Landschapskunst/ Kunst in de Wijk 2010

tekst, foto's, filmpjes: greta verduin (tenzij anders aangegeven)                      Archief 2009


26 november 2010: de alliantie aktief met kunst in almere-haven

Sinds 26/11/10 wordt er nu in Almere-Haven een rotonde aan de Oosterdreef opgesierd door een kunstwerk van Frea Lenger. Het werk bestaat uit gezichten die gevat zijn in een rood gepoedercoated stalen frame, de perspex vormen zijn aan de voor- en achterkant anders van kleur (rood/geel). Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door woningbouwvereniging de Alliantie en verwijst naar het kunstzinnige centrum van Almere-Haven met oa de Kerkgracht (kunstgracht), Corrosia, de Hulk en  verschillende muurschilderingen.

Maarten Pel  (foto >  direkteur van de Alliantie (regio Flevoland) vertelt: “Hier in de vide van Corrosia waar de Alliantie te vinden is, maar waar ook theater de Roestbak is gehuisvest, hangt al een kunstwerk van Frea Lenger. De kunstenares benaderde ons met het idee om van het overgebleven materiaal een tweede kunstwerk te maken dat naar Corrosia en het kunstzinnige karakter van Almere Haven verwijst. Dat vonden wij een prima initiatief.” 

< foto aangeleverd door Alliantie

 

Pel vertelt verder: “Hier in het centrum vind je allerlei kunstvormen. Er zijn muurschilderingen op verschillende gebouwen, maar ook poëzie op zuilen tussen winkels, of beschilderde tegels in de Havenkom. Kunst is één van de dingen die een wijk een eigen karakter geeft. Het kunstwerk op de rotonde levert daar een mooie bijdrage aan.”

 


12 november 2010: de alliantie aktief met kunst in almere-poort 

1e kunstwerk in Almere-Poort geplaatst/officiele onthulling op 2 december 2010 door David Wolterbeek, adjunkt-dir. Alliantie

“Hij staat. Het is goed”, zegt Auke de Vries (1937)  tevreden terwijl hij zijn hoofd in zijn nek legt om zijn 7 meter hoge kunstwerk te bekijken, dat zojuist is vastgezet op zijn sokkel aan de Nederlandstraat in Almere Poort. 

Het is het eerste kunstwerk in dit nieuwste stadsdeel, het Europakwartier in Almere-Poort. De Vries begeleidt het 900 kg zware beeld, dat hij in opdracht van woningbouwcorporatie de Alliantie heeft gemaakt.  

 

Het beeld heeft een A in het midden, met uitwaaierende sprieten. “Nee, het heeft geen betekenis”, zegt de Vries, die zijn werk in de hele wereld geplaatst ziet. Zijn bekendste werk is Landed of Gelandet bij het Daimler Chrysler Gebouw in Berlijn. Een beeld is een beeld. Mensen proberen het te duiden en aan elk onderdeel betekenis te geven, maar het heeft zijn eigen betekenis. Dat hoef je niet te benoemen.”  De Vries heeft ruim de tijd genomen om aan het beeld te werken. “Eerst zou het dichterbij het gebouw komen waarin de stichtingen WoonMere en Interakt Contour voor opvang zorgen voor mensen met een geestelijke of verstandelijk beperking. Maar op dit plein is veel verkeer, dus daarom is het beeld een stuk naar voren geplaatst en dat is goed. Dit is niet het fysieke middelpunt van de omgeving, maar wel het mentale. Het beeld is nu zo geplaatst dat je het vanuit alle richtingen kunt zien. Het heeft goed de ruimte, want zoals een vis water nodig heeft, heeft een beeld ruimte nodig. Daarom is het ook groot. Zo’n beeld op deze plek moet niet zomaar een klein dingetje zijn.” 

Maarten Pel ( foto > direkteur Alliantie Flevoland: "kunst is één van de dingen die een wijk zijn eigen karakter geeft. De Alliantie is er trots op dat we dit bijzondere kunstwerk mogelijk hebben gemaakt in Almere Poort. Auke de Vries heeft een beeld ontworpen dat in zijn lichtheid en bewegelijkheid prachtig kontrastreert met de massieve bouwblokken in de omgeving. Ik hoop dat onze klanten en alle andere bewoners en bezoekers van het werk zullen genieten.” 

 

De onthulling gebeurt door David Wolterbeek (adj.dir. Alliantie)samen met kinderen van basisschool De kleine Wereld en de Europaschool.

 


 

 Atelierplein

3 oktober 2010: finale van almeerse place du tertre portret-wedstrijd

 

< Publiekswinnaar werd Gustave Nouel (met een duidelijke meerderheid van stemmen) met zijn portret van Agmon van der Veen, de kunstenaar die geposeerd had.       

De uiteindelijke winnaar van de wedstrijd werd,met name door de voorkeur/keuze van Agmon van der VeenRineke de Jong >

 

 

klik op foto voor filmpje

 

 

Hieronder nog het werk van de andere deelnemende finale-portrettisten: 

links het portret van Iet Langeveld en rechts van Ferry Reijnders; op de middelste foto tellen de juryleden de ingezamelde keuzebriefjes van het publiek.

 

 

 

Gustave Nouel, was zeer vereerd met zijn verkiezing tot Publiekswinnaar en bedankte het publiek maar ook Karmen zeer hoffelijk!

 

                                                           klik op foto voor filmpje                                                                                  klik op foto voor filmpje

 

 

 

Karmen Richardson (organisatie) maakte de uitslag, de winnaar, bekend en Agmon van der Veen motiveerde zijn keuze.

klik op foto voor filmpje

 

 

Wat alleen jammer was, was dat de winnares, Rineke de Jong (foto0 net in het buitenland zat. Dat was de organisatie wel bekend maar ja....een prijswinnaar hoort toch eigenlijk wél lijfelijk aanwezig te zijn...al weet men natuurlijk nooit wie de winnaar wordt; (de in een vorige sessie gekozen Marian de Ruijter, één van de 5 overgebleven kunstenaars, had om die reden deze finale afgehaakt). 'Maar al doende leert men',  aldus Karmen, 'dus bij een volgende gelegenheid zal die aanwezigheid in de voorwaarden worden opgenomen'.

Tot zover een spannende competitie in de kunst maar er was nog méér....want zoals iedere teken & schildersessie zijn er veel, vaak weer nieuwe, kunstenaars aanwezig. Dus hieroder zoals jullie van mij gewend zijn: een ipressie van de sfeer op deze - alweer; zonnige zondagmiddag 3 oktober 2010. Voorlopig even de laatste dag van deze 'Pilot'  die Kunst-enzo zeker geslaagd mag noemen. Dus voor herhaling vatbaar mits... op dezelfde ongedwongen manier georganiseerd als Karmen Richardson dat nu heeft gedaan! Daar voelen kunstenaars zich goed bij, niet dat merkbaar 'georganiseerde'.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------

 

de aankondiging voor de finale op 3 oktober 2010......

 

Het programma 

om 12.30 uur worden de finale-schilderijen ingeleverd;  

om 13.00 uur worden ze tentoongesteld en mag ook het publiek mee-stemmen!!

om 15.45 uur gaat de jury in beraad; om 16.30 uur wordt de prijswinnaar bekend gemaakt; 

17.00 uur: afgelopen!

 

 

scroll voor verslag van de sessies naar 11 september - naar 5 september en  8 augustus 2010.....

 


2 oktober 2010: Kunstroute neverending art almere

Zaterdag 2 oktober 2010 om 12.00 uur is de opening van de Kunstroute Neverending Art Almere door oud 2eKamerlid Ad Lansink. In 1979 diende hij een motie in die leidde tot de beroemde Ladder van Lansink. Uitgangspunt is de duurzaamheidgedachte. Materialen die doorgaans worden gezien als afval vormen de basis van kunstwerken in de buitenruimte. 11 Nederlandse kunstenaars uit verschillende disciplines zoals beeldende kunst, architektuur en geluid, maken kunstwerken voor de kunstroute. Deze route, die voert door bossen, over weides en langs bijzondere lokaties daagt de bezoeker uit tot een nieuwe blik op kunstwerken, die de opvatting over duurzaamheid van de kunstenaar weerspiegelen. Zij geven het afval door hun creativiteit en veelzijdigheid de kans op een tweede leven. Kunstroute Neverending Art Almere van 2/10 t/m 31/12/2010 in het Eksternest,  Kemphaanstraat 1,  Almere  www.neverendingart.org

scroll naar 25 augustus 2010

 


1 oktober 2010: tong van lucifer weer terug op knardijk

Het kunstwerk van Ruud van de Wint, de Tong van Lucifer staat weer op de Knardijk tussen Lelystad en Almere. Op vrijdagochtend 1 oktober 2010 mocht gedeputeerde René van Diessen om 11.00 uur de laatste moer aandraaien. Na bijna 4 jaar is het kunstwerk weer te zien op de vertrouwde plek langs de A6; 's avonds is het beeld verlicht zoals de kunstenaar het heeft beoogd.  

De volledige restauratie van het beeld heeft tegen de 2 ton gekost. Vandaar dat de provincie beveiligingsmaatregelen heeft genomen om ongewenst bezoek bij het beeld te ontmoedigen. Stevige hekwerken sluiten de toegangswegen af en het beeld wordt dag en nacht met camera’s in de gaten gehouden. 

Flevolands cultuur gedeputeerde René van Diessen: 'Het kunstwerk geeft accent aan het Flevolandse landschap en is een teken van herkenning voor de automobilist. Belangrijk voor de provincie is het bezit en het kunnen laten zien van een sculptuur van de hand van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Ruud van de Wint. )dezelfde kunstenaar overigens die ook de schilderingen in de Tweede Kamer heeft aangebracht). Vorige week de onthulling van Exposure van Gormley (de hurkende man) (NB scroll naar beneden naar 17 september jl) en nu de terugkeer van de Tong van Lucifer. Ik ben hier erg blij mee! ' aldus van Diessen.

Voor meer info: scroll naar beneden naar 29 juni 2010

 


EXTRA Atelierplein

zaterdag 11 september 2010: almeerse Place du tertre in Almere-Buiten

Vandaag dus de teken&schilderwedstrijd (zie bericht 5/9) met een BN' er als model....nou, die liet het mooi afweten! Maar het was, zoals dit initiatief verdient, mooi weer en er waren veel kunstenaars, dus er werd tóch gewoon getekend en geschilderd!

 

klik op foto voor filmpje

Eerst om 'in te tekenen' een meisje als model, vervolgens een 'Bekende Almeerder', kunstenaar Agmon van der Veen. Allebei poseerden ze geduldig en er werd serieus gewerkt met tekenstiften en kwast. 

Na iedere sessie werden de kunstwerken beoordeeld door een jury, bestaande uit 3 personen met opleiding in, en affektie met Kunst. De criteria waarop beoordeeld werd, waren divers, dus ook hier: serieus! In plaats van de beoogde 3 kunstenaars/kunstwerken die geselekteerd zouden worden, bleek het een nek-aan-nek race met de nummers 3, 4 en 5; waarop Karmen Richardson (organisatie) in overleg met de jury besloot om deze keer 5 doeken ter beschikking te stellen voor de 5 gelukkigen om hun werkstuk thuis verder uit te werken op een groot doek. 

 

Twee van de deelnemers kregen de hoogste scores van de jury: Iet Langeveld en Ferry Reijnders

Ferry Reijnders

 

kunstenaar Agmon van de Veen als model

 

      Iet Langeveld aan het werk

 

Daarna kwamen er drie die veel te dicht bij elkaar zaten om een juiste keuze te kunnen maken, vond de jury die dan ook adviseerde om ze alledrie een doek mee naar huis te geven om hun 'kunsten in het groot' te tonen! 

 

Die 3 zijn: Marian de Ruijter, Rineke de Jong en Gustave Nouel

 

         werk van Marian de Ruijter                                                  werk van Rineke de Jong                                                     Gustave Nouel bij zijn portret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          de jury wordt bedankt                                                                                                   Agmon bekijkt de portretten, hier van werk van Iet Langeveld

 

 

Zondag 3 oktober komen zij terug met hun portretten van Agmon en zal verder geoordeeld worden.  

Bijvoorbeeld Agmon van der Veen zal dan voor het eerst de portretten kunnen zien die er in die tussentijd van hem gemaakt zijn; en hij is ook degene die een keus mag maken, welk schilderij of welke tekening hem het meest aanspreekt, waar hij zichzelf het best in herkent, dat soort afwegingen.

Er was ook weer gezellige muziek ingehuurd, dit keer uit Belgie, in de buurt van Antwerpen. 

Ook dit tekenen op zaterdag wel een goede zet: veel winkelende mensen waren blij verrast en kwamen een kijkje nemen en ook even luisteren. 

Dus voorlopig is het nog iedere zondag tekenen, maar hou de site in de gaten want...misschien gaan deze sessies wel naar de zaterdag!

 


wedstrijd !!!  lees onderaan

 Atelierplein

 zondag  5 september 2010: almeerse Place du tertre in Almere-Buiten

 

Had Kunst-enzo het op 8 augustus jl (scroll naar beneden naar die datum) nog over 'Montmartre in de Polder', het heet volgens Karmen Richardson toch echt ''Het Almeerse Place du Tertre". Natuurlijk heeft ze gelijk: Montmartre is een wijk in Parijs en Place du Tertre is waar dat portret- en karikatuurtekenen plaatsvindt...

 

NB de naam betekent 'Heuvelplein') Zó, dat is rechtgezet!  Brengt Kunst-enzo gelijk op het idee om dit door haar gedoopte 'Almeerse Place du Tertre'  tzt te verplaatsen naar het nieuwe Stadshart, waar sommigen toch vaak spreken over 'de berg op' ;-))

 

 

Er was ondanks alle evenementen in Almere-Haven (Haven- en Botterfestival) een behoorlijke opkomst van kunstenaars, ook weer wat nieuwe gezichten erbij. En gelukkig was het prachtig zonnig weer, misschien wel een van de laatste mooie zomerdagen... Zoals bekend gaat dit door tot begin oktober (3/10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WEDSTRIJD!!!!!

Volgende week - 11 september 2010-  komt er 'een bekende Nederlander'  poseren en er komen ook waarschijnlijk 3 kunstenaars die hebben meegedaan aan het programma van Hanneke Groenteman op TV ( 'Sterren op het Doek') waarbij 3 verschillende kunstenaars, met heel verschillende technieken, een portret maken van de BN'er die poseert. Daaraan is ook een wedstrijd gekoppeld, want de betreffende persoon mag ook hier zelf een keuze maken en de gekozen kunstenaar wordt ook 'beloond'.

  deelname > 10 euro

Je kunt je opgeven bij Karmen Richardson nu, of 11 september om 12.30 uur want de sessie begint om 13.00 uur. 

 


17 september 2010: 6e landschapskunstwerk 'hurkende man' onthuld

De Hurkende Man wordt het kunstwerk van de Britse Antony Gormley wel genoemd, terwijl hij het projekt zelf de titel Exposure heeft meegegeven.

 

Op een uitgelezen plek, vanaf de Bataviawerf, kun je de Hurkende Man goed zien 'hurken' op de dijk. Het ziet er in de verte eigenlijk heel diffuus uit, zoals een rookpluim ;-)  maar die transparantie is, ondanks alle staal en zware hoeklijnen, subliem want de horizon wordt niet aangetast....

Het kunstwerk kost 957.000 euro, is 26 meter hoog en weegt -zonder verbindingen-  ruim 44.000kg. 

Er zijn ruim 1800 staalprofielen in verwerkt van 6 verschillende typen, aan elkaar verbonden dmv 540 stalen knooppunten.Daarvan is er geen één hetzelfde. De fundering is een betonkonstruktie bestaande uit 8 prefab betonplaten en 24 betonkolommen. 

Het hoofdmateriaal is thermisch verzinkt staal.

 

 

een berichtje uit 2009:

maart 2009: nieuw landschaps-projekt in de planning

Flevoland is dé provincie met de meeste landschapskunstwerken per m2 in de wereld. De Provincie wil deze koploperspositie behouden en zet zich in voor uitbreiding van de kollektie. 5 landschapskunstwerken zijn er nu al in Flevoland (zie elders onder deze link) In de gemeente Lelystad komt een 6e landart-projekt. De van oorsprong Britse kunstenaar, tegenwoordig wonend in Schotland, Anthony Gormley, is bezig met een kunstwerk van staal, dat zo'n  25 meter hoog moet worden, en zal komen te staan op de dijk bij Bataviastad. De naam van het kunstwerk is "Exposure" en stelt een hurkende man voor. De bedoeling was dat dit werk eind 2009 klaar zou zijn, maar door technische problemen (de Nederlanse ingenieurs keurden de veiligheid af) zal dat zeer waarschijnlijk wat later worden.

Van de Provincie reisden af naar kunstenaar Gormley om eea met eigen ogen te zien: 

gedeputeerde provincie Flevoland Harry Dijksma (VVD) en wethouder Fackeldeij (PvdA) Lelystad

 


26 augustus 2010: onthulling kunstwerk Paul de Reus opgedragen aan jan de vletter

Donderdag 26 augustus 2010 is de onthulling van een kunstwerk van Paul de Reus. Dat gebeurt in Almere-Haven bij het sluisje om circa 15.30 uur.

 

 

 Het beeld is een 'geschenk aan de stad' en wordt opgedragen aan Jan de Vletter (ex-dir.de Alliantie en oud-raadslid D66 gemeente Almere). Hij kreeg dit kunstwerk als 'kadootje' aangeboden door de gemeente (voor zijn 'betrokkenheid voor de gemeente'), hij mocht zelf de kunstenaar uitzoeken en ook het hele projekt 'begeleiden' als 'projektmanager'

De onthulling gebeurt door wethouder Adri Duivesteijn en de kleinkinderen van de Vletter. 

Het kunstwerk ziet er heel in de verte uit als een 'kunst(=nep)boom' maar als je dichterbij komt, blijkt de bol te bestaan uit allemaal koppen, 'verantwoord' verdeeld in witte en zwarte  ;-))  sommige staan op hun kop, geen ruimte voor iets anders dan deze koppen: 'de wereld op zijn kop' hoorde ik al iemand zeggen; want die overbevolkte wereldbol (kruin van de nep-boom) ligt ook nog eens op de voeten van een manspersoon die zijn kop  (symbolisch) in het zand steekt, in dit geval in het gras!  

 

 

 

 

Kunst-enzo kreeg de associatie met overbevolking, terwijl Almere (nog steeds) juist ruimte biedt! Géén reden dus voor ons om je kop in het zand te steken....Maar ja, de  'omgekeerde wereld'  ofwel: 'de wereld op zijn kop'....dat geldt tegenwoordig toch ook vaak voor de politiek en degenen die gestraft worden: niet de dader maar het slachtoffer. Maar... wellicht ziet Kunst-enzo dat helemaal verkeerd, en is die man gewoon op zoek naar archeologische vondsten in Almere-Haven, of wil hij een 'boom' opzetten over zijn kunstwerk....maar 'Kunst'  hoef je niet uit te leggen maar moet je ondergaan, voelen.....en ik voel dat die koppen helemaal niet vrolijk kijken.....

Ook sluiswachter Cor de Visser en Meinand (enthousiaste Almeerders) hebben uitzicht op het nieuwste kunstwerk in de buitenruimte

                                                                                            ....één foto zal ik even omdraaien....

 

 

Jolle Roelofs zorgt voor de muzikale omlijsting. Het werk gaat deel uitmaken van de Collectie Almere en wordt beheerd door Museum de Paviljoens.

Na 10 jaar volgt er een evaluatie en wordt er besloten of dit kunstwerk gehandhaafd wordt of verwijderd. (is namelijk eigendom van de gemeente Almere)

--------------------------------------------------------

Voor kunstenaar Paul de Reus werd 75.000 euro uitgetrokken voor de realisatie van het kunstwerk; voor onderhoud (eenmalig) 10.000 euro; voor vergunningen, fundering, plaatsing 25.000 euro en voor projektmanager uitvoering kunstwerk 20.000 euro (NB deze projektleider was Jan de Vletter zelf...)

Het kunstwerk heeft in totaal gekost 130.000 euro

 


25 augustus 2010: van afval tot kunstwerk op stadhuisplein almere

Om aandacht te vragen voor ’Van Afval naar Kunstwerk’ voeren kunstenaars aktie op het Stadhuisplein in  Almere-stad op woensdag 25 augustus 2010. Van markt- afval (dus na afloop van de woensdagmarkt) zullen zij een kunstwerk maken. (hoewel Kunst-enzo weinig afval zag liggen bij het afbreken van de markt, zie foto >

Dit is een initiatief van de stichting ‘Neverending Art’ en omvat een reeks kunstprojekten die deze zomer en het najaar plaatsvinden in 'landelijk' gebied. 

Nu dus geen gemeentesubsidie maar wel in de hoop naar Almere2018....

De initiatiefnemers en kunstenaars moeten het nu even doen zonder financiële ondersteuning van gemeente (de gemeente Almere heeft geen geld om Almere te nomineren voor Culturele hoofdstad 2010, dus subsidie is afgewezen) of Provincie; 

< Mariel Bisschops  

 

Inkomsten moeten komen uit het geven van workshops voor scholen en bedrijfsleven en rondleidingen over de expo. In workshops kunnen bezoekers een follie (van afvalmateriaal) bouwen. Ook bestaat de optie om zelf een kunstwerk te adopteren.                                

De opening van de manifestatie op de Kemphaan vindt plaats op zaterdag 2 oktober 2010 

Een van deze projekten is een buitenmanifestatie op Stadslandgoed de Kemphaan met als thema 'duurzaamheid'. Circa 10 kunstenaars uit Almere e.o. zijn uitgenodigd om van afval kunstwerken te creëren uit afgedankte materialen, uit de natuur maar ook weggegooid papier, glas, metaal, enz.. De natuur moet inspirerend werken en kunst in een natuurlijke omgeving kan dan weer de bezoeker extra belevingswaarde geven. 

En vóór die tijd zullen de kunstenaars samen een bijzonder werk maken als extra blikvanger op de Kemphaan. De kunstenaar Tom Claassen heeft hiervoor de ontwerpschets geschonken van zijn Appelmannen, die in de tuinen van het Kröller Müller museum (Otterloo) te vinden zijn. 

Meer info www.neverendingart.nl  Mariël Bisschops 06-22830322

 


Atelierplein

8 augustus 2010: almeers Montmartre in Almere-Buiten

Na jaren heeft het dan toch eindelijk vorm gekregen, het idee voor een 'Montmartre in de polder'.....

Jááááren geleden al (ere wie ere toekomt) kwam Kees Krouwel, toen nog beheerder van de Cirkel Galerie in Almere-Haven, al met dit idee maar daar bleef het bij. Dat is inmiddels meer dan 10 jaar geleden en Krouwel woont zelfs niet meer in Almere.

 

 

En in 2001 had Gerrit van der Leemkule, een bekende Almeerse kunstenaar  > 

(hier bezig aan zijn wandschildering in Grandcafé/restaurant De Compagnie in 2006) het idee voor een 'Montmartre in de Polder', 

dat plaatsvond tijdens de Kunst & Cultuurmarkt in Almere-Haven op 8 september 2001

 

 

Montmartre in de Polder

Almere 23 Augustus 2001
Zaterdag 8 september 2001 a.s. staat het centrum van Almere-Haven geheel in het teken van Kunst & cultuur. Van 11.00 tot 17.00 uur zullen op een Kunst & cultuurmarkt in Almere-Haven ongeveer 60 schilders, etsers, beeldhouwers enz. hun werk presenteren, aangevuld met workshops voor jong en oud.

Programma
Bovendien is er een uitgebreid cultureel programma met o.a. klassiek ballet en klassieke muziek. Alles vindt plaats op de Markt (bij Corrosia) en aan de Kerkgracht in Haven.

zaterdag 8 september 2001
11.00 opening
11.10 Brassband Almere (een koper-orkest)
12.00 Flevolands Jeugd Symfonie Orkest (jeugd 14-20 jaar)
13.00 Klassiek Ballet (balletschool Marianne de Hont)
13.30 Lier´s Symfonie Orkest (uit Belgie: uitwisseling met CKV Almere)
14.30 CKV Symfonie Orkest ´Da Capo´ (jongeren v.a. 24 jaar)
15.00 CKV Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) (NB Burg. Hans Ouwerkerk van Almere is beschermheer)

Tekst en scan: Greta Verduin

 

 

Nu in 2010 kwam het initiatief van Karmen Richardson >

die zegt er geen idee van te hebben dat er al eerdere initiatieven voor waren....ze woont en werkt ook 'pas' zo'n 10 jaar in Almere ;-)  

Maar....ziehier het wonder geschiedt en het gebeurt nu, in Almere-Buiten op het pleintje bij het Noordeinde. Zij runt 'Kunsttumult' dat zich bezighoudt met kunstprojekten, expo's, workshops, enz.

 

 

 

            klik op foto voor filmpje

 

Vorige week zondag 1 augustus 2010 was de aftrap met een leuke opkomst, vandaag zat de sfeer er goed in, ondanks af en toe een regenbui.  

 

 

 

 

 

Hieronder wat sfeerfoto's van deze 2e 'Montmartre-in- Almere-Buiten' zondag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als de belangstelling zo goed blijft, gaat dit 'Montmartre van Almere-Buiten' nog door tot 10 oktober 2010!!

 


29 juni 2010: de tong van lucifer (van kunstenaar Rudi van de Wint) binnenkort (?) terug naar Knardijk/A6

Kunstenaar Rudi van de Wint (1942-2006) heeft het werk de naam De tong van Lucifer meegegeven, waarbij verwezen wordt naar de Romeinse god van het vuur: Lucifer (een opdracht van Rijkswaterstaat Provincie Flevoland)

"Omdat het beeld, een reusachtige rechtopstaande ovaal, op het hoogste punt van de dijk is neergezet, is het vanuit de wijde omtrek te zien. Toch is het zo goed als onmogelijk om er dicht in de buurt te komen. Er leiden geen wegen naar het kunstwerk en de enigen die het van dichtbij kunnen bekijken zijn de grazende schapen op de dijk. Het beeld is gemaakt van koper dat groen is uitgeslagen en doet door zijn kleur denken aan een gestileerde boom. Als enige opwaartse vorm in het vlakke land functioneert ‘De tong van Lucifer’ bovendien als een bliksemafleider. Zo kan het gebeuren dat het kunstwerk, genoemd naar de gevallen engel Lucifer, tijdens een flinke donderbui zo nu en dan de hemel likt", zo is te lezen op Kunstendepubliekeruimte

De associatie is dus dat Lucifer met zijn tong de hemel likt. Dat is diverse christelijke partijen (CU en SGP) in de Provincie Flevoland niet 'welgevallig' en zij hebben bewerkstelligd (dwz de CvdK Flevoland Driessen) dat dit kunstwerk van Rudi van de Wint een andere naam krijgt, simpelweg 'de Tong' in het ambtelijk gebruik bij de Provincie....maar de naam zelf veranderen kán gelukkig niet, heeft te maken met geestelijk eigendom en beeldrecht van de kunstenaar.

Maar dáár ging het de christelijke partijen kennelijk niet om: zij zijn tegen het hele kunstwerk op zich, de symboliek ervan! Jullie zullen begrijpen dat Kunst-enzo hier zwaar tégen is want wáár bemoeit 'de politiek' zich mee???  

Het is KUNST en géén POLITIEK!

 

Het markante kunstwerk 'De Tong van Lucifer'  keert vóór 1oktober 2010 terug (??) naar de Knardijk; halverwege Lelystad en Almere, langs de A6,  krijgt het beeld nu een beveiligde plaats. De provincie heeft het beeld van de in 2006 overleden kunstenaar Rudi van d Wint laten restaureren. Het ligt nu in de opslag in afwachting van te nemen beveiligingsmaatregelen. Deze maatregelen zijn nodig om beschadiging door vernieling en diefstal te voorkomen. 

 

 

Vandalen Het ovale kunstwerk dat in 1993 op de Knardijk is geplaatst, bestaat uit een stalen korf-konstruktie van 9 meter hoog en 4 meter breed, omwikkeld met koperdraad. Vrijwel vanaf het begin bleek het ver buiten de bewoonde wereld geplaatste kunstwerk aantrekkingskracht uit te oefenen op onverlaten. In 1995 raakte het beeld beschadigd met deuken door vandalen. Na reparatie elders (kosten omgerekend 22.235 euro) werd 'de Tong van Lucifer' eind 1996 teruggeplaatst. In de zomer van 2004 bleek een groot aantal koperdraadwikkelingen los te laten. Uit onderzoek werd niet duidelijk of dit door vandalisme kwam of door een kombinatie van gebruikte materialen in relatie tot de konstruktie.

 

 

Koperdieven Daarna werd in oktober 2006 een groot stuk van het koperdraad weggeknipt door koperdieven, waarna het zwaar beschadigde kunstwerk werd weggehaald en ter restauratie naar de Noord Amsterdamse Machinefabriek gebracht. 

Door een aantal voorzieningen te treffen heeft de restaurateur het kunstwerk in een kwalitatief betere staat gebracht 

(bij de restauratiewerkzaamheden is toen helaas een werknemer door noodlottige omstandigheden om het leven gekomen).

foto's van de Tong van Lucifer aangeleverd door de Provincie Flevoland

 

 

 

Provinciale Staten (PS) hebben bij hun besluit tot restauratie van het beeld beveiliging van 'de Tong van Lucifer' als voorwaarde gesteld. Er wordt een hekwerk, camera’s en detectiemelders geplaatst. En zoals de kunstenaar toentertijd beoogd heeft, wordt het kunstwerk ’s avonds verlicht. Op 1 juli 2010 wordt aan Provinciale Staten gevraagd in te stemmen met de voorgestelde maatregelen en de financiering. Het gaat om 36.000 euro voor beveiligingsmaatregelen.

Om 'andere associaties te voorkomen' (?) wordt tegenwoordig door de provincie als titel De Tong gebruikt (maar aan de originele naam, door de kunstenaar gegeven, kan niets gewijzigd worden)

 


14 juni 2010: de officiele aftrap van het tijdelijk museum én WK in Poort

Een geweldig inspirerende zonnige bijeenkomst maar tegelijk óók een geweldige stormachtige wind op deze plek!! 

Voor het eerst in alle jaren dat Kunst-enzo al filmpjes op deze site zet, zijn deze opnames bijna niet te volgen door deze zeer stevige wind.....jullie zijn gewaarschuwd!  Maar de foto's zijn -zoals meestal - goed voor een impressie en ook: ter inspiratie voor iedereen die daar behoefte aan heeft, of krijgt ;-)) 

Een van de omwonenden, kunstenaar Mark Banga, had al een zelfgemaakt kunstwerk geplaatst in het 'Tijdelijk Museum'  een grote krab van hout. (en dit is nu juist de bedoeling dat gaat gebeuren...). Volgens de kunstenaar, die veel van hout afweet en er ook mee werkt, zijn de krabben de échte eerste bewoners, de pioniers, van Almere (in dit geval dus Poort) en het hout dat hij gebruikt heeft, is essenhout, van een van de eerste bomensoorten die in Almere 'voet aan wal'  kregen. 

 

 

Ik had zelf al een beetje het idee dat ik de naam van de kunstenaar - Mark Banga - eerder had gehoord....en jawel: na even zoeken - notabene op mijn eigen site ;-)) bleek dat ik hem al kende van een houten leeuw; ga maar kijken > www.kunst-enzo.nl/kunstindewijk2009.htm

 

 

Een gevarieerd gezelschap was afgekomen op deze 'officiele aftrap' met uitnodiging voor een gezamenlijke lunch én om het WK (Nederland-Denemarken) te kunnen zien! Als je aankwam bij dit Tijdelijke Museum, kreeg je in eerste instantie dan ook de neiging om te gaan voetballen: de groene kunstgrasmaten lagen er al! 

Maar die vormen, omkaderd met witte balken, moesten juist de lokatie en contouren van Museum de Paviljoens (in Almere-Stad) suggereren.  

Er stond vandaag een lekkere koffiecar, en een lange tafel om met z'n allen te kunnen lunchen (doel van dit projekt is namelijk ook om 'elkaar beter te leren kennen als buurtbewoners' tzt en werken aan een bepaalde 'eigen identiteit' )

 

 

 

Behalve de 'hoofdrolspeler'-bobo's zoals wethouder Bouwen Adri Duivesteijn, Ymere-direkteur Pieter Jan Datema (van de woningcorporatie die zoveel doet aan de leefbaarheid in de wijken), de direkteur van museum De Paviljoens Macha Roesink en de direkteur van CASLa Ans van Berkum...

 

 

...was ook kunstenares Claudia Linders aanwezig (foto >) zij is verantwoordelijk voor dit idee voor een Tijdelijk Museum.

 Maar ook enige buurtbewoners en de voorzitter van de HVA (Huurders Vereniging Almere) Jan Epskamp (< foto) toonden hun belangstelling.

 

 

 

 

 

Maar eerst natuurlijk diverse speeches....zoals gezegd: de kwaliteit is puur slecht qua geluid (door de wind....sorry) maar proef de sfeer ;-))

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         klik op foto voor filmpje                                                                                                                                                                klik op foto voor filmpje

Pieter Jan Datema                                                                                                                                                                               Macha Roesink

klik op foto voor filmpje

Adri Duivesteijn

 

 

 

Het was ondanks de stormachtige wind prachtig zonnig weer, en Alliantie-direkteur Maarten Pel, had zich daar al helemaal op gekleed....(rechterfoto)

Op linkerfoto een bewoonster met haar huis op de achtergrond.....en Ans van Berkum (direkteur CASLa) in gesprek met wethouder Adri Duivesteijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe gezellig en lekker het was...maar óók: hoe winderig.....maar ach, dat hoort nu eenmaal bij 'pionieren'  ;-))

 

 


 

vanaf 30 mei 2010: pionieren in poort met een tijdelijk museum

Er is zóveel gepland door museum De Paviljoens met dit projekt 'Pionieren in Poort' van de Ongoing Series, dat jullie het beste dáár kunnen kijken voor alle aktiviteiten op al die verschillende dagen! > De Paviljoens  

Zo is er bijvoorbeeld een 'Tijdelijk Museum Almere' opgezet, bestaand uit een kunstgrasveld omkaderd door een wit houten frame dat de contouren weergeeft van museum De Paviljoens (van de architekten Robbrecht & Daem) oorspronkelijk gebouwd voor Kassel (D) voor de Dokumenta 1992 en in 1994 in zijn geheel aangekocht door de gemeente Almere. 

Het begint bijvoorbeeld op 30 mei 2010 met een Lezing van David Hamers (16.00 uur) en gaat door tot 30 juni 2010. Vanaf die datum mogen de bewoners van Poort het museum gebruiken op de manier die zij willen!

Het concept en ontwerp voor 'Pionieren in Poort' is van Claudia Linders iov museum De Paviljoens en woningcorporatie Ymere

 

In dit min of meer conceptionele museum gaan allerlei 'Happenings' plaatsvinden, te veel om hier allemaal op te noemen! (luchtfoto's: Maarten Feenstra)

Er zijn gepland: een Play-in, Eat-in, Camp-in, Swop-in, Consume-in, Origin-in en nog meer Lezingen over Leefomgeving, Bouwkunst, Archeologie en landschapsarchitektuur.....

klik hier > De Paviljoens  

 

 

De lokatie is Nestorstraat/Odysseestraat in het Homeruskwartier van Almere-Poort


16 april 2010: dag van het tuinontwerp: lezing bij casla door landschapsarchitekt 

Lezing door landschapsarchitect Thijs van Hees In het kader van de Nederlandse Dag van het Tuinontwerp in CASA CASLa (Weerwater/Deventerpad) Inloop19.30 uur, start 20.00 uur entree € 2,50

Landschapsarchitect Thijs van Hees direkteur buro van Hees tuin- en landschapsarchitectuur te Gouda, werkt momenteel aan het ontwerp en de realisatie van het Homeruskwartierpark in Almere-Poort.  Aan de hand van een presentatie van eigen werk en werk van anderen vertelt hij over datgene wat hij belangrijk acht in de tuin- en landschapsarchitektuur. In het kader van deze avond legt hij de nadruk op de tuinarchitektuur. ‘Tuinen moeten ontworpen, en vooral beter ontworpen worden’ is zijn stelling. Als referentiebeeld voor deze lezing gebruikt Thijs van Hees het werk van de beroemde architekt Le Corbusier.

Projekten waar het buro van Hees aan werkt zijn onder andere: Park Homeruskwartier in Almere Poort, Artis Natura Magistra in Amsterdam, Masterplan en uitwerking van het buitengebied, een nieuwe buitenplaats op een historische lokatie,  Eck en Wiel, Museumtuinen te Gouda. Een reeds voltooid projekt, dat tijdens de lezing zeker aan de orde zal komen is het bijzondere tuinarchitektuurcomplex Makeblijde in Houten

De lezing is het startsignaal voor Casla om dmv meerdere projekten en evenementen in de zomer, aandacht te besteden aan het Landschap van Almere www.casla.nl


4 maart 2010: Ymere presenteert boek '2 vrouwen'  nav kunstwerk villevoye

Donderdag 4 maart presenteerde Ymere in Museum De Paviljoens in Almere het boek Twee vrouwen over het gelijknamige kunstwerk van Roy Villevoye

Op de middelste foto poseert regiodirekteur Ymere Pieter Jan Datema voor het gebouw met daarop de 2 'gesprekspartners'

 

In dialoog

Beeldend kunstenaar Roy Villevoye (Maastricht, 1960) maakte op de gevel van woongebouw Castrovalva in Tussen de Vaarten in Almere het kunstwerk ‘Twee vrouwen’, een eenvoudig beeld dat het gebouw tot een heel bijzondere verschijning maakt. De gevel is opgevat als groot scherm. De vezelcementplaten die de gevel bekleden, zijn voorzien van een reliëf dat oranje is ingekleurd. Dat reliëf vormt twee gezichten van twee vrouwen van verschillende herkomst, die in profiel naar elkaar gericht zijn. Roy Villevoye zegt hierover: "De gezichten lijken schaduwen, als bij een wayangspel of een lichtprojektie. Een zwarte vrouw ontmoet op een gevel van een gebouw in Almere een witte vrouw. Ze kijken elkaar aan. Er zou een dialoog gaande kunnen zijn. Het is een moment. Als een still uit een film."

Roy Villevoye
Ontmoetingen en ervaringen die hij op zijn reizen heeft, vormen de basis voor zijn kunst. Hij neemt elementen uit onze (beeld)cultuur mee op zijn reizen en zet die vervolgens als een soort ‘sporen’ van de Westerse cultuur uit. Ook brengt hij dingen – beelden – van andere culturen in de westerse context. Op die manier lokt hij een interaktie uit tussen 2 culturen die hij vervolgens weer vastlegt.

Pieter Jan Datema, regiodirekteur Ymere overhandigde het 1e exemplaar van het fraaie rode boekje aan de kunstenaar. Ook wethouder Arno Visser nam een exemplaar in ontvangst namens de stad Almere. Bovendien kondigden Mascha Roesink (direkteur Museum De Paviljoens) onverwacht aan dat het kunstwerk Twee Vrouwen een ambassadeur krijgt (die wordt later bekend gemaakt) 

Kunstopdrachten Ymere
Ymere draagt met haar kunst- en architektuuropdrachten bij aan de kwaliteit en identiteit van de stedelijke omgeving, ook in uw buurt. Waar mogelijk integreren we kunst binnen architektuur en stedenbouw. Het liefst in de openbare ruimte, zodat iedereen er van kan genieten. Kunst en architectuur brengen mensen met elkaar in kontakt en verbinden ze met hun omgeving. Ze maken bewoners trots op hun buurt. Ymere is trots op het kunstwerk Twee Vrouwen van Roy Villevoye. Daarom maakten we over het werk een kleine publikatie. In dit boek, het 4e in de serie over de kunstopdrachten van Ymere, geven Ine Gevers en K. Michels in korte essays hun visie.