BERICHT UIT DE TELEGRAAF 27-1-2006  (nav de "PILOT"  Noorderplassen en Staatsliedenwijk

(en volgens mij ook een deel van het bedrijventerrein Markerkant (?)

 

Glasvezelproject Almere mislukt door wanbetalers
Door: Thijs Wartenbergh (Telegraaf), 27 januari 2005

Een ambitieus proefproject van Almere met introductie van het glasvezelnet stevent af op een debacle. Door de keus van een verkeerde wijk blijft de pilot sterk achter bij de verwachtingen omdat daar tientallen deelnemers hun rekeningen niet betaalden. De proef is in 2002 bij 1700 woningen en 500 bedrijven van start gegaan. Gekozen is daarbij voor de luxevillawijk Noorderplassen en de Staatsliedenwijk, die voor het grootste deel uit goedkope huurflats bestaat.

Resultaten
In de Staatsliedenbuurt loopt het aantal aansluitingen van zes tot tien procent, in de Noorderplassen ligt het percentage op 25. Uitgegaan was van 40 procent. De resultaten tot nu toe vallen Ger Bakker, directeur van Unet, de dienstenleverancier van het project, zwaar tegen.
Deelnemers krijgen de keus uit een driewegabonnement, triple play, van 59 of 79 euro waarbij internet, televisie en telefoon in één pakket zitten. De zware concurrentie van kabelbedrijven met stuntaanbiedingen is mede debet aan de slechte resultaten. „Achteraf is het makkelijk praten”, zegt Bakker. „Maar er is met de Staatsliedenbuurt voor de verkeerde wijk gekozen. Het betaalgedrag is daar, netjes gezegd, niet zoals het hoort. Zo hebben we 70 mensen moeten afsluiten omdat ze hun abonnement niet betaalden.”

Bakker: „Daarnaast denk ik dat Almeerders in die omgeving niet veel internetten. Misschien hadden we voor een sociaal stabielere buurt moeten kiezen.” Verder meent hij dat er tot nu toe te weinig op de trom is geroffeld. „Dat reken ik onszelf aan”, aldus Bakker. „We zijn te bescheiden geweest. Dat is een inschattingsfout. Daardoor kennen te weinig mensen de mogelijkheden van glasvezel. We gaan binnenkort het aantal diensten uitbreiden, met onder andere de mogelijkheid om een baby via een camera op afstand in de gaten te houden. Wat ons tegenzit is het gebrek aan volume.”