ruygrok: Gerard de Vries

Over ondernemen in Almere:'"het is prettig hier te ondernemen maar....punt van kritiek: nieuwkomers krijgen alle aandacht (!)". 

Over het Almere GALA (georganiseerd samen met Elma van den Worm; Margreet Bun is ook toegetreden): 'dit is een Gala voor "Goede  Almeerse Doelen": Giften Aan Loyaal Almere. Nu is een Inloophuis gerealiseerd voor kankerpatienten. Een kontrakt wordt getekend en het projekt wordt ook nog gevolgd! Doel? n.a.v. diverse aanvragen van alle Almeerders die aan de criteria voldoen, iets realiseren vor de Almeerse samenleving". 

 

Nota Ruimte "In deze is zorgvuldigheid beter dan snelheid. We praten over de periode 2010-2030." 

Over de uitspraken van Nico van Duijn " We bouwen alleen nog voor onze kinderen, voor Almeerders. Laat ze maar naar ons toekomen met vragen, dan kunnen wij ook eisen stellen) Gasman:"De besluitvorming in Den Haag is nog niet afgerond. Niet verstandig om nu al een standpunt in te nemen. Zijn partij, Leefbaar Almere, is een lokale partij; heeft geen ingang in de Kamer. (Wat Nico van Dujin zegt; alleen bouwen voor Almeerders, doet het goed voor de Buhne, maar is niet haalbaar. "We hebben geen hek om Almere staan.") 

Over de bereikbaarheid van Almere "Wij, met Annemarie Jorritsma weten menig deur in Den Haag open te krijgen, maar als de burgemeester van de Hoofdstad aanklopt zal de deur nog sneller opengaan." 

TBSkliniek in Almere-Buiten "Het is voor mij een moeilijk onderwerp, behalve raadslid ben ik ook ambtenaar bij de Rijksgebouwendienst. Ik zal mij proberen gewaar te blijven van de twee petten die ik op heb. Bij de vorige raadsvergaderingen heb ik op de gang geluisterd. 

foto Gasman: Gerard de Vries

Gasman zegt in een spagaat te zitten: 'We zijn bezig met de TBSkliniek uniek in de wereld. Je kan je afvragen of je een half-openTBSkliniek in een woonwijk moet plaatsen. "Het is goed om van het college de veiligheidsaspecten, m.b.t. TBSkliniek, duidelijk op papier te krijgen." 

De lokale rekenkamer Wij maken gebruik van onderzoekbureaus, dat geeft genoeg onafhankelijkheid."

interview: Riet Wartenbergh


Enige quotes van gasten op 24 januari 2005

quotes van Pieke en Daniel (JVSA)

 Jongeren Veilig Stadshart Almere (Pieke en Daniel): we zijn nét naar Milton Keynes geweest om te kijken of de ideeen die wij hier in Almere hebben over de voorzieningen voor de jeugd,hier ook zullen werken. Er komt nu heel snel een PANNA-veldje bij het Mandelapark, en we zijn in gesprek met museum De Paviljoens (Macha Roesink is daar direkteur en wil graag samenwerken!) want we willen graag een graffittymuur naast De Paviljoens. Op de website www.JVSH.nl komt binnenkort een meldpunt 'Veilig uitgaan', waar jongeren eea omtrent (on)veiligheidheid kunnen melden. AlmereRulez is vertrokken uit Het Pakhuis (volgens interviewster RietW): wij gaan daar achteraan, bedankt voor dë tip!"

>> NB als je wilt weten wat een PANNA-veldje is: kijk dan bij de link 'Nieuwtjes-enzo'' << 

 

quotes van

Nico de Haas (raadslid CDA Almere).  

Over betaald voetbal: "Almere (Omniworld) is nu nog niet voorbereid om tegen grote clubs te spelen. En: voetbalverenigingen moeten zelf voor politiekosten opdraaien."  

Over uitgaven-controle  door werkgroepen: "We leven op veel te grote voet, we denken dat de bomen tot in de hemel groeien. We hebben al teveel risico's genomen. Het CDA was daarop tegen. Er was waarschijnlijk al wat geld bespaard als de werkgroepen er eerder waren gekomen." 

Over parkeerbeleid: "Leefbaar Almere houdt alles tegen. De boel loopt vast. Het kost de burgers veel geld. Er wordt vaak tegengewerkt ipv meegewerkt door gemeenteambtenaren. Daar gaan we het binnenkort op de Politieke Markt en in het Stadhuis over hebben. 

De grootste misser in Almere is het Theater van 75 miljoen euro, allemaal gemeenschapsgeld. Wij hadden wel andere dingen die we graag in Almere hadden zien komen.  

De TBS-kliniek in de Stripheldenbuurt is zo goed als definitief. De plannen zijn door de gemeenteraad goedgekeurd..."


NB De verslagen van de radio-uitzendingen tot 1-1-2005  zijn te vinden onder de link 'Kunst-enzo'

 Wij houden ivm de feestdagen in december 2004 even een Pauze. In januari 2005 komt het programma terug ....maar ZONDER MIJ  en in een iets andere vorm en onder een andere naam: "KUNST en POLITIEK" .  José Joosten gaat verder met de Kunst & cultuur en Riet Wartenbergh met Politiek en ICT en ikzelf ga verder met mijn eigen  beeldende (Kunst-)dingen, én deze Kunst-enzo website! 

Greta Verduin mediair@xs4all.nl