De verloedering van Almere........

.....maar soms gebeurt er ineens weer iets positiefs....dat staat hier dan k.....

(opgemerkt door mediair)                      >> ARCHIEF << 


3-5-2006 Hufters zetten beeld in de hens

 

Wat op eigen initiatief en eigen kosten is neergezet, ter opvrolijking van een rotonde in Almere-Haven, is nu door grote hufters weer om zeep geholpen. Dimitri is de maker van het beeld dat hij dmv sponsoring door Marien Vlug heeft kunnen vervaardigen en plaatsen op de rotonde, op 21 maart 2006 (kijk voor alle voorafgaande informatie  www.kunst-enzo.nl/kunstindewijk2006.htm

 

Nu hebben -waarschijnlijk vannacht- een stel hufters dit beeld, dat zelfs 'hufterproof' werd gemaakt,  proberen in de fik te zetten. Dat is dus niet helemaal gelukt maar het beeld ziet er nu zwart-geblakerd uit en sommige delen zijn verwrongen en versmolten.....

 

Jammer dat een z goed initiatief op deze manier weer (letterlijk) wordt 'afgebrand'....

 


6-3-2006 Noorderplassen-West naar het Stadhuis ...met klacht

Bewoners en kinderen van de nieuwe wijk Noorderplassen-West zijn vandaag naar het Stadhuis getogen met 250 handtekeningen om van de wethouder medewerking te vragen voor een speelvoorziening in hun wijk. Er is namelijk helemaal niets!!!

Vorige week heeft Jantje Beton deze wijk de twijfelachtige eer gegeven van 'slechtste speelbuurt van Nederland!

 

 

Omdat de kinderen het daarmee helemaal eens waren, werden de handtekeningen aangeboden aan de verantwoordelijk (nog even....tot de verkiezingen van dinsdag 7 maart a.s.) wethouder Johanna Haanstra. Hopelijk komen er snel voorzieningen, op welke manier dan ook!


26-1-2006 Vandalisme aan de hal / entree van 'Hotel Almere'  in het Stadshart

.....hadden 'ze'  in het begin alle koperen platen eraf gesloopt (en meegenomen),  nu is men de boel gewoon aan het 'slopen' ..... 

(aan de ene kant wordt gebouwd, aan de andere kant wordt het net zo hard weer gesloopt....verdere woorden overbodig....)

 

 


September 2005 Assenplein krijgt stevig hekje: begin van de renovatie!

Een positief bericht (weer) in deze rubriek! De bewoners van het Assenplein in de Almeerse Stedenwijk worden (weer) serieus genomen. Na vele klachten over "hun" eens zo fraaie pleintje, waar de verloedering was toegeslagen, bleek er tch ineens naar hun geluisterd te worden. In september werd er ineens een stevig -laag- hekwerkje geplaatst rond hun geliefde plein, zodat de prille struiken en boompjes niet meer continue beschadigd zouden worden (scroll naar beneden naar ' juni 2005'). De oorspronkelijk verhoogde waterpartij is nu 'glad' gemaakt, dwz gelijk met de straathoogte, omdat dat -kennelijk- jongeren aantrok die vernielingen wilden plegen. De bankjes zijn weer heel en het kunstwerk van Frans van der Ven is weer zichtbaar!

Het Stadsdeelkantoor liet weten dat er ' in de winterperiode'  ook weer de ontbrekende struiken en boompjes zouden worden geplant. De heuvel in het ontwerp zou in het voorjaar bekeken worden (vanwege de toestand van het gras en het onderhoud daaraan). En kijk: de bewoners waren nu al gelukkig dat er in ieder geval weer aandacht werd besteed aan hun leefomgeving! Kompliment dus voor het Stadsdeelkantoor en de gemeente; want z hoort het.

 


27-9-2005 Waar zit het 'Quality Team  van het Stadshart Almere???

Nu hd Almere de potentie om een attraktief Waterplein te krijgen (inklusief een ijsbaantje in de winter) maar nee hoor: laten we het snel even grondig verpesten! Was  het gegolfde terreintje eerst nog mooi paars-blauw  (zie foto van juni 2004), nu (sept.2005) heeft men het een vieze legerkleur groen gegeven: ongelooflijk smerig!

Omdat er allerlei problemen ontstonden (oa door het ijsbaantje), is men in het voorjaar begonnen de problemen te inventariseren en proberen op te lossen (scroll naar beneden voor verdere info) Het betrof niet alleen de lekke waterloop annex ijsbaan (die lek was) maar het gehele oppervlak van het heuvellandschap. De oppervlakte sleet er af, steentjes kwamen los en de weinige stoelen die er ooit buiten gezet werden, zakten er spontaan doorheen.

  <Hiernaast een foto van vorig jaar, toen het plein nog mooi paars/blauw was....

Maar er werd tenminste weer aan gewerkt, er werden allerlei tests gedaan met diverse coatings (aan de ondergrond werd dus niets gedaan). In dat kader werd op het 'eiland'  in het midden een andere kleur gebruikt: een zandkleur.

De reakties waren verdeeld maar over het algemeen vond het -weinige- publiek het wel aardig, lekker fris, een natuurlijke kleur en lekker licht tussen al dat grijs. Omdat het 'eiland' klaar bleek, werd verwacht dat de oude paarsblauwe kleur weer zou worden opgebracht op het omringende gedeelte of misschien k wel die zandkleur.

Maar wat zagen we tot onze schrik? 'Men' heeft het geschilderd in een vieze gore legerkleur! En dat is niet de grondkleur, nee, dat is het!! Je ziet het water niet eens meer lopen, alles ziet er grijs uit. Lees verder en bekijk de foto's.....

Almere is grijs en wordt steeds grijzer! Ofwel: saai en steeds saaier!

Hoe is het toch mogelijk dat Almere er alles aan doet om zo grijs mogelijk te worden in de uitstraling van de gebouwen?! Buiten het feit dat bijna alles leeg staat, is de uitstraling grauw: het grijs van beton, het grijs van de zinken Popzaal, het grijs van de parkeergarage, het grijze potentiele restaurant onder de Popzaal, de grijze nieuwe flats 'side-by-side' die verrijzen naast de ook al grijze 'The Wave', etc. Naast de Popzaal was een mooie parkachtige indeling gepland, waar je elkaar kon ontmoeten, lekker zitten, in het groen, met mooie uitzichten. Ach....wat niet is....misschien komt het nog....hoewel...

De gebouwen staan helaas ook veel te dicht op elkaar om van de beoogde fraaie architektuur te kunnen genieten. Maar alles staat onder de supervisie van het Quality Team van wereldberoemde architekten....wr zijn die trouwens? We horen er niets meer van.....misschien bij de gehele oplevering in 2007 of zo?

Als ik een zwart-wit foto zou maken van het huidige nieuwe Stadshart, zou het n grijze massa voorstellen.....

 

 


3-9-2005 Krokodil nt onthuld....n alweer vernield....

 

 

 

 

 

 

Jammer....is er net iets leuks voor de jongeren opgeleverd in de Muziekwijk....wordt er alweer vernield.  Waarom toch???

Behalve een skatebaan is er nu ook een leuke speel-krokodil 'onthuld' met een groot feest voor de buurt er omheen.....zijn 'ze'  bezig er platen uit te slopen! Terwijl dat juist van die lekkere zacht-verende platen zijn: ideaal voor de kleine kids....

 


23-8-2005 De stukken vallen eraf!

Het kon niet uitblijven....ook aan de Parkeergarage onder het nieuwe Stadshart Almere mankeert zo het een en ander. 

Nu vallen de stukken uit de blauwgekleurde platen van het plafond! 

De gemeente zegt dat dit geen gevaar oplevert voor de bezoekers en hoopt dat eea snel gerepareerd is......op de foto's zie je hoe dit er na enige weken nog uitziet.....

 

Trouwens, is de parkeergarage wel 'waterdicht'? Het is er vaak behoorlijk nat, hele plassen water en het stinkt er k behoorlijk (bij de achteringang van de openbare toiletten) Toeval?

 

 


 14 juli 2005  een positief bericht!    Er wordt verder gewerkt aan het Waterplein in Stadshart

Tot mijn vreugde zag is dat er afgelopen week weer gewerkt werd aan het golvende oppervlak van het Waterplein (Schipperplein officieel) en dat de nieuwe bomen regelmatig vl water toegediend krijgen, dankzij Oranjewoud.

Omdat er gigantische scheuren in de bedekking kwamen en er dus geen terrasstoeltje op kon staan of het zakte erdoor (!), is men begonnen met een 'renovatie' van het geheel. Inderdaad: na een heel korte tijd circa een jaar. De blauwpaarse kleur was ook al verbleekt en overal kwamen steentjes doorheen (die dan weer verder de boel afschuurden...) 

Op de basislaag had men een bitumenlaag (asfalt of dakbedekkingspul) gelegd en daarop een cementen deklaag die men paarsblauw had geschilderd Probleem van al dat barsten is het feit dat cement nu eenmaal slecht (tot niet) hecht op die onderlaag met steentjes. Door de beweging die nder die afdeklaag toch nog mogelijk is, krijg je dus scheuren die niet te stoppen zijn. Hoewel men wel bezig is met allerlei proefstukjes. Ik moet zeggen dat ik de oorspronkelijke schittertjes in de afdeklaag erg mooi vond.....

Nu is men bezig met een epoxy-laag op te brengen, een soort n-componentenlijm die de boel vast moet houden; daarna heeft het oppervlak van het 'eiland'  een zandgele kleur gekregen. Ziet er heel natuurlijk uit omdat het net zand lijkt!  Hoe een en ander zal uitpakken, is nu nog niet bekend bij de Dienst Stadscentrum. Eerst wil men afwachten hoe de reparatie uitpakt alvorens men de afdeklaag weer aanbrengt. Over de uiteindelijke kleur wordt ook nog nagedacht. Geel of blauw? In ieder geval wordt het n kleur!

Ook kregen de bomen regelmatig flinke slokken water van medewerkers van de firma Oranjewoud, die verantwoordelijk is voor het groen, met name de bomen. Door de vroege hittegolf-dagen, en daarna de enorme pakken sneeuw, met daarna weer hete dagen, hadden de eerste bomen allemaal het loodje gelegd. De nieuw-aangeplante bomen dreigden onlangs hetzelfde lot te ondergaan maar gelukkig kwam men nt op tijd tot de ontdekking dat ze water nodig hadden (scroll naar beneden naar juni 'Waterplein in Stadshart'). 

Wat betreft het water: het water stroomt weer, zij het met een klein laagje water. Als alles weer werkt zoals het zou moeten, wordt die waterstand ook weer hoger zodat kinderen erin kunnen zwemmen (nu dus pootjebaden). De bodem moet ook nog een bewerking krijgen want die ziet er shabby uit. Mijn idee om de bodem zwart te schilderen, blijkt niet zo'n goed idee: volgens Oranjewoud wordt de warmte dan vastgehouden door de kleur (en het is 's winters ook nog eens een ijsbaantje)

Tot zover vandaag, we blijven het volgen....

 


juni 2005 Rijkswaterstaat: doe er wat - zinnigs-  aan!

Het is toch te gek voor woorden: de 'grote grazers'  de Heckrunderen in de Oostvaardersplassen, moeten "gewoon" verhongeren of afgeschoten worden! Over normen en waarden gesproken.....

Als je het hebt over een 'natuurgebied'  dan moet dat wl de faciliteiten hebben van chte natuur en niet: een stukje  'natuur' met een hek er omheen. Er wordt momenteel geroepen dat men bezig is om uit te breiden maar....zover is het nog lang niet!

Dus doe ik een dringende oproep naar Rijkswaterstaat (en iedereen die hier iets over te zeggen heeft): denk nu eerst eens even goed na waar jullie mee bezig zijn. Als er teveel jongen worden geboren, geef de vrouwelijke grazers dan een anti-conceptie-prikpil. Voorlopig is de beoogde uitbreiding van hun leefterrein nog niet eens aan de orde, dus dat kan nog jaren duren (als het uberhaupt zelfs doorgaat). Maar het laten verhongeren, moedwillig, vind ik niet passen in onze 'geciviliseerde' wereld (die helaas niet zo beschaafd is....)

kijk ook bij de link www.staatsbosbeheer.nl  (en dan natuur/natuurgebieden/oostvaardersplassen) 

Afgelopen winter zijn in de Oostvaardersplassen ruim zevenhonderd grote grazers gestorven. Dat bericht het weekblad Elsevier dinsdag op haar site. 

Het gaat om 337 edelherten, 235 Heckrunderen en 131 wilde Konikpaarden, zo bevestigt Staatsbosbeheer, de beheerder van het gebied. Gebrek aan voedsel en territoria zijn de voornaamste oorzaken. Staatsbosbeheer heeft het merendeel een genadeschot gegeven. In de Oostvaardersplassen, met 5600 hectare het grootste moerasgebied van Nederland, lopen sinds de jaren tachtig grote grazers rond. Ze werden gentroduceerd om de openheid van het natuurgebied te behouden. In 1983 werden de eerste Heckrunderen uitgezet, in 1994 volgden Konikpaarden en in 1992 werden een kleine vijftig edelherten uitgezet. Sindsdien zijn de kuddes fors gegroeid door het rijke voedselaanbod en de afwezigheid van natuurlijke vijanden.

Twistpunt over beheer. Het beheer van de uitdijende kuddes in het natuurgebied is al jaren onderwerp van een verhit debat. Staatsbosbeheer wil de natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan, maar diverse organisaties menen dat Staatsbosbeheer juist moet ingrijpen om dierenleed zo veel mogelijk te voorkomen.Dat betekent bijvoeren in de winter of afschot van herten in de herfst, zodat de overgebleven dieren de winter goed doorkomen

===================================================================

hieronder brief van Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 maart 2005

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

 
ons kenmerk: N/2005/1101
datum: 09-03-2005
onderwerp: Oostvaardersplassen 

Geachte Voorzitter,

In uw bovengenoemde brief verzoekt u mij om een reactie op het persbericht van Staatsbosbeheer van 7 maart jl. (Staatsbosbeheer sluit Fluitbos bij Almere voor publiek) en op signalen van onder andere dierenartsen dat dieren van honger sterven.U verzoekt mij in ieder geval in te gaan op de situatie in de Oostvaardersplassen op dit moment, op de mogelijkheid van bijvoederen van de dieren en op het bestaan c.q. gebruik van een eventueel calamiteitenplan.

Bij het beheer van de Oostvaardersplassen wordt gestreefd naar een zo natuurlijk mogelijke situatie, waarbij het aantal dieren in evenwicht is met de draagkracht van het terrein. Dit betekent dat de aantallen runderen, edelherten en paarden gereguleerd worden door de natuurlijke omstandigheden en de natuurlijke levensverwachting van de dieren zelf en niet door afschot op grond van te voren door de beheerder vastgestelde aantallen. Staatsbosbeheer volgt in het beheer de Leidraad Grote Grazers en het daarop aansluitende advies dat de Wetenschappelijke advies commissie Oostvaardersplassen in 2004 heeft de uitgebracht. Op basis van dit advies neemt Staatbosbeheer maatregelen bij een dreigende calamiteit. Deze aanpak heeft mijn instemming, zie mijn brief van 17-01-2005 (DRZw.2005/165) Staatsbosbeheer onderkent de ernst van de situatie en neemt de nodige maatregelen.
In de concrete situatie die zich bij de sneeuwval van vorige week voordeed betekent dit het volgende:


juni 2005 De berenklauwen moeten weg!

Het lijkt wel of het niemand iets kan schelen.....het oprukken van de berenklauw!

Terwijl deze helaas fraai ogende plant, verborgen ellende in zich heeft. Behalve dat je er brandwonden van kunt krijgen en andere irritaties, is het grote gevaar dat je, eenmaal in aanraking gekomen met deze plant, je je hele leven allergisch blijft. Het is vergelijkbaar met de Herpes-familie, waardoor je bijvoorbeeld iedere keer koortsuitslag krijgt als de zon hevig schijnt. Enmaal opgelopen, verdwijnt dit je hele leven niet meer!

Waren de berenklauwen eerst nog alleen langs de A6 te zien (het Kromslootpark, waar bijna niemand komt), en bij de afslag Almere-Haven (o wat mooi!), nu rukt de berenklauw op naar stad. 

Hij is al gesignaleerd langs de Gooise Kant, industrieterrein

 

 

en nu ook ter hoogte van de NUON, langs de Hogering, de Markerdreef en Markerkant.

 

 

Cocky Kuipers, raadslid D66, heeft zich op de laatste Politieke Markt ingezet om een politieke uitspraak te krijgen omtrent het beleid rond de 'berenklauw'. Op de Politieke Markt van 30 juni 2005 zal duidelijk worden of dit College en deze Raad deze gevaarlijke plant op de juiste waarde weet in te schatten....

Het normale maaien helpt niet afdoende: naast iedere plant vormt zich op circa 1 meter afstand weer een nieuwe loot. In het verleden werden schapen ingezet, die dat milieuvriendelijk en afdoende konden. Maar hoe dan ook, hier moet snel een beleid op komen, voordat bewoners deze sluipende berenklauw in hun eigen tuintjes aantreffen!

 


juni 2005 De  pluizenbomen moeten weg!

Ook zoiets: de populieren die er zo overvloedig aanwezig zijn in Almere. 

Zij bloeien nt zo overvloedig als ze in aantal zijn! 

Van een stadsbioloog hoorde ik dat het alleen de vrouwelijke exemplaren zijn die bloeien.....Vraag is dus: waarom uitsluitend vrouwelijke bomen aangeplant als dit bekend is?? Er zijn per slot heel veel mensen die er allergisch voor zijn, dus dat is ieder jaar wr een ellende, vooral met langdurige warmte, en zoals nu: een hittegolf. De pluizen schijnen ook brandbaar te zijn, kunnen door zelfontbroeiing gaan branden.

 

 

 

 

Hoewel het natuurlijk leuk oogt "sneeuw", zou de gemeente na ruim 20 jaar nu echt moeten overwegen deze bomen massaal te kappen en nieuwe aan te planten! Mannelijke of een ander soort boom. Misschien komt dit onderwerp wel als een verkiezings-item  ;- )

 


eind juni 2005   Waterplein in Stadshart

Een (deels) positief bericht, voor de afwisseling. Soms lijkt het nt of er hier meegelezen wordt en men ineens denkt: ja, inderdaad, daar moet iets aan gedaan worden! Zoals op 24 juni 2005, toen er ineens iemand voor ging zorgen dat de - nieuw geplante - (!) bomen eindelijk eens water kregen!

Met deze bloedhitte, met tropische waarden, en een heuse hittegolf, zag je de nieuwe aanplant aftakelen, logisch (scroll naar bericht beneden) 

De firma Oranjewoud had een stagiair gecharterd voor deze dankbare maar met deze hitte zware taak, Edward de Jong > 

Hij moest diep graven om ook de wortels te voorzien van het letterlijke 'levenswater'. Hopelijk overleven deze bomen nu!

 

 

NB Het Waterplein doet zijn naam gn eer aan....waar water hoort te zijn, is het nog steeds leeg want er zit een lek dat kennelijk nog steeds niet gerepareerd kan worden.....een misser van degene die hiervoor verantwoordelijk is. (wie?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


begin juni 2005  

Hoewel ik heel positief ben ingesteld, word ik langzamerhand wat mistroostig over de voortgang van Almere...bijv. het Assenplein

Door bewoners van het Assenplein in Stedenwijk-Noord, werd ik bijvoorbeeld gebeld dat ze zo verschrikkelijk verdrietig waren over de molest van hun eens zo mooie pleintje (mt kunstwerk van de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven). En kijk nu eens naar de foto's: wat er over is.......mede dankzij het schandalige 'groot-onderhoud'  door de gemeente (ofwel het Europees aanbestede groenonderhoud: nog nooit zag Almere er z slecht verzorgd uit, vooral dit aardige pleintje!)

 

 

 

 

 

 

 

Deze eens zo gemotiveerde bewoners hadden dat enige jaren geleden gezamenlijk allemaal voor elkaar gekregen, naar volle tevredenheid. Zij  deden eigenhandig het klein onderhoud n...hielden het plein goed in de gaten. Een prachtig voorbeeld van de door de gemeente Almere zo gepropageerde "Sociale Cohesie" in de ware betekenis van het woord! 

De aanloop tot deze 'verloedering'  was dat de riolering gerenoveerd moest worden, zoals op zoveel plaatsen in Almere het geval is na een aantal jaren. 

Maar wat hier gebeurd is, tart elke beschrijving: alle rotzooi heeft men gewoon op het pleintje neergesmeten, op de struiken, op het dunnen hekwerkje (dat dus totaal vernield is). 

 

 

 

 

 

 

 

Alle hekwerken die men wl of niet nodig had, had men overal gedropt. Resultaat was dat ook de winkelwagentjes er neergesmeten werden want waar troep ligt, komt alleen maar mr troep bij, dat is bekend! De waterpartij is 'naar de klote' en stenen liggen los....

 

 

Maar ik werd dus gebeld door teleurgestelde bewoners en ben gaan kijken. Natuurlijk heb ik foto's gemaakt, dus kijk zelf wat je hiervan vindt

Maar een oproep naar de gemeente Almere: Doe hier wat aan! Want dit wren betrokken bewoners maar n niet meer!

 

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/

 

Het Waterplein in Het Stadshart van Almere......

Ik kan hier van alles aankaarten wat naar mijn mening niet goed is aan het nieuwe Stadshart maar dat is toch roepen in de woestijn, wat betreft de gemeente Almere. Dan maar even over het Waterplein (officieel Schipperplein genoemd, maar ja)

< deze foto is van de aanleg van het waterplein

De waterbaan is lek, al een hele poos nadat de ijsbaan finito was. Vanuit de sportschool kan ik mooi in de gaten houden wat er nu precies gebeurt -of niet.... Eerst gingen de bomen dood, de golvende heuveltjes (eerst nog blauw) brokkelden af en bestaan nu uit een soort schuurpapier met losse steentjes erop. Na een hele poos werden er mooie nieuwe bomen neergezet, eerst nog samengebonden en na een poosje werden de takken losgemaakt. Nu regent het wel vaak.....maar toen niet! 

Dus na een paar weken zag je al sommige bomen kale takken krijgen en scheef staan. Niemand die ze ooit water gaf (schat ik in).Die bomen staan op een heuveltje, en het water loopt beneden weer weg, dus drogen ze uit, logisch.

De bodem van de waterpartij ziet er momenteel roestig en vies uit. TIP: verf die betonnen |(?) onderlaag zwart, dan valt het minder op!

 

Het valt ook op hoe saai dit Stadshart eigenlijk is geworden: grijs, zink, metaal en grijs beton en bovendien allemaal lege panden. Ik heb ooit mijn ideeen gespuid maar het 'Q-team' wist het beter (?) Toch zou ik graag eens aan de slag gaan met kleur, en dan wl in samenhang met het geheel....

Momenteel staat de POPZAAL leeg (failliet), het nieuwe HOTEL Almere (nog steeds geen koper gevonden...maar ja, wat wil je dan ook? Gn lift en gn restaurant aanwezig en binnenkort twee grote woontorrens voor je neus. Het restaurant van DOOWORLD is gesloten en het beoogde restaurant nder de Popzaal staat ook nog steeds leeg....Gezellig allemaal dus......

 

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

 

Over de "Kunst-as" in Almere-Haven wil ik ook even mijn gal spuwen.

Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij de start van de "Kunst-as" aan de Kerkgracht in Almere. De bedoeling was dat de Kerkgracht geheel zou veranderen in kleine winkeltjes en/of ateliers voor -en door- professionele kunstenaars. De gemeente wilde dit idee stimuleren door de vierkante-meter-huurprijs te subsidieren, waardoor de (beginnende) kunstenaars eerder een dergelijke ruimte konden huren. Bedoeling was, dat zij ter plekke zouden werken, waardoor er ook ''reuring" op de gracht zou ontstaan: nieuwsgierige of geinteresseerde mensen, die dan wellicht ook koper zouden kunnen worden. Helaas ging het vanaf het begin niet zo makkelijk want beginnende, jonge, kunstenaars hebben nu eenmaal niet veel te besteden, waardoor de huurprijs toch een obstakel was.

Op de gracht zat al een beeldhouwster (Odelijn) en een Galerie (Alosery), allebei ongesubsidieerd. In de loop van verschillende jaren zijn er diverse mutaties geweest, bestaande winkels vertrokken en op die plek kon dan een kunstenaar komen. Helaas ging dat om bovengenoemde reden niet zo makkelijk, sommigen probeerden, maar hielden het niet vol want veel volk kwam er niet langs....Met de komst van Ruud Backx in de exporuimte van CCCorrosia, wilde men de Kerkgracht weer leven inblazen. Er moest beter samengewerkt worden, meer aktiviteiten georganiseerd, enz. Er werden dan ook gezamenlijke aktiviteiten ontwikkeld, zoals de jaarlijkse  Kunstmarkt en exposities vanuit het CCC. Maar naar mijn mening is iedereen toch weer met zijn of haar eigen stukkie bezig omdat een opening in het CCC nu eenmaal een 'opening in CCCorrosia'  is en de Kerkgracht daar niets mee van doen heeft.

 

De ene kant van de gracht is ingevuld met min of meer kunstenaars, want voor uitsluitend de verkoop van spulletjes zit daar ook de Wereldwinkel, evenals het 'Stenen Huis' (met kunst uit Zimbabwe). De schoenenzaak, het caf en een restaurant zitten er ook nog steeds maar die hebben totaal geen binding met de 'Kunst-as' ofwel de kunstenaars op de gracht. Aan de overkant was een prachtig pand, dat een poos leeg heeft gestaan, perfekt geschikt voor het onderbrengen van verschillende kunstenaars. Dat had als voordeel dat men de kosten kon delen en tevens dat men elkaar kon stimuleren en gezamenlijk exposities houden. Maar helaas....dat uitermate geschikte pandje ging naar de 'Witte Olifant', waar jongeren met een verstandelijke handicap van 2 professionele kunstenaars (Mieke van Dijk en Mariel Bischops) een opleiding krijgen tot 'kunstenaar'(!). (De nieuwe kleren van de keizer...sorry hoor....). Wat betreft de twee kunstenaars: die passen op de gracht, maar de ' Witte Olifant' niet! Ik gun het deze kinderen van harte lekker creatief bezig te zijn maar....ze horen niet op deze beoogde 'Kunst-as'. Als de gemeente Almere beschikt over een 'Visie' op  'Kunst' en deze gracht heeft verkozen om de kunst en de kunstenaars de kans te geven zich te ontwikkelen, dan moet ik helaas constateren dat die 'Visie' ontbreekt. 

Tussen het Caf en de Galery zit etser Bart Reimersma, die voornamelijk etsen maakt van de scheepvaart en alles wat daarmee te maken heeft. Tot mijn grote verbazing is hij ineens vertrokken (na wat konflikten) en de grote ruimte (waar hij eigenhandig de vloerdelen -uit een schip- heeft gelegd)  staat dus leeg. Normaal denkend zou je verwachten dat op die plek dan een andere kunstenaar de kans krijgt (hoewel nu niet meer gesubsidieerd) maar nee: hier komt gewoon een commerciele verkoop-winkel in ten behoeve van kinderen met een handicap. Nogmaals, ik zei het hierboven al: ik gun deze mensen ook een plek maar niet hier! De bedoeling was; voor kunstenaars!

Navraag leerde dat de gemeente hier niets meer mee van doen heeft....de Woningbouwvereniging (GSA) is eigenaar en die kan het verhuren aan wie zij wil....

DAG VISIE !

 

(zo, dat wou ik nu ff kwijt....)