nieuwjaarsspeech burgemeester annemarie jorritsma

2 januari 2010

in Schouwburg Almere......uitnodiging voor de 'Burgers' maar alleen voor 'genodigden')...klik HIER


Uitgesproken tekst geldt! - Dames en heren, Welkom in de Schouwburg van Almere, voor de vierde keer het toneel van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere, het wordt al een heuse traditie. Ik hoop dat we dit jaar een nieuwe traditie starten; dat wij voortaan samen met de Vereniging Bedrijfskring Almere een nieuwjaarsreceptie houden! Namens het gemeentebestuur wens ik u – en uw naasten – een heel gelukkig 2010.

Op de drempel van het nieuwe jaar kijken we altijd even terug naar wat het oude jaar ons heeft gebracht. Veel goeds, dat hoort u straks. Maar er waren ook dieptepunten. Koninginnedag 2009 bracht voor onze Antilliaanse dansgroep Expression Cultural wel heel veel verdriet. Mijnheer Plantijn die overleed en andere dansers die ernstig gewond raakten. En in het afgelopen jaar was er ook die afschuwelijke zelfmoord, waar een vader zijn kinderen in meenam. Deze twee dieptepunten kregen in de media veel aandacht. Maar er is ook stil verdriet. Veel Almeerse gezinnen hebben in 2009 een verlies te verwerken gekregen. Waarschijnlijk kent uw 2009 ook de nodige hoogte en dieptepunten.

Op de drempel van het nieuwe jaar kijken we ook vooruit, naar wat het nieuwe jaar ons gaat brengen. En daarom wil ik u ook een uitdagend 2010 wensen!

Ja uitdagend, want uitdaging is het thema van deze receptie. Ook in 2010 staan uiteraard weer uitdagingen voor de deur. Een belangrijke eigenschap om uitdagingen op te pakken is daadkracht. Nou, aan daadkracht geen gebrek in Almere en bij de Almeerders.

Aan daadkracht gaan dromen vooraf. En onze droom, de droom van Almere is dat, als we straks zo groeien, we dat op onze manier kunnen doen. Politiek Den Haag toonde afgelopen november daadkracht en een deel van onze droom wordt werkelijkheid. Net zoals de droom van onze Almeerse ‘Founding Fathers’ van Almere grotendeels werkelijkheid zijn geworden. Een van de dromen die nu ook werkelijk wordt is dat onze jongeren straks een keuze hebben waar ze studeren, in de stad waar ze zijn opgegroeid of op het oude land. Want het kabinet investeert 35 miljoen voor de vestiging van onze eigen hogeschool in Almere.

En als Almere straks groter wordt, kunnen we blijven dromen van een echt stadscentrum midden in de stad, want het Stadshart groeit mee. Het kabinet investeert €46 miljoen in de Weerwaterzone, zodat de A6 naar beneden kan worden gebracht, en de weg op termijn overkluisd en bebouwd kan worden. We kunnen verder werken aan onze droom want de A6 is geen barrière meer. Het Weerwater wordt hét centrale stadspark van Almere met rond het water een groot stadscentrum.

Naast de concrete toezeggingen ligt er nog een uitdaging. Minister Eurlings is het met ons eens dat de IJmeerlijn noodzakelijk is voor de groei van de stad, maar vindt de plannen hiervoor nu nog te duur. Aan ons dus de uitdaging om de kosten naar beneden te brengen! Daarom werken we in de komende twee jaar, samen met de rijksoverheid, Amsterdam en andere partners aan een haalbaar én betaalbaar plan.

In 2012 is dit plan klaar en beslist het kabinet of de IJmeerlijn inderdaad wordt aangelegd. Gebeurt dat niet, kunnen wij een deel van onze dromen niet realiseren, dan kunnen wij alsnog besluiten om in Almere Pampus niet te bouwen tot er een verstandig besluit komt. Ik vertrouw er op dat we, juist door het commitment van het kabinet, kunnen komen tot grote verbeteringen. Maar vergis u niet; het wordt nog heel hard werken. Maar ook die uitdaging gaan we graag aan.

En aan de bereikbaarheid van Almere werken we intussen wel verder. Het Rijk begint de tweede helft van dit jaar met de uitbreiding van de wisselstrook op de A1 en de aanleg van de spitsstrook langs de A6. Voor de verdubbeling van de gehele A6 moet u nog even geduld hebben. Dat project begint in 2012.

E n niet te vergeten: aan het einde van dit nieuwe jaar begint Pro Rail bij Almere Poort met de verdubbeling van het spoor.

Ik wil u alvast waarschuwen! De bereikbaarheid in en om Almere wordt door al deze werkzaamheden aan de weg en het spoor nog een hele opgave. We moeten even door de zure appel heen bijten. Tot zover de dienstmededelingen!

Dames en heren, ik wil het met u hebben over de veiligheid in de stad. De gemeente, politie en andere partners hebben op dit front veel werk verzet en met resultaat: het aantal misdrijven in Almere is ten opzichte van vorig jaar met ruim 13% gedaald!

Afgelopen jaar constateerde onderzoeker professor Fijnaut dat Almere een veilige stad is. Hij heeft aanbevelingen gedaan voor de toekomst en mede dankzij zijn gegevens ligt er in de zomer van 2010 een goed doortimmerd veiligheidsbeleidsplan.

V erder investeren we, dankzij geld van het rijk, zowel in 2010 als in 2011 twee miljoen aan cameratoezicht in Almere Buiten, het versterken van het veiligheidshuis, aanpak van vandalisme, het uitbreiden van toezicht door straatcoaches, het aanstellen van gezinscoaches en het intensiveren van preventieprojecten. Mooie investeringen. We hopen dan ook dat de rijksbijdrage structureel wordt.

En al die overvallen in Almere dan? hoor ik u denken... Het aantal overvallen is dit jaar, in vergelijking met vorig jaar, met bijna de helft gedaald!

Dankzij de daadkracht van winkeliers- en ondernemingsverenigingen, banken, politie, pinautomatenbeheerder Currence gaat er veel minder contant geld om in Almere en wordt er zoveel mogelijk via de pin betaald. En met resultaat: het aantal pintransacties in Almere is gestegen met maar liefst 25%. Het is één van de succesvolle maatregelen van Cashless Almere in de aanpak van overvallen.

Dit betekent niet dat niet iedere overvaller er een te veel is. Want elke overval kent meerdere slachtoffers. Een overval is heel traumatiserend voor de slachtoffers. We willen nog minder overvallen en als ze toch gebeuren willen we de pakkans verhogen. Daarom gaat de politie experimenteren met nieuwe opsporingstechnieken voor het oplossen van overvallen. Behalve dat er dus minder te halen is door Cashless Almere, is de kans dat men opgepakt wordt, straks ook nog groter.

Zullen deze acties het veiligheidsgevoel van de Almeerders beïnvloeden? Het antwoord op deze vraag moet blijken uit de veiligheidsmonitor. Er zijn vragenlijsten gestuurd naar maar liefst 20.000 Almeerders.

Uit de vorige veiligheidsmonitor kwam naar voren dat Almeerders overdag plekken mijden waar jongeren rond hangen. Dit blijkt vandaag de dag nog steeds het geval te zijn. Vergeet niet, lieve Almeerders, dat het hier in de meeste gevallen om jongens en meisjes gaat die gewoon bij hun ouders/verzorgers wonen en met wie u gewoon een vriendelijk praatje kunt maken.

Ik maak me over één ding wel ongerust; het gaat hier over jonge kinderen. Ik wil hier over uw hoofden, via u, een oproep doen aan alle Almeerse ouders en verzorgers die geen raad meer weten met hun puberzoon of –dochter. Mijn oproep luidt: laat je kind niet in de steek! Juist als jouw zoon of dochter bezig is met alcohol, drugs, verkeerde vrienden etc. dan heeft hij/zij je het hardste nodig! Soms hoor ik ouders verzuchtten: “ze gaan compleet hun eigen gang, ik heb er niets meer over te vertellen...” En dan zeg ik: dat heb je wel! Het is jouw verantwoordelijkheid om als ouder jouw kind uit de penarie te trekken voordat het echt te laat is. Dat je dit wellicht niet alleen kan, dat kan ik me goed voorstellen. De Oké-punten in de stad bieden je een helpende hand bij de opvoeding. Je staat er niet alleen voor, maar je moet wel het initiatief nemen. Neem die verantwoordelijkheid, toon daadkracht! En als het echt niet lukt, dan aarzelen wij niet om in te grijpen. Het gaat ons namelijk om het kind. Wij willen dat het leven van het kind weer op de rit komt.

Goed, dat gezegd hebbende gaan we een beetje vooruit kijken. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan! Op woensdag 3 maart 2010 is het zover. Eén ding is zeker, het wordt anders, maar hoe? Zoals het er nu uitziet nemen er vijftien politieke partijen deel aan de gemeenteraadverkiezing. Lokaal, landelijk, links, rechts, er is genoeg te kiezen. Dus dát kan u niet weerhouden om naar de stembus te komen. Maar voordat u het rode potlood ter hand neemt, vergelijk de verschillende politieke partijen goed met elkaar. Wat zijn de verschillen met betrekking tot uw buurt, wijk of op stadsniveau? De website ‘Almerestemt.nl’ kan u daarbij helpen. Op deze site vindt u informatie over de partijen, de programma's, campagneactiviteiten en de kandidaten. Ook de Kieskompas en de Stemwijzer staan er op. Ik weet dat de lokale politieke partijen hier ongelofelijk veel energie in hebben gestoken, zodat het voor u duidelijk is waar elke partij voor staat.

En dan wil ik graag nog één bijzondere ontwikkeling in de stad aanstippen en die heeft te maken met cultuur. Door mijn oogharen zie ik het museumkwartier ontstaan. Door de zeer voorspoedige samenwerking met het politiemuseum en het brandweermuseum verwachten we dat medio 2011 het politie- en brandweermuseum haar deuren opent. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken steunt de komst van deze musea en ziet zelfs mogelijkheden tot het opzetten van een kenniscentrum op gebied van Veiligheid in Almere. En er volgen meer musea, want we willen meer cultuur in Almere. Daar zetten we ons voor in.

Verder ontvangen we over een week of twee een advies over onze kansen van Almere als Europese Culturele Hoofdstad in 2018 van een expert op dit gebied, Bert van Meggelen (hij was ook de directeur van Rotterdam Europese Culturele Hoofdstad 2001). Er zijn mensen die mij vragen - en ik dacht het zelf in het begin ook-: “Hoe halen we het in ons hoofd?” Nu weet ik dat het niet gaat om wat je in huis (stad) hebt, maar wat je ontwikkelt. En dan kunnen we de concurrentie met de andere steden makkelijk aan! Want de andere kandidaat-steden hebben al veel cultuur in hun stad. Wat gaan zij nog toevoegen? In Almere borrelt en bruist er van alles. Met het project ‘Europese Culturele Hoofdstad 2018’ kunnen we deze flow omzetten in een duurzame investering in de stad maken.

En vergist u zich niet: culturele hoofdstad gaat niet over kunst met een hoofdletter K of cultuur met een grote C. Het gaat om cultuur in de brede zin, over het opbouwen van een samenleving. En daar hoort kunst bij, maar ook sport, uitgaan en horeca, recreatie, groen & blauw, en onderwijs. Als wij Europese Culturele Hoofdstad worden, betekent dat een investering in de stad, in de bevolking en in de economie.

Natuurlijk beslist de raad of we ons uiteindelijke kandidaat stellen. Maar ik zou het fantastisch vinden!

Dames en heren, ik wil u graag nog even attent maken op iets bijzonders. Straks is in de BK-foyer, hier in de schouwburg, het kunstwerk “Dag van de Dialoog” te bewonderen, gemaakt door kunstenaar Stefan Damman. Het kunstwerk is gemaakt op basis van 50 tafelkleden die door de bijna 500 deelnemers aan de Dag van de Dialoog afgelopen 5 november zijn beschreven met fraaie en verrassende citaten. Dit kunstwerk gaat komend jaar op reis door Almere. De organisatie van de Dag van de Dialoog biedt u vanavond bij vertrek een verrassing aan, vanwege hun thema voor dit jaar: Verrassend Almere.

En over een verrassing gesproken...het laatste deel van mijn speech gaat over een inwoner waar we bijzonder tevreden over zijn. Iemand die eindelijk eens een keer zelf is voorgedragen. Normaal ontvangen wij van haar aanbevelingsbrieven van Almeerders die in haar ogen een Koninklijke Onderscheiding, Bonifatiusspeld of een Almeerse Kei verdienen. Dit tekent ook haar betrokkenheid bij de stad.

Dames en heren, ik heb het hier over Ym de Roos! Ym, wil je even naar voren komen? Ik mag je tutoyeren, want we kennen elkaar. Ik kan je niet vertellen hoe blij ik ben dat ik jou de Bonifatiusspeld mag opspelden. Jij bent DE ambassadeur van Almere. Ik weet dat je je bedenkingen hebt bij Bonifatius, want je hebt ons ‘en passent’ laten weten dat Bonifatius een steile, principiële man was, maar gelukkig ken je ook onze goede bedoelingen met deze speld.

De mensen die jou hebben voorgedragen voor deze onderscheiding spreken over jou (en ik citeer): “een enorm uithoudingsvermogen, je snapt niet waar ze het vandaan haalt, overal duikt ze op en knoopt ze mensen aan elkaar, érg mensgericht, dé ideale secretaris, moeder overste als het gaat om stevige coördinatie van projecten, chapeau omdat ze niet zichzelf maar de maatschappij en de mensen daarin op de voorgrond zet”. Einde citaat.

Nou Ym, wat moet ik daar nog aan toevoegen, behalve dan dat ik je ook een kei vind? Of het nou in je rol is als secretaris van het Multi Etnisch Vrouwennetwerk Flevoland, het beplanten van de Evenaar met bloemen, je rol bij de initiatiefgroep Almere 2018 of je bijdragen aan het hospice Almere en het Fonds Bijzondere Noden. En dames en heren, zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij Ym kun je je gaan afvragen wat heeft ze eigenlijk niet gedaan..!

Lieve Ym, jouw bijdrage aan het maatschappelijk leven in Almere is zeer groot te noemen. Door wat je hebt gedaan, door wie je bent. Jij pakt graag uitdagingen op en toont daarbij een tomeloze daadkracht. Daarom speld ik je hierbij, namens het gemeentebestuur van Almere, de Bonifatiusspeld op.

Dames en heren, dank voor uw aandacht en ik geef nu graag het woord weer aan Hans van den Boom.

- aldus de tekst op de website van de gemeente Almere -