Architektuur 2008

tekst en foto's: greta verduin                                                                                                                                                             


aankondiging 2009

dinsdag 6-1-2009: 1e Casla-winteravond met film over frank gehry

"Sketches of Frank Gehry" (2006) De film duurt 83 minuten en begint om 20.30 uur Cinescope, Schrijverstraat 2, Almere , entree kost 8 euro

Om 20..00 uur een inleiding door Ans van Berkum, direkteur/manager van Casla (die dit organiseert)

p dinsdag 6 januari 2009 is de eerste winteravondvoorstelling van het nieuwe jaar in Cinescope, met de boeiende documentaire van Hollywood-regisseur Sydney Pollack over het leven en werk van de Canadese architekt Frank Gehry. Pollack, vriend van de architekt, toont hoe hij te werk gaat met ruwe schetsen en schaalmodellen. Gehry zelf heeft nooit geleerd om een computer te gebruiken, maar heeft een team van medewerkers die zijn plannen en 3-D modellen vertaalt in computermodellen. 

De documentaire geeft een mooie kijk op een creatief proces dat ideaal lijkt voor schrijvers, schilders, of beeldhouwers, maar minder geschikt voor architekten. De manier waarop Gehry te werk gaat, wordt in algemene zin gevaarlijk geacht, omdat de spanning tussen ontwerp en uitvoering danig op de proef wordt gesteld. De vraag die zich opdringt is of Gehry beschouwd kan worden als een kunstenaar, die dankzij de inzet van technische uitvoerders tot wereldroem kwam..... Zijn fantasieën worden door ingenieurs vertaald naar de realiteit. 

 

Kortom: een bloemlezing uit het oeuvre van Gehry, met zijn 'meesterwerk'  het Guggenheimmuseum in Bilbao  

 


NB in de Kunstlinie ipv bij Casa Casla

28-11-2008: symposium 'het dna van almere

Het symposium 'Het DNA van Almere' is een co-produktie van CASLa en BibliotheekAlmere/ Wetenschappelijke Steunfunktie Flevoland en wordt georganiseerd nav het verschijnen van het door Brans Stassen geschreven boek "Het DNA van Almere".

Inloop vanaf 14.30 uur, Symposium 15.00 uur met verschillende sprekers (zoals Brans Stassen, Thijs Gerritsen, Christian Zalm, Henk Mulder, Arnold Reijndorp en Bart Stoffels) 

 < om 16.30 presentatie van het boek van stedenbouwkundige Brans Stassen

 

 Met om 17.00 uur een drankje ter afsluiting. Voor alle info: www.casla.nl


21-11-2008: expo christian de portzamparc  (georganiseerd door Casla)

"Stilte en Stedelijkheid"


Christian de Portzamparc is naast architekt en stedenbouwkundige ook kunstenaar en filosoof. Deze achtergrond straalt op verschillende manieren door in zijn werk. Zijn projekten zijn op diverse nivo's te ervaren en te begrijpen, en tonen stuk voor stuk ook een sculpturale kwaliteit. Belangrijk is zijn theorie van het Open Blok. Door bouwvolumes naar de randen van een bouwlokatie te duwen, ontstaan ruimtelijke arrangementen die licht en lucht vrij spel geven. De Portzamparc creëerde daarmee een revolutie in de stedelijke architektuur vanaf de jaren '80. De kontrastwerking tussen het drukke stedelijke en de stille sfeer binnen de projekten is opmerkelijk. Vandaar de titel van de tentoonstelling: Stilte en Stedelijkheid

 

De Citadel in het Stadshart Almere vormt de kern van de expo, als hoogtepunt van stilte en stedelijkheid in het oeuvre van De Portzamparc.  Met winkels in de plinten en een gevarieerd woonprogramma op een ‘vliegend tapijt’ is hier midden in de drukke stad een prachtig ensemble gerealiseerd. De historische referenties zijn subtiel en het kleurgamma persoonlijk en gevoelig. Het geheel, dat uit 4 kwartieren bestaat, wordt omringd door een betonnen band in aardetinten. Het reliëf daarin verwijst naar de grond die diep onder het Stadshart het menselijk verkeer blijft dragen.

 

Christian de Portzamparc op de foto met 'zijn' boek >

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie (een essay) door drs. Hans van Dijk (24,50 euro) 

 


Op vrijdag 21 november opende Zijne Excellentie Jean-Francois Blarel, de Franse ambassadeur in Nederland, de tentoonstelling,  in aanwezigheid van zijn echtgenote en de conseillere culturelle van de Franse Ambassade in Nederland, Isabelle Mallez.

Christian de Portzamparc ' Stilte en Stedelijkheid'.

 

14.30 uur Ontvangst in de Kunstlinie *Esplanade, Almere Stad )

 

 

Isabelle Mallez, Mme & monsieur Blarel  > 

 

 

 

NB 

Al in 2006 werd de Architectuurprijs Almere toegekend aan Christian De Portzamparc voor zijn Citadel; het meest prominente bouwwerk in het Stadshart Almere. Door de vakjury werd het projekt unaniem als winnaar gekozen. In dat jaar naam André Terzibachian, de assistent van de Portzamparc de honneurs waar op 30-11-2006 > klik HIER (voor een terugblik)

 

Naar aanleiding hiervan heeft Casla besloten een expo aan het werk van deze befaamde architekt te wijden. Met instemming en mmv het Atelier en de architect heeft Casla de primeur in om het werk van de Portzamparc aan een breed Nederlands publiek te presenteren. 

< Gastcurator Marc A. Visser, direkteur Stichting Architektuurmanifestaties, A'dam, heeft uit het immense oeuvre van de Portzamparc 4 thema’s gekozen om het werk toe te lichten:  grootsteedse urbane projekten, torens, projekten ivm kunst en cultuur en De Citadel in Almere 

 

Manager/direkteur Casla, Ans van Berkum, introduceerde de Portzamparc >

 

 

 

15.00 uur zou de Lezing beginnen door Christian de Portzamparc, in de Waterzaal van de Kunstlinie.  

(op de foto samen met zijn assistent André Terzibachian )

 

 

< klik op foto voor filmpje 

 

 

 

 

 

16.00 uur was een Stadswandeling gepland langs De Citadel naar Casa Casla.....was de bedoeling....maar door het bar-slechte weer met hagel en sterke windvlagen, werd die afgelast. Er was veel belangstelling, vooral van architekten, maar ook van bouwers, ontwikkelaars van het nieuwe Stadshart.Mede door het feit dat de lezing was uitgelopen door een treinstoring  -ook al door dat slechte weer - en de Portzamparc die met de trein kwam....kon hij dus veel later beginnen met zijn boeiende lezing. Hij ging terug naar het prille begin, het ontstaan van zijn idee voor Almere, het grastapijt dat 'vliegend tapijt' werd genoemd, en de lijnen die essentieel werden voor de Citadel.   

Het is jammer dat de consumenten en retailers vaak nog moeite hebben met wennen aan de uitwerking van dit prachtige Masterplan. Maar dat zal een kwestie van tijd zijn want Almere loopt -weer eens-  voorop!

 

 

 

 

 

 

 

In Casa Casla gaf Ans van Berkum het woord aan wethouder Adri Duivesteijn die zijn verhaal hield voor de Portzamparc en Blarel en hen vervolgens een boekje aanbood van de 'Almere Principles'

 

< klik op foto voor filmpje (beeld niet zo best, achterfilm oké)

 

Opening om 16.30 uur van de tentoonstelling in Casa Casla door zijne Excellentie J.F.Blarel (Consul van de Ambassade van Frankrijk)

via een ludieke openingshandeling, in het bijzijn van de conseilleur culturelle Isabelle Mallez en wethouder Adri Duijvestein, plaatste hij 2 koeien op de grasvelden in de Citadel, wat hijzelf kennelijk erg leuk vond ;- ))

 

 

 klik op foto voor filmpje 

 

 

 

 

 

Daarna kregen de sprekers en gasten bloemen . Zoals André Terzibachian, Christian de Portzamparc en Judith Flapper, projektcoordinator Casla.

 

 

 

 

Christian de Portzamparc signeerde nog 'zijn' boek, een essay van drs. Hans van Dijk, waaraan ook is meegewerkt door de manager van Casla, Ans van Berkum.

 

 

< En ook Cees de Lange (cameraman) werd vereerd met een boeket.....

en de bezoekers kregen een feestelijke borrel na afloop.

 

 

 

 

 

 

 

 




 Naast maquettes van een 10-tal projekten wordt de bezoeker een blik gegund op het gedachtengoed van De Portzamparc. Een doorlopende documentaire toont het “gezicht” van de architekt. Ook wordt de bezoeker uitgenodigd plaats te nemen aan 2 werkstations waar links worden geboden naar achtergrond-info over de architekt en zijn oeuvre. 

 

 De expo in CASA CASLa (aan het Weerwaterplein/Deventerpad) duurt t/m 11 maart 2009.


6-11-2008: Het Architectuur Vijfje als Herdenkingsmunt

Vandaag was een zilveren (of toch zoals vermeld: verzilverde) 5 euro-munt te koop, het 'Architektuur Vijfje', dat ook 'te verzilveren'  is als gewoon betaalmiddel. Het opschrift vermeldt 'Herdenkingsmunt' (dat mij iets anders doet suggereren) maar is bedoeld als "Ode aan de internationale reputatie van de Nederlandse architektuur". De munt is geslagen bij de Koninklijke Nederlandse Munt en het eerste exemplaar werd een week eerder geslagen door - heel toepasselijk- Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

Aan de voorkant een portret van koningin Beatrix, digitaal opgebouwd uit de namen van Nederlands grootste ontwerpers. De achterkant toont zowel gebouwen als boeken, waarvan de toppen symbolisch naar een afbeelding van Nederland wijzen. 

 

De ontwerper van de bijzondere munt is kunstenaar Stani Michiels.


4-11-2008 casla filmavond:  'Many Words for Modern'

Architektuurcentrum Casla presenteert op 4 november een filmavond met een film waarin gekeken wordt naar de architekturale ontwikkelingen in Afrika. De film Many Words for Modern onderzoekt wat er is overgebleven van de dromen en idealen van de eerste generatie Afrikaanse architekten.
Programma:
20.00 uur Inleiding door Jord den Hollander, regisseur
20.30 uur Aanvang film  "Many Words for Modern", Tanzania/Nederland
(2007), duur 60 minuten. Na afloop bestaat de mogelijkheid tot discussiëren.

Many Words for Modern 
De Tanzaniaanse architekt Anthony B. Almeida introduceerde in 1950 als een van de eersten in Oost Afrika moderne architeckuur. Aanvankelijk werd hiermee de koloniale welvaartstaat vormgegeven. Na de onafhankelijkheid in 1961 werd dezelfde architektuur gebruikt om het optimisme van Nyerere's Afrikaans socialisme uit te drukken. In het werk van Almeida vormen een helder en funktioneel ontwerp, in k
ombinatie met een sterk sociaal engagement de leidraad. Met het stijgen der jaren worden zijn opdrachten groter en ambitieuzer en geven de stad Dar es Salaam een eigen, modern-Afrikaanse identiteit. Met de komst van de volgende generatie architekten, die algemener ontwerpen en de traditie uit het oog verliezen, lijkt de identiteit van het land langzaam weg te vloeien.

Engels gesproken, niet ondertiteld.

Cinescope, Schrijverstaat 2 in Almere Stad. Entree 8 euro, kaarten voor aanvang aan de kassa van Cinescope, reserveren niet mogelijk.


17-10-2008: Rotterdam-Maaskantprijs voor Adri Duivesteijn

De Almeerse wethouder Adri Duivesteijn (ruimtelijke ordening) is de winnaar van de 14e Rotterdam-Maaskantprijs. Deze 2-jaarlijkse oeuvreprijs is bestemd voor diegenen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de culturele beleving van architektuur, stedenbouw of landschapsarchitektuur door hierover te publiceren, te doceren of andere stimulerende en sturende werkzaamheden hebben uitgevoerd.

Adri Duivesteijn ontvangt de prijs voor de manier waarop hij jarenlang zeer consistent en consequent bijdraagt aan het ontwikkelen van ideeën over architectuur, die aanzetten tot discussie en maatschappelijke bewustwording

"Adri Duivesteijn is de excellente kandidaat voor de Rotterdam-Maaskantprijs. Hij slaagt er telkens in om nieuwe en polemische, zo niet rebelse, richtingen in de discussie over rol en betekenis van architekuur in te slaan vanuit de architektuur én de maat- schappelijke realiteit. Bovendien weet hij zijn ideeën manifest te maken door baanbrekende experimenten in het bouwproces”, aldus Geert Dales, voorzitter van de jury.

In Adri Duivesteijn ziet de jury iemand die zich onmiskenbaar persoonlijk onderscheidt door de wijze waarop hij, in de weerbarstige complexiteit waarin architektuur ontstaat, discussie op gang brengt. Daarbij geeft hij telkens blijk van nieuwe inzichten die voortkomen uit een hoge mate van speculatief denken en zet hij aan tot de nodige creativiteit.

Met de toekenning van de Rotterdam-Maaskantprijs aan Adri Duivesteijn wil de jury een signaal geven aan iedereen die zich bezighoudt met de kwaliteit van architectuur en openbare ruimte; met aan name bestuurders. Wanneer goede architektuur het resultaat is van goed opdrachtgeverschap, zijn vasthoudende, onconventionele bestuurders als Duivesteijn onontbeerlijk.

Adri Duivesteijn
bekijkt architektuur en stedenbouw consekwent als een culturele opgave, vanuit een breed perspectief binnen de maatschappelijke context. Kenmerkend zijn de lange lijnen die hij trekt vanuit de Nederlandse volkshuisvestingsgeschiedenis sinds eind jaren '70, waarbij de emancipatie van burgers een belangrijke rol speelde. Daarbij komt zijn inhoudelijke visie op de ordening van stad en land altijd vóór de politiek.

De jury vindt de visie van Adri Duivesteijn op het samenspel van alle partners bijzonder intrigerend. Deze visie heeft hij weten te vertalen in het genereren van talloze fora waarop de discussie over architektuur plaatsvindt, met name het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.


De jury is getroffen door de sterke inzet waarmee Duivesteijn consekwent discussie voert met zowel architekten als historici, politici, beleidsmakers, bestuurders en marktpartijen. Vanuit een persoonlijke motivatie ontbreekt daarbij het zoeken naar aansluiting tussen architektuur en bewoners nooit.

Hij slaagt er telkens in een weg te vinden in het eeuwige dilemma van architektuur tussen enerzijds brede publieke betrokkenheid en anderzijds de vakmatige inbreng van architekten. Het consekwnt betrekken van mensen voor wie wordt gebouwd, zonder te vervallen in populisme door hen het architektenpotlood in handen te geven, vindt de jury een bijzondere kwaliteit in het denken en handelen van Adri Duivesteijn.

Sinds de jaren ’70 was Adri Duivesteijn achtereenvolgens aktievoerder in de Haagse Schilderswijk, gemeenteraadslid en wethouder van Den Haag, initiatiefnemer van vele architektuurplatforms in Nederland, 1e direkteur van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en lid van de Tweede Kamer. Momenteel is hij wethouder van Almere.

Maaskantprijs
De stichting Rotterdam-Maaskant is in 1976 opgericht door de naamgever, de Rotterdamse architect Hugh Maaskant (1907-1977). De jury van de Rotterdam- Maaskantprijs 2008 bestond uit Geert Dales (voorzitter college van bestuur Hogeschool InHolland), Bregtje van der Haak (documentairemaakster VPRO), Erik de Jong (voorzitter groep landschapsarchitectuur, geschiedenis en theorie Universiteit van Wageningen), Liesbeth van der Pol (architect/directeur DOK architecten en winnaar van de Jonge Maaskantprijs 1993) en Rudy Stroink (directeur TCN Property Projects)

 


7-10-2008:  CAsla filmavond - "Radiant City" (regie: Gary Burns (2006) duur 100 minuten)  in Cinescope

Radiant City, een hilarisch epos dat laat zien hoe er wordt geleefd, gedacht en gebouwd in de buitenwijken van Noord-Amerika. Architectuurcentrum Casla presenteert deze documentaire in haar reeks van architectuurfilms op de 1e dinsdag van de maand. Een prikkelende documentaire over de kunstmatige, door auto’s gedomineerde buitenwijken in de Verenigde Staten. In de film worden verschillende bewoners gevolgd en verkondigen diverse experts hun standpunten. Radiant City won in 2007 de juryprijs en TIFF Award op het Vancouver International Film Festival. Het AFFR (Architectuur Film Festival Rotterdam) verkoos hem in 2007 tot openingsfilm. De film is Engels gesproken, niet ondertiteld. Entree € 7,50  Kaarten verkrijgbaar aan de kassa van Cinescope, Schrijverstraat, Almere-stad.

Terwijl vader Evan Moss in de forensenflow verkeert, kookt Ann over in haar droomkeuken en spelen de kinderen sinistere spelletjes rond de funderingen van Monsterhouse. Ondertussen laat regisseur Gary Burns makelaars, politici, commentatoren en new urbanism architecten de revue passeren. De standpunten lijken net zo archetypisch als de wijken zelf. Maar dat maakt de film zeker niet minder komisch).  

Programma 19.30 uur: inleiding door Willem Hein Schenk van buro De Zwarte Hond (R'dam) De film start om 20.00 uur.


24-9-2008: lezing bij casla "thuis in de polder" (20.00-22.30 uur)

Iedereen kan wel iets noemen waar je aan gehecht bent: huis, park, stad, omgeving, cultuur, historie, architektuur. Maar hoe ontstaat dat nou, dat hechten? Waarom voel je je thuis in een stad?  

En wat is hierbij de rol van architektuur? (is er een rol voor?)

Aan de hand van voorbeelden uit kunst, architektuur, ingezonden foto’s van bewoners van Almere en discussies met toehoorders gaat Mathias Lehner op zoek naar antwoorden....Tijdens de lezing is er ruim gelegenheid tot discussie.

De toegang was gratis, aanmelden gewenst bij de klantenservice van de Biebs Almere of info@wsf-flevoland.nl   Deze lezing is een aktiviteit van de Wetenschappelijke Steun Functie (WSF) Flevoland ism Bibliotheek Almere en CASLa. 

ir. Mathias Lehner werd geintroduceerd door drs. Roy Paes, manager Wetenschapsdesk van de (tzt nieuwe) Bibliotheek Almere-stad en hij stelde zichzelf voor aan de ongeveer 50 aanwezigen. Manager/direkteur van CASLa, Ans van Berkum zei ook blij te zijn met de ontwikkelingen rond het Architektuurcentrum CASLa en architektuur in het algemeen.

 

 

Aan de hand van foto's vertelde Lehner zijn opvattingen van wat 'hechten' en 'hechting' kan inhouden.   

Hoe ontstaat hechting? Hecht men aan iets of iemand, moet je een emotionele band hebben of is het  'gewoon' de behoefte aan veiligheid en instinct om te overleven? De meest direkte 'hechting' is die van moeder en kind. De baby heeft waarschijnlijk al onbewust de behoefte tot overleven. Je kunt je ook hechten aan huisdieren, aan 'dingen': een mobieltje, kleding, auto, tattoos, maar ook: de natuur, of een boom....Maar ook aan een gebouw? Ja zeker, vooral als er een 'geschiedenis' aan vast zit, je ouderlijk huis, of iets anders met een verhaal. In Berlijn herbouwt menmomenteel een 'Schloss' weer in de oude staat; ondanks bepaalde onplezierige verhalen in de geschiedenis, blijkt men tóch te hechten aan dit gebouw. Maar je kunt je ook hechten aan een modern gebouw, zoals het Guggenheim-museum van Frank Gehry.....of de Erasmusbrug in R'dam bijvoorbeeld. Het Guggenheim-museum heeft gezorgd voor een her-waardering van de stad, er kwamen drommen mensen kijken naar dat spraakmakende gebouw, het is een publiekstrekker en een landmark van jewelste geworden voor de stad en haar inwoners! Men heeft daar binding mee gekregen, zich aan dat gebouw 'gehecht'.

< klik op foto voor filmpje 

 

 

Stelling: om te 'hechten' moet men het zich eigen maken, gebruiken kunnen, ontmoeten, en de tijd speelt een rol....op verschillende momenten eenzelfde plaats bezoeken (verschillende jaargetijden bijv.) maar ook mensen die ieder jaar nnaar dezelfde camping, of plaats, gaan....Lehner geeft voorbeelden van 'hechtingsplaatsen' zoals het beroemde plein in Sienna waar mensen elkaar opzoeken, gezamenlijk op de grond zitten. Is ook ontmoetingsplek. (om ontmoetingen te 'regelen' is een hond uitlaten ideaal!) Wat kan een architekt toevoegen? Kunnen die 'hechting' mogelijk maken? Vertelt over een samenwerking met Nederlandse) kunstenaars die installaties hadden gemaakt voor alle zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken, proeven....Er zijn verschillende 'lagen' van hechting, alles verandert voortdurend, met name in de jongste stad van Nederland, Almere. Veel Almeerders  vinden dat prachtig, die pioniersgeest, anderen willen liever de herkenbaarheid behouden. Tegenwoordig worden in Nederland kerken omgebouwd tot een boekwinkel oa. Hamburg heeft bepaalde gebouwen op een dusdanige manier gesitueerd en ingericht, dat het lijkt op Hamburg aan zee, zelfs in een serre doorgevoerd met zand op de vloer en strandstoelen voor het optimale effekt!

In de pauze konden bezoekers opschrijven waarom ze wel of niet gehecht waren aan Almere. Daarover werd ook fiks gediscussieerd. Dat beide mannen op bovenstaande foto met de armen gekruist staan, lijkt wat afwerende lichaamstaal (.....) maar het was een open discussie!

 

klik op foto voor filmpje >

 

Afsluitend liet Lehner nog voorbeelden zien wat hijzelf uitvoert met architektuur en de buitenruimte. Het 'Cirkelprojekt' is opgezet samen met bewoners, alles bestaat uit losse cirkels, om te zitten, te spelen, enz. Verhoogde trottoirs, 'Buurderijen' (buren moeten elkaar leren kennen) in de Haarlemmermeer en belangrijk punt: waterberging inpassen, dat is hard nodig! En tenslotte: verbouwingen, restauraties, naar de oude staat terug.

Mathias Lehneri(architekt SBA) en partner van ‘Lehner en Gunther architecten’ in Amsterdam. Kenmerkend voor zijn werkwijze is de manier waarop hij bewoners betrekt bij zijn projekten. Door creatieve en recreatieve programma’s creëert hij een hechte band met hun omgeving. Daarnaast is hij coördinator van het architektuurcentrum "‘Podium voor Architectuur"in de  Haarlemmermeer. Hij geeft les aan de TU Delft. Af en toe publiceert hij over actuele onderwerpen in de Nederlandse architektuur.Geboren in Oostenrijk in 1972 volgde Mathias Lehner de opleiding bouwkunde aan de TU in Wenen. 

Na vroege praktijkervaring in bureaus in Oostenrijk en Duitsland verkreeg hij een beurs van de Oostenrijkse overheid voor onderzoek naar het Hollandse landschap en experimentele woningbouw. Hij kwam in 1996 naar Nederland. In 2001 voltooide hij daar zijn studies met een eervolle vermelding aan de TU Delft. Voor Europan 7 was hij analist. Met het Amsterdamse bureau Inside Outside van textielkunstenares Petra Blaisse won hij de eerste prijs voor een nieuw Milanees stadspark bij de Porta Nuova, genaamd ‘Een bibliotheek van bomen’; hij ontwierp een installatie voor de expositie Content van OMA in het Museumpark in Rotterdam en als landschapsontwerper bij Inside Outside ontwikkelde hij het ontwerp voor OMA’s Beijingse televisie wijk CCTV.

Johanna Gunther (architekt SBA) bekleedt een nieuwe functie als teamleider architekur en stedenbouw van de opleiding bouwkunde aan de Hogeschool A'damJohanna Gunther is partner in 'Lehner en Gunther architecten'. Daarnaast is zij als architect en PR coördinator verbonden aan Hans van Heeswijk architekten in Amsterdam. Behalve partners in de architektuur zijn zij ook levenspartners.

 

Na afloop gezellig napraten met een drankje > 

 

.

Manager/direkteur CASLa Ans van Berkum                         Roy Paes, manager Wetenschapsdesk (tzt nieuwe) Bieb Almere-stad en Matthias Lehner

 


13-9-2008: jonge monumentendag 2008

Vandaag staat het nog in aanbouwzijnde FlevoZiekenhuis op het programma van CASLa. Vanaf 11.00 uur een ontvangst het auditorium van het Ziekenhuis, met daarna een brunch. Om 11.45 een intro door de woordvoerder van het FlevoZiekenhuis, Peter Pels, met aansluitend een welkom en inleiding door Ans van Berkum, manager/direkteur van CASLa.

klik op foto voor filmpje >

NB zet geluid wat harder want geluid is vrij zacht

 

Met daarna een verhaal van de bouwmanager van het FlevoZiekenhuis

< Peter van der Pas (er is 10 jaar gewerkt aan de uitbouw van het Ziekenhuis). 

< klik op foto voor filmpje

 

 

 

Daarna kwam nog aan het woord: Sil Mantel, die samen met Hans Beekhoven de vertegenwoordigers zijn van Wiegerink Architecten uit Arnhem. Daarna was er gelegenheid mee te gaan met een rondleiding door de (nieuw)bouw van het Flevo Ziekenhuis met zicht op de 3e fase van de nieuwbouw, de afrondende fase die pas eind 2009 verwacht wordt. 

De opkomst was behoorlijk groot, vandaar dat er werd opgesplitst in groepen van zo'n 17 personen per groep voor de rondleiding (vanaf 12.50 uur). 

 

 

 

 

Uitermate interessant om een rondleiding te krijgen door de nieuwbouw die tot op heden is gerealiseerd, plus de ruimtes waar nog aan gewerkt wordt. Eind 2008 moeten de meeste onderdelen werkzaam zijn (dan is de 2e fase voltooid), eind 2009 verwacht men ook de laatste fase (3e fase) klaar te hebben. Dat is dan inklusief de verpleegafdeling en de kinderopvang (kijkend over het Weerwater)

Om 15.00 uur was iedereen weer terug in de grote centrale hal voor een drankje met chips.

 

foto's en verslag volgen binnenkort!!


casla-filmavonden (op 2-9-2008 en 7-10-2008)

Architektuurcentrum CASLa organiseert weer de geliefde film-avonden, maar nu niet in CASA CASLa maar in Cinescope (entree kost 7.50 euro, vóór aanvang bij Cinescope) Op 2 september de film "Play Time", onder regie van Jacques Tati (oa van 'Mon Oncle') en duurt 124 min. Play Time begint waar Mon Oncle eindigde, de hele wereld is nu veranderd in een hypermoderne stad. Tati noemde PlayTime zijn visioen van hoe de toekomstige wereld er NIET uit moest zien!

Vanaf 19.30 uur is er een inleiding door drs. Eva Riem (theaterwetenschapper), die gezien kan worden in het kader van de expo GRID van Atelier Dutch in Casa CASLa. Het begint om 20.00 uur in Cinescope in Almere-stad (Schrijverstraat 2, naast parkeergarages)

Op 7 oktober 2008 de film "Radiant City"onder regie van Garry Burns, duurt 100 min. Pa Evan Moss zit in een 'forensen-flow' Ann kookt over in haar droomkeuken en de kinderen spelen sinistere spelletjes rond het 'Monsterhouse'. De film is in het Engels, niet ondertiteld. De inleiding wordt verzorgd door sprekers van buro 'de Zwarte Hond'(Jeroen van Willingen en Willem Hein Schenk) om 19.30 uur


28-8-2008: Start bouwrijp maken Zoneiland Noorderplassen-West

kijk ook HIER  en scroll naar 29-2-2008 voor de start van ZONeiland Almere

 

De gemeente Almere is gestart met het bouwrijp maken van de grond rond het Zoneiland in de nieuwbouwwijk Noorderplassen-West. Het gaat vooral om graafwerkzaamheden voor de gracht rond het toekomstige eiland. De werkzaamheden duren tot in november '08. Begin 2009 start Nuon Warmte met de daadwerkelijke bouw van het ovale eiland en de montage van de collectorenvelden. Met het Zoneiland Almere worden voor het eerst in Nederland woningen collectief verwarmd met ter plekke opgewekte zonne-energie. Het zoneiland wordt met ca. 7000 m2 collectorenoppervlak het op 3 na grootste collectorenveld in de wereld en uniek in Nederland. Het zoneiland gaat jaarlijks 9.750 Gigajoules aan duurzame energie opleveren. Dat is 10% van de totale jaarlijkse energiebehoefte van de wijk en staat gelijk aan de energie voor een miljoen keer douchen per jaar. Samen met het eveneens milieuvriendelijke stadswarmtenet in de wijk, zorgt het zoneiland voor een totale CO2-reductie van 50% in Noorderplassen-West.

 

27-8-2008: eindelijk 1e paal "de Opstap" (CPO)

Starters bouwen eigen woningen in Almere Poort onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap – Jongste bewoner Jasper Cranendonk (leeftijd 11 maanden) slaat eerste paal op de bouwlokatie in Almere Poort. Het projekt is te herkennen aan de rode keet/containers in de wijk De Verwondering/Columbuskwartier aan de Pampusweg Almere Poort.

De Opstap is een bijzondere vereniging, waar bewoners hun eigen betaalbare woningen ontwikkelen, zonder tussenkomst van projektontwikkelaar of makelaar. Omdat zij zich als toekomstige bewoners hebben verenigd én hun eigen woningen laten ontwerpen & bouwen, noemen ze zich: 'woningbouw-vereniging'. Ze kochten na jarenlang wachten op -en onderhandelen met-  de Gemeente Almere een bouwkavel ter grootte van een voetbalveld in de wijk Columbuskwartier in Almere Poort. Daarop start nu de bouw van hun woningen. 

Jasper, de elf maanden jonge zoon van ons eerste lid Gerrit Cranendonk en Janneke Peelen, zal samen met wethouder Adri Duivesteijn de feestelijke eerste paal van het projekt slaan. Na de gezamenlijke lunch van 12:45 tot 13:15 uur, verzorgd door een van de leden, Bas van Gaalen, zullen voorzitter Hamid Azriouil en wethouder Adri Duivesteijn ieder hun zegje doen. Daarna zullen beiden hun 'historische taak' verrichten (13.40 uur) 

Architekt is Paul Gernand van architectenbureau Gernand & de Lint uit Amsterdam. Het proces wordt begeleid door VANDIEPEN bureau voor Collectief Opdrachtgeverschap uit Almere.  (foto: Paul Gernand, John van Diepen)

Voor meer info over het projekt zie www.wbvdeopstap.nl 

We hebben nog plaats voor twee nieuwe leden voor 2 bijzondere appartementen. Eén 4-kamer-appartement van 100 m2 voor € 195.000,- en één atelierwoning van 140 m2 voor € 306.000,- vrij op naam. 

Belangstellenden kunnen contact opnemen via info@wbvdeopstap.nl


18-8-2008: Enorme verschillen in kosten bouwvergunningen

Eigen Huis: Kabinet moet ingrijpen bij bouwleges. De kosten die gemeenten berekenen voor een bouwvergunning verschillen enorm. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waar afgelopen week uitgebreid aandacht voor is geweest in de media. Vereniging Eigen Huis vindt dat hier een einde aan moet komen en eist van de politiek dat gemeenten aan banden worden gelegd.
Bouwleges 2008
De gemeente Almere brengt € 233,45 in rekening voor een verbouwing van € 10.000,-. Het landelijk gemiddelde bedraagt € 250,-. Wilt u weten hoe hoog uw gemeente scoort op de ranglijst van alle gemeenten? Of wilt u de kosten van uw bouwvergunning van tevoren berekenen? Bereken uw bouwleges

Inwoners van Voorschoten betalen 21 keer meer voor een bouwvergunning dan in de buurgemeente Leiden. De gemeente Voorschoten berekent 698 euro leges voor een dakkapel van 10.000 euro, terwijl Leiden slechts 33 euro in rekening brengt. De verschillen in de gemeentelijke tarieven voor bouwvergunningen zijn nog steeds enorm. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder alle gemeenten in Nederland. Voor Vereniging Eigen Huis is de maat vol en zij dringt erop aan dat het kabinet niet langer wacht met dwingende maatregelen om de verschillen in tarieven te verkleinen. Voor het 6e jaar op rij heeft Vereniging Eigen Huis de bouwleges onderzocht. Adviesbureau Bouwleges.nl heeft in opdracht van Vereniging Eigen Huis alle gemeenten onder de loep genomen voor de kosten van drie veel voorkomende bouwvergunningen. Bij een lichte bouwvergunning van 10.000 euro zijn Voorschoten en Zundert de koplopers met tarieven van 698 respectievelijk 629 euro. De goedkoopste gemeenten zijn Leiden en Landerd die hiervoor 33 euro, respectievelijk 62 euro in rekening brengen. 

Het landelijke gemiddelde bedraagt 250 euro.

Bij de reguliere bouwvergunning voor een woning (bouwkosten 130.000 euro) is Korendijk de koploper met 6.042 euro, op de voet gevolgd door Montfoort met 6.032 euro. Wat een Amsterdammer hiervoor betaalt is sterk afhankelijk van de deelgemeente waarin hij woont. In Amsterdam-Noord be

Ook dit jaar zijn er weer enorme stijgingen en ook grote dalingen in de tarieven te constateren. De grootste stijgers zijn Hellendoorn (+ 84%), Bunnik (+67%) en Drimmelen (+57 %) voor een lichte bouwvergunning. Gemeenten die de bouwleges voor dit bouwwerk fors hebben laten dalen zijn: Slochteren (-50%), Bronckhorst (-40%) en Rotterdam (- 39%). Landelijk gezien stijgen de kosten voor een vergunningaanvraag van een woning van 130.000 euro met 1,9%. Dit lijkt op het eerste gezicht mee te vallen, maar de burger krijgt in werkelijkheid een veel hogere rekening gepresenteerd. Omdat de bouwkosten het afgelopen jaar met 5,8% zijn gestegen, moet de aanvrager ook met de gemeente afrekenen over een 5,8% hogere bouwsom. De burger betaalt aan vergunningkosten voor hetzelfde bouwwerk per saldo zo’n 7,8 % meer dan een jaar geleden.

Woningcorporaties krijgen in 9 gemeenten geen bouwleges in rekening gebracht. Het gaat om de 6 Drechtsteden en Winterswijk, Maasbree en Zwolle. Het kabinet heeft eerder aangegeven het ongewenst te vinden als corporaties worden bevoordeeld ten koste van andere partijen. De mogelijkheid om een legesvrijstelling aan corporaties te geven is al in 2005 uit de wet geschrapt. De genoemde gemeenten blijven echter de vergunningen gewoon gratis verstrekken aan corporaties. Dit is een vorm van ongelijke behandeling. Maar als de kosten hiervan moeten worden opgebracht door de andere vergunningaanvragers is dit voor Vereniging Eigen Huis volstrekt onacceptabel. 

Per saldo constateert Vereniging Eigen Huis dat de tariefsverschillen tussen de gemeenten ook dit jaar onverminderd groot zijn. Het Kabinet heeft gemeenten tot 2010 de tijd gegeven om zelf orde op zaken te stellen. De vereniging heeft er geen enkel vertrouwen in dat dit het komende jaar gaat lukken. Het Kabinet en parlement moeten niet langer wachten met dwingende maatregelen. Doel is dat tarieven dichter naar elkaar toe groeien en gebaseerd zijn op een efficiënte en transparante werkwijze.

Meer informatie  Landelijk overzicht per provincie  Landelijk overzicht in beeld  Top 10 grootste stijgingen  Top 10 grootste dalingen  Top 10 duurste gemeenten  Top 10 goedkoopste gemeenten  Bereken uw bouwleges (externe site)  Adviesbureau Bouwleges.nl

 


18-8-2008: gemeente almere start vrije verkoop kavels (vanaf 07.00 uur!)

De gemeente Almere brengt kavels in Noorderplassen West en Vogelhorst in de vrije verkoop. In  de 1e verkoopronde hadden al 100 huishoudens de uitdaging van zelf bouwen opgepakt. De verkoop van de nog beschikbare  kavels (200)  start in alle vroegte om 9:00 uur (Kavelwinkel in Stadhuis is dan open) op maandag 18 augustus a.s. Tijdens de verkoop geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

De kavels die maandag in de verkoop gaan, bieden een grote variëteit in ligging, sfeer en oppervlakte. Er zijn zelfs 15 unieke kavels beschikbaar, gelegen op 2 eilanden in het water. Maar ook de andere kavels bieden volop uitzicht op water of op omringende natuur. Partiklieren kunnen op deze kavels zelf een ‘huis op maat’ realiseren.

Noorderplassen West. Ook in Almere Stad komen 123 kavels in de vrije verkoop. De kavels die beschikbaar zijn voor partikuliere opdrachtgevers, liggen in het noordelijk deel van het gebied Noorderplassen West. 15 kavels zijn gelegen op 2 unieke eilanden in het water. De wijk ligt dicht bij het Markermeer, aan de Oostvaardersdijk, omringd door bos en water. Kavelpaspoorten en de verkoopbrochure van de kavels in Noorderplassen zijn te bekijken te downloaden op www.ikbouwmijnhuisinalmere.nl

Vogelhorst II Hier komen 79 kavels voor partikulier opdrachtgeverschap beschikbaar. Alle kavels liggen in een bosrijke omgeving, in het stadsdeel Almere Hout. De kavelpaspoorten en verkoopinformatie zijn beschikbaar via de website of bij de Kavelwinkel in het Stadhuis.

Ik bouw mijn huis in Almere. De vrije verkoop van kavels in Vogelhorst en Noorderplassen-West past binnen het programma ‘ikbouwmijnhuisinalmere’, waarmee de gemeente iedereen de mogelijkheid biedt zelf een huis te bouwen. Met de omslag van "woningbouw vóór burgers" naar "woningbouw dóór burgers", bouwen burgers aktief mee aan de stad. Zelfbouw, waarbij bewoners zelf konkreet en aktief hun woonwensen realiseren, leidt tot een nieuwe bouw- en wooncultuur van ‘onderop’, met als resultaat - hopelijk- een rijke en gevarieerde stad.


(vanaf 14/7) tot 8-9-2008: inspraak kleine bouw

De concept beleidsnota Kleine Bouw ligt vanaf maandag 14 juli tot en met maandag 8 september ter inzage. De opmerkingen uit de inspraak zullen in de nota verwerkt worden. Daarna wordt de nota voorgelegd aan het College, dat vervolgens een besluit neemt. De beleidsnota vervangt de verouderde Nota Kleine Bouw uit 1996 en regelt wanneer medewerking aan bouwvergunningen voor mn kleinschalige bouwplannen kan worden verleend.  Indien een bouwplan aan de voorwaarden uit de nota voldoet, dan wordt medewerking verleend aan een bouwaanvraag, ook als het bestemmingsplan zich daartegen verzet. Het nieuwe beleid verhoogt daarmee de rechtszekerheid. Het geaktualiseerde beleid verruimt bovendien de bebouwings- en gebruiksmogelijkheden voor inwoners en bedrijven.

Inspraakformulier
De concept beleidsnota Kleine Bouw ligt met ingang van maandag 14 juli 2008 tot en met maandag 8 september 2008 gedurende 8 weken ter inzage. Gedurende deze termijn kunnen inwoners van de gemeente Almere en belanghebbenden hun reaktie op de concept beleidsnota kenbaar maken. Voor het indienen van een reaktie kan gebruik worden gemaakt van een speciaal daarvoor gemaakt “inspraakformulier” op de website van de gemeente. Het formulier is te downloaden via: www.almere.nl/kleinebouw  (hier staat ook de concept beleidsnota Kleine Bouw.)


23-6-2008: "windhinder"  in het nieuwe Stadshart almere.....(foutje, bedankt!)

 voor een verslag op rtlNL  > klik linksboven + op EditieNL + recente video's dd 23-6-2008


'23-6-2008: 'Midden Oosten’  woonwerkgebouw voor 80 kunstenaars in poort
"Kunstenaars hebben gewerkt in het surrealistische decor van het landje op de zandvlakte in Almere-Poort (periode juli t/m okt 2007). De kunstwerken zouden een bijdrage moeten gaan leveren aan de geschiedenis van het landje en zijn omgeving", aldus een bericht op uit 'Woonkunstwerk'  op internet. Over deze projekten zou ook worden gepubliceerd op de website www.middenoosten.net  Men wil nu een woonwerkgebouw voor kunstenaars en creatieven  www.woonkunstwerk.nl  Stichting Citymix (uit A'dam) tel: 0643938118 of info@citymix.org   en www.citymix.org  Men verwacht dat de 1e paal al in september 2008 de grond in gaat. 

Volgens mij zal hier nauwelijks één Almeerse of Flevolandse kunstenaar in komen wonen & werken.....de meesten kunnen dat niet betalen en die dat wél kunnen, hebben al een eigen atelierruimte (aan hun huis) Alleen 'Alminde' en BG-22-24 zullen daar wel emplooi vinden. 

.'Alminde' dat eerst gelanceerd werd als 'het nieuwe Ruigoord' (uit A'dam), daarna -na protesten-  werd het 'Ecudorp' (naast landschapskunstwerk 'de Groene Kathedraal' (van Marinus Boezem) en heette toen ineens 'Alminde', dat een 'broedplaats' wilde worden voor kunst & cultuur. Wat mij niet duidelijk is: komen er nu twéé 'Almindes'?? Eén in het Kathedralenbos (zoals gepland voor Ruigoorders) én een in Almere-Poort???

klik hier voor > eerdere ontwikkelingen en scroll naar de datum 23-9-2006 "Géén Ruigoord, géén Ecudorp maar Alminde" (scroll ook naar > 6-9-2006 "Ruigoord komt (toch) niet naar Almere) en klik hier  > 4-11-2005 "Ruigoord"wordt "Ecudorp"en gaat door


21 juni 2008: dag van de architektuur 2008 bij casla

- met het inmiddels traditionele 'Architektuurontbijt' -

 

De dag staat in het teken van Politiek en Architektuur. Het begint om 10.30 uur in Casa CASLa, er zijn diverse lezingen (LOSGOED ofwel Los = goed), ateliers (workshops), een excursie 'van Hut tot Paleis' olv een gids (Toni Kersten) Eenzelfde programma is ofwel 's ochtends als 's middags te bezoeken. www.casla.nl

 

 

Het programma is als volgt vanaf 10.30 uur:  Welkomstwoord door Ans van Berkum, manager van CASLa 

filmpje klik op foto >

 

 

< klik op foto voor filmpje

< Bart Stuart en Ans van Berkum

 

 

 

 

Daarna van circa 10.30 - 11.30 uur:  Architektuurontbijt (fijnproeven met bouwkundige boterhammen

 

 

 

 

 

 

 

11.30-12.15 uur: Lezing "Mijn Paleis"   

Ans van Berkum laat verrassende internationale voorbeelden zien

 

 

 

 

< klik op foto voor filmpje  

 

 

 

 

 

 

 

En na deze lezing en het goed onderbouwde ontbijt, eventueel nog een bootje in, en vervolgens met de bus naar een Volkstuin en naar Jeugdland-stad.

 

 

 

 

 

 

 

De 'Anna' tuinen, in Almere-stad,  het volkstuinenkomplex, met o.a. verse groenten, fruit, kippen en bloemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

aarna naar Jeugdland-stad, waar van alles te doen is voor de jeugd, spelen en bouwen aan hutten....

 

 

 

 

 

 

 

En daarna naar Villa van Vijven, deze knal-oranje villa die vijf gezinnen gezamenlijk hebben gebouwd. Eén van de bewoners gaf een rondleiding (buiten)

De villa staat in Overgooi en biedt alle bewoners uitzicht op het Gooimeer.

 

 

 

 

 

 

Bewoner Eric Noordhoek liet trots 'zijn' (hun)  gezamenlijke villa ('s) zien aan de belangstellenden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

er komt nog méér......

 

 

12.30-14.30 uur: Busexcursie langs LOSGOED-projecten in Almere van Hut tot Palies olv Toni Kersten en Edward Apcar

 

14.30-16.30 uur:  Atelier Primair bouwen (Klaar van Lippe en Bart Stuart geven de deelnemers tijdelijk de zelfbeschikking over ruimte en materialen.en Busexcursie;  

17.00 uur: Bezichtiging van de resultaten van de bouwateliers onder het genot van een borrel.

Ook aan de kinderen is gedacht, zij krijgen de mogelijkheid onder begeleiding hun eigen bouwwerk te maken. De Dag van de Architektuur is gratis te bezoeken!

 

 


vanaf 16 juni 2008: casla fotowedstrijd (inzenden tot 15/7/08)

De fotowedstrijd start op 16 juni en eindigt op 15 juli 2008. De foto’s kunnen worden ge-upload  op www.c-u-there.nl  

Dus maar hopen dat iedereen dit leest als 'see you there" (ik zie je) en niet als "cut here"(vrij vertaald in 'kut hier') Kwestie van streepjes op de juiste plaats ;-)

Architektuurcentrum CASla nodigt bewoners van Almere (jong en oud) uit om een foto te maken van hun favoriete plek in de stad. Waar ontmoeten mensen elkaar het liefst? Wat vinden zij een gave plek of een “hotspot” in de stad. Het gaat hierbij om de openbare ruimte, een plek buiten, maar niet je eigen achtertuin!  CASla organiseert de fotowedstrijd ism architekuurcentra in Houten en Haarlemmermeer. De groeigemeenten Almere, Houten en Haarlemmermeer zijn benieuwd welke plekken in een nieuwe stad aantrekkelijk zijn en waar bewoners graag gebruik van maken. Uit de inzendingen van de 3 steden samen wordt één winnaar door het publiek en één winnaar door een vakjury gekozen. De winnaars krijgen een kompleet verzorgde picknick aangeboden voor 4 personen op hun favoriete plek. De beste foto’s worden getoond tijdens een reizende expo doorde 3 groeigemeenten, van 16 september t/m 14 december 2008.  Kijk voor meer informatie op www.c-u-there.nl of op www.casla.nl De foto’s worden gebruikt als input voor een symposium dat in het najaar plaatsvindt. Tijdens dit symposium zullen ontwerpers en bestuurders, betrokken bij de aanleg van groeigemeenten, met elkaar discussiëren over maakbare stedelijkheid en maakbare ontmoetingsplekken. Casla zit aan het Weerwaterplein in Almere-Stad. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur; voor meer info: www.casla.nl  of  036-5386842

 


28-6-2008: CASla-excursie – Het Grid in Almere  

In aanvulling op de expo " Verlangen naar het Grid", organiseert CASLa ism Atelier Dutch een excursie om de toepassing van het grid in Almere te bekijken. De tentoonstelling laat de bruikbaarheid zien van het raster, het zogenaamde grid, als stedenbouwkundig principe door de eeuwen heen. Er wordt een bezoek gebracht aan 3 bijzondere wijken in Almere-Buiten: de Seizoenenbuurt, de Eilandenbuurt en de Sieradenbuurt. Rob van der Velde, mede-direkteur van Atelier Dutch en betrokken bij het ontwerp van 2 van deze 3 wijken, vertelt de ontstaansgeschiedenis van de wijken en het belang van het grid.

Programma: 09.30 uur: ontvangst met koffie en thee bij Casa CASla; 10.00 uur: vertrek per bus naar Almere-Buiten; 10.00-12.00 uur: bezoek aan de wijken Seizoenen-, Eilanden- en Sieradenbuurt; 12.30 uur: retour Casa CASla . Deelname aan de excursie is gratis. Voor meer info en aanmelding: www.casla.nl    Architektuurcentrum Casla is te vinden aan het  Weerwaterplein 3 in Almere Stad. Open van dinsdag tot zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. tel. 036-5386842 of info@casla.nl


23-5-2008: opening expo  'verlangen naar het grid'  

opening en symposium voor wie wil gridden met Casla

'Verlangen naar het GRID zo heet de nieuwe expositie in Almere die architektuurcentrum Casla organiseert ism ontwerpburo Atelier Dutch. Van de opening op 23 mei t/m 27 september 2008 is de wereldwijde historische ontwikkeling te zien van wat ooit een castra was, een Romeins legerkamp, via middeleeuwse Bastide-steden tot het stedenbouwkundig patroon van steden als New York, Barcelona en Almere.  

Programma 23 mei 2008

14.30 uur welkomstwoord Ans van Berkum, manager CASLa
15.00 uur symposium onder leiding van JaapJan Berg
(indien u niet bij het symposium aanwezig kunt zijn, bent u van harte welkom bij de aansluitende opening van de tentoonstelling en borrel, vanaf 16:45 uur)
16.45 uur opening tentoonstelling 'Verlangen naar het grid'
17.00 uur feestelijke borrel

Onderdeel van de opening (16.45 uur) op vrijdag 23 mei 2008 is een symposium waarin het gaat om de tegenstelling tussen de Seizoenenbuurt en Brandevoort, ofwel tussen Hollands Rationalisme en Postmodernisme. Onder leiding van kunsthistoricus JaapJan Berg spreken Fridjof van den Berg, architect en TU Delft-docent, Jan Frans de Hartog, voormalig stedenbouwkundige van Almere en Hans Woerlee, projectontwikkelaar bij PFC2. 

Side programma bij de tentoonstelling:

10 juni 20.00 uur lezing in Casa CASla door Freek Riem - Bastidesteden, het grid in de Middeleeuwen; 
21 juni 14.00-16.00 uur Grid-excursie door Almere, onder andere met een bezoek aan de Seizoenenbuurt en de Eilandenbuurt

Duidelijk wordt dat in de stedenbouw het rasterprincipe van oudsher wordt ingezet om stadswijken en steden snel en ordelijk op te bouwen. Dit grid is toepasbaar op elk soort terrein en voor bebouwingen van elke omvang. Het bergt een grote mate van beheersbaarheid in zich en schept een eindeloze reeks aan mogelijk- heden. Hoofd- assen houden de struktuur helder. Woonwijken, pleinen, parken en openbare gebouwen worden ingepast binnen die struktuur.  Getoond wordt dat een grid zich in beginsel op elke gewenste wijze laat invullen en dus ook toepasbaar is voor toekomstige uitbreiding van een wijk of stad. In de expo komt naast de wereldwijde historische toepassing van het grid, ook de ontwikkeling er van in Nederland aan bod en in het bijzonder in Almere. Stedenbouwkundige ontwerpen van Atelier Dutch in binnen- en buitenland tonen de toepassingen en mogelijkheden van het grid.  

Aanleiding voor de expo is het 5-jarig bestaan van het in Almere gevestigde buro en het afscheid van medeoprichter Freek Riem. Het Atelier hanteert het grid van meet af aan als het meest praktische verkavelings- en ontwerpprincipe, wat ook blijkt uit projekn die in Almere terug zijn te vinden, zoals de Seizoenenbuurt en Eilandenbuurt. De Almeerder herkent daardoor hoe de eigen stad is ingericht en zal meer begrijpen van plannen voor toekomstige wijken en stadsdelen.  

Casla is te vinden aan het Weerwaterplein 3 in Almere Stad en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00-17.00 uur. Entree gratis. Meer info en aanmelding voor het symposium: www.casla.nl


27-5-2008: New Towns abroad - lezingen bij CASLA

CASLa  zit in CASA CASLa aan het Weerwaterplein 3

Dinsdag 27 mei 2008 Lezingen-avond om 20.00 uur (en nog meer). Op het programma staat:

Reinier de Graaf (OMA) presenteert: woestijn-steden in de Verenigde Arabische Emiraten "Waterfont City & Rak Jebel Ajass"

Rients Dijkstra (MAXWAN): "Project A101" een stad voor 350.000 inwoners nabij Moskou.

DHV (dat recent een onderscheiding won) met "Caofeidian Eco-city"; China, dat ruimte biedt aan 1 miljoen inwoners

Ton Venhoeven (Venhoeven CS) maakte een ontwerp voor Chungcheongnam, de nieuwe hoofdstad van Korea

Rob van der Velden (Atelier Dutch) met experimenten in China, oa het ontwerp "Gaoqiao Holland Village"

New Town-ontwerpen

Almere is een meerkernige stad (newtown) Op 27 mei 2008 geeft de international New Town Institute Almere Nederlandse ondernemingen de gelegenheid hun ontwerpen voor een NewTown in Azie te presenteren.

www.newtowninstitute.org Schrijverstraat 1, Almere Je moet je wel registreren voor dit evenement via info@newtowninstitute.org

 


13 mei 2008: Casla-discussie over verbreding A6



Verbreding van de A6 zou nodig zijn om de bereikbaarheid van Almere en de rest van de Randstad te vergroten. Wordt de nieuwe A6 een grijze loper in een groene vallei die de stad in tweeën splijt? Of een knooppunt van bedrijvigheid en stedelijkheid, omarmd door de bestaande stad via ingenieuze inpassingtechnieken? 

Over die vraag geven projektleiders van de Gemeente Almere en Rijkswaterstaat informatie. Erik van der Kooij en Jan Kolvoort gaan in op de planvorming die door de diensten is ontwikkeld. Dirk Frieling (foto), voormalig direkteur van Projektburo Almere, gaat in op de cultuurhistorisch waardevolle elementen in de bestaande stad die wellicht in botsing komen met deze ontwikkelingen.

Stof voor een pittige discussie. Zeker voor de bewoners uit de oudste kern die vrezen dat wethouder Adri Duivesteijn de verbreding aangrijpt om de groene longen -tussen Haven en Stad- meteen maar te gelde gaat maken en te bebouwen.  

Vanaf 19.30 uur - presentatie en toespraken: 20.00 uur - de entree kost 2,50 euro 

Casa Casla, Weerwaterplein 3 in Almere Stad.

 


6-5-2008: documentaire 'Veranderend Landschap van Tiengemeten'

Casla-documentaire 6 mei in Cinescope 20.00 uur

In de serie Casla-films/documentaires komt dinsdag 6 mei Tiengemeten aan bod. De documentaire die in zwart wit werd gedraaid tussen 2001 en 2006 wordt ingeleid door de regisseuse Digna Sinke zelf. De film is eenmalig te zien en laat zien hoe langzaam maar zeker het landschap verandert. De akkers maken plaats voor braak- liggende grond. De oude boerenschuren die hun bestemming verloren hebben raken in verval. Een gedetailleerd plan voor natuurontwikkeling ligt klaar maar de uitvoering laat op zich wachten. Lange tijd is er onzekerheid over de financiering. En er is één boer overgebleven op het eiland, met een pachtcontract dat nog niet is afgelopen. Zolang hij er zit kan niet met de uitvoering begonnen worden. Tenslotte verhuist hij. De werkzaamheden beginnen. Digna Sinke (1947) is een Nederlands filmmaker. Van Wikipedia: Na het gymnasium te Utrecht, ging ze naar de Nederlandse Film- en Televisieacademie in Amsterdam. Ze studeerde daar in 1972 af met de korte film Groeten uit Zonnemaire. Sindsdien maakte ze een aantal documentaires en drie lange speelfilms. Haar film De Stille Oceaan draaide in het competitieprogramma in Berlijn (1984). Haar speelfilm Belle van Zuylen won in 1994 de Grote Prijs op het festival van Mannheim. Haar laatste film is Tiengemeten, een documentaire over het gelijknamige eiland in het Haringvliet. Na het overlijden van René Scholten heeft zij het filmproductiebedrijf Studio Nieuwe Gronden (nu: SNG Film) overgenomen, en is ze ook werkzaam als producent.


25-4-2008: Red Road of Big Brother in Almere?

De film wordt vrijdagavond 25 april vertoond bij Casla, Weerwaterplein 3 en begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur - de entree is gratis.

Regie: Andrea Arnold, 113 minuten, 2006, speelfilm/thriller over de rol van camera’s in de openbare ruimte. De Volkskrant kopte onlangs ‘Big Brother in Almere’. Inderdaad was Almere de gemeente waar dit tv-programma voor het eerst werd opgenomen. 

Maar.......Almere is ook de gemeente waar vanaf donderdag 24 april 2008 het cameratoezicht in het Stadshart officieel wordt gestart door burgemeester Annemarie Jorritsma.

Maar Casla relativeert de krantenkop met de vertoning van de gratis toegankelijke film Red Road. 

Lars van Trier lijkt geobsedeerd door puzzels en beperkingen. Tien jaar geleden proclameerde hij in Parijs het Dogma-manifest, een reddingsactie voor de kunstzinnige film in de vorm van een gelofte van kuisheid. In de films Dogville en Manderlay legde hij zichzelf weer andere regels op; voor de documentaire The Five Obstructions verzon Von Trier een 5-tal beperkingen voor zijn leermeester Jorgen Leth, en in zijn nieuwe film The Boss of It All verstopte hij opdrachten voor het publiek. Tussendoor bedacht hij The Advance Party, een projek door 3 debuterende regisseurs. De Schotten Andrea Arnold en Morag McKinnon en de Deen Mikkel Nørgaard moesten een film maken met dezelfde personages, gespeeld door dezelfde acteurs. De films moeten binnen 6 weken worden opgenomen met een digitale camera en met Glasgow als plaats van handeling - verder hebben de regisseurs alle vrijheid. Het eerste, veelbelovende resultaat van het experiment is Red Road van Andrea Arnold, een voormalige presentatrice van kinder- en tienerprogramma's op de Engelse televisie, die in 2002 met Wasp de Oscar won voor beste korte film. 

In Red Road speelt Kate Dickie Jackie, een muizige vrouw die een baantje heeft als beveiligingsbeambte. De hele dag tuurt ze naar 10-tallen monitoren van 'City Eye Control'. Ze zoomt in op een dikkige vrouw die zich onbespied waant; en ze weet precies waar en wanneer een man uit de buurt zijn hond uitlaat. Jackie is goed in haar werk: als er iets gebeurt in het vuige Glasgow, heeft ze altijd een close-up van de daders. Dan gebeurt er iets dat haar dagelijkse routine door- breekt: Jackie ziet een jonge, rossige man op een van de monitoren, en raakt in paniek. Waarom is lange tijd een raadsel; Arnold doseert de hints meesterlijk. Met sfeerrijke beelden en dito muziek (onder meer een dromerige versie van Love will tear us apart) maakt de jonge Schotse een wereld van eenzaamheid en stil verdriet voelbaar. Red Road, dat vorig jaar in Cannes werd bekroond met de Juryprijs, maakt nieuwsgierig naar nieuw werk van Andrea Arnold. En ook naar de andere Advance Party-films.

 


Architektuurcentrum CASLa cherche un coopérateur (m/f)

Pour un projet dans l' intention d' une  exposition au sujet d'architecte Christian de Portzamparc  (en octobre 2008). C'est nécessaire de parler francais, connaissance  d'architecture et affectionée. Portzamparc est l'architecte de Citadel (Almere Stadshart) 24 heurs par semaine - au plus vite -  a.vanberkum@casla.nl

www.kunst-enzo.nl/architektuur2006.htm - scroll vers date 30-11-2006 (30 ans Architecture Almere)